Σύνδεση
Αρχική
Έργο
Όραμα
Στόχοι
Οφέλη
Σε ποιους απευθύνεται
Πρόοδος έργου
Παραδοτέα
Μελλοντικά σχέδια
Δημοσιεύσεις
Λογότυπο Έργου
Συνεργάτες
Ερευνητική ομάδα
Συνεργάτες - Ερευνητές
Άλλοι συνεργάτες
Πρόσκληση σε συνεισφορά
Κύριοι Υποστηρικτές
Υποστηρικτές
Κατηγορίες Επιχορηγήσεων
Νέα
Συνδέσεις
Χάρτης Πύλης
Επικοινωνία
Τρόφιμα
Παραδοσιακές Συνταγές
Σιτηρέσιο - Γεύματα
Χώροι Παραγωγής και Διάθεσης
Τεχνικές Παραγωγής
Παραδοσιακά Σκεύη και Εργαλεία
Βιβλιογραφία
Περιήγηση σε Μουσεία Τροφίμων, Λαϊκής Τέχνης & Αγροτικής Ζωής
Διαφημίσεις Τροφίμων
Εκπαιδευτικές Εφαρμογές
Ιστορία Κυπριακών Βιομηχανιών Τροφίμων
Newsletter
λίστα
Κατάλογος ενημέρωσης
Updated list 30 09 14
Updated list 30 09 14b
DIAITOLOGOI
MASS MEDIA
LIST updated 22.1014
Συνέδριο Κυπρίων Γεύσεις
ΣΥΝΕΔΡΙΟ "ΚΥΠΡΙΩΝ ΓΕΥΣΕΙΣ"
23.10.14 xls
mme2test
Schools 25 10 14
TEST3
τεστ
TEST 10 1 17
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ 11 10 17
SXOLEIA MESH & TEXNIKHS
em@il
*
Αναζήτηση Τεκμηρίων
Τίτλος
διατροφικές συνήθειες αμπελουργών
Περιγράφονται οι διατροφικές συνήθειες κατά τη διάρκεια των αμπελουργικών εργασιών.
Περιγραφή Σιτηρεσίου - Γευμάτων
Συμπληρωματικές Πληροφορίες & Βιβλιογραφία
Περιγραφή Σιτηρεσίου - Γευμάτων
Περιγραφή Σιτηρεσίου
Η νοικοκυρά σηκωνόταν από το πρωί να κάνει τη λαρτοτη(γ)άνισην [λαρτοτη(γ)άνιση,η = τηγάνισμα με λίπος και κομμάτια λαρδιού με κρεμμύδι και ψωμί] και να γεμίσει την καντήλαν [καντήλα,η = το ποτήρι] με κρασί ή ζιβανίαν του προγεύματος. Θα ετοίμαζε επίσης το καλάθι για το μπούκκωμαν [μπούκκωμαν,το = πρόγευμα] και το μεσημεριανό στο χωράφι. Κατά τη διάρκεια των εργασιών, ο ιδιοκτήτης, ή σε περίπτωση απειρίας του, ο επιστάτης φώναζε κάθε τόσο: «Στύππαν τζ̆αι λούκκον-πιννιάν τζ̆αι βούκκον» παρακινώντας όσους δούλευαν να σερβιριστούν με μεζέ και κρασί από τα πανέρια των κοπέλων που πηγαινοέρχονταν για να τα προσφέρουν, μέσα στο χωράφι. Πάνω στα γαϊδούρια μεταφέρονταν και τα σταμνιά με το νερό για τους τρυγητές. Η δουλειά που άρχιζε από το πρωί διακοπτόταν πριν το μεσημέρι. Κατά τις εννιά η ώρα όλοι σταματούσαν για το μπούκκωμαν. Η γυναίκα του ιδιοκτήτη είχε για το σκοπό αυτό ετοιμάσει ένα καλάθι με τα αναγκαία: χαλλούμι, σταφύλια, κρεμμύδια και τελευταία καμιά τομάτα και κανένα αγγούρι. Η ανάπαυλα δεν διαρκούσε περισσότερο από μισή ώρα και όλοι ξανάπιαναν δουλειά για να ξανασταματήσουν το μεσημέρι. Όλοι κάθονταν γύρω από το καλάθι και έτρωγαν πιλάφι, ελιές, λουκάνικα, λαρδί, πολτόν [πολτός,ο = σταφυλόμελο με νερό] και κρασία ή ζιβανίαν [ζιβανία,η = κυπριακό είδος τσίπουρου] «για καλήν ευλογίαν