Σύνδεση
Αρχική
Έργο
Όραμα
Στόχοι
Οφέλη
Σε ποιους απευθύνεται
Πρόοδος έργου
Παραδοτέα
Μελλοντικά σχέδια
Δημοσιεύσεις
Λογότυπο Έργου
Συνεργάτες
Ερευνητική ομάδα
Συνεργάτες - Ερευνητές
Άλλοι συνεργάτες
Πρόσκληση σε συνεισφορά
Κύριοι Υποστηρικτές
Υποστηρικτές
Κατηγορίες Επιχορηγήσεων
Νέα
Συνδέσεις
Χάρτης Πύλης
Επικοινωνία
Τρόφιμα
Παραδοσιακές Συνταγές
Σιτηρέσιο - Γεύματα
Χώροι Παραγωγής και Διάθεσης
Τεχνικές Παραγωγής
Παραδοσιακά Σκεύη και Εργαλεία
Βιβλιογραφία
Περιήγηση σε Μουσεία Τροφίμων, Λαϊκής Τέχνης & Αγροτικής Ζωής
Διαφημίσεις Τροφίμων
Εκπαιδευτικές Εφαρμογές
Ιστορία Κυπριακών Βιομηχανιών Τροφίμων
Newsletter
λίστα
Κατάλογος ενημέρωσης
Updated list 30 09 14
Updated list 30 09 14b
DIAITOLOGOI
MASS MEDIA
LIST updated 22.1014
Συνέδριο Κυπρίων Γεύσεις
ΣΥΝΕΔΡΙΟ "ΚΥΠΡΙΩΝ ΓΕΥΣΕΙΣ"
23.10.14 xls
mme2test
Schools 25 10 14
TEST3
τεστ
TEST 10 1 17
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ 11 10 17
SXOLEIA MESH & TEXNIKHS
em@il
*
Αναζήτηση Τεκμηρίων
Τίτλος
Κυριακή της Απόκρεω (Κρεατοφάγου)
Περιγραφή Σιτηρεσίου - Γευμάτων
Συμπληρωματικές Πληροφορίες & Βιβλιογραφία
Περιγραφή Σιτηρεσίου - Γευμάτων
Περιγραφή Σιτηρεσίου
Το βράδυ της Κυριακής της Απόκρεω σερβίρονταν πολλά φαγητά στο τραπέζι, όπως βραστή όρνιθα (κοτόπουλο), πιλάφι ή μακαρόνια, κα(β)ουρμάς, διάφορα φαγητά από κρέας αρνιού, χοίρου ή κυνηγιού, λουκάνικα, ζαλατίνα (πηχτή) και συνοδεύονταν από άρτον ή ψωμί καθώς και από άφθονο κρασί. Ως γλύκισμα σερβίρονταν μελόπιττες (Σακελλαρίου 1991). Η ζαλατίνα ήταν ιδανικός μεζές και δεν έλειπε από κανένα σπίτι την ημέρα της Σήκωσης (Ξιούτας 1978, σ.152-153). Ο κα(β)ουρμάς ήταν είδος φαγητού που παρασκευαζόταν από κρέας, το οποίο αρχικά βραζόταν σε νερό μέχρι το νερό να εξατμιστεί εντελώς και κατόπιν τσιγαριζόταν εντός του ίδιου του λίπους του (Ερωτόκριτου 1989). Το φαγητό αυτό το παρασκεύαζαν συνήθως από αρνίσιο ή χοιρινό κρέας (Ξιούτας 1978; ΥΓΦΠΠ 2006).
Διαφοροποίηση ανάλογα με το δημογραφικό προφίλ
Συμπληρωματικές Πληροφορίες & Βιβλιογραφία
Χρονολογία
Συμπληρωματικά Στοιχεία
Οι Σήκωσες της Λαμπρής διαρκούσαν δύο εβδομάδες, που ήταν οι δύο τελευταίες από τις τρεις βδομάδες του Τριωδίου και περιλάμβαναν την Κυριακή της Απόκρεω και την Κυριακή της Τυροφάγου. Με το ίδιο πνεύμα που γιορτάζονταν στην Ελλάδα οι Απόκριες, με πολλές προετοιμασίες, μεταμφιέσεις και γλέντια, γιορτάζονταν και στην Κύπρο οι Σήκωσες. Από τις δύο αυτές βδομάδες η πρώτη ονομαζόταν Κρεατοσήκωση ή Κριατοσήκωση και η δεύτερη ονομαζόταν εβδομάδα της Τυρινής (Κυπρή & Πρωτοπαπά 2003). Τα παλαιότερα χρόνια τηρούσαν αυστηρά τη συνήθεια να τρων κρέας της βδομάδα της Κρεατοσήκωσης, ενώ την βδομάδα της Τυρινής απείχαν από το κρέας και έτρωγαν κυρίως ζυμαρικά που περιείχαν γάλα και τυρί. Την Πέμπτη της εβδομάδας της Κρεατοσήκωσης την ονόμαζαν Τσικνοπέφτην (Τσικνοπέμπτη), από την μυρωδιά των κρεάτων που συνηθίζονταν τη μέρα αυτή. Στα νεότερα χρόνια, με εξαίρεση τους ηλικιωμένους, οι περισσότεροι καθιέρωσαν το κρέας και στα φαγητά της δεύτερης εβδομάδας και ιδιαίτερα στις συγκεντρώσεις και τα γλέντια που γίνονται την τελευταία Κυριακή, πριν την έναρξη της νηστείας της μεγάλης σαρακοστής (Κυπρή-Πρωτοπαπά 2003).
