Σύνδεση
Αρχική
Έργο
Όραμα
Στόχοι
Οφέλη
Σε ποιους απευθύνεται
Πρόοδος έργου
Παραδοτέα
Μελλοντικά σχέδια
Δημοσιεύσεις
Λογότυπο Έργου
Συνεργάτες
Ερευνητική ομάδα
Συνεργάτες - Ερευνητές
Άλλοι συνεργάτες
Πρόσκληση σε συνεισφορά
Κύριοι Υποστηρικτές
Υποστηρικτές
Κατηγορίες Επιχορηγήσεων
Νέα
Συνδέσεις
Χάρτης Πύλης
Επικοινωνία
Τρόφιμα
Παραδοσιακές Συνταγές
Σιτηρέσιο - Γεύματα
Χώροι Παραγωγής και Διάθεσης
Τεχνικές Παραγωγής
Παραδοσιακά Σκεύη και Εργαλεία
Βιβλιογραφία
Περιήγηση σε Μουσεία Τροφίμων, Λαϊκής Τέχνης & Αγροτικής Ζωής
Διαφημίσεις Τροφίμων
Εκπαιδευτικές Εφαρμογές
Ιστορία Κυπριακών Βιομηχανιών Τροφίμων
Newsletter
λίστα
Κατάλογος ενημέρωσης
Updated list 30 09 14
Updated list 30 09 14b
DIAITOLOGOI
MASS MEDIA
LIST updated 22.1014
Συνέδριο Κυπρίων Γεύσεις
ΣΥΝΕΔΡΙΟ "ΚΥΠΡΙΩΝ ΓΕΥΣΕΙΣ"
23.10.14 xls
mme2test
Schools 25 10 14
TEST3
τεστ
TEST 10 1 17
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ 11 10 17
SXOLEIA MESH & TEXNIKHS
em@il
*
Αναζήτηση Τεκμηρίων
Τίτλος
Λουκούμια του γάμου
Τα λουκούμια, όπως αποκαλούνταν οι κουραμπιέδες, προσφέρονταν ως κεραστικό σε εορταστικές περιστάσεις, κυρίως στους γάμους αλλά και στις ονομαστικές γιορτές.
Δείτε
εδώ
βίντεο για την παρασκευή των λουκουμιών.
Ονομασία - Συνταγή
Λειτουργικός & Συμβολικός Ρόλος
Συμπληρωματικές Πληροφορίες & Βιβλιογραφία
Ονομασία - Συνταγή
Κυπριακή Ονομασία Εδέσματος
Ελληνική Ονομασία - Περιγραφή
Κουραμπιέδες από σιμιγδάλι και γέμιση αμυγδαλόψιχας.
Ετυμολογία - Γλωσσικές Παρατηρήσεις
Υλικά Συνταγής
Εκδοχή Α΄ Σιμιγδάλι Λίπος χοίρου Αμυγδαλόκουννες Ζάχαρη Εκδοχή Β΄ 1 κιλό σιμιγδάλι 2 πακέτα βούτυρο ανάλατο (450 γρ.) Νερό για το ζύμωμα (1½ ποτήρι περίπου) 1 κομμάτι κανέλα 5-6 γαρίφαλα Για τη γέμιση: 3 φλιτζάνια αμύγδαλα ή χαλεπιανά χοντροκοπανισμένα 1 κ.σ. κανέλα χοντροκοπανισμένη 1/3 φλιτζανιού βούτυρο λιωμένο (προαιρετικό, για να ενώνονται οι κούννες) Ανθόνερο και ζάχαρη άχνη για πασπάλισμα
Εκτέλεση Συνταγής
Εκδοχή Α΄ Βάζουμε το σιμιγδάλι στο λίπος του χοίρου από τη νύχτα σε μια κατσαρόλα, για να φουσκώσει. Την άλλη μέρα για να δούμε εάν είναι έτοιμο το σιμιγδάλι το πιέζουμε με μια ξύλινη κουτάλα και όταν το σιμιγδάλι δεν ανεβαίνει σημαίνει είναι έτοιμο για χρήση. Ζυμώνουμε το σιμιγδάλι και βάζουμε μέσα τις αμυγδαλόκουννες. Τα τοποθετούμε σε ένα σινί και τα ψήνουμε σε μέτριο φούρνο για 30 λεπτά. Σερβίρουμε με ζάχαρη άχνη. (Πολυξένη Ροτσίδου, 70 ετών) Εκδοχή Β΄ Από το βράδυ βράζουμε το βούτυρο και όπως κοχλάζει ρίχνουμε λίγο - λίγο το σιμιγδάλι. Το αφήνουμε για λίγο να κρυώσει και στη συνέχεια το ρυζιάζουμε (το τρίβουμε με τα χέρια μας). Το αφήνουμε σκεπασμένο μέχρι το πρωί. Το πρωί βράζουμε το νερό με την κανέλα και τα γαρίφαλα και ζυμώνουμε τη ζύμη μέχρι να μαλακώσει. Αφήνουμε τη ζύμη να κρυώσει. Ετοιμάζουμε τη γέμιση βάζοντας όλα τα υλικά και ανακατεύοντάς τα καλά. Αφού κρυώσει η ζύμη, την κόβουμε σε ομοιόμορφα κομματάκια. Κάνουμε μπαλίτσες και με τον αντίχειρά μας κάνουμε ένα βαθούλωμα στο κέντρο. Βάζουμε μια κουταλιά από τη γέμιση και κλείνουμε από πάνω τη ζύμη. Δίνουμε οβάλ ή στρογγυλό σχήμα στα λουκούμια. Τα βάζουμε σε ταψί και τα ψήνουμε για 25-30 λεπτά. Όταν ψηθούν και κρυώσουν, τα βουτάμε σε ανθόνερο ή τα ραντίζουμε, και στη συνέχεια τα τυλίγουμε σε ζάχαρη άχνη. (ΥΓΦΠΠ 2006, 62)
