Σύνδεση
Αρχική
Έργο
Όραμα
Στόχοι
Οφέλη
Σε ποιους απευθύνεται
Πρόοδος έργου
Παραδοτέα
Μελλοντικά σχέδια
Δημοσιεύσεις
Λογότυπο Έργου
Συνεργάτες
Ερευνητική ομάδα
Συνεργάτες - Ερευνητές
Άλλοι συνεργάτες
Πρόσκληση σε συνεισφορά
Κύριοι Υποστηρικτές
Υποστηρικτές
Κατηγορίες Επιχορηγήσεων
Νέα
Συνδέσεις
Χάρτης Πύλης
Επικοινωνία
Τρόφιμα
Παραδοσιακές Συνταγές
Σιτηρέσιο - Γεύματα
Χώροι Παραγωγής και Διάθεσης
Τεχνικές Παραγωγής
Παραδοσιακά Σκεύη και Εργαλεία
Βιβλιογραφία
Περιήγηση σε Μουσεία Τροφίμων, Λαϊκής Τέχνης & Αγροτικής Ζωής
Διαφημίσεις Τροφίμων
Εκπαιδευτικές Εφαρμογές
Ιστορία Κυπριακών Βιομηχανιών Τροφίμων
Newsletter
λίστα
Κατάλογος ενημέρωσης
Updated list 30 09 14b
DIAITOLOGOI
MASS MEDIA
LIST updated 22.1014
Συνέδριο Κυπρίων Γεύσεις
23.10.14 xls
mme2test
Schools 25 10 14
TEST3
τεστ
TEST 10 1 17
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ 11 10 17
SXOLEIA MESH & TEXNIKHS
em@il
*
Αναζήτηση Τεκμηρίων
Τίτλος
Κρομμύδκια (Κρεμμύδια)
Στις αρχαίες γραπτές πηγές γίνεται αναφορά στα κρεμμύδια της Κύπρου
Ονομασία - Προέλευση
Λειτουργικός & Συμβολικός Ρόλος
Συμπληρωματικές Πληροφορίες & Βιβλιογραφία
Ονομασία - Προέλευση
Κυπριακή Ονομασία Τροφίμου
Ελληνική ονομασία - Περιγραφή
Κρεμμύδι
Γλωσσικές Παρατηρήσεις
εν. κρομμύδιν, αρχ. κρόμμυον , κρέμμυον ή κρέμυον (Λουκά Γ,2002, σελ. 259) Η επιστημονική ονομασία του είδους είναι Αllia capae (Χατζηιωάννου 1975, 370)
Μέθοδος Εξασφάλισης
Συστηματική καλλιέργεια
Μέθοδος Επεξεργασίας
Λειτουργικός & Συμβολικός Ρόλος
Διατροφική Αξία και Σημασία στη Διατροφή των Κυπρίων
Δεν είναι βέβαιο με ποιο τρόπο και σε ποια ποσότητα καταναλώνονταν στην αρχαία Κύπρο ωστόσο πρέπει να υπήρξαν ιδιαίτερα δημοφιλή τα εντόπια κρεμμύδια καθώς υπάρχουν τρεις γραπτές πηγές οι οποίες αναφέρονται συγκεκριμένα σε αυτά (δες Συμπληρωματικά Στοιχεία).
