Σύνδεση
Αρχική
Έργο
Όραμα
Στόχοι
Οφέλη
Σε ποιους απευθύνεται
Πρόοδος έργου
Παραδοτέα
Μελλοντικά σχέδια
Δημοσιεύσεις
Λογότυπο Έργου
Συνεργάτες
Ερευνητική ομάδα
Συνεργάτες - Ερευνητές
Άλλοι συνεργάτες
Πρόσκληση σε συνεισφορά
Κύριοι Υποστηρικτές
Υποστηρικτές
Κατηγορίες Επιχορηγήσεων
Νέα
Συνδέσεις
Χάρτης Πύλης
Επικοινωνία
Τρόφιμα
Παραδοσιακές Συνταγές
Σιτηρέσιο - Γεύματα
Χώροι Παραγωγής και Διάθεσης
Τεχνικές Παραγωγής
Παραδοσιακά Σκεύη και Εργαλεία
Βιβλιογραφία
Περιήγηση σε Μουσεία Τροφίμων, Λαϊκής Τέχνης & Αγροτικής Ζωής
Διαφημίσεις Τροφίμων
Εκπαιδευτικές Εφαρμογές
Ιστορία Κυπριακών Βιομηχανιών Τροφίμων
Newsletter
λίστα
Κατάλογος ενημέρωσης
Updated list 30 09 14
Updated list 30 09 14b
DIAITOLOGOI
MASS MEDIA
LIST updated 22.1014
Συνέδριο Κυπρίων Γεύσεις
ΣΥΝΕΔΡΙΟ "ΚΥΠΡΙΩΝ ΓΕΥΣΕΙΣ"
23.10.14 xls
mme2test
Schools 25 10 14
TEST3
τεστ
TEST 10 1 17
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ 11 10 17
SXOLEIA MESH & TEXNIKHS
em@il
*
Αναζήτηση Τεκμηρίων
Τίτλος
Ωόν (Aυγό)
To ᾠόν αντιστοιχεί συνήθως στο αυγό της κότας
Ονομασία - Προέλευση
Λειτουργικός & Συμβολικός Ρόλος
Συμπληρωματικές Πληροφορίες & Βιβλιογραφία
Ονομασία - Προέλευση
Κυπριακή Ονομασία Τροφίμου
Ελληνική ονομασία - Περιγραφή
Αυγό
Γλωσσικές Παρατηρήσεις
Η ονομασία ᾠόν παραπέμπει πιο πολύ στο αυγό της κότας (Liddell and Scott 1996, λημ. ᾠόν).
Μέθοδος Εξασφάλισης
Οικιακή κτηνοτροφία
Μέθοδος Επεξεργασίας
Λειτουργικός & Συμβολικός Ρόλος
Διατροφική Αξία και Σημασία στη Διατροφή των Κυπρίων
Τα αυγά της κότας ή άλλων πουλερικών πιθανόν να αποτελούσαν μέρος της διατροφής των αρχαίων Κυπρίων από πολύ νωρίς, ωστόσο δε γνωρίζουμε περισσότερες πληροφορίες για μεθόδους παρασκευής του αυγου ή άλλα στοιχεία για την κατανάλωση αυτού του τροφίμου. Μία ένδειξη δίνει ο Κλέαρχος ο Σολεύς στο έργο του 'Περί γρίφων' καθώς κατατάσσει τα αυγά μαζί με άλλα τρόφιμα στα επιδόρπια (δες Συμπληρωματικά Στοιχεία).
Εορταστικές Περιστάσεις
Συμβολικές Χρήσεις
Τα 'ᾠα' φαίνεται να είχαν συμβολική σημασία ήδη από την Αρχαϊκή περίοδο (6ος αι.π.Χ.) και έπειτα καθώς έχουν βρεθεί κούπες γεμάτες με αυγά ως προσφορές σε τάφους (Michaelides 2008, 24). Η σύνδεση των αυγών με το θάνατο και τη δημιουργία καινούριας ζωής παραπέμπει και στη μετέπειτα συμβολική χρήση των αυγών κατά τη διάρκεια των χριστιανικών εορτασμών του Πάσχα.
Χρήση από Ηλικιακές Ομάδες
Συμπληρωματικές Πληροφορίες & Βιβλιογραφία
Χρονολογία
Συμπληρωματικά Στοιχεία
Ο Κλέαρχος ο Σολεύς (4ος-3ος αι.π.Χ.) στο έργο του 'Περί γρίφων' καταγράφει το αυγό ως επιδόρπιο. Το απόσπασμα παραθέτει ο Αθήναιος (2ος-3ος αι.μ.Χ.) στο έργο του 'Δειπνοσοφισταί'.
Βιβλιογραφία
Αθήναιος, Δειπνοσοφισταί 14.649a στο: Gulick, C.B. μτφ. (1980) Athenaeus-The Deipnosophists, Loeb Classical Library τ.6. Cambridge: Harvard University Press, 506-507 Liddell and Scott (1996) A Greek-English Lexicon, Oxford: Clarendon Press Michaelides, D. (1998) 'The Food in Ancient Cyprus' στο: Lysaght, P. Food and the Traveller-Migration, Immigration, Tourism and Ethnic group. Nicosia: Intercollege Press
Ερευνητής / Καταχωρητής
Νατάσα Χαραλάμπους
Φωτογραφίες
Συνημμένα
Περισσότερα
Σχετικό Περιεχόμενο - Συνταγές
αβκά βαβατσινιάτικα,τα
Η συνταγή προέρχεται από τη Βαβατσινιά της ορεινής επαρχίας Λάρνακας και αποτελούσε αγαπημένο φαγητό της περιοχής.
αβκά στον φούρνο,τα
Εύκολος και υγιεινός τρόπος μαγειρέματος των αβγών. Μετά το αλάτισμα, ακολουθεί το ψήσιμο στον φούρνο.
Θέμα
Περιεχόμενο
Απαντήσεις στη συζήτηση
Συγγραφέας
Ημερομηνία
test
root
2/9/2015 11:37 πμ
test
Από
root
, On 2/9/2015 11:37 πμ
1234
Θέμα
Περιεχόμενο
Το έργο συγχρηματοδοτείται από το Ίδρυμα Προώθησης Έρευνας Κύπρου και τα Διαρθρωτικά Ταμεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η ΔΕΣΜΗ 2008 χρηματοδοτείται από την Κυπριακή Δημοκρατία και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης της Ε.Ε
.
Πνευματικά Δικαιώματα
© 2010 - Εικονικό Μουσείο Κυπριακών Τροφίμων και Διατροφής