Σύνδεση
Αρχική
Έργο
Όραμα
Στόχοι
Οφέλη
Σε ποιους απευθύνεται
Πρόοδος έργου
Παραδοτέα
Μελλοντικά σχέδια
Δημοσιεύσεις
Λογότυπο Έργου
Συνεργάτες
Ερευνητική ομάδα
Συνεργάτες - Ερευνητές
Άλλοι συνεργάτες
Πρόσκληση σε συνεισφορά
Κύριοι Υποστηρικτές
Υποστηρικτές
Κατηγορίες Επιχορηγήσεων
Νέα
Συνδέσεις
Χάρτης Πύλης
Επικοινωνία
Τρόφιμα
Παραδοσιακές Συνταγές
Σιτηρέσιο - Γεύματα
Χώροι Παραγωγής και Διάθεσης
Τεχνικές Παραγωγής
Παραδοσιακά Σκεύη και Εργαλεία
Βιβλιογραφία
Περιήγηση σε Μουσεία Τροφίμων, Λαϊκής Τέχνης & Αγροτικής Ζωής
Διαφημίσεις Τροφίμων
Εκπαιδευτικές Εφαρμογές
Ιστορία Κυπριακών Βιομηχανιών Τροφίμων
Newsletter
λίστα
Κατάλογος ενημέρωσης
Updated list 30 09 14
Updated list 30 09 14b
DIAITOLOGOI
MASS MEDIA
LIST updated 22.1014
Συνέδριο Κυπρίων Γεύσεις
ΣΥΝΕΔΡΙΟ "ΚΥΠΡΙΩΝ ΓΕΥΣΕΙΣ"
23.10.14 xls
mme2test
Schools 25 10 14
TEST3
τεστ
TEST 10 1 17
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ 11 10 17
SXOLEIA MESH & TEXNIKHS
em@il
*
Αναζήτηση Τεκμηρίων
Τίτλος
σ̆ερομύλιν (σερομυλίν),το - σ̆ερόμυλος (σερόμυλος) - σ̆ορόμυλος (σορόμυλος),ο
Ο χειρόμυλος.
Ονομασία - Χρήσεις
Συμπληρωματικές Πληροφορίες & Βιβλιογραφία
Ονομασία - Χρήσεις
Περιγραφή Σκεύους / Εργαλείου
Πρόκειται για μύλο του χεριού (Πέτρου-Ποιητού 2013, λήμμα Σιερόμυλος, 134). Αποτελείτο από μία πέτρινη πλάκα, πάχους 3-4 δακτύλων, με διάμετρο 2 σπιθαμές, η οποία στο μέσο της είχε κάθετο μικρό στύλλο ύψους 6-8 δάκτυλα και η οποία ήταν η βάση. Πάνω σε αυτή τοποθετείτο παρόμοια πλάκα, η οποία στο κέντρο της είχε μία οπή, διαμέσου της οποίας διερχόταν ο μικρός στύλος της βάσης, ο οποίος χρησίμευε ως άξονας. Η πάνω πλάκα είχε στην άκρια μία λαβή διά της οποία κινείτο περιστροφικά διά των χεριών (Κυπρή 1983 [2003²], λήμμα σ̆ερομυλίν,το, 345). Ο Σάββας Ξυστούρης (1980, 280) αναφέρει ως κύρια μέρη του σ̆ορόμυλου το χέρι, τη συτζ̆ιά και τη σ̆ορομυλόπετρα. Βλ. εικόνα.
Κυπριακή Ονομασία
Ελληνική Ονομασία
Ετυμολογία - Γλωσσικές Παρατηρήσεις
ΕΤΥΜ. < χειρ + μύλος (Κυπρή 1983 [2003²], λήμμα σ̆ερομυλίν,το, 345; Πέτρου-Ποιητού 2013, λήμμα Σιερόμυλος, 134)
Τρόπος Χρήσης
Παρασκευή Τροφίμων
Συμπληρωματικές Πληροφορίες & Βιβλιογραφία
Χρονολογία Χρήσης
Συμπληρωματικά Στοιχεία
«Με το σ̆ερομύλιν αλέθουσιν πουρκούριν, λουβάναν, ρόβιν» (Κυπρή 1983 [2003²], λήμμα σ̆ερομυλίν,το, 345). Για το άλεσμα σιταριού, πουρκουριού, λουβάνας, ροβιού και άλλων καρπών, κατεξοχήν αντικείμενο φαίνεται πως αποτελούσε ο χειρόμυλος, τον οποίο σχημάτιζαν δύο επάλληλες, ισομεγέθεις, κυκλικές, πέτρινες πλάκες, με οπή στο κέντρο για τοποθέτηση ενός ξύλινου στελέχους, του παλλουτζ̆ιού, ως άξονα. Μια δεύτερη οπή στην πάνω πέτρα, κοντά στην περιφέρεια, χρησίμευε για την τοποθέτηση της ξύλινης λαβής, μέσω της οποίας επιτυγχανόταν η περιστροφική κίνηση για το άλεσμα. Οι χειρόμυλοι εμφανίζονται αρκετά συχνά στα κατάστιχα των Μοναστηριών (Γιαννούκος 1981, 87-88; Ριζοπούλου–Ηγουμενίδου 2006, 132). Στο σ̆ερομύλιν οι γυναίκες άλεθαν ρόδια, ρεβίθια, λουβάνα και πουργούρι. Επίσης, συνήθιζαν να έχουν δύο σ̆ερομύλια, το ένα για τα ρόδια και το άλλο για τα υπόλοιπα, «γιατί το ρόβιν είσ̆εν χώμαν, για να μεν γεμώννουν τζ̆αι τ’ άλλα χώμαν» (Μαυροκορδάτος 2003, 310).