Εορταστικές Περιστάσεις
Συμβολικές Χρήσεις
Κατά τη διαδικασία σταυρώματος του σπιτιού της λεχώνας το κρεμμύδι βρισκόταν πάνω στο μωρό. Μετά το σταύρωμα έβγαινε έξω η λεχώνα και έριχνε το κρεμμύδι σε όποιον περνούσε απ’εκεί. Μπορούσε, επίσης ,να σταθεί στην εξώπορτα βλέποντας προς την ανατολή και να ρίξει προς τα πίσω το κρεμμύδι, μέσα από τα σκέλια της, παρακαλώντας το Θεό να της δώσει το κόκκινο χρώμα της, δηλαδή την υγεία της.Το κρεμμύδι χρησιμοποιήθηκε σε πολλές μαγικές ενέργειες ως αποτρεπτικό για τα κακά πνεύματα και το μάτι. Με φύλλα κρεμμυδιού κάπνιζαν για να διώξουν το κακό. (Πρωτοπαπά Κ, 2009, σελ. 217, 229, 231-233, 271, 291, 354, 392, 526). ----------------------------------------------------------------------------------
Χρήση από Ηλικιακές Ομάδες
Συμπληρωματικές Πληροφορίες & Βιβλιογραφία
Χρονολογία
Συμπληρωματικά Στοιχεία
Για τα κρεμμύδια της Κύπρου υπάρχουν τέσσερις βιβλιογραφικές αναφορές σε αρχαία κείμενα: Η πρωιμότερη αναφορά χρονολογείται στον 4ο-3ο αι.π.Χ., στο έργο του Κλεάρχου του Σολέως 'Περί γρίφων'. Το 'κρόμμυον' αναφέρεται ανάμεσα σε άλλα ονόματα τροφίμων και το απόσπασμα παραθέτει ο Αθήναιος (2ος-3ος αι.π.Χ.) στο έργο του Δειπνοσοφισταί. Η δεύτερη αναφορά προέρχεται από τον Πλίνιο (1ος αι.μ.Χ.). Σε μία αναφορά στο έργο του 'Φυσική Ιστορία' μιλάει για την έντονη μυρωδιά των κρεμμυδιών της Κύπρου που σε κάνει να δακρύζεις, η οποία μυρωδιά ωστόσο είναι λιγότερο έντονη από τα κρεμμύδια της Κνίδου. 'Επίσης έχουν μία μυρωδιά που σε κάνει να δακρύζεις, ιδιαίτερα τα κυπριακά κρεμμύδια, λιγότερο όμως από αυτά της Κνίδου' Πλίνιος, Φυσική Ιστορία 19.101 (Μετάφραση: Χατζηιωάννου 1975) Τέλος υπάρχουν δύο αναφορές από το 2ο αι.μ.Χ. στο έργο 'Εταιρικοί Διάλογοι' του Λουκιανού. Στο πρώτο απόσπασμα αναφέρονται τα κρεμμύδια ως κυπριακό προϊόν μαζί με τις πέρκες και τις σαπέρδες (14.320) ενώ στο δεύτερο τα κρεμμύδια και τα τυριά της Κύπρου παρουσιάζονται ως ιδανικό δώρο (14.322). 'Σου έφερα όταν καταπλεύσαμε από από το Βόσπορο, κρεμμύδια από την Κύπρο και πέντε σαπέρδες και τέσσερις πέρκες' Λουκιανός, Εταιρικοί Διάλογοι 14.320 (Μετάφραση: Χατζηιωάννου 1975, 383) 'Ω, τι ευτυχισμένη αυτή που θα σ' έχει εσένα Δωρίων, γιατί θα της φέρνεις κρεμμύδια και τυριά από την Κύπρο, όταν θα καταφθάνεις με πλοίο από το Γύθειο' Λουκιανός, Εταιρικοί Διάλογοι 14.322 (Μετάφραση: Χατζηιωάννου 1975, 371) ---------------------------------------------------------------------------------- Ένα από τα υλικά που χρησιμοποιούσαν για τις σούφες,δηλ.τα καταπλάσματα και τα υπόθετα στα γεννητικά όργανα της λεχώνας, ήταν και το κρεμμύδι.Σε μερικά χωριά έβραζαν κρεμμύδια ή κρεμμυδόφυλλα και καθόταν πάνω η λεχώνα για να πάει μέσα της ο ατμός. Μπορούσε να τηγανίσουν τα κρεμμύδια με ένα αυγό και να φτιάξουν υπόθεμα ή να κοπανίσουν κρεμμύδια και να τα βράσουν με κρασί. Το κρεμμύδι, επίσης, θεωρούσαν ότι βοηθούσε να κατέβει το γάλα της λεχώνας. Πριν αρχίσει ο θηλασμός, έβραζαν κρεμμυδόφυλλα και τα έβαζαν στη ρόγα για να μαλακώσει. Το κρεμμύδι συνδεόταν και με την τόνωση του οργανισμού και την καταπολέμηση των φλεγμονών. Όταν θα άλλαζε τα δόντια του το μωρό, του έδιναν να δαγκώσει κρεμμύδι ίσως για τις αντισηπτικές ιδιότητές του. Όταν χτυπούσαν και έβγαζαν μώλωπες έβαζαν πάνω κρεμμύδι κοπανισμένο ελαφρά.(Πρωτοπαπά Κ, 2009, σελ. 217, 229, 231-233, 271, 291, 354, 392, 526). ----------------------------------------------------------------------------------