και στερέωσιν», που είχε φέρει η γυναίκα του ιδιοκτήτη. Ήταν απλά διαλείμματα για έκφραση ευχαριστιών και ευχών προς τον ιδιοκτήτη: «Φυτόν τζι’ αναρήν με το μέλιν - Σ΄(υγ)είαν σου τζαί να τα σσα’ιρεσαι [Φυτό και μυζήθρα με το μέλι - Στην υγειά σου και να το χαίρεσαι]». Μετά το μεσημεριανό, έγερναν για να ξαποστάσουν, έστω και για κανένα μισάωρο, κάτω από τη σκιά των κουζούπων [κουζούπα,η = το αμπέλι] ή ενός θάμνου. Η δουλειά ξανάρχιζε αμέσως μετά και συνεχιζόταν ως το τέλος της ημέρας. Το πραγματικό γλέντι θα γινόταν μετά το φύτεμα του αμπελιού. Όταν τελείωνε το αμπελοφύτεμα λεγόταν η ευχή: «Ευλοημένα τζ̆αι καρποφορημένα», εννοώντας τα φυτά. Πήγαιναν δε όλοι στο σπίτι του ιδιοκτήτη και άρχιζε το φαγοπότι που ήταν, απ’ ότι λέγεται, τρικούβερτο (Ιωνάς 2001, 83, 86, 89-90).
Διαφοροποίηση ανάλογα με το δημογραφικό προφίλ
Συμπληρωματικές Πληροφορίες & Βιβλιογραφία
Χρονολογία
Συμπληρωματικά Στοιχεία
Βιβλιογραφικές αναφορές
Ιωνάς Ι. (2001), Τα παραδοσιακά επαγγέλματα της Κύπρου, Δημοσιεύματα του Κέντρου Επιστημονικών Ερευνών, ΧΧΧVΙΙ, Λευκωσία.
Ερευνητής / Καταχωρητής
Τόνια Ιωακείμ, Αργυρώ Ξενοφώντος
Φωτογραφίες
Συνημμένα
Περισσότερα
Σχετικό Περιεχόμενο - Σιτηρέσιο
Μεσημεριανό (Μεσομέρκασμαν)
μπούκκωμαν - πρόεμαν ή μπρόεμαν,το
Το πρωινό.
Σχετικό Περιεχόμενο - Συνταγές
Κρασί
"Αφήνουμε το κρασί στο βαρέλι για σαράντα μέρες και το ξαναπερνούμε από το σουρωτήρι σε ξύλινο βαρέλι ή πιθάρι. Θα μείνει εκεί για τρεις ακόμα περίπου μήνες, οπότε είναι έτοιμο για κατανάλωση. Για καλύτερη ποιότητα κρασιού, ο χώρος που φυλάγεται πρέπει να είναι υγρός και σκοτεινός.(Δημήτρης Παπανεοφύτου, Λάσα Πάφου)
Σχετικό Περιεχόμενο - Σχετική Βιβλιογραφία
Ιωνάς Ι. (2001), Τα παραδοσιακά επαγγέλματα της Κύπρου, Δημοσιεύματα του Κέντρου Επιστημονικών Ερευνών, ΧΧΧVΙΙ, Λευκωσία.
Σχετικό Περιεχόμενο - Τρόφιμα
ψουμίν,το
Οι γυναίκες έπρεπε να σηκωθούν την αυγή για να ετοιμάσουν το μπούκκωμαν, πού ήταν συνήθως ψουμίν και χαλλούμιν ή ελιές με κρομμύδιν. Βασικά το μπούκκωμαν ήταν μπόλικο ψωμί. Γι' αυτό έλεγαν:Μπούκκωμαν του χωρκάτηένα ψουμίν τζι' ένα κομμάτιν (Χατζηϊωάννου 1994, 223). Επιπλέον γνωστή είναι η λαϊκή ρήση:"Το ψουμίν έν’ συντροφκιά" (Άππιος 1999, 14).
Θέμα
Περιεχόμενο
Το έργο συγχρηματοδοτείται από το Ίδρυμα Προώθησης Έρευνας Κύπρου και τα Διαρθρωτικά Ταμεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η ΔΕΣΜΗ 2008 χρηματοδοτείται από την Κυπριακή Δημοκρατία και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης της Ε.Ε
.
Πνευματικά Δικαιώματα
© 2010 - Εικονικό Μουσείο Κυπριακών Τροφίμων και Διατροφής