Σύνδεση
Αρχική
Έργο
Όραμα
Στόχοι
Οφέλη
Σε ποιους απευθύνεται
Πρόοδος έργου
Παραδοτέα
Μελλοντικά σχέδια
Δημοσιεύσεις
Λογότυπο Έργου
Συνεργάτες
Ερευνητική ομάδα
Συνεργάτες - Ερευνητές
Άλλοι συνεργάτες
Πρόσκληση σε συνεισφορά
Κύριοι Υποστηρικτές
Υποστηρικτές
Κατηγορίες Επιχορηγήσεων
Νέα
Συνδέσεις
Χάρτης Πύλης
Επικοινωνία
Τρόφιμα
Παραδοσιακές Συνταγές
Σιτηρέσιο - Γεύματα
Χώροι Παραγωγής και Διάθεσης
Τεχνικές Παραγωγής
Παραδοσιακά Σκεύη και Εργαλεία
Βιβλιογραφία
Περιήγηση σε Μουσεία Τροφίμων, Λαϊκής Τέχνης & Αγροτικής Ζωής
Διαφημίσεις Τροφίμων
Εκπαιδευτικές Εφαρμογές
Ιστορία Κυπριακών Βιομηχανιών Τροφίμων
Newsletter
λίστα
Κατάλογος ενημέρωσης
Updated list 30 09 14
Updated list 30 09 14b
DIAITOLOGOI
MASS MEDIA
LIST updated 22.1014
Συνέδριο Κυπρίων Γεύσεις
ΣΥΝΕΔΡΙΟ "ΚΥΠΡΙΩΝ ΓΕΥΣΕΙΣ"
23.10.14 xls
mme2test
Schools 25 10 14
TEST3
τεστ
TEST 10 1 17
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ 11 10 17
SXOLEIA MESH & TEXNIKHS
em@il
*
Αναζήτηση Τεκμηρίων
Τίτλος
Φρούτα και άλλα επιδόρπια
Περιγραφή Σιτηρεσίου - Γευμάτων
Συμπληρωματικές Πληροφορίες & Βιβλιογραφία
Περιγραφή Σιτηρεσίου - Γευμάτων
Περιγραφή Σιτηρεσίου
Οι Κύπριοι χρησιμοποιούσαν πολύ τα φρούτα και τους ξηρούς καρπούς στη διατροφή. Στις λαογραφικές πηγές δεν είναι ξεκάθαρο πότε γίνεται αναφορά στην κατανάλωση φρούτων ως μέρος του κυρίως γεύματος -κυρίως του μεσημεριανού- και πότε στην κατανάλωσή τους ως επιδόρπιο, δηλαδή μετά το γεύμα. Αποξηραμένα φρούτα (σταφίδες, μάτσιες και ξηρά σύκα) αλλά και φρέσκα εποχιακά φρούτα όπως σταφύλια, ρόδια, κυδώνια, αχλάδια και ζίζυφα (ανάλογα με την περιοχή) τρώγονταν σε καθημερινή βάση. Επίσης, κατανάλωναν και διάφορα γλυκά εδέσματα. Από το τερατσόμελον (χαροπούμελο) φτιάχνονταν το παστέλλι, μετά από κατεργασία σε υψηλή θερμοκρασία).Το χαρουπόμελο εύρισκε πολλές χρήσεις στη δίαιτα των Κυπρίων. Έφτιαχναν με αυτό κουλουράκια, βουτούσαν σε αυτό το ψωμί, και κάποιες φορές το κατανάλωναν αναμεμειγμένο με ταχίνι.Τα κιοφτέρκα, τα οποία έφτιαχναν αφού έκοβαν σε κομμάτια τη μουσταλευριά (παλουζέ) και την στέγνωναν στον ήλιο, ήταν ένα άλλο συνηθισμένο γλυκό, που ήταν διαθέσιμο όλο το χρόνο. Κάποια από αυτά συνόδευαν, μαζί με καρύδια ή αμύγδαλα, τη ζιβανία. Το έψημαν ήταν ο συμπυκνωμένος μούστος (πετιμέζι) που φτιαχνόταν από μαύρα σταφύλια και είναι ένα από τα παραδοσιακά προϊόντα της Κύπρου που έλκουν την καταγωγή τους στην αρχαιότητα, έχοντας ιστορία δύο χιλιετιών. Με αυτή την ονομασία ήταν γνωστό το πετιμέζι από την αρχαιότητα.