Μέθοδος Μαγειρέματος
Ψήσιμο σε φούρνο.
Σχόλια Συνταγής
Η προπαρασκευή για τα λουκούμια είναι η παραμονή του σιμιγδαλιού στο λίπος του χοίρου για να φουσκώσει. Τα λουκούμια φυλάγονται σε δροσερό μέρος. Στις μέρες μας χρησιμοποιούν κυρίως βούτυρο εμπορίου αντί για χοιρινό λίπος, όπως περιγράφεται στην Εκδοχή Β΄ της συνταγής αυτής.
Λειτουργικός & Συμβολικός Ρόλος
Διατροφική Αξία και Σημασία στη Διατροφή των Κυπρίων
"Αναφέρομαι σε ένα πολύ ωραίο κέρασμα για γάμους, που άρχισε τώρα τελευταία να γίνεται αποδεκτό από νέα ζευγάρια, προσφέροντας το στους καλεσμένους τους στην ωραιότερη και ευτυχέστερη μέρα της ζωής τους. Είναι ένα πολύ ωραίο, παραδοσιακό, αγνό και χωρίς βλαπτικές υπερβολές γλύκισμα που εμένα προσωπικά με κέρδισε, τρώγοντάς το ευχάριστα. Αυτό το κέρασμα ή γλύκισμα αποτελείται από γνήσια ζύμη αλεύρου, εμπλουτισμένου με καβουρδισμένα αμύγδαλα και φυσικά τη σχετική ζάχαρη. Η ζύμη της αλεύρου δεν είναι βεβαρημένη με ένα σωρό λίπη και βούτυρα που θα σε έκαναν να αηδιάζεις. Έχει δε τις ανάλογες «μυρωδιές», μπαχαρικά, όπως κανέλλα κι άλλα σε πολύ ζυγοσταθμισμένες ποσότητες. Είναι πράγματι ένα ωραίο γλύκισμα που σε κάνει να το τρως ευχάριστα, χωρίς να σκέφτεσαι ότι έχεις καταναλώσει ένα σωρό βούτυρα, που έχουν αυτά τα άλλου τύπου κεράσματα. Είναι δυνατόν να φυλαχτούν και για κάποιο χρονικό διάστημα χωρίς να υπάρχει ο κίνδυνος να χαλάσουν. Ακόμη είναι πιο χαμηλού κόστους σε σύγκριση με τα άλλα κεράσματα των γάμων, που μπορεί να είναι διπλάσιας τιμής ή και περισσότερο. Δυστυχώς τα περισσότερα ζευγάρια σήμερα στους γάμους τους προσφέρουν για κέρασμα, συνήθως, τα γνωστά «λοκούμια» ή «μαμούλια» ή άλλως πώς τα λεν. Είναι γλυκίσματα που περιέχουν μια λάσπη-γέμιση φτιαγμένη από χαλεπιανά ή και συνδυασμό χαλεπιανών μαζί μ’ άλλες «κούννες». Η ζύμη τους είναι γεμάτη από διάφορα βούτυρα και λίπη που σε κάνουν καμιά φορά να αηδιάζεις. Τις περισσότερες φορές εγώ δεν τα τρώω αυτά, κυρίως λόγω και της λασπώδους γέμισής τους. Τα νέα ζευγάρια επιμένουν να τα προσφέρουν αυτά λόγω και της ψηλής τιμής τους, για να έχουν να λεν στους άλλους τι ακριβό κέρασμα πρόσφεραν στους γάμους τους. Εγώ όμως, και πιστεύω αρκετοί άλλοι, προτιμούν τους αθηαινίτικου ή παραδοσιακού τύπου κουραμπιέδες, για κέρασμα σε γάμους. " (Μαρτυρία Αδάμου Κόμπου, Εφημερίδα "Ο Φιλελεύθερος", Κυρ, 27 Σεπ 2009)
Εορταστικές Περιστάσεις
Τα λουκούμια φτιάχνονταν σε γαμήλιες γιορτές και σε ονομαστικές εορτές.
