Σύνδεση
Αρχική
Έργο
Όραμα
Στόχοι
Οφέλη
Σε ποιους απευθύνεται
Πρόοδος έργου
Παραδοτέα
Μελλοντικά σχέδια
Δημοσιεύσεις
Λογότυπο Έργου
Συνεργάτες
Ερευνητική ομάδα
Συνεργάτες - Ερευνητές
Άλλοι συνεργάτες
Πρόσκληση σε συνεισφορά
Κύριοι Υποστηρικτές
Υποστηρικτές
Κατηγορίες Επιχορηγήσεων
Νέα
Συνδέσεις
Χάρτης Πύλης
Επικοινωνία
Τρόφιμα
Παραδοσιακές Συνταγές
Σιτηρέσιο - Γεύματα
Χώροι Παραγωγής και Διάθεσης
Τεχνικές Παραγωγής
Παραδοσιακά Σκεύη και Εργαλεία
Βιβλιογραφία
Περιήγηση σε Μουσεία Τροφίμων, Λαϊκής Τέχνης & Αγροτικής Ζωής
Διαφημίσεις Τροφίμων
Εκπαιδευτικές Εφαρμογές
Ιστορία Κυπριακών Βιομηχανιών Τροφίμων
Newsletter
λίστα
Κατάλογος ενημέρωσης
Updated list 30 09 14
Updated list 30 09 14b
DIAITOLOGOI
MASS MEDIA
LIST updated 22.1014
Συνέδριο Κυπρίων Γεύσεις
ΣΥΝΕΔΡΙΟ "ΚΥΠΡΙΩΝ ΓΕΥΣΕΙΣ"
23.10.14 xls
mme2test
Schools 25 10 14
TEST3
τεστ
TEST 10 1 17
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ 11 10 17
SXOLEIA MESH & TEXNIKHS
em@il
*
Αναζήτηση Τεκμηρίων
Τίτλος
Σιηννόψωμο
Με τους καρπούς του κοινού σχίνου φτιάχνουν στην Κάσο τις πικάντικες σχινόπιτες και στην Κύπρο τα σχινόψωμα ή σχινόπιττες, οι οποίες μοιάζουν με τις τριμιθόπιττες.
Ονομασία - Συνταγή
Λειτουργικός & Συμβολικός Ρόλος
Συμπληρωματικές Πληροφορίες & Βιβλιογραφία
Ονομασία - Συνταγή
Κυπριακή Ονομασία Εδέσματος
Ελληνική Ονομασία - Περιγραφή
Σχινόψωμο.
Ετυμολογία - Γλωσσικές Παρατηρήσεις
Είδος ψωμιού με την προσθήκη αρωματικών σχινόκοκκων. Ονομάζονται και σχινόπιττες, μαλακές ή τραγανές.
Υλικά Συνταγής
400 γρ. αλεύρι ολικής αλέσεως 600 γρ. αλεύρι χωριάτικο (κίτρινο) 4 κουταλιές σούπας σχινόκοκκα 1 φλιτζανάκι κουμανταρία 2 κουταλάκια αλάτι 1 φακελάκι ξηρή μαγιά 2 δάκρυα μαστίχας κοπανισμένα με μισό κουταλάκι ζάχαρη 5 κουταλιές ελαιόλαδο Νερό όσο σηκώσει Σταφιδάκια (προαιρετικά)
Εκτέλεση Συνταγής
Μαζεύουμε ώριμους καρπούς από τους σχίνους (μαύρους). Πριν τους χρησιμοποιήσουμε τους μουσκεύουμε σε χλιαρό νερό για να πάρει το άρωμα του σχίνου κατά το ζύμωμα. Αναμειγνύουμε το αλεύρι με το αλάτι, ρίχνουμε τη μαγιά, τη μαστίχα και ζυμώνουμε με το νερό (χλιαρό) στο οποίο μουλιάσαμε τα σχινόκοκκα. Προσθέτουμε όσο νερό σηκώνει και το κρασί σε χλιαρή θερμοκρασία. Στη συνέχεια ρίχνουμε τους καρπούς και ζυμώνουμε για να ενσωματωθούν στη ζύμη. Τελευταίο προσθέτουμε το ελαιόλαδο. Σκεπάζουμε τη ζύμη και την αφήνουμε να διπλασιαστεί σε όγκο. Χρειάζεται 30 με 40 λεπτά. Πλάθουμε τα ψωμιά και τα τοποθετούμε σε ένα λαδωμένο ταψί. Σκεπάζουμε ξανά και περιμένουμε να ανέβει λίγο ακόμα. Τρυπούμε ή χαράζουμε το ψωμί και το ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου.
Μέθοδος Μαγειρέματος
Ψήσιμο σε φούρνο.
Σχόλια Συνταγής
Αν σας αρέσουν τα σταφιδάκια μπορείτε να προσθέσετε ένα φλιτζανάκι του καφέ. Στις παραδοσιακές τρεμιθόπιττες και σιηννόπιττες οι νοικοκυρές πολύ συχνά συνδύαζαν τους καρπούς των σχίνων με τα σταφιδάκια.
