Σύνδεση
Αρχική
Έργο
Όραμα
Στόχοι
Οφέλη
Σε ποιους απευθύνεται
Πρόοδος έργου
Παραδοτέα
Μελλοντικά σχέδια
Δημοσιεύσεις
Λογότυπο Έργου
Συνεργάτες
Ερευνητική ομάδα
Συνεργάτες - Ερευνητές
Άλλοι συνεργάτες
Πρόσκληση σε συνεισφορά
Κύριοι Υποστηρικτές
Υποστηρικτές
Κατηγορίες Επιχορηγήσεων
Νέα
Συνδέσεις
Χάρτης Πύλης
Επικοινωνία
Τρόφιμα
Παραδοσιακές Συνταγές
Σιτηρέσιο - Γεύματα
Χώροι Παραγωγής και Διάθεσης
Τεχνικές Παραγωγής
Παραδοσιακά Σκεύη και Εργαλεία
Βιβλιογραφία
Περιήγηση σε Μουσεία Τροφίμων, Λαϊκής Τέχνης & Αγροτικής Ζωής
Διαφημίσεις Τροφίμων
Εκπαιδευτικές Εφαρμογές
Ιστορία Κυπριακών Βιομηχανιών Τροφίμων
Newsletter
λίστα
Κατάλογος ενημέρωσης
Updated list 30 09 14
Updated list 30 09 14b
DIAITOLOGOI
MASS MEDIA
LIST updated 22.1014
Συνέδριο Κυπρίων Γεύσεις
ΣΥΝΕΔΡΙΟ "ΚΥΠΡΙΩΝ ΓΕΥΣΕΙΣ"
23.10.14 xls
mme2test
Schools 25 10 14
TEST3
τεστ
TEST 10 1 17
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ 11 10 17
SXOLEIA MESH & TEXNIKHS
em@il
*
Αναζήτηση Τεκμηρίων
Τίτλος
Χυμός λεμονιού
Ο χυμός λεμονιού χρησιμοποιείται πολύ στα φαγητά. Κατά την εποχή παραγωγής λεμονιών, λοιπόν, συνηθίζεται η παρασκευή χυμού που φυλάγεται ως απόθεμα του νοικοκυριού, για περιόδους του έτους που δεν υπάρχουν φρέσκα λεμόνια.
Ονομασία - Συνταγή
Λειτουργικός & Συμβολικός Ρόλος
Συμπληρωματικές Πληροφορίες & Βιβλιογραφία
Ονομασία - Συνταγή
Κυπριακή Ονομασία Εδέσματος
Ελληνική Ονομασία - Περιγραφή
Χυμός λεμονιού.
Ετυμολογία - Γλωσσικές Παρατηρήσεις
Υλικά Συνταγής
Χυμός λεμονιού Αλάτι
Εκτέλεση Συνταγής
Πλένουμε πολύ καλά τα λεμόνια και τα αφήνουμε να στραγγίσουν. Τα στίβουμε, σουρώνουμε το χυμό και τον φιλτράρουμε από κουρούκλα. Γεμίζουμε τα μπουκάλια και προσθέτουμε 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι για κάθε λίτρο χυμού. Κλείνουμε τα μπουκάλια και τα αποστειρώνουμε. Τα βγάζουμε προσεκτικά από το νερό και τα τοποθετούμε σε χοντρό ύφασμα, μακριά από ρεύματα αέρος. Όταν κρυώσουν, τα τοποθετούμε σε μέρος σκοτεινό και δροσερό. (ΥΓΦΠΠ 2009)
Μέθοδος Μαγειρέματος
Χυμοποίηση. Διατήρηση με αλάτι.
Σχόλια Συνταγής
Το αλάτι έχει σκοπό να διατηρήσει το άρωμα, το χρώμα και τη γεύση του χυμού. Αν θέλουμε μπορούμε να το αποφύγουμε (ΥΓΦΠΠ 2009).
Λειτουργικός & Συμβολικός Ρόλος
Διατροφική Αξία και Σημασία στη Διατροφή των Κυπρίων
Εορταστικές Περιστάσεις
Συμβολικές Χρήσεις
Χρήση από Ηλικιακές Ομάδες
Συμπληρωματικές Πληροφορίες & Βιβλιογραφία
Χρονολογία
Συμπληρωματικά Στοιχεία
Όλοι οι χυμοί, τόσο των φρούτων όσο και των λαχανικών, μπορούν να διατηρηθούν στην κατάξυψη με άριστα αποτελέσματα. Όταν ετοιμάσουμε το χυμό λεμονιού, τον τοποθετούμε στα ειδικά πλαστικά σακούλια για παγάκια ή σε μικρά πλαστικά δοχεία και τα τοποθετούμε στην κατάψυξη, χωρίς να προσθέσουμε αλάτι (ΥΓΦΠΠ 2009).
Βιβλιογραφικές Αναφορές
Υπουργείο Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος, Τμήμα Γεωργίας (2009). Χυμοποίηση Φρούτων και Λαχανικών, Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών, Λευκωσία.
Ερευνητής / Καταχωρητής
Βαρβάρα Γιάγκου
Φωτογραφίες
Συνημμένα
Περισσότερα
Σχετικό Περιεχόμενο - Συνταγές
Γλυκό κιτρομηλάκι πράσινο
Είδος γλυκού του κουταλιού με πολύ έντονο άρωμα, γλυκόπικρη γεύση και χαρακτηριστικό πράσινο χρώμα.Η συνταγή του είναι η ίδια με αυτή για το γλυκό λεμονάκι πράσινο.
