Ελληνικά (Ελλάδα) English (United States) Türkçe (Türkiye)


Καταγράψτε εδώ τη δική σας Συνταγή / Πληροφορία


ForumFORUM Χώρος Συζήτησης










http://www.cyprusfoodndrinks.com
Newsletter
*

Αναζήτηση Τεκμηρίων

Τίτλος
Παυλίδης Α. (επιμ.) (1984-1991), Μεγάλη Κυπριακή Εγκυκλοπαίδεια, τ. 1-15, Φιλόκυπρος, Λευκωσία.


  • Σχετική Βιβλιογραφία


Σχετική Βιβλιογραφία

Φωτογραφίες


Συνημμένα




Περισσότερα


Σχετικό Περιεχόμενο - Σιτηρέσιο
αχράντα,η
Ο άρτος που προσφέρεται από τους εορτάζοντες στην εκκλησία.     
Σχετικό Περιεχόμενο - Σκεύη - εργαλεία
αγκουράς,ο
Ξύλο που συνδέει τη βουκάνη με τον ζυγό.   
αδκιάτζ̆ιν (αδκιάτζιν),το
Τα αδκιάτζια χρησιμοποιούνταν στη διαδικασία του αλωνίσματος.
αθθαλιά,η
Η τρύπα του πώματος του πιθαριού απ' όπου αερίζεται ο ανθός του κρασιού.  
ακάιν,το
Σιδερένιος ή ξύλινος κρίκος στα άκρα του αρότρου.  
ακονόροτσος,ο
Σκληρή πέτρα.  
άλετρον,το
Παραδοσιακό γεωργικό εργαλείο που χρησιμοποιούσαν οι γεωργοί για να οργώσουν τη γη.  
αμάξιν,το
Ξύλινο τροχοφόρο όχημα που σέρνεται από ένα ή δύο ζώα.    
αμαξόσ̆σ̆οινον (αμαξόσσοινον),το
Χοντρό σχοινί.   
αμμαδκιά,η - αμμάθκια,τα
Παρωπίδα του ζώου από φύλλα φοινικιάς.  
αμμάτιν - αμμάτισμαν,το
Το μακρύ ξύλο του αλετριού που το συνδέει με τον ζυγό και τα ζώα.  
άμπικας,ο
Μεγάλη χύτρα ή καζάνι.  
ανάολος,ο
Το υπερυψωμένο πετρόκτιστο τμήμα του νερόμυλου, εντός του οποίου πέφτει το νερό που δίνει την κίνηση στη φτερωτή.  
ανεμόμυλος,ο
Ο μύλος που χρησιμοποιεί ως κινητήριο δύναμη τον άνεμο.
ανεμότρατα,η
Αλιευτικό σκάφος. 
αντζ̆ίστριν (αντζίστριν),το
αντουλ(λ)ιά,η - αντιλίν,το
Δοχείο νεροκολοκυθιάς.  
αξάιν,το
Κοσκινοειδές μέτρο χωρητικότητας.  
απλάδκια,τα
Μακρουλά δίχτυα σταθερού ύψους.  
άππος,ο
Ξύλινο σφαιρικό αγγείο.  
αρμαρόλλα,η
Πιατοθήκη και βιτρίνα με ντουλάπια.  
αρμιθκιές,οι
Είδος μονόφυλλων διχτύων.  
Σχετικό Περιεχόμενο - Συνταγές
αβκολέμονη (σούπα),η
Σούπα ρύζι αβγολέμονο.
Σχετικό Περιεχόμενο - Τεχνικές παρασκευής τροφίμων
αβτέλιασμαν,το
Ασθένεια που προσβάλλει κατοικίδια και παραγωγικά ζώα.
αγκαλιαρκά,η
Η εργάτρια που δένει δεμάτια.
απλωταρκάτης,ο
Ο πρωταρκάτης [αρχιεργάτης] στον θερισμό ή στο κλάδεμα.
απόμοιρα,η
Ετήσιος φόρος των "βασιλικών αγροτών".
ασ̆ερόμπασμαν (ασερόμπασμαν),το
Το κουβάλημα και η απόθηκευση του άχυρου στον αχυρώνα.
Σχετικό Περιεχόμενο - Τρόφιμα
αβκολέμονη,η
Είδος σούπας.
αβοκάτο,το
Τροπικό φρούτο.
αβραμίδα,η
Ψάρι του γλυκού νερού.
