Σύνδεση
Αρχική
Έργο
Όραμα
Στόχοι
Οφέλη
Σε ποιους απευθύνεται
Πρόοδος έργου
Παραδοτέα
Μελλοντικά σχέδια
Δημοσιεύσεις
Λογότυπο Έργου
Συνεργάτες
Ερευνητική ομάδα
Συνεργάτες - Ερευνητές
Άλλοι συνεργάτες
Πρόσκληση σε συνεισφορά
Κύριοι Υποστηρικτές
Υποστηρικτές
Κατηγορίες Επιχορηγήσεων
Νέα
Συνδέσεις
Χάρτης Πύλης
Επικοινωνία
Τρόφιμα
Παραδοσιακές Συνταγές
Σιτηρέσιο - Γεύματα
Χώροι Παραγωγής και Διάθεσης
Τεχνικές Παραγωγής
Παραδοσιακά Σκεύη και Εργαλεία
Βιβλιογραφία
Περιήγηση σε Μουσεία Τροφίμων, Λαϊκής Τέχνης & Αγροτικής Ζωής
Διαφημίσεις Τροφίμων
Εκπαιδευτικές Εφαρμογές
Ιστορία Κυπριακών Βιομηχανιών Τροφίμων
Newsletter
λίστα
Κατάλογος ενημέρωσης
Updated list 30 09 14
Updated list 30 09 14b
DIAITOLOGOI
MASS MEDIA
LIST updated 22.1014
Συνέδριο Κυπρίων Γεύσεις
ΣΥΝΕΔΡΙΟ "ΚΥΠΡΙΩΝ ΓΕΥΣΕΙΣ"
23.10.14 xls
mme2test
Schools 25 10 14
TEST3
τεστ
TEST 10 1 17
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ 11 10 17
SXOLEIA MESH & TEXNIKHS
em@il
*
Αναζήτηση Τεκμηρίων
Τίτλος
Κατανάλωση φυτικών ειδών κατά τα προϊστορικά χρόνια
Περιγραφή Σιτηρεσίου - Γευμάτων
Συμπληρωματικές Πληροφορίες & Βιβλιογραφία
Περιγραφή Σιτηρεσίου - Γευμάτων
Περιγραφή Σιτηρεσίου
Από απανθρακωμένους σπόρους που βρέθηκαν σε προϊστορικές θέσεις γνωρίζουμε ότι κατά τα προϊστορικά χρόνια καταναλώνονταν φυτικά είδη σε αξιοσημείωτη ποικιλία. Τεκμηριωμένη είναι η χρήση των μονόκοκκου σιταριού (Triticum monococum), δίκοκκου σιταριού (Triticum dicoccum), κριθαριού, βρώμης, σίκαλης, φακής, αρακά, ρεβιθιών, μουριάς, σύκων, ροδιών, σταφυλιών, ελιών, χαρουπιών, φυστικιών και κάπαρης (Michaelides 1998; Τσαλίκη 2002). Από αυτά το σιτάρι, το κριθάρι και οι φακές καλλιεργούνταν ήδη από τη νεολιθική περίοδο (Knapp 1994). Στα βοτανολογικά κατάλοιπα βρέθηκε επίσης και ο λιναρόσπορος - άγνωστο αν πρόκειται για το εξημερωμένο ή για το άγριο είδος (Τσαλίκη 2002). Ενδείξεις για την καλλιέργεια λιναρόσπορου στην Ανατολή χρονολογούνται πριν το 6.000 π.Χ.. Η ελιά, η κάπαρη καθώς και μια ποικιλία φρούτων, όπως σταφύλι, σύκο, ρόδι, εσπεριδοειδή καθώς και ξηροί καρποί, όπως αμύγδαλα, φουντούκια και φυστίκια συλλέγονταν στην αυτοφυή μορφή τους (Knapp 1994). Τα δημητριακά, τα φρούτα και τα όσπρια παρείχαν το μεγαλύτερο μέρος της ενέργειας στους κατοίκους του νησιού κατά την πρώιμη και ύστερη προϊστορική περίοδο (Knapp 1994).
Διαφοροποίηση ανάλογα με το δημογραφικό προφίλ
Συμπληρωματικές Πληροφορίες & Βιβλιογραφία
Χρονολογία
Συμπληρωματικά Στοιχεία
Βιβλιογραφικές αναφορές
Knapp, A. B. [with Held S. O. and Manning S.W.] (1994) The Prehistory of Cyprus: Problems and Prospects, Journal of World, 8 (4), 377-453. Michaelides, D. (1998) "Food in Ancient Cyprus" στο: Lysaght P. (ed.) Food and the Traveller. Migration, Immigration, Tourism and Ethnic Food, Proceedings of te 11th Conference of the International Commission for Ethnological Food Research, Cyprus, June 8-14, 1996, Intercollege Press, Cyprus in assosiation with The Department of Irish Folklore, University College of Dublin, Nicosia, 22-43. Τσαλίκη, Α. (2002) Η πανίδα και η χλωρίδα στην προϊστορική Κύπρο, Αρχαιολογία και Τέχνες, 83, 91-96.
Ερευνητής / Καταχωρητής
Βαρβάρα Γιάγκου
Φωτογραφίες
Συνημμένα
Περισσότερα
Σχετικό Περιεχόμενο - Σχετική Βιβλιογραφία
Knapp, A. B. [with Held S. O. and Manning S. W.] (1994) The Prehistory of Cyprus: Problems and Prospects, Journal of World, 8 (4), 377-453
Τσαλίκη, Α. (2002) Η πανίδα και η χλωρίδα στην προϊστορική Κύπρο, Αρχαιολογία και Τέχνες, 83, 91-96.
Θέμα
Περιεχόμενο
Το έργο συγχρηματοδοτείται από το Ίδρυμα Προώθησης Έρευνας Κύπρου και τα Διαρθρωτικά Ταμεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η ΔΕΣΜΗ 2008 χρηματοδοτείται από την Κυπριακή Δημοκρατία και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης της Ε.Ε
.
Πνευματικά Δικαιώματα
© 2010 - Εικονικό Μουσείο Κυπριακών Τροφίμων και Διατροφής