Σύνδεση
Αρχική
Έργο
Όραμα
Στόχοι
Οφέλη
Σε ποιους απευθύνεται
Πρόοδος έργου
Παραδοτέα
Μελλοντικά σχέδια
Δημοσιεύσεις
Λογότυπο Έργου
Συνεργάτες
Ερευνητική ομάδα
Συνεργάτες - Ερευνητές
Άλλοι συνεργάτες
Πρόσκληση σε συνεισφορά
Κύριοι Υποστηρικτές
Υποστηρικτές
Κατηγορίες Επιχορηγήσεων
Νέα
Συνδέσεις
Χάρτης Πύλης
Επικοινωνία
Τρόφιμα
Παραδοσιακές Συνταγές
Σιτηρέσιο - Γεύματα
Χώροι Παραγωγής και Διάθεσης
Τεχνικές Παραγωγής
Παραδοσιακά Σκεύη και Εργαλεία
Βιβλιογραφία
Περιήγηση σε Μουσεία Τροφίμων, Λαϊκής Τέχνης & Αγροτικής Ζωής
Διαφημίσεις Τροφίμων
Εκπαιδευτικές Εφαρμογές
Ιστορία Κυπριακών Βιομηχανιών Τροφίμων
Newsletter
λίστα
Κατάλογος ενημέρωσης
Updated list 30 09 14
Updated list 30 09 14b
DIAITOLOGOI
MASS MEDIA
LIST updated 22.1014
Συνέδριο Κυπρίων Γεύσεις
ΣΥΝΕΔΡΙΟ "ΚΥΠΡΙΩΝ ΓΕΥΣΕΙΣ"
23.10.14 xls
mme2test
Schools 25 10 14
TEST3
τεστ
TEST 10 1 17
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ 11 10 17
SXOLEIA MESH & TEXNIKHS
em@il
*
Αναζήτηση Τεκμηρίων
Τίτλος
Παραγωγή τροφίμων στα μοναστήρια της Κύπρου
Περιγραφή Χώρου
Συμπληρωματικές Πληροφορίες - Βιβλιογραφία
Περιγραφή Χώρου
Περιγραφή Χώρου Παρασκευής και Διάθεσης
Τα Μοναστήρια είχαν χωράφια, τα οποία συνήθιζαν να σπέρνουν, περιβόλια, αμπέλια, μεταξοσκωληκοτροφεία, όπως για παράδειγμα το Μοναστήρι Αρχαγγέλου Λακατάμιας, το οποίο, σύμφωνα με τον Ρώσο Μοναχό Βασίλειο Βάρσκυ που επισκέφθηκε το μοναστήρι το 1735, "μετατράπηκε σε υποδειγματική αγρέπαυλη που παρήγε πλούτο εκλεκτών προϊόντων". Ο ίδιος αναφέρει επίσης ότι είχε πολλά οπωροφόρα δέντρα "κυρίως ελαίας και μορέας, αφού παράγει πολλήν μέταξαν". Και για το Μοναστήρι Αγ. Ηρακλειδίου μας πληροφορεί΄: "Η μονή αυτή είναι ένδοξος εις όνομα, ωραία εις αρχιτεκτονικήν και μεγάλη. 'Εχει αμπελώνας, κήπους, πρόβατα και αγρούς, εκ των οποίων κερδίζουν τα προς το ζην, τρέφουν τους επισκέπτας, πληρώνουν τους φόρους ...", ενώ για το μοναστήρι της Τρικουκκιάς: "στα παλιά χρόνια η γη γύρω από το μοναστήρι ήταν μεταμορφωμένη σε κήπους που ποτίζονταν με άφθονο νερό και τροφοδοτούσαν τους μοναχούς με λαχανικά και φρούτα". (Κληρίδης Νέαρχος (1968) "25 Μοναστήρια στην Κύπρο", Λευκωσία). Οι ασχολίες αυτές των Μοναχών τους απέδιδαν "τα προς το ζην και εισόδημα για να πληρώνουν τους φόρους στην κυβέρνηση και στον αρχιερέα της επαρχίας".