αβραμίδα μικρή,η
Ψάρι του γλυκού νερού.
αβρόσ̆σ̆ιλλα (αβρόσσιλλα),η
Σκίλλα η παράλιος.
αγνά,τα
Ονομασία των καλαμαριών, σουπιών, χταποδιών σε ορισμένες περιοχές της Κύπρου.
αγνιά - αχνιά,η
Ο αφρός ή το πάχος του γάλακτος.
αγρέλ(λ)ιν,το
Το άγριο σπαράγγι.
άγριν,το - άγρη,τα
Τα εκλεκτά μέρη του κρέατος του λαγού.
αδρούππα,η
Καρπός της ελιάς.
αετόψαρον,το
Ψάρι της θάλασσας.
αθάσιν,το
Το αμύγδαλο.
αθερίνα,η
Μικρό ψάρι που ζει στη θάλασσα.
αθθός,ο
αίγια,η
Η κατσίκα.
αϊράνιν,το
Δροσιστικό ποτό από γιαούρτι.
ακτινίδιο,το
αλαπαθκιά,η
Το λάπαθο.
αλάρμη,η
Αλατισμένο νερό.
αλβούρνος,ο
Ψάρι του γλυκού νερού.
αλιγοτέ,το
Οινοποιήσιμη ποικιλία αμπελιού.
αλόκοπον,το
Ποικιλία κριθαριού.
αμερικάνα,η
Ψάρι της θάλασσας.
αμματόβουδον,το
Είδος μεγάλου δαμάσκηνου.
αμπελοπούλ(λ)ιν,το
Τα αμπελοπούλια είναι αυστηρά προστατευόμενο είδος άγριων πτηνών στην Κύπρο.Η θανάτωση / το κυνήγι και η κατοχή / κατανάλωση αμπελοπουλιών απαγορεύονται.
αναρή,η
Κυπριακό λευκό τυρί (μυζήθρα). Η ανάλατη αναρή χρησιμοποιείται συνήθως φρέσκα για την παρασκευή παραδοσιακών γλυκυσμάτων όπως τα πουρέκκια της αναρής, η αναρόπιττα κ.λπ. Η φρέσκα αναρή τοποθετείται στον ήλιο και ξηραίνεται, για να χρησιμοποιηθεί σαν τρίμμαν στα μακαρόνια ή άλλα είδη ζυμαρικών.
άνεθον,το - άνηθος,ο
αντελούνικον - αμπελούνικον,το
Ποικιλία σύκου.
αντζούγια,η
Ψάρι της θάλασσας.
αντρουκλιά,η
Η αγριοκουμαριά.
αουστάπκια,τα
Είδος αχλαδιών που ωριμάζουν τον Αύγουστο.
απλωταρκά,η
Αυτοφυές εδώδιμο αγριόχορτο με μικρά, αλλά όχι σκληρά αγκάθια. Τα νεαρά φύλλα, αφού καθαριστούν, τρώγονται είτε ωμά (είναι στυφά), είτε βραστά.
αποστολιτζ̆ές (αποστολιτζές) ελιές,οι
Είδος ελαιόδεντρων μεταξύ ήμερης και άγριας ελιάς.
αππίδιν,το
Ο Π.Γ. Γεννάδιος γράφει για τις κυπριακές αχλαδιές στις αρχές του 20ού αιώνα: "Η Κύπρος, ήτις επί της εποχής του Πλινίου (Φυσκ. Ι. 15, 18) εφημίζετο διά τας φερούσας μεγάλους καρπούς Απιδέας της, σήμερον ελάχιστα και κακής ως επί το πλείστον ποιότητος απίδια παράγει."
αρκάππης,ο
Η αγριοαχλαδιά.
αρκατένα,τα
Ξεχωριστό είδος κουλουριών που ζυμώνονται με προζύμι από ρεβίθια. Για να πετύχει ο αρκάτης, δηλαδή το προζύμι για τα αρκατένα, πρέπει τα ρεβίθια να είναι καλόψητα.
αρκόγαλος,ο
Είδος μεταναστευτικού πουλιού.
αρκοκολόκασον,το
Το φυτό Άρον του Διοσκουρίδη (Arum dioscoridis), του οποίου η ρίζα είναι εδώδιμη. Σε εποχές μεγάλης σιτοδείας χρησιμοποιήθηκε ως υποκατάστατο του κοκολασιού.
αρκοπέζουνον,το
Το αγριοπερίστερο.