Διαφοροποίηση ανάλογα με το δημογραφικό προφίλ
Αγροτικά στρώματα
Συμπληρωματικές Πληροφορίες & Βιβλιογραφία
Χρονολογία
Συμπληρωματικά Στοιχεία
Βιβλιογραφικές αναφορές
1) Χατζιωνάς, Σ. (1971) «Το φαγητό στην Άλωνα», Λαογραφική Κύπρος, Α (1), 118-121. 2) Χατζηκώστας, Λ. (1994) «Η χαρουπιά στο χωριό μου την εποχή του μεσοπολέμου», Λαογραφική Κύπρος, ΚΔ’ (44), 105-114. 3) Σακελλαρίου, Α. (1890) Τα Κυπριακά, Τόμος Α’, Εκδόσις Εκατονταετηρίδος, Πολιτιστικόν Ίδρυμα Μακαρίου Γ’, 1991. 4) Καλυβίτου, Α. (2009) Παραδοσιακά προϊόντα από χυμό σταφυλιού (Ππαλουζές, Κκιοφτέρι, Έψημα, Γρούτα και Σουτζιούκκος), Υπουργείο Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος: Τμήμα Γεωργίας (επιμ.). Έκδοση 4/2009, Λευκωσία.
Ερευνητής / Καταχωρητής
Βαρβάρα Γιάγκου
Φωτογραφίες
Συνημμένα
Περισσότερα
Σχετικό Περιεχόμενο - Σιτηρέσιο
Μικρογεύματα
Εκτός από τα τρία συνήθη γεύματα (πρωϊνό, μεσημεριανό και δείπνο), οι χωρικοί κατανάλωναν και μικρογεύματ...
Συμπληρωματικά Εδέσματα: φρούτα και γλυκά
Σχετικό Περιεχόμενο - Σχετική Βιβλιογραφία
Σακελλάριος Α. (1991), Τα Κυπριακά (1890), τ. Α΄, Εκδόσις Εκατονταετηρίδος, Πολιτιστικόν Ίδρυμα Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ΄, Λευκωσία.
Υπουργείο Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος, Τμήμα Γεωργίας (2009), Παραδοσιακά προϊόντα από χυμό σταφυλιού (Ππαλουζές, Κκιοφτέρι, Έψημα, Γρούτα και Σουτζιούκκος), Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών, Λευκωσία.
Χατζηιωνάς Σ. (1971), «Το φαγητό στην Άλωνα», Λαογραφική Κύπρος 1,3, 118-121.
Χατζηκώστας Λ. (1994), «Η χαρουπιά στο χωριό μου την εποχή του μεσοπολέμου», Λαογραφική Κύπρος 24,44, 105-114.
Σχετικό Περιεχόμενο - Τρόφιμα
ακτινίδιο,το
αμματόβουδον,το
Είδος μεγάλου δαμάσκηνου.
αντελούνικον - αμπελούνικον,το
Ποικιλία σύκου.
αππίδιν,το
Ο Π.Γ. Γεννάδιος γράφει για τις κυπριακές αχλαδιές στις αρχές του 20ού αιώνα: "Η Κύπρος, ήτις επί της εποχής του Πλινίου (Φυσκ. Ι. 15, 18) εφημίζετο διά τας φερούσας μεγάλους καρπούς Απιδέας της, σήμερον ελάχιστα και κακής ως επί το πλείστον ποιότητος απίδια παράγει."
ασπρού ή άσπρη,η
Ποικιλία συκιάς.
κουμανταντάς,ο
Εσπεριδοειδές φρούτο.
παττίχα,η
Το καρπούζι.
Θέμα
Περιεχόμενο
Το έργο συγχρηματοδοτείται από το Ίδρυμα Προώθησης Έρευνας Κύπρου και τα Διαρθρωτικά Ταμεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η ΔΕΣΜΗ 2008 χρηματοδοτείται από την Κυπριακή Δημοκρατία και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης της Ε.Ε
.
Πνευματικά Δικαιώματα
© 2010 - Εικονικό Μουσείο Κυπριακών Τροφίμων και Διατροφής