Σύνδεση
Αρχική
Έργο
Όραμα
Στόχοι
Οφέλη
Σε ποιους απευθύνεται
Πρόοδος έργου
Παραδοτέα
Μελλοντικά σχέδια
Δημοσιεύσεις
Λογότυπο Έργου
Συνεργάτες
Ερευνητική ομάδα
Συνεργάτες - Ερευνητές
Άλλοι συνεργάτες
Πρόσκληση σε συνεισφορά
Κύριοι Υποστηρικτές
Υποστηρικτές
Κατηγορίες Επιχορηγήσεων
Νέα
Συνδέσεις
Χάρτης Πύλης
Επικοινωνία
Τρόφιμα
Παραδοσιακές Συνταγές
Σιτηρέσιο - Γεύματα
Χώροι Παραγωγής και Διάθεσης
Τεχνικές Παραγωγής
Παραδοσιακά Σκεύη και Εργαλεία
Βιβλιογραφία
Περιήγηση σε Μουσεία Τροφίμων, Λαϊκής Τέχνης & Αγροτικής Ζωής
Διαφημίσεις Τροφίμων
Εκπαιδευτικές Εφαρμογές
Ιστορία Κυπριακών Βιομηχανιών Τροφίμων
Newsletter
λίστα
Κατάλογος ενημέρωσης
Updated list 30 09 14
Updated list 30 09 14b
DIAITOLOGOI
MASS MEDIA
LIST updated 22.1014
Συνέδριο Κυπρίων Γεύσεις
ΣΥΝΕΔΡΙΟ "ΚΥΠΡΙΩΝ ΓΕΥΣΕΙΣ"
23.10.14 xls
mme2test
Schools 25 10 14
TEST3
τεστ
TEST 10 1 17
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ 11 10 17
SXOLEIA MESH & TEXNIKHS
em@il
*
Αναζήτηση Τεκμηρίων
Τίτλος
Μενδήσιος (Κέφαλος της Μένδης)
Στον κέφαλο της Μένδης γίνεται αναφορά στο θεατρικό έργο του Κύπριου συγγραφέα Σώπατρου του Πάφιου
Ονομασία - Προέλευση
Λειτουργικός & Συμβολικός Ρόλος
Συμπληρωματικές Πληροφορίες & Βιβλιογραφία
Ονομασία - Προέλευση
Κυπριακή Ονομασία Τροφίμου
Ελληνική ονομασία - Περιγραφή
Κέφαλος
Γλωσσικές Παρατηρήσεις
Μενδήσιος> Κέφαλος από τη Μένδη: Αρχαία Μένδη, πόλη η οποία ιδρύθηκε στην Παλλήνη, τη δυτικότερη χερσόνησο της Χαλκιδικής, τον 8ο αι.π.Χ.
Μέθοδος Εξασφάλισης
Αλιεία
Μέθοδος Επεξεργασίας
Η μέθοδος επεξεργασίας του 'Μενδήσιου' ώστε να καταναλωθεί ήταν το αλάτισμα (δες Συμπληρωματικά Στοιχεία).
Λειτουργικός & Συμβολικός Ρόλος
Διατροφική Αξία και Σημασία στη Διατροφή των Κυπρίων
Ο Σώπατρος ο Πάφιος, συγγραφέας κυπριακής καταγωγής, αναφέρεται στην κατανάλωση ψητού αλατισμένου κέφαλου. Υπολείμματα ψαριών έχουν βρεθεί σχεδόν σε όλες τις ανασκαμμένες θέσεις του νησιού (Michaelides 2008, 26).
Εορταστικές Περιστάσεις
Συμβολικές Χρήσεις
Χρήση από Ηλικιακές Ομάδες
Συμπληρωματικές Πληροφορίες & Βιβλιογραφία
Χρονολογία
Συμπληρωματικά Στοιχεία
Ο 'Μενδήσιος' ή αλλιώς 'κέφαλος της Μένδης' αναφέρεται από το Σώπατρο τον Πάφιο (4ος αι.π.Χ.) στο θεατρικό του έργο 'Μυστάκου θητίον'. Τα αποσπάσματα διασώζονται από τον Αθήναιο (2ο-3ο αι.μ.Χ.) στο έργο του ΄Δειπνοσοφιστές'. ''Κι ο κέφαλος της Μένδης ωραίος ειν' αλατισμένος, ψητός μέσα στης φλόγας τις ξανθές αχτίδες' Σώπατρος Πάφιος 'Μυστάκου θητίον' στο: Αθήναιος, Δειπνοσοφισταί 3.119a (μετάφραση: Χατζηιωάννου 1975)
Βιβλιογραφία
Αθήναιος, Δειπνοσοφισταί 3.119a στο: Gulick, C.B. μτφ. (1987) Athenaeus-The Deipnosophists, Loeb Classical Library τ.2. Cambridge:Harvard University Press, 54 Michaelides, D. (1998) 'The Food in Ancient Cyprus' στο: Lysaght, P. Food and the Traveller-Migration, Immigration, Tourism and Ethnic group, Nicosia: Intercollege Press Χατζηιωάννου, Κ. (1975) Η Αρχαία Κύπρος εις τας Ελληνικάς Πηγάς, τ.Γα'. Λευκωσία: Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου-εκδόσεις, 30-31
Ερευνητής / Καταχωρητής
Νατάσα Χαραλάμπους
Φωτογραφίες
Συνημμένα
Περισσότερα
Σχετικό Περιεχόμενο - Τρόφιμα
αντακαῖος,ο
Αρχαία ονομασία ψαριού, το οποίο ταυτίζεται με τον οξύρρυγχο. Σύμφωνα με το Σώπατρο τον Πάφιο τον 'αντακαῖο' τον έτρωγαν αλατισμένο.
Θέμα
Περιεχόμενο
Το έργο συγχρηματοδοτείται από το Ίδρυμα Προώθησης Έρευνας Κύπρου και τα Διαρθρωτικά Ταμεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η ΔΕΣΜΗ 2008 χρηματοδοτείται από την Κυπριακή Δημοκρατία και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης της Ε.Ε
.
Πνευματικά Δικαιώματα
© 2010 - Εικονικό Μουσείο Κυπριακών Τροφίμων και Διατροφής