Σύνδεση
Αρχική
Έργο
Όραμα
Στόχοι
Οφέλη
Σε ποιους απευθύνεται
Πρόοδος έργου
Παραδοτέα
Μελλοντικά σχέδια
Δημοσιεύσεις
Λογότυπο Έργου
Συνεργάτες
Ερευνητική ομάδα
Συνεργάτες - Ερευνητές
Άλλοι συνεργάτες
Πρόσκληση σε συνεισφορά
Κύριοι Υποστηρικτές
Υποστηρικτές
Κατηγορίες Επιχορηγήσεων
Νέα
Συνδέσεις
Χάρτης Πύλης
Επικοινωνία
Τρόφιμα
Παραδοσιακές Συνταγές
Σιτηρέσιο - Γεύματα
Χώροι Παραγωγής και Διάθεσης
Τεχνικές Παραγωγής
Παραδοσιακά Σκεύη και Εργαλεία
Βιβλιογραφία
Περιήγηση σε Μουσεία Τροφίμων, Λαϊκής Τέχνης & Αγροτικής Ζωής
Διαφημίσεις Τροφίμων
Εκπαιδευτικές Εφαρμογές
Ιστορία Κυπριακών Βιομηχανιών Τροφίμων
Newsletter
λίστα
Κατάλογος ενημέρωσης
Updated list 30 09 14b
DIAITOLOGOI
MASS MEDIA
LIST updated 22.1014
Συνέδριο Κυπρίων Γεύσεις
23.10.14 xls
mme2test
Schools 25 10 14
TEST3
τεστ
TEST 10 1 17
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ 11 10 17
SXOLEIA MESH & TEXNIKHS
em@il
*
Αναζήτηση Τεκμηρίων
Τίτλος
κούπες,οι
Συνήθως, τις κούπες τις έφτιαχναν σε πανηγύρια ονομαστικών εορτών, έξω από τις εκκλησίες (
Προφ. μαρτυρία: Πολυξένη Ροτσίδου, 70 ετών, Αμμόχωστος).
Ονομασία - Συνταγή
Λειτουργικός & Συμβολικός Ρόλος
Συμπληρωματικές Πληροφορίες & Βιβλιογραφία
Ονομασία - Συνταγή
Κυπριακή Ονομασία Εδέσματος
Ελληνική Ονομασία - Περιγραφή
Πρόκειται για κυλινδρικού σχήματος παρασκεύασμα με εξωτερική κρούστα από λεπτό πλιγούρι και γέμιση από κιμά, κρεμμύδια, μαϊντανό και μπαχαρικά.
Ετυμολογία - Γλωσσικές Παρατηρήσεις
ΕΤΥΜ. Προέρχεται από την αραβική, η οποία σημαίνει μπάλα (Wikipedia. The free encyclopedia, "Kibbeh").
Υλικά Συνταγής
Εκδοχή Α΄: ½ οκά πουρκούριν = 600 γρ. = 2 ½ φλιτζάνια 75 δράμια κιμά βοδινό και λίγο χοιρινό = 230 γρ. μαϊντανός 3 κρεμμύδια κανέλα αρτύματα Εκδοχή Β΄: 3 φλιτζάνια νερό 3 κ.σ. λάδι αλάτι, πιπέρι, κανέλα 3 φλιτζάνια πουργούρι λεπτό για κούπες λάδι για τηγάνισμα Για τη γέμιση: ½ κιλό κρεμμύδια ½ φλιτζάνι λάδι ½ κιλό κιμά χοιρινό μαϊντανό αλάτι, πιπέρι και κανέλα
Εκτέλεση Συνταγής
Εκδοχή Α΄: Βάζουμε το πουργούρι σε χλιαρό νερό και το αφήνουμε να φουσκώσει. Το αφήνουμε ½ μέρα και μετά το πλάθουμε. Τηγανίζουμε το κρεμμύδι για να ροδίσει λίγο. Έπειτα, ρίχνουμε στο τηγάνι τον κιμά και ανακατεύουμε μέχρι να ροδίσει. Μετά, προσθέτουμε τα μπαχαρικά και, κατόπιν, τον μαϊντανό, έως ότου να δέσουν τα υλικά. Στη συνέχεια, στραγγίζουμε τον κιμά, για να αφαιρεθούν τα υγρά που κατέβασε. Μετά, παίρνουμε λίγη ζύμη, την ανοίγουμε στην παλάμη μας, βάζουμε λίγο μείγμα και έπειτα κλείνουμε