Σύνδεση
Αρχική
Έργο
Όραμα
Στόχοι
Οφέλη
Σε ποιους απευθύνεται
Πρόοδος έργου
Παραδοτέα
Μελλοντικά σχέδια
Δημοσιεύσεις
Λογότυπο Έργου
Συνεργάτες
Ερευνητική ομάδα
Συνεργάτες - Ερευνητές
Άλλοι συνεργάτες
Πρόσκληση σε συνεισφορά
Κύριοι Υποστηρικτές
Υποστηρικτές
Κατηγορίες Επιχορηγήσεων
Νέα
Συνδέσεις
Χάρτης Πύλης
Επικοινωνία
Τρόφιμα
Παραδοσιακές Συνταγές
Σιτηρέσιο - Γεύματα
Χώροι Παραγωγής και Διάθεσης
Τεχνικές Παραγωγής
Παραδοσιακά Σκεύη και Εργαλεία
Βιβλιογραφία
Περιήγηση σε Μουσεία Τροφίμων, Λαϊκής Τέχνης & Αγροτικής Ζωής
Διαφημίσεις Τροφίμων
Εκπαιδευτικές Εφαρμογές
Ιστορία Κυπριακών Βιομηχανιών Τροφίμων
Newsletter
λίστα
Κατάλογος ενημέρωσης
Updated list 30 09 14
Updated list 30 09 14b
DIAITOLOGOI
MASS MEDIA
LIST updated 22.1014
Συνέδριο Κυπρίων Γεύσεις
ΣΥΝΕΔΡΙΟ "ΚΥΠΡΙΩΝ ΓΕΥΣΕΙΣ"
23.10.14 xls
mme2test
Schools 25 10 14
TEST3
τεστ
TEST 10 1 17
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ 11 10 17
SXOLEIA MESH & TEXNIKHS
em@il
*
Αναζήτηση Τεκμηρίων
Τίτλος
Βασιλόπιττα ή βασιλοπούλλα
"...κόβεις το ζυμάρι και πάνω στην σανιδιά του δίνεις ένα στρογγυλό σχήμα. Στο σημείο αυτό προσθέτεις το φλουρί το οποίο τυλίγεις σε βρεγμένη ψαρόκολλα για να μην βγει άγιωμα στη ζύμη σου." (Φλουρού Παρπούνα, Λύση Αμμοχώστου)
Ονομασία - Συνταγή
Λειτουργικός & Συμβολικός Ρόλος
Συμπληρωματικές Πληροφορίες & Βιβλιογραφία
Ονομασία - Συνταγή
Κυπριακή Ονομασία Εδέσματος
Ελληνική Ονομασία - Περιγραφή
Βασιλόπιτα. Πίτα του Άη Βασίλη (Αγίου Βασιλείου) ή της πρωτοχρονιάς, μέσα στην οποία τοποθετείται νόμισμα, χρυσό ή αργυρό (Ερωτοκρίτου 1989, 353).
Ετυμολογία - Γλωσσικές Παρατηρήσεις
Πίτα του Άη Βασίλη (Αγίου Βασιλείου).