Γλυκό του ανθού
Για την παρασκευή αυτού του εξαιρετικά μυρωδάτου γλυκού χρησιμοποιούνται τα πέταλα από άνθη νεραντζιάς, λεμονιάς, πορτοκαλιάς, ή ακόμη και άλλων εσπεριδοειδών φρούτων.
Καραόλοι με λαδολέμονο
Πολύ απλή, εύκολη και γρήγορη συνταγή για το μαγείρεμα σαλιγκαριών. Το ελαιόλαδο και το λεμόνι συνοδεύουν άριστα και νοστιμεύουν τα βρασμένα σε νερό σαλιγκάρια.
Κιτρομηλάδα
Ποτό αντίστοιχο της λεμονάδας και της πορτοκαλάδας, αλλά από κιτρόμηλο. Ο συμπυκνωμένος χυμός διαλύεται με νερό, και το δροσιστικό ποτό που προκύπτει έχει το ιδιαίτερα χαρακτηριστικό άρωμα του κιτρόμηλου.
Κονφιτούρα από μήλα και χυμό πορτοκαλιού
Γλυκό έδεσμα των νεότερων χρόνων. Το μείγμα από το χυμό πορτοκαλιού και τα κομμένα μήλα βράζεται, και στη συνέχεια δένει με την προσθήκη ζάχαρης.
Λεμονάδα
Η λεμονάδα πίνεται συνήθως κρύα, ως δροσιστικό ποτό του καλοκαιριού. Ετοιμάζεται με την απλή προσθήκη νερού σε λίγο από το συμπυκνωμένο χυμό λεμονιού.
Μανιτάρια της αναθρήκας άσπρα, με λεμόνι και μάραθο
Συνταγή με πλούσια αρώματα. Τα μανιτάρια τηγανίζονται με κρεμμύδι, και στη συνέχεια ψήνονται σε μπόλικο χυμό λεμονιού ή νεραντζιού, μαζί με μάραθο.
Μαρμελάδα εσπεριδοειδών
Για την παρασκευή της μαρμελάδας χρησιμοποιείται ποικιλία φρούτων: πορτοκάλι, νεράτζι, γκρέιπφρουτ, μανταρίνι και λεμόνι.
Πορτοκαλάδα
Για την παρασκευή της πορτοκαλάδας χρησιμοποιείται χυμός από πορτοκάλια της ποικιλίας βαλέντσια. Βράζεται μαζί με ζάχαρη, σε ίση αναλογία.
Πουλιά λεμονάτα με σιήννους
Συνταγή για μαγείρεμα πτηνών κυνηγίων, είτε τζίκλων (τσίχλων) ή άλλων πουλιών. Βράζονται και αρωματίζονται με καρπούς σχίνου και λεμόνι.
Πούλλες ή πούλλες αντιναχτές
Το κολοκάσι τηγανίζεται, και στη συνέχεια σβήνεται με χυμό λεμονιού και αρωματίζεται με ξηρό κόλιανδρο.
Χυμοί φρούτων
Χρησιμοποιείται ο χυμός πορτοκαλιού, μανταρινιού, σταφυλιού ή άλλου φρούτου, μαζί με λίγη ζάχαρη. Η ζάχαρη που προστίθεται έχει σκοπό να διατηρήσει το άρωμα, το χρώμα και τη γεύση του χυμού.
Χυμός ντομάτας
Για να χρησιμοποιείται ολόχρονα στο μαγείρεμα, ο χυμός ντομάτας συντηρείται με την προσθήκη άλατος, αποθηκεύεται σε γυάλινα μπουκάλια που αποστειρώνονται και φυλάγεται σε σκοτεινό και δροσερό μέρος.
Χυμός φράουλας φρέσκος
Αγαπημένο, δροσιστικό ποτό του καλοκαιριού. Ο φρέσκος χυμός φράουλας δεν έχει μόνο υπέροχο άρωμα και γεύση, αλλά είναι επίσης πολύ θρεπτικός.
Σχετικό Περιεχόμενο - Σχετική Βιβλιογραφία
Υπουργείο Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος, Τμήμα Γεωργίας (2016), Συμβουλές για νόστιμους και υγιεινούς χυμούς, Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών, Λευκωσία.
Σχετικό Περιεχόμενο - Τεχνικές παρασκευής τροφίμων
Χυμοποίηση φρούτων και λαχανικών
Οι χυμοί είναι πολύ αγαπητοί σε μικρούς και μεγάλους. Είναι εύγευστοι, θρεπτικοί και υγιεινοί. Σήμερα, παρόλο που υπάρχει μια μεγάλη ποικιλία από βιομηχανοποιημένους χυμούς στην αγορά, εντούτοις πολλές είναι οι νοικοκυρές που προτιμούν να διαθέσουν λίγο κόπο και χρόνο για να ετοιμάσουν σπιτίσιους χυμούς, τόσο για την οικογένειά τους όσο και για τους φίλους τους. Οι χυμοί αυτοί είναι πολύ νόστιμοι αλλά έχουν και το πλεονέκτημα ότι είναι απαλλαγμένοι από χρωστικές ουσίες και διάφορα συντηρητικά.
Θέμα
Περιεχόμενο
Το έργο συγχρηματοδοτείται από το Ίδρυμα Προώθησης Έρευνας Κύπρου και τα Διαρθρωτικά Ταμεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η ΔΕΣΜΗ 2008 χρηματοδοτείται από την Κυπριακή Δημοκρατία και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης της Ε.Ε
.
Πνευματικά Δικαιώματα
© 2010 - Εικονικό Μουσείο Κυπριακών Τροφίμων και Διατροφής