προσεκτικά. Τέλος, τηγανίζουμε κάθε φορά 8-9 κούπες σε καυτό λάδι μέχρι να ροδοκοκκινίσουν (Προφ. μαρτυρία: Πολυξένη Ροτσίδου, 70 ετών, Αμμόχωστος). Εκδοχή Β΄: Βράζουμε το νερό με το λάδι πιπέρι, κανέλα. Μόλις κοχλάσει, ρίχνουμε το πουργούρι και κατεβάζουμε από τη φωτιά. Ανακατεύουμε καλά, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και αφήνουμε να κρυώσει. Κόβουμε τα κρεμμύδια και τα βράζουμε με λίγο νερό για να μαλακώσουν. Προσθέτουμε το λάδι, τον κιμά και σιγοψήνουμε μέχρις ότου αρχίσει να ροδίζει ο κιμάς. Βάζουμε τον μαϊντανό ψιλοκομμένο, αλάτι, πιπέρι, κανέλα, τα κατεβάζουμε από τη φωτιά και τα στραγγίζουμε. Ζυμώνουμε καλά το μείγμα από το πουργούρι. Παίρνουμε λίγη από τη ζύμη και πλάθουμε σε μπαλίτσα. Με το δάχτυλό μας, αφού το βρέξουμε σε νερό, κάνουμε ένα βαθούλωμα στο κέντρο, και πλάθουμε να πάρει κυλινδρικό σχήμα με λεπτές πλευρές, ή χρησιμοποιούμε την ειδική μηχανή. Γεμίζουμε το κενό με τη γέμιση, κλείνουμε και πλάθουμε τις άκρες, ενώ βρέχουμε συνεχώς το δάχτυλό μας. Τηγανίζουμε τις κούπες σε πολύ και καυτό λάδι (Υπουργείο Γεωργίας 2010, Κυπριακά παραδοσιακά παρασκευάσματα, 52).
Μέθοδος Μαγειρέματος
τσιγάρισμα βαθύ τηγάνισμα
Σχόλια Συνταγής
Η απαραίτητη προπαρασκευή για τις κούπες είναι το φούσκωμα του πουργουριού, μισή μέρα πριν να το πλάσουμε για να το ζυμώσουμε. Σερβίρονται με λεμόνι.
Λειτουργικός & Συμβολικός Ρόλος
Διατροφική Αξία και Σημασία στη Διατροφή των Κυπρίων
Εορταστικές Περιστάσεις
Συνήθως, τις κούπες τις έφτιαχναν σε πανηγύρια ονομαστικών εορτών έξω από τις εκκλησίες (Προφ. μαρτυρία: Πολυξένη Ροτσίδου, 70 ετών, Αμμόχωστος).
Συμβολικές Χρήσεις
Χρήση από Ηλικιακές Ομάδες
Συμπληρωματικές Πληροφορίες & Βιβλιογραφία
Χρονολογία
Συμπληρωματικά Στοιχεία
Συνήθως, τις έφτιαχναν στις πόλεις.
Βιβλιογραφικές Αναφορές
Υπουργείο Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος, Τμήμα Γεωργίας (2010), Κυπριακά παραδοσιακά παρασκευάσματα, Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών, Λευκωσία. Προφ. μαρτυρία: Πολυξένη Ροτσίδου, 70 ετών, Αμμόχωστος. Καταγραφή: Χριστίνα Γρηγορίου, Οκτώβρης 2010. Επιμέλεια: Στάλω Λαζάρου Διαδικτυακή πηγή: Wikipedia. The free encyclopedia, "Kibbeh", http://en.wikipedia.org/wiki/Kibbeh. Πηγή φωτογραφίας: «Κούπες» (Υπουργείο Γεωργίας)
Ερευνητής / Καταχωρητής
Βαρβάρα Γιάγκου, Χριστίνα Γρηγορίου/ Στάλω Λαζάρου, Αργυρώ Ξενοφώντος
Φωτογραφίες
Συνημμένα
Βρέθηκε μία εγγραφή.
1
Τίτλος
Διατροφική ανάλυση της συνταγής για τις κούπες (Χ. Τσάκλα, 2011).