Υλικά Συνταγής
Προζύμι σε μέγεθος πορτοκαλιού Αλεύρι όσο τραβήσει 1 ποτήρι ζάχαρη ½ κουταλάκι τσαγιού αλάτι 1 κουταλάκι τσαγιού μαστίχι 1 κουταλάκι τσαγιού κανέλα 1 κουταλάκι τσαγιού γλυκάνισο 1 κουταλάκι τσαγιού μέχλεπι 3 κουταλιές της σούπας φυτικό βούτυρο 1 ποτήρι γάλα 2 τζισβέδες (μπρίκια) νερό ζεστό Σησάμι όσο σηκώσει
Εκτέλεση Συνταγής
Ετοιμασία ζύμης: Βάζεις μέσα σε μια βούρνα το νερό, το γάλα, το φυτικό βούτυρο, το άλας και την ζάχαρη και διαλύεις μέσα το προζύμι. Στη συνέχεια προσθέτεις αλεύρι όσο σηκώσει και τα μυρωδικά (μαστίχι, κανέλα, μέχλεπι, γλυκάνισο). Αρχίζεις να ζυμώνεις τα υλικά και προσέχεις η ζύμη σου να μην είναι τόσο σφιχτή όπως το πρόσφορο. Μετά την σκεπάζεις και την αφήνεις να ηρεμήσει για 10 λεπτά. Ακολούθως κόβεις το ζυμάρι και πάνω στην σανιδιά του δίνεις ένα στρογγυλό σχήμα. Στο σημείο αυτό προσθέτεις το φλουρί το οποίο τυλίγεις σε βρεγμένη ψαρόκολλα για να μην βγει άγιωμα στη ζύμη σου. Μετά την τοποθετείς σε πανέρι το οποίο περιέχει μέσα σησάμι και γλυκάνισο μέχρι να πιάσει παντού. Το πλούμισμα: Τοποθετείς τη βασιλόπιττα πίσω στην σανιδιά και της δίνεις το τελικό στρογγυλό σχήμα. Ακολούθως παίρνεις μια χτενιά και την σταυρώνεις. Δύο λούρες κάθετες και δύο οριζόντιες. Μετά με το ψαλίδι την κόβεις πάνω κάτω δεξιά και αριστερά για να δημιουργηθεί το τριαντάφυλλο στη μέση. Τέλος σταυρώνεις τα καντούνια με την χτενιά. Έτσι τελειώνεις με το λεγόμενο «πλούμισμα» της βασιλόπιττας. Τέλος την σχίζεις περιμετρικά με ένα μαχαίρι. Το ψήσιμο: Τοποθετείς τη βασιλόπιττα σε ένα σινί, στον πάτο του οποίου βάζεις ψαρόκολλα. Την σκεπάζεις μέχρι να μπει και μετά τη βάζεις στο φούρνο να ψηθεί. Ο φούρνος που θα χρησιμοποιήσεις πρέπει να είναι προθερμασμένος για ένα τέταρτο με είκοσι λεπτά σε δυνατή φωτιά. Είκοσι λεπτά αφού έχεις βάλει τη βασιλόπιττα στον φούρνο βάζεις ένα μικρό μπολ με νερό κάτω από το σινί για να μην καεί το κάτω μέρος της. Στη μισή ώρα πρέπει να βγάλεις τη βασιλόπιττα από το σινί, να τοποθετήσεις κάτω από την ψαρόκολλα ασημόκολλα για να μην καεί το κάτω μέρος της και να τη βάλεις πίσω στο φούρνο. Στο σημείο αυτό βάζεις το φούρνο στους μισούς βαθμούς για να κοκκινίσει το πάνω μέρος. Σε μία ώρα και δέκα λεπτά περίπου θα είναι έτοιμη. (Φλουρού Κ. Παρπούνα, 80 ετών από την Λύση)
Μέθοδος Μαγειρέματος
Ψήσιμο στο φούρνο.
Σχόλια Συνταγής
Παλιά δεν υπήρχε το φυτικό βούτυρο, συνεπώς δεν το συμπεριλάμβαναν ως υλικό στην βασιλόπιττα.
Λειτουργικός & Συμβολικός Ρόλος
Διατροφική Αξία και Σημασία στη Διατροφή των Κυπρίων
Καταναλώνεται τη μέρα της Πρωτοχρονιάς.