Βιβλιογραφικές αναφορές
Ερωτόκριτου, Ι. (1989) Γλωσσάριον Ιωάννου Ερωτόκριτου, [Υλικά διά την σύνταξιν Ιστορικού Λεξικού της Κυπριακής Διαλέκτου, μέρος Γ΄, εκδ. της Θεοφανώς Δ. Κυπρή] Κέντρο Επιστημονικών Ερευνών XIV, Λευκωσία. Κυπρή, Θ.Δ. και Πρωτοπαπά Κ.Α. (2003) Παραδοσιακά Ζυμώματα της Κύπρου: Η χρήση και η σημασία τους στην εθιμική ζωή, Κέντρο Επιστημονικών Ερευνών XVIII, Λευκωσία. Ξιούτας, Π. (1978) Κυπριακή Λαογραφία των Ζώων, Δημοσιεύματα του Κέντρου Επιστημονικών Ερευνών, Λευκωσία. Σακελλαρίου, Α. (1890) Τα Κυπριακά, Τόμος Α’, Εκδόσις Εκατονταετηρίδος, Πολιτιστικόν Ίδρυμα Μακαρίου Γ’, 1991. Υπουργείο Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος: Τμήμα Γεωργίας (επιμ.) (2006), Κυπριακά παραδοσιακά παρασκευάσματα, Έκδοση 9/2006, Λευκωσία.
Ερευνητής / Καταχωρητής
Βαρβάρα Γιάγκου
Φωτογραφίες
Συνημμένα
Περισσότερα
Σχετικό Περιεχόμενο - Σιτηρέσιο
Σήκωσες (Μιτσερό)
Σχετικό Περιεχόμενο - Σχετική Βιβλιογραφία
Κυπρή Θ. Δ. (επιμ.) (1989), Υλικά διά την σύνταξιν ιστορικού λεξικού της κυπριακής διαλέκτου, Μέρος Γ΄, Γλωσσάριον Ιωάννου Ερωτοκρίτου, Δημοσιεύματα του Κέντρου Επιστημονικών Ερευνών, XIV, Λευκωσία.
Κυπρή Θ. - Πρωτοπαπά Κ. (1997), Παραδοσιακά Ζυμώματα της Κύπρου. Η χρήση και η σημασία τους στην εθιμική ζωή, Δημοσιεύματα του Κέντρου Επιστημονικών Ερευνών, ΧVIII, Λευκωσία.
Κυπρή Θ. - Πρωτοπαπά Κ. Α. (2003), Παραδοσιακά ζυμώματα της Κύπρου. Η χρήση και η σημασία τους στην εθιμική ζωή, Δημοσιεύματα του Κέντρου Επιστημονικών Ερευνών, ΧVIII, Λευκωσία.
Σακελλάριος Α. (1991), Τα Κυπριακά (1890), τ. Α΄, Εκδόσις Εκατονταετηρίδος, Πολιτιστικόν Ίδρυμα Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ΄, Λευκωσία.
Υπουργείο Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος, Τμήμα Γεωργίας (2010), Κυπριακά παραδοσιακά παρασκευάσματα, Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών, Λευκωσία.
Σχετικό Περιεχόμενο - Τρόφιμα
Σήκωσες (Μιτσερό)
Θέμα
Περιεχόμενο
Το έργο συγχρηματοδοτείται από το Ίδρυμα Προώθησης Έρευνας Κύπρου και τα Διαρθρωτικά Ταμεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η ΔΕΣΜΗ 2008 χρηματοδοτείται από την Κυπριακή Δημοκρατία και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης της Ε.Ε
.
Πνευματικά Δικαιώματα
© 2010 - Εικονικό Μουσείο Κυπριακών Τροφίμων και Διατροφής