Περισσότερα
Σχετικό Περιεχόμενο - Συνταγές
Καραόλοι με το πουρκούριν
Το αγαπημένο στην Κύπρο πιλάφι από πουργούρι, παρασκευασμένο με την προσθήκη ντομάτας, κρεμμυδιού ή και φιδέ, συνοδεύει στη συνταγή αυτή τους καραόλους.
Κεφτέδες
Τηγανητό έδεσμα με βασικά συστατικά τον κιμά και τις τριμμένες πατάτες. Οι κεφτέδες συνοδεύονται συνήθως με σαλάτα, τηγανητές πατάτες, και πολλές φορές πλιγούρι πιλάφι. Απαραίτητο συνοδευτικό είναι και το γιαούρτι. Δείτε τον τρόπο εκτέλεσης της συνταγής εδώ .
Κριθαράκι με κιμά
Το κριθαράκι οφείλει την ονομασία του στο σχήμα του, που μοιάζει με καρπό κριθαριού. Συνήθως συνδυάζεται με κιμά, και σερβίρεται με τριμμένο χαλλούμι.
Πασχαλινό πουργούρι με κατσίκι
"Βάζουμε τα κομμάτια του κρέατος σε σμίλες, τα τοποθετούμε πάνω στο πήλινο δοχείο, ούτως ώστε το πουργούρι να πάρει γεύση από το κρέας, και τα σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο." (Θεογνωσία Ανδρέου και Βασιλική Μιχαήλ, Κόρνος)
πουρέκκια με χαλλούμιν (χελλίμπουρι) στη σάτζ̆ην (σάτζην),τα
Υπάρχει μια μεγάλη ποικιλία πουρεκκιών στη σάτζην, ανάλογα με τη γέμιση που χρησιμοποιείται. Μπορεί να περιέχουν χαλλούμιν, αναρή, κιμά, χόρτα, μανιτάρια, κολοκύθι ή πλιγούρι. Κυρίως στην επαρχία Κερύνειας, τα πουρέκκια με χαλλούμιν αποκαλούνταν επίσης χελλίμπουρι, πιθανότατα από το χαλλούμ μπουρέκ που σημαίνει πουρέκκιν του χαλλουμιού (Κυπρή - Πρωτοπαπά 2003, 248).
πουρκούριν πιλάφι,το
"Το πουργούρι παλιά το παράγαμε εμείς και δεν το αγοράζαμε έτοιμο. Πιο συγκεκριμένα παίρναμε 20 οκάδες σιτάρι και το ψήναμε σε χαρτζίν. Μετά απλώναμε ένα σεντόνι στο δώμα του σπιτιού και το απλώναμε πάνω του για 3-4 μέρες στον ήλιο για να ξεραθεί" (Προφ. μαρτυρία: Μαρία Γρηγορίου, 68 ετών, Άγιος Τύχωνας - Λεμεσός).
Φασόλια με κιμά
Γευσάτο φαγητό, που μπορεί να ψηθεί τόσο στην κατσαρόλα όσο και στο φούρνο. Ο κιμάς και τα φασόλια μαγειρεύονται σε πλούσια σάλτσα ντομάτας.
Σχετικό Περιεχόμενο - Σχετική Βιβλιογραφία
Wikipedia. The free encyclopedia, "Kibbeh", http://en.wikipedia.org/wiki/Kibbeh.
Υπουργείο Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος, Τμήμα Γεωργίας (2010), Κυπριακά παραδοσιακά παρασκευάσματα, Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών, Λευκωσία.
Σχετικό Περιεχόμενο - Τρόφιμα
Κεϊμάς
Επειδή δεν υπήραν ειδικές μηχανές στα κρεοπωλεία για να αλέθουν το κρέας σε κιμά, το έκαναν οι νοικοκυρές με τη χρήση δύο μεγάλων μαχαιριών. Προφορική μαρτυρία Ανθούλας Αριστοδήμου, ετών 72, Κάμπος Τσακκίστρας
κούπα,η
Θέμα
Περιεχόμενο
Το έργο συγχρηματοδοτείται από το Ίδρυμα Προώθησης Έρευνας Κύπρου και τα Διαρθρωτικά Ταμεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η ΔΕΣΜΗ 2008 χρηματοδοτείται από την Κυπριακή Δημοκρατία και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης της Ε.Ε
.
Πνευματικά Δικαιώματα
© 2010 - Εικονικό Μουσείο Κυπριακών Τροφίμων και Διατροφής