Εορταστικές Περιστάσεις
Η γιαγιά Φλουρού διατηρεί μέχρι σήμερα αυτό το έθιμο. Την Πρωτοχρονιά μαζευόμαστε όλοι σε ένα σπίτι και μετά το τέλος του φαγοποτιού, όταν αλλάζει ο χρόνος κόβουμε την βασιλόπιττα. Το κόψιμο της βασιλόπιττας έχει τελετουργικό χαρακτήρα. Στην αρχή την σταυρώνεις με ένα μαχαίρι και στην συνέχεια κόβεις ένα κομμάτι του Χριστού, ένα της Παναγίας, ένα του Άγιου Βασίλη που θα έρθει τη νύχτα να φέρει τα δώρα, ένα του οικοδεσπότη και μετά στους υπόλοιπους που βρίσκονται στο σπίτι αρχίζοντας από τον πιο μεγάλο μέχρι τον πιο μικρό. Συνήθως η βασιλόπιττα ζυμώνεται 2-3 μέρες πριν την Πρωτοχρονιά ή και την ίδια μέρα το πρωί. Είναι μια παραδοσιακή συνταγή αυτή αφού δεν υπήρχαν έτοιμες την οποία η γιαγιά την έχει πάρει από την μητέρα της και την διατηρεί αναλλοίωτη μέχρι σήμερα. Μερικές φορές η γιαγιά μπορεί να βάλει και δύο φλουριά μέσα στη βασιλόπιττα μιας και η οικογένεια μας είναι αρκετά μεγάλη. (Φλουρού Κ. Παρπούνα, 80 ετών από την Λύση) Τη νύκτα της παραμονής του Αγ. Βασιλείου στην Κύπρο, η πίτα αυτή τοποθετείται σε ένα δίσκο γεμάτο με κόλλυβα. Στο κέντρο της τοποθετείται ένα κερί, το οποίο ανάβεται και ο δίσκος με τα κόλλυβα και την πίττα τοποθετείται πάνω σε ένα σωρό από σιτάρι. Δίπλα τοποθετείται ένα ποτήρι γεμάτο κρασί και ένα πουγγί με χρήματα, για να τα ευλογήσει όλα ο Άγιος Βασίλειος. Την επόμενη μέρα μετά τη θεία λειτουργία, όλα τα μέλη της οικογένειας παρακάθονται στην τράπεζα του προγεύματος και ο αρχηγός της οικογένειας κόβει την πίτα και την μοιράζει κατ' αναλογία σε όλα τα μέλη της οικογένειας, αφού κόψει το πρώτο μερίδιο για τον Χριστό και το δεύτερο για την Παναγία. Αυτός που θα βρει το νόμισμα στο μερίδιο του, θεωρείται τυχερός. Εάν το νόμισμα βρεθεί στο μερίδιο του Χριστού ή της Παναγίας, το παραλαμβάνει η οικοδέσποινα, η οποία το φυλάει μέχρι το επόμενο έτος, για να το βάλει πάλι στη βασιλόπιττα. (Ερωτοκρίτου 1989, 353-4)
Συμβολικές Χρήσεις
Χρήση από Ηλικιακές Ομάδες
Αστοί, Γυναίκες, Θεριστάδες, Ιερωμένοι, Μαθητές, Μοναχοί, Ναυτικοί, Πλούσιοι, Ταχυδρόμοι, Ψήστες
Συμπληρωματικές Πληροφορίες & Βιβλιογραφία
Χρονολογία
Συμπληρωματικά Στοιχεία
Παλιά το σησάμι ήταν μαύρο και για να το ασπρίσεις χρησιμοποιούσες το σταχτό από κληματζίες. Το σησάμι το τοποθετούσες σε μαΐρισσα μαζί με το σταχτό και το έβραζες μέχρι να ασπρίσει. Τώρα που υπάρχει στην αγορά άσπρο σησάμι το βράζεις απλά σε κασαρόλα με νερό και βάζεις λίγο λεμόνι. Μετά το βάζεις στο πανέρι να στεγνώσει λίγο και πριν το χρησιμοποιήσεις, βάζεις γλυκάνισο ακουπάνιστο για να πιάσει μυρωδιά η ζύμη σου. (Φλουρού Κ. Παρπούνα, 80 ετών από την Λύση)
Βιβλιογραφικές Αναφορές
Ερωτοκρίτου, Ι. (1989). Γλωσσάριον Ιωάννου Ερωτοκρίτου (Δημοσιεύματα του Κέντρου Επιστημονικών Ερευνών XIV - Υλικά δια την σύνταξιν ιστορικού λεξικού της κυπριακής διαλέκτου Μέρος Γ΄), Κέντρο Επιστημονικών Ερευνών Κύπρου, Λευκωσία. Προφορική μαρτυρία: Φλουρού Κ. Παρπούνα, 80 ετών από την Λύση. Καταγραφή: Χριστιάνα Παρπούνα, Οκτώβρης 2010. Επιμέλεια: Στάλω Λαζάρου.