Λειτουργικός & Συμβολικός Ρόλος
Διατροφική Αξία και Σημασία στη Διατροφή των Κυπρίων
Τα σχινόψωμα είχαν διατροφική αξία και η παρασκευή τους είναι εποχιακή. Φτιάχνονταν όταν ωρίμαζαν τα σχινόκοκκα. Ο κοινός σχίνος (pistacia lentiscus) είναι συνυφασμένος με την άγρια χλωρίδα της Κύπρου και φύεται σχεδόν παντού στο νησί μας. Τις σχινόπιττες ή σχινόψωμα τις ξερόψηναν για να μπορούν να διατηρούνται για μεγάλο χρονικό διάστημα. Τις κατανάλωναν καθ' όλη τη διάρκεια του έτους και ιδιαίτερα την περίοδο των νηστειών.
Εορταστικές Περιστάσεις
Συμβολικές Χρήσεις
Χρήση από Ηλικιακές Ομάδες
Συμπληρωματικές Πληροφορίες & Βιβλιογραφία
Χρονολογία
Συμπληρωματικά Στοιχεία
Με τους καρπούς του κοινού σχίνου φτιάχνουν στην Κάσο τις πικάντικες σχινόπιτες και στην Κύπρο τα σχινόψωμα ή σχινόπιττες οι οποίες μοιάζουν με τις τριμιθόπιττες. Είναι τραγανές σαν παξιμάδια. Οι καρποί του σχίνου, τα σχινόκοκκα, συλλέγονται από τον Οκτώβριο έως τον Νοέμβριο και συντηρούνται για ένα χρόνο στο ψυγείο. Χρησιμοποιούνται όμως και για τον αρωματισμό των λουκάνικων ή στο μαγείρεμα του λαγού ή άγριων πτηνών όπως η τσίχλα. Τα κλαδιά από σχίνο χρησιμοποιούνταν παραδοσιακά και για το κάπνισμα των αλλαντικών.
Βιβλιογραφικές Αναφορές
Κυθραιώτου, Φ. (2010). Τροφή: αφορμή σχέσης, Εκδόσεις Πανεπιστημίου Λευκωσίας, Λευκωσία.
Ερευνητής / Καταχωρητής
Φλωρεντία Κυθραιώτου
Φωτογραφίες
Συνημμένα
Βρέθηκε μία εγγραφή.
1
Τίτλος
Σχινόψωμο (Φλωρεντία Κυθραιώτου).
Περισσότερα
Σχετικό Περιεχόμενο - Συνταγές
Ελιόπιττες ή ελιωτές
Συχνά οι ελιόπιττες έχουν τη μορφή μικρής στρογγυλής πίτας και περιέχουν ολόκληρες ελιές. Σε άλλες περιπτώσεις, μπορεί να είναι ζυμωμένες με κομμάτια ελιών, κρεμμύδι και κόλιανδρο/δυόσμο, ή να είναι τυλιχτές πίτες με γέμιση από τα πιο πάνω συστατικά.
κολοκωτές μαραθεύτικες,οι
Ιδιαίτερη παραλλαγή ενός γνωστού και αγαπημένου κυπριακού εδέσματος με κολοκύθι. Στη Μαραθάσα, οι κολοκωτές ήταν συνήθως αλμυρές.
Πίττες ρυζιαστές
Η γέμιση από ρύζι περιέχει επίσης τηγανισμένο κρεμμύδι, μάραθο και ζάχαρη. Οι ρυζιαστές πίτες τηγανίζονται και σερβίρονται ζεστές, με λίγο μέλι από πάνω.
Πουλιά λεμονάτα με σιήννους
Συνταγή για μαγείρεμα πτηνών κυνηγίων, είτε τζίκλων (τσίχλων) ή άλλων πουλιών. Βράζονται και αρωματίζονται με καρπούς σχίνου και λεμόνι.
Σιηννόπιττες
Ριζοκαρπασίτικη συνταγή. Οι σιηννόπιττες πλάθονται πολύ λεπτές και είναι τραγανές σαν παξιμάδι.
Τριμιθιές ξιδάτες
"... τις βράζουμε και τις αφήνουμε να κρυώσουν. Τις βάζουμε σε μία μπουκάλα με ξίδι, νερό και αλάτι." (Παναγιώτα Μικκελή, Κυπερούντα)
Τρυπητές
Παλιότερα χρησιμοποιούσαν για τη συνταγή αυτή προζύμι και έψηναν τις τρυπητές στη γάστρα, μια λεπτή πέτρα την οποία τοποθετούσαν πάνω στη φωτιά με τα ξύλα. Η συνταγή προέρχεται από τον Κάθηκα της επαρχίας Πάφου.
Θέμα
Περιεχόμενο
Το έργο συγχρηματοδοτείται από το Ίδρυμα Προώθησης Έρευνας Κύπρου και τα Διαρθρωτικά Ταμεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η ΔΕΣΜΗ 2008 χρηματοδοτείται από την Κυπριακή Δημοκρατία και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης της Ε.Ε
.
Πνευματικά Δικαιώματα
© 2010 - Εικονικό Μουσείο Κυπριακών Τροφίμων και Διατροφής