(Μητροπολίτης Ζιμπάμπουε Μακάριος Τηλλυρίδης (1996) "Ξένοι περιηγητές και Κυπριακός Μοναχισμός"). Με τα έσοδα αυτά μπορούσαν να φιλοξενούν χωρίς πληρωμή και να προσφέρουν τροφή στους ταξιδιώτες και τα ζώα τους. (Αρχιμανδρίτης Κυπριανός (2001) "Ιστορία Χρονολογική της Νήσου Κύπρου"). "Επί πλέον έσοδα για τη Μοναστήρια εξασφαλίζονταν από την ενοικίαση υποστατικών, τη λειτουργία εργαστηρίων και αγορών, την πώληση υπηρεσιών σε ελαιομύλους, ελαιοτριβεία κλπ., την ενοικίαση μετοχίων και καλλιεργιών, καθώς και μέσω της συλλογής χρημάτων και προϊόντων από τους πιστούς με τις ζητείες." (Πετρούλλα Χατζηττοφή (2008) "Υλικός βίος κατά τον 18ο - 19ο αιώνα: Τα εν τω οσπιτιω στον Κτηματολογικό κώδικα της Αρχιεπισκοπης Κύπρου" ). Πως όμως και γιατί η Μοναστηριακή διατροφή επηρέασε τις κοσμικές διατροφικές συνήθειες? Μια πολύ σημαντική πληροφορία απορρέει από το βιβλίο «Οικιακή Οικονομία», του Αρχιμανδρίτη Θεοφύλακτου Θησέως, που εκδόθηκε στην Αθήνα το 1842. Το βιβλίο αφιερώνεται στους «εν τοις ιεροίς Μοναστηρίοις προϊσταμένους». Είναι γνωστή, μας λέει, η φιλοξενία των Μοναστηριακών, γι ’αυτό και τους δίνει συγκεκριμένες οδηγίες «προμηθεύσεως κατασκευής και διατηρήσεως πολλών δυσπορίστων» τροφίμων και ποτών. Αλλά επίσης γιατί από τα Μοναστήρια, όπου συρρέουν πλήθος προσκυνητών, εύκολα διαδίδονται αυτές οι πληροφορίες και στους κοσμικούς.
Κυπριακή Ονομασία
Ελληνική Ονομασία
Ετυμολογία - Γλωσσικές Παρατηρήσεις
Συμπληρωματικές Πληροφορίες - Βιβλιογραφία
Χρονολογία
Συμπληρωματικά Στοιχεία
Βιβλιογραφία
Κληρίδης Νέαρχος (1968) "25 Μοναστήρια στην Κύπρο", Λευκωσία. Μητροπολίτης Ζιμπάμπουε Μακάριος Τηλλυρίδης (1996) "Ξένοι περιηγητές και Κυπριακός Μοναχισμός". Αρχιμανδρίτης Κυπριανός (2001) "Ιστορία Χρονολογική της Νήσου Κύπρου". Αρχιμανδρίτης Θ. Θησέως (1842) "Οικιακή Οικονομία", Αθήνα Πετρούλλα Χατζηττοφή (2008) "Υλικός βίος κατά τον 18ο - 19ο αιώνα: Τα εν τω οσπιτιω στον Κτηματολογικό κώδικα της Αρχιεπισκοπης Κύπρου"
Ερευνητής / Καταχωρητής
Μαριλένα Ιωαννίδου
Φωτογραφίες
Συνημμένα
Περισσότερα
Σχετικό Περιεχόμενο - Σχετική Βιβλιογραφία
Κληρίδης Νέαρχος (1968) 25 Μοναστήρια στην Κύπρο, Λευκωσία.
Χατζηττοφή Π. (2008), «Υλικός βίος κατά τον 18ο – 19ο αιώνα: "Τά ἐν τῷ ὀσπητίῳ" στον Κτηματολογικό Κώδικα της Αρχιεπισκοπής Κύπρου» (αδημοσίευτη μελέτη υπό την καθοδήγηση της κ. Ευφροσύνης Ριζοπούλου-Ηγουμενίδου).
Θέμα
Περιεχόμενο
Το έργο συγχρηματοδοτείται από το Ίδρυμα Προώθησης Έρευνας Κύπρου και τα Διαρθρωτικά Ταμεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η ΔΕΣΜΗ 2008 χρηματοδοτείται από την Κυπριακή Δημοκρατία και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης της Ε.Ε
.
Πνευματικά Δικαιώματα
© 2010 - Εικονικό Μουσείο Κυπριακών Τροφίμων και Διατροφής