Συμβολικές Χρήσεις
Χρήση από Ηλικιακές Ομάδες
Συμπληρωματικές Πληροφορίες & Βιβλιογραφία
Χρονολογία
Συμπληρωματικά Στοιχεία
Στην Σκάλα (Λάρνακα) αν και ακολουθείται η ίδια κατασκευή, θεωρούνται πιο νόστιμα επειδή όταν τα λουκούμια ψηθούν και ζαχαρωθούν με άχνη τα καπνίζουν με ειδικό αρωματικό θυμίαμα. Αφήνουν το θυμιατήρι να καίει αρκετές ώρες στο ίδιο δωμάτιο όπου έχουν τα λουκούμια. Αυτό το θυμίαμα αφήνει ένα λεπτό άρωμα και επιπρόσθετη γεύση στο λουκούμι. Τα λουκούμια μοιράζονταν σε γάμους και γιορτές (Μιχαηλίδη 1983, 147).
Βιβλιογραφικές Αναφορές
Μιχαηλίδη, Α. (1983). Λάρνακα, η παλιά Σκάλα, Λευκωσία. Ο Φιλελεύθερος, Κυρ. 27 Σεπ 2009. Υπουργείο Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος, Τμήμα Γεωργίας (2006). Κυπριακά παραδοσιακά παρασκευάσματα, Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών, Λευκωσία. Προφορική μαρτυρία: Πολυξένη Ροτσίδου, 70 ετών από την Αμμόχωστο. Καταγραφή: Χριστίνα Γρηγορίου, Οκτώβρης 2010. Επιμέλεια: Στάλω Λαζάρου.
Ερευνητής / Καταχωρητής
Χριστίνα Γρηγορίου/ Στάλω Λαζάρου, Βαρβάρα Γιάγκου, Ελένη Χρίστου
Φωτογραφίες
Συνημμένα
Βρέθηκε μία εγγραφή.
1
Τίτλος
Διατροφική ανάλυση της συνταγής για τα λουκούμια του γάμου (Χ. Τσιάκλα, 2011).
Περισσότερα
Σχετικό Περιεχόμενο - Συνταγές
Καλόν πράμαν ή σιάμαλι
"Ρίχνουμε το μείγμα σε ένα ‘σινί’ (ταψί) για δύο ώρες, για να φουσκώσει το σιμιγδάλι. Στολίζουμε το μείγμα με αμύγδαλα." (Μαρία Γρηγορίου, Άγιος Τύχωνας Λεμεσού) Εδώ μπορείτε να δείτε σε βίντεο την εκτέλεση της συνταγής για το καλόν πράμα.
καούκκος,ο
"Όταν γίνει η καραμέλα, προσθέτουμε σε αυτήν λίγα-λίγα τα αμύγδαλα. Ακολούθως τοποθετούμε τα καραμελωμένα αμύγδαλα με κουτάλι πάνω σε κάθε φύλλο λεμονιάς" (Προφ. μαρτυρία: Γιαννούλα Ελευθεριάδη, Ασγάτα - Λεμεσός).
