Σύνδεση
Αρχική
Έργο
Όραμα
Στόχοι
Οφέλη
Σε ποιους απευθύνεται
Πρόοδος έργου
Παραδοτέα
Μελλοντικά σχέδια
Δημοσιεύσεις
Λογότυπο Έργου
Συνεργάτες
Ερευνητική ομάδα
Συνεργάτες - Ερευνητές
Άλλοι συνεργάτες
Πρόσκληση σε συνεισφορά
Κύριοι Υποστηρικτές
Υποστηρικτές
Κατηγορίες Επιχορηγήσεων
Νέα
Συνδέσεις
Χάρτης Πύλης
Επικοινωνία
Τρόφιμα
Παραδοσιακές Συνταγές
Σιτηρέσιο - Γεύματα
Χώροι Παραγωγής και Διάθεσης
Τεχνικές Παραγωγής
Παραδοσιακά Σκεύη και Εργαλεία
Βιβλιογραφία
Περιήγηση σε Μουσεία Τροφίμων, Λαϊκής Τέχνης & Αγροτικής Ζωής
Διαφημίσεις Τροφίμων
Εκπαιδευτικές Εφαρμογές
Ιστορία Κυπριακών Βιομηχανιών Τροφίμων
Newsletter
λίστα
Κατάλογος ενημέρωσης
Updated list 30 09 14
Updated list 30 09 14b
DIAITOLOGOI
MASS MEDIA
LIST updated 22.1014
Συνέδριο Κυπρίων Γεύσεις
ΣΥΝΕΔΡΙΟ "ΚΥΠΡΙΩΝ ΓΕΥΣΕΙΣ"
23.10.14 xls
mme2test
Schools 25 10 14
TEST3
τεστ
TEST 10 1 17
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ 11 10 17
SXOLEIA MESH & TEXNIKHS
em@il
*
Αναζήτηση Τεκμηρίων
Τίτλος
αφροκαλάμαρον,το
Το θράψαλο.
Ονομασία - Προέλευση
Λειτουργικός & Συμβολικός Ρόλος
Συμπληρωματικές Πληροφορίες & Βιβλιογραφία
Ονομασία - Προέλευση
Κυπριακή Ονομασία Τροφίμου
Ελληνική ονομασία - Περιγραφή
Πρόκειται για το θράψαλο. «Το αφροκαλάμαρο εμφανίζεται πολύ συχνά στα νερά των κυπριακών θαλασσών. Το συνηθισμένο του μήκος είναι 45 εκ., μπορεί όμως να ξεπεράσει και το ένα μέτρο. Το σώμα του είναι μακρουλό και κυλινδρικό, φέρει δε τριγωνικά πτερύγια στο πίσω μέρος. Στην περιοχή του στόματός του έχει δέκα πλοκάμια με βεντούζες. Τα δύο μεγαλύτερα απ’ αυτά χρησιμοπιούνται ως συλληπτήρια όργανα. Έχει μεγάλα μάτια, διάφανο και μακρόστενο κεράτινο όστρακο και στόμα το οποίο πλαισιώνεται από «ράμφος» για το κομμάτιασμα της τροφής. Έχει χρώμα κοκκινοκαφέ προς το καφέ-βιολετί, ενώ το σώμα του είναι διάστικτο με μικρές κοκκινοκαφέ και βιολετιές κουκκίδες. Ζει κοπαδιαστά, συνήθως στο πέλαγος. Κολυμπά αργά χρησιμοποιώντας τα πτερύγιά του, αλλά και γρήγορα εκτοξεύοντας νερό και δίνοντας έτσι ώθηση στο σώμα του. Κάποτε κάνει άλματα πάνω από το νερό. Όταν κινδυνεύει εκτοξεύει μελάνι δημιουργώντας θόλωμα των νερών. Γεννά τα αβγά του μέσα σε γλοιώδη ουσία» (Μεγάλη Κυπριακή Εγκυκλοπαίδεια, τ. 3, λήμμα αφροκαλάμαρον,το, 93).
Γλωσσικές Παρατηρήσεις
Επιστημονική ονομασία: Todarodes sagittatus, της οικογένειας Ομματοστροφίδων (Ommastrephidae), της ομοταξίας των Κεφαλοπόδων (Μεγάλη Κυπριακή Εγκυκλοπαίδεια, τ. 3, λήμμα αφροκαλάμαρον,το, 93)
Μέθοδος Εξασφάλισης
Αλιεία
Μέθοδος Επεξεργασίας
Καταναλώνεται τηγανητό και στη σχάρα (Μεγάλη Κυπριακή Εγκυκλοπαίδεια, τ. 3, λήμμα αφροκαλάμαρον,το, 93).
Λειτουργικός & Συμβολικός Ρόλος
Διατροφική Αξία και Σημασία στη Διατροφή των Κυπρίων
Εορταστικές Περιστάσεις
Συμβολικές Χρήσεις
Χρήση από Ηλικιακές Ομάδες
Συμπληρωματικές Πληροφορίες & Βιβλιογραφία
Χρονολογία
Συμπληρωματικά Στοιχεία
Το αφροκαλάμαρο αλιεύεται με δίχτυα, τράτες, ψαροντούφεκο, πυροφάνι, καλαμαριέρα (Μεγάλη Κυπριακή Εγκυκλοπαίδεια, τ. 3, λήμμα αφροκαλάμαρον,το, 93).
Βιβλιογραφία
Παυλίδης Α. (επιμ.) (1985), Μεγάλη Κυπριακή Εγκυκλοπαίδεια, τ. 3, Φιλόκυπρος, Λευκωσία.
Ερευνητής / Καταχωρητής
Κυριακή Παντελή, Αργυρώ Ξενοφώντος
Φωτογραφίες
Συνημμένα
Περισσότερα
Σχετικό Περιεχόμενο - Σχετική Βιβλιογραφία
Παυλίδης Α. (επιμ.) (1984-1991), Μεγάλη Κυπριακή Εγκυκλοπαίδεια, τ. 1-15, Φιλόκυπρος, Λευκωσία.
Σχετικό Περιεχόμενο - Τεχνικές παρασκευής τροφίμων
Ψάρια (αλιεία και τρόποι μαγειρέματος)
Στα νεότερα χρόνια, στην Κύπρο τα ψάρια παρασκευάζονταν οφτά (ψητά), στα κάρβουνα, τηγανητά, χογλαστά (βραστά), σαβόρο (μαρινάτα), πλακί και γιαχνί.
Σχετικό Περιεχόμενο - Τρόφιμα
Ψάρια
Ψάρια ή οψάρια
Ψάρια (αλιεία και τρόποι μαγειρέματος)
Στα νεότερα χρόνια, στην Κύπρο τα ψάρια παρασκευάζονταν οφτά (ψητά), στα κάρβουνα, τηγανητά, χογλαστά (βραστά), σαβόρο (μαρινάτα), πλακί και γιαχνί.
Θέμα
Περιεχόμενο
Το έργο συγχρηματοδοτείται από το Ίδρυμα Προώθησης Έρευνας Κύπρου και τα Διαρθρωτικά Ταμεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η ΔΕΣΜΗ 2008 χρηματοδοτείται από την Κυπριακή Δημοκρατία και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης της Ε.Ε
.
Πνευματικά Δικαιώματα
© 2010 - Εικονικό Μουσείο Κυπριακών Τροφίμων και Διατροφής