Ερευνητής / Καταχωρητής
Στάλω Λαζάρου, Χριστιάνα Παρπούνα
Φωτογραφίες
Συνημμένα
Περισσότερα
Σχετικό Περιεχόμενο - Σιτηρέσιο
Παραμονή Πρωτοχρονιάς
Σχετικό Περιεχόμενο - Συνταγές
Μηλόπιττα
Γλυκιά πίτα με γέμιση από μήλα, κανέλα, ζάχαρη και ροδόσταγμα.
Πίττα της σάτζιης με γαλατόκρεμα και γλυκά του κουταλιού
Σε αυτή τη σύγχρονη διασκευή της συνταγής για πίττες της σάτζιης επιχειρούνται νέοι γευστικοί συνδυασμοί, που δεν ξεφεύγουν ωστόσο από τη γνωστή παλέτα γεύσεων της κυπριακής παραδοσιακής κουζίνας.
Σχετικό Περιεχόμενο - Σχετική Βιβλιογραφία
Κυπρή Θ. Δ. (επιμ.) (1989), Υλικά διά την σύνταξιν ιστορικού λεξικού της κυπριακής διαλέκτου, Μέρος Γ΄, Γλωσσάριον Ιωάννου Ερωτοκρίτου, Δημοσιεύματα του Κέντρου Επιστημονικών Ερευνών, XIV, Λευκωσία.
Σχετικό Περιεχόμενο - Τεχνικές παρασκευής τροφίμων
Διαδικασία παραγωγής ψωμιού
Περιγράφεται η διαδικασία παραγωγής ψωμιού, άλεσμα σιταριού, προζύμι, ζύμωμα, φούρνισμα, διάφορα είδη ψωμιών κ.λ.π.
Σχετικό Περιεχόμενο - Τρόφιμα
Άι Βασίλης,ο
Ψωμί ή πίτα της Πρωτοχρονιάς.
Έθιμα Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς στο Μιτσερό
Είδη ψωμιών τον 19ον αι. (Ψωμιά, ποξαμάτια, γλυσταριές, τα αρκατένα, τριμυθόπιττες, παννυχίδες)
Mας έτυχε να φτάσουμε σ’ ένα χωριό πολύ αργά τη νύχτα, απρόοπτα και πεινασμένοι, και να υποδεχτούν πολύ φιλόξενα αλλά να μην υπάρχει τίποτα στο σπίτι, ούτε ένα κομμάτι ψωμί, ούτε καν λίγο αλεύρι. Tότε έμπαινε σε ενέργεια το χειρομύλι. Kαι τι ευχαρίστηση νιώθαμε, όταν οι γυναίκες μας έφερναν τα ψωμιά από το αλεύρι του χειρομύλου, που τα τρώγαμε ζεστά αλείφοντάς τα με βούτυρο ... Ohnefalsch-Richter (1900, σελ.96)
ψουμίν,το
Οι γυναίκες έπρεπε να σηκωθούν την αυγή για να ετοιμάσουν το μπούκκωμαν, πού ήταν συνήθως ψουμίν και χαλλούμιν ή ελιές με κρομμύδιν. Βασικά το μπούκκωμαν ήταν μπόλικο ψωμί. Γι' αυτό έλεγαν:Μπούκκωμαν του χωρκάτηένα ψουμίν τζι' ένα κομμάτιν (Χατζηϊωάννου 1994, 223). Επιπλέον γνωστή είναι η λαϊκή ρήση:"Το ψουμίν έν’ συντροφκιά" (Άππιος 1999, 14).
Θέμα
Περιεχόμενο
Το έργο συγχρηματοδοτείται από το Ίδρυμα Προώθησης Έρευνας Κύπρου και τα Διαρθρωτικά Ταμεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η ΔΕΣΜΗ 2008 χρηματοδοτείται από την Κυπριακή Δημοκρατία και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης της Ε.Ε
.
Πνευματικά Δικαιώματα
© 2010 - Εικονικό Μουσείο Κυπριακών Τροφίμων και Διατροφής