καττιμέριν τυλιχτό,το
Σιροπιαστό επιδόρπιο. Η ζύμη αλείφεται πρώτα με λάδι και μείγμα από κανέλα, αμύγδαλα και ζάχαρη και, στη συνέχεια, τυλίγεται σε ρολό, στρίβεται και τοποθετείται στο ταψί κυκλικά, παίρνοντας το χαρακτηριστικό σχήμα σπείρας.
παστίτσ̆ια (παστίτσια) με αμύγδαλο,τα
Το κυπριακό παστίτσιν αποτελεί κεραστικό που προσφέρεται στους καλεσμένους κατά τον γάμο ή τον αρραβώνα. Η χρήση του απαντάται σε ολόκληρο το νησί, ενώ η συγκεκριμένη συνταγή προέρχεται από τη Λεμεσό. Φτιαχνόταν στο ζαχαροπλαστείο «Το Χαλέπι», δίπλα από τη Σχολή Καλογραιών.
ρέσιν,το
Παραδοσιακό έδεσμα σαν πιλάφι, από σιτάρι ψημένο σε ζωμό κρέατος. Το ρέσι συνδέεται άμεσα με τον κυπριακό γάμο, αφού προσφερόταν στους προσκεκλημένους κατά το εορταστικό τραπέζι που ακολουθούσε την τέλεση του γάμου.
Φοινικωτά
Γλυκό των Χριστουγέννων, που απαντάται σιροπιαστό ή πασπαλισμένο με ζάχαρη. Στη συνταγή αυτή, τα φοινίκια τοποθετούνται ολόκληρα στο εσωτερικό της ζύμης, αφού πρώτα τα κουκούτσια τους αντικατασταθούν από καρυδόκουννες.
Χαλουβάς (κατσαρόλλας)
Το έδεσμα αυτό είναι ίσως το πιο αγαπημένο και χαρακτηριστικό γλυκό της περιόδου των νηστειών.
Σχετικό Περιεχόμενο - Σχετική Βιβλιογραφία
Μιχαηλίδη Α. Μ. (1983), Λάρνακα, η παλιά Σκάλα, Λευκωσία.
Υπουργείο Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος, Τμήμα Γεωργίας (2010), Κυπριακά παραδοσιακά παρασκευάσματα, Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών, Λευκωσία.
Σχετικό Περιεχόμενο - Τρόφιμα
αθάσιν,το
Το αμύγδαλο.
Γλυκόν αμυγδάλου
Παραδοσιακό γλυκό της περιοχής Κούρη- Ξυλούρικου, με βασική πρώτη ύλη την αμυγδαλόψιχα. Περιέχει ζάχαρη και διάφορα αρώματα.
γλυτζ̆ιστά (γλυτζιστά),τα
Γλυκιές πίτες με αμύγδαλα και κανέλα, μερικές φορές παραγεμισμένες με αμύγδαλα, κανέλα, ροδόσταγμα και ζάχαρη.
Κουλουράκια γάμου
Κουλούρι γάμου
Στόλιζε την κολοκύθα του κρασιού με την οποία καλούσαν στο γάμο
κουραπιέδες αθηαινίτικοι,οι
Διαδεδομένο κεραστικό γάμου. Η ζύμη των κουραμπιέδων αποτελείται από αλεύρι, καβουρδισμένα αμύγδαλα και ζάχαρη, ενώ χρησιμοποιούνται επίσης διάφορα μυρωδικά, όπως η κανέλα.
κουφέττα αμυγδάλου Γεροσκήπου (προϊόν με γεωγραφική ένδειξη),τα
Κουφέτα αμυγδάλου Γεροσκήπου.
Μηλιά
Συμβολικό παιχνίδι που παιζόταν στα τραπέζια του γάμου τη Δευτέρα. Συνδέεται με τα ζυμώματα και τη μαντική
Σχετικό Περιεχόμενο - Χώροι Παραγωγής - Διάθεσης
Μάνασσα ή Παστός
Τοίχος όπου ήταν κρεμασμένα τα προικιά της νύφης, ανάμεσα και τα διάφορα ζυμώματα που ετοίμαζαν
Θέμα
Περιεχόμενο
Το έργο συγχρηματοδοτείται από το Ίδρυμα Προώθησης Έρευνας Κύπρου και τα Διαρθρωτικά Ταμεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η ΔΕΣΜΗ 2008 χρηματοδοτείται από την Κυπριακή Δημοκρατία και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης της Ε.Ε
.
Πνευματικά Δικαιώματα
© 2010 - Εικονικό Μουσείο Κυπριακών Τροφίμων και Διατροφής