αρκοπομηλορκά,η
Άγριο χόρτο.
αρκόστρουθος,ο
Είδος πουλιού.
αρκοτρανταφυλλιά,η
Η αγριοτριανταφυλλιά.
αρμαπάσ̆ης (αρμαπάσιης),ο
Είδος αγριόπαπιας.
άρτος,ο - αφράντα,η
Οι άρτοι παρασκευάζονταν σε ειδικές περιπτώσεις όπως στις εορτές Αγιών, τα Χριστούγεννα, το Πάσχα, στους γάμους και τα μνημόσυνα ως προσφορά στην εκκλησία.
ασ̆ινός (ασινός),ο
Ο αχινός.
ασπρόγυλος,ο
Μικρό ψάρι που εμφανίζεται συχνά στις κυπριακές θάλασσες.
άσπρο ντόπιο,το
Ποικιλία σταφυλιού που καλλιεργείται στην Κύπρο.
ασπρού ή άσπρη,η
Ποικιλία συκιάς.
ασ̆σ̆έλ(λ)ιν (ασσέλ(λ)ιν),το
Οι κάτοικοι της Κυθρέας έγδερναν και έκοβαν σε μικρά κομμάτια τα χέλια, τα αλάτιζαν και τα έβαζαν σε στερκό, δηλαδή ξηρό, κρασί για μία έως δύο ημέρες. Στην ίδια περιοχή συνήθιζαν επίσης να τα ψήνουν ή να τα τηγανίζουν.
αστακός,ο
ατζ̆ίδα (ατζίδα) ή ατζ̆ία (ατζία),η
Κομμάτι ψωμιού από άκρη ή γωνιά.
αφέλια,τα
Κομμάτια χοιρινού κρέατος, τηγανισμένα και μαγειρεμένα με κρασί και κόλιανδρο.
αφροκαλάμαρον,το
Το θράψαλο.
αφρόψαρα,τα
Τα ψάρια που κολυμπούν κοντά στην επιφάνεια της θάλασσας.
αχηβάδα,η
σταφύλι,το
Το σταφύλι καλλιεργείτο κυρίως στα ορεινά χωριά της Κύπρου, όπου η θερμοκρασία ήταν χαμηλή. Οι αμπελουργοί τρύγιζαν το σταφύλι που προοριζόταν για την παραγωγή κουμανταρίας και μοσχάτου το μήνα Αύγουστο, ενώ η συγκομιδή για τα υπόλοιπα κρασιά γινόταν μετέπειτα, τους μήνες Σεπτέμβριο και Νοέμβριο.
Σχετικό Περιεχόμενο - Χώροι Παραγωγής - Διάθεσης
αβκολιά,η
Αυλάκι για παροχέτευση του νερού.
αλώνιν,το
ανάολος,ο
Σύνορο μεταξύ δύο χωραφιών.
ανεμόμυλος,ο
Ο μύλος που χρησιμοποιεί ως κινητήριο δύναμη τον άνεμο.
αντάτζ̆ιν (αντάτζιν),το
Το τμήμα του σπαρμένου χωραφιού ή του αμπελιού προς κλάδεμα και των παρομοίων που αναλογεί στον κάθε εργάτη για να εργαστεί.
αντικούτσ̆ιν (αντικούτσιν),το
Το ενοίκιο, το οποίο λαμβάνει κάποιος σε είδος, εκμισθώνοντας τα κτήματά του.
αποσ̆ή (αποσή),η
Το τμήμα του βυθού της θάλασσας που βρίσκεται εκεί που τελειώνουν οι βράχοι και οι μάζες κι αρχίζουν απότομα τα βαθιά νερά και ο στρωτός βυθός.
ασ̆ερωνάριν (ασερωνάριν),το
Ο αχυρώνας.


Το έργο συγχρηματοδοτείται από το Ίδρυμα Προώθησης Έρευνας Κύπρου και τα Διαρθρωτικά Ταμεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η ΔΕΣΜΗ 2008 χρηματοδοτείται από την Κυπριακή Δημοκρατία και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης της Ε.Ε.
Πνευματικά Δικαιώματα © 2010 - Εικονικό Μουσείο Κυπριακών Τροφίμων και Διατροφής