Βιβλιογραφικές Αναφορές
Γιαγκουλλής Κ. Γ. (2009), Θησαυρός Κυπριακής Διαλέκτου. Ερμηνευτικό, Ετυμολογικό, Φρασεολογικό και Ονοματολογικό Λεξικό της Μεσαιωνικής και Νεότερης Κυπριακής Διαλέκτου, Βιβλιοθήκη Κυπρίων Λαϊκών Ποιητών,70, Εκδόσεις Theopress, Λευκωσία. Γιαννούκος Σ. Δ. (1981), Εξοπλισμός της λαϊκής κατοικίας στα Κοκκινοχώρια, Λαογραφική Κύπρος 31, 85-104. Κυπρή Θ. Δ. (επιμ.) (1983 [2003²]), Υλικά διά την σύνταξιν ιστορικού λεξικού της κυπριακής διαλέκτου, Μέρος Β΄, Γλωσσάριον Ξενοφώντος Π. Φαρμακίδου, Δημοσιεύματα του Κέντρου Επιστημονικών Ερευνών, IX, Λευκωσία. Μαυροκορδάτος Γ.Ι. (2003), Δίκωμο: Το χθες και το σήμερα, Λευκωσία. Ξυστούρης Σ. (1980), Η κωμόπολη της Λύσης: ιστορική, κοινωνική, γεωργική και λαογραφική επισκόπηση, Λευκωσία. Πέτρου-Ποιητού Ε. (2013), Από πού κρατάει η σκούφια τους. Λέξεις και ιστορίες από τον κόσμο της γεύσης, Εκδόσεις Επιφανίου, Λευκωσία. Ριζοπούλου–Ηγουμενίδου Ε.(2006), Η εθνογραφική συλλογή του Ομίλου Λαϊκής, Πολιτιστικό Κέντρο Ομίλου Λαϊκής, Λευκωσία. Πηγή φωτογραφίας: «Χειρόμυλος» (Ριζοπούλου–Ηγουμενίδου 2006, 133, εικ. 274)
Ερευνητής / Καταχωρητής
Στάλω Λαζάρου, Ελένη Χρίστου, Σάββας Πολυβίου, Αργυρώ Ξενοφώντος
Φωτογραφίες
Συνημμένα
Περισσότερα
Σχετικό Περιεχόμενο - Σχετική Βιβλιογραφία
Γιαγκουλλής Κ. Γ. (2009), Θησαυρός Κυπριακής Διαλέκτου. Ερμηνευτικό, Ετυμολογικό, Φρασεολογικό και Ονοματολογικό Λεξικό της Μεσαιωνικής και Νεότερης Κυπριακής Διαλέκτου, Βιβλιοθήκη Κυπρίων Λαϊκών Ποιητών,70, Εκδόσεις Theopress, Λευκωσία.
Γιαννούκος Σ. Δ. (1981), Εξοπλισμός της λαϊκής κατοικίας στα Κοκκινοχώρια, Λαογραφική Κύπρος 31, 85-104.
Κυπρή Θ. Δ. (επιμ.) (1983 [2003²]), Υλικά διά την σύνταξιν ιστορικού λεξικού της κυπριακής διαλέκτου, Μέρος Β΄, Γλωσσάριον Ξενοφώντος Π. Φαρμακίδου, Δημοσιεύματα του Κέντρου Επιστημονικών Ερευνών, IX, Λευκωσία.
Μαυροκορδάτος Γ. Ι. (2003), Δίκωμο: Το χθες και το σήμερα, Λευκωσία.
Ξυστούρης Σ. (1980), Η κωμόπολη της Λύσης: ιστορική, κοινωνική, γεωργική και λαογραφική επισκόπηση, Λευκωσία.
Πέτρου-Ποιητού Ε. (2013), Από πού κρατάει η σκούφια τους. Λέξεις και ιστορίες από τον κόσμο της γεύσης, Εκδόσεις Επιφανίου, Λευκωσία.
Ριζοπούλου–Ηγουμενίδου Ε.(2006), Η εθνογραφική συλλογή του Ομίλου Λαϊκής, Πολιτιστικό Κέντρο Ομίλου Λαϊκής, Λευκωσία.
Σχετικό Περιεχόμενο - Χώροι Παραγωγής - Διάθεσης
αλευρόμυλοι,οι
Το ψωμί ήταν πολύ σημαντικό σ' ένα γεύμα. Για την παρασκευή του χρησιμοποιούσαν όχι μόνο σιταρένιο αλεύρι, αλλά και κριθαρένιο, που ήταν πολύ πιο φθηνό. Για το άλεσμα του σιταριού και του κριθαριού [...] πήγαιναν στους αλευρόμυλους...
Θέμα
Περιεχόμενο
Το έργο συγχρηματοδοτείται από το Ίδρυμα Προώθησης Έρευνας Κύπρου και τα Διαρθρωτικά Ταμεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η ΔΕΣΜΗ 2008 χρηματοδοτείται από την Κυπριακή Δημοκρατία και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης της Ε.Ε
.
Πνευματικά Δικαιώματα
© 2010 - Εικονικό Μουσείο Κυπριακών Τροφίμων και Διατροφής