Βιβλιογραφία
Αθήναιος, Δειπνοσοφισταί 14.648f-649a στο: Gulick, C.B. μτφ. (1980) Athenaeus-The Deipnosophists, Loeb Classical Library τ.6. Cambridge: Harvard University Press, 504 Λουκιανός, Εταιρικοί Διάλογοι 14.320 στο: Macleod, M.D. μτφ. (1992) Lucian-Dialoguues of the Courtesans, Loeb Classical Library τ.7. Cambridge: Harvard University Press, 456 Λουκιανός, Εταιρικοί Διάλογοι 14.322 στο: Macleod, M.D. μτφ. (1992) Lucian-Dialoguues of the Courtesans, Loeb Classical Library τ.7. Cambridge: Harvard University Press, 460 Michaelides, D. (1998) 'The Food in Ancient Cyprus' στο: Lysaght, P. Food and the Traveller-Migration, Immigration, Tourism and Ethnic group, Nicosia: Intercollege Press, 31 Πλίνιος, Φυσική Ιστορία 19.101 στο: Rackham, H. μτφ. (1992) Pliny-Natural History, Loeb Classical Library τ.5. Cambridge: Harvard University Press, 486 Χατζηιωάννου, Κ. (1975) Η Αρχαία Κύπρος εις τας Ελληνικάς Πηγάς, τ.Β'. Λευκωσία: Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου-εκδόσεις, 371,383 Πρωτοπαπά Κ.(2009)’Εθιμα της γέννησης στην παραδοσιακή κοινωνία της Κύπρου,Κέντρο Επιστημονικών Ερευνών Κύπρου,Λευκωσία,σελ.217, 229, 231-233, 271, 291, 354, 392, 526. Λουκά Γ. (1983). Γλωσσάριον Γεωργίου Λουκά, [Υλικά διά την σύνταξιν Ιστορικού Λεξικού της Κυπριακής Διαλέκτου, μέρος A', έκδ. Θεοφανώς Δ. Κυπρή], Κέντρο Επιστημονικών Ερευνών, Λευκωσία, 2002.
Ερευνητής / Καταχωρητής
Νατάσα Χαραλάμπους, Δήμητρα Ζαννέτου, Στάλω Λαζάρου
Φωτογραφίες
Συνημμένα
Περισσότερα
Σχετικό Περιεχόμενο - Συνταγές
Κρεμμύδια γεμιστά
Για την παρασκευή των γεμιστών κρεμμυδιών, είτε χρησιμοποιείται η ίδια γέμιση με βάση τον κιμά και το ρύζι, όπως και στα κουπέπια, ή παραλείπεται το ρύζι.
Κρεμμυδόφυλλα με τ' αυγά
Είδος ομελέτας, στην οποία προστίθενται τηγανισμένα φύλλα από φρέσκο κρεμμύδι. Σερβίρεται ως ορεκτικό.
Πασχαλινά αυγά βαμμένα με κρεμμυδόφυλλα
Τα φύλλα από ξερά κρεμμύδια δίνουν στα αυγά ένα ζεστό, κιτρινωπό προς μελί χρώμα.
Πατάτες με κρεμμύδια
Για τη συνταγή αυτή χρησιμοποιούνται φρέσκα κρεμμυδάκια, χοντροκομμένα. Τηγανίζονται μαζί με τις πατάτες.
Σχετικό Περιεχόμενο - Τρόφιμα
αρκόπρασον,το
Το αγριόπρασο μαγειρεύεται μαζί με τον βολβό του. Το χρησιμοποιούν ως τηγάνιση σε διάφορα είδη μαγειρέματος, τρώγεται βραστό με λαδολέμονο ή το προσθέτουν σε όσπρια. Τρώγεται επίσης φρέσκο μαζί με ελιές ή διάφορα τυριά.
Γογγυλίς (Γογγύλι)
Η αναφορά στα γογγύλια είναι μονολεκτική
Ἔτνος (χυλός από μπιζέλια)
Θύννειον (Tόνος)
Κάππαρις (Kάπαρη)
Η κάπαρη κατά το Γαληνό φυτρώνει άφθονη στην Κύπρο
Μύκης (Μανιτάρι)
Τα μανιτάρια καταναλώνονταν στην αρχαιότητα
Πέρκα
Σαπέρδα (Aκαθόριστο είδος ψαριού)
Σκόλυμος (Ασκόλυμπρος)
Ο σκόλυμος είναι είδος αγκαθιού με κίτρινο άνθος
Σκόροδον (Σκόρδο)
Δεν υπάρχουν εκτεταμένες πληροφορίες για τη χρήση και κατανάλωση του 'σκόροδου' στην αρχαία κυπριακή κουζίνα
Τυρί
Θέμα
Περιεχόμενο
Το έργο συγχρηματοδοτείται από το Ίδρυμα Προώθησης Έρευνας Κύπρου και τα Διαρθρωτικά Ταμεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η ΔΕΣΜΗ 2008 χρηματοδοτείται από την Κυπριακή Δημοκρατία και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης της Ε.Ε
.
Πνευματικά Δικαιώματα
© 2010 - Εικονικό Μουσείο Κυπριακών Τροφίμων και Διατροφής