Διατροφική Ανάλυση και Αξιολόγηση Παραδοσιακών Κυπριακών Συνταγών
Η συγκεκριμένη εργασία πραγματεύεται την ανάλυση παραδοσιακών φαγητών για την Κύπρο και η διαδικασία ανάλυσης έγινε μέσω υπολογισμών χρησιμοποιώντας τα δεδομένα από διάφορους άλλους έτοιμους πίνακες περιεκτικότητας τροφίμων που υπήρχαν διαθέσιμοι από τη βιβλιογραφία.
Οι λιπαρές ουσίες που χρησιμοποιούνται από τον άνθρωπο και διαμορφώνουν τις γευστικές προτιμήσεις του σχετίζονται άμεσα με τη δυνατότητα πρόσβασης σ’ αυτές. Παράδειγμα, οιγαστρονομικές επιλογές των κυπρίων χωρικών, που προσπαθούσαν να αξιοποιήσουν στο έπακρο τη μίλλα, την τσίππα, την καφούρκα, λίπη τα οποία μπορούσαν να αποκομίσουν από το περιβάλλον τους. Εδέσματα όπως οι τιτσιρίδες,τα μικρά κομμάτια που απομένουν μετά την τήξη του χοιρινού λίπους, δύσκολα θα άρεσαν στους νεαρούς Κύπριους σήμερα. Παλιότερα, όμως, οι χωρικοί τις θεωρούσαν πραγματική λιχουδιά.
Δημητρίου Δ, Γιάγκου Β, Λαζάρου Χ, Ματάλα Α-Λ. Ελαιώδη δια άρτυμα: Λιπαρές ύλες στη διατροφή και τη γαστρονομία των Κυπρίων. Αρχαιολογία 2010;116:28-37.
Το έργο συγχρηματοδοτείται από το Ίδρυμα Προώθησης Έρευνας Κύπρου και τα Διαρθρωτικά Ταμεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η ΔΕΣΜΗ 2008 χρηματοδοτείται από την Κυπριακή Δημοκρατία και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης της Ε.Ε.