Σύνδεση
Αρχική
Έργο
Όραμα
Στόχοι
Οφέλη
Σε ποιους απευθύνεται
Πρόοδος έργου
Παραδοτέα
Μελλοντικά σχέδια
Δημοσιεύσεις
Λογότυπο Έργου
Συνεργάτες
Ερευνητική ομάδα
Συνεργάτες - Ερευνητές
Άλλοι συνεργάτες
Πρόσκληση σε συνεισφορά
Κύριοι Υποστηρικτές
Υποστηρικτές
Κατηγορίες Επιχορηγήσεων
Νέα
Συνδέσεις
Χάρτης Πύλης
Επικοινωνία
Τρόφιμα
Παραδοσιακές Συνταγές
Σιτηρέσιο - Γεύματα
Χώροι Παραγωγής και Διάθεσης
Τεχνικές Παραγωγής
Παραδοσιακά Σκεύη και Εργαλεία
Βιβλιογραφία
Περιήγηση σε Μουσεία Τροφίμων, Λαϊκής Τέχνης & Αγροτικής Ζωής
Διαφημίσεις Τροφίμων
Εκπαιδευτικές Εφαρμογές
Ιστορία Κυπριακών Βιομηχανιών Τροφίμων
Newsletter
λίστα
Κατάλογος ενημέρωσης
Updated list 30 09 14
Updated list 30 09 14b
DIAITOLOGOI
MASS MEDIA
LIST updated 22.1014
Συνέδριο Κυπρίων Γεύσεις
ΣΥΝΕΔΡΙΟ "ΚΥΠΡΙΩΝ ΓΕΥΣΕΙΣ"
23.10.14 xls
mme2test
Schools 25 10 14
TEST3
τεστ
TEST 10 1 17
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ 11 10 17
SXOLEIA MESH & TEXNIKHS
em@il
*
Αναζήτηση Τεκμηρίων
Τίτλος
Διατροφή Κυπρίων κατά την Βυζαντινή περίοδο
Περιγραφή Σιτηρεσίου - Γευμάτων
Συμπληρωματικές Πληροφορίες & Βιβλιογραφία
Περιγραφή Σιτηρεσίου - Γευμάτων
Περιγραφή Σιτηρεσίου
Οι Βυζαντινοί έδιναν αρκετή σημασία στη διατροφή τους και αυτό αποτελούσε βασικό κεφάλαιο της καθημερινότητας των κατοίκων της αυτοκρατορίας, τμήμα της οποίας ήταν και η Κύπρος. Το καθημερινό τραπέζι των απλών Κυπρίων ήταν λιτό και απέριττο. Το κυπριακό λάδι επενείται ως ένα από τα καλύτερα και το ψωμί αποτελούσε ένα βασικό διατροφικό αγαθό. Στις αυλές των σπιτιών καλλιεργούσαν κρεμμύδια, σκόρδα και οπωρικά. Επίσης, η κυπριακή ύπαιθρος παρείχε κάππαρη και σπαράγγια (κυπ. αγρέλια), τα οποία αποτελούσαν ένα μέρος των φυτικών ειδών στο βασικό τους γεύμα. Ο αγροτικός κόσμος είχε επίσης άφθονα αυγά και γαλακτοκομικά προϊόντα, όπως βούτυρο. Από τις αγορές μπορούσε να προμηθευτεί κανείς φρούτα, κότες και πάπιες. Από το διαιτολόγιο των Κυπρίων δεν έλειπαν τα ψάρια καθώς και το κυνήγι. Καταναλώνονταν επίσης ξηροί καρποί και κάποια γλυκά, όπως παστά φρούτα και παστέλλι. Το κρασί και το σκόρδο δεν έλειπαν από το τραπέζι τους (Δημοσθένους Α. (2002), σ. 74-75).
Διαφοροποίηση ανάλογα με το δημογραφικό προφίλ
χωρικοί - αγροτικός κόσμος
Συμπληρωματικές Πληροφορίες & Βιβλιογραφία
Χρονολογία
Συμπληρωματικά Στοιχεία
Το 1336 ο L. von Suchen γράφει ότι σ΄όλο τον κόσμο δεν έχει μεγαλύτερους και καλύτερους πότες από τους Κυπρίους. Παρόλο που η μαρτυρία ανήκει στο 14ο αιώνα, εντούτις η οινοποσία ήταν μια πανάρχαια παράδοση των Κυπρίων. Καταγράφεται επίσης, μια σπάνια μαρτυρία για τη διατροφή των Κυπρίων που χρονολογείται πριν το 1191, η οποία μας πληροφορεί πως όταν ο Κωνσταντίνος Μανασσής επισκέφθηκε την Κύπρο το 1161, έζησε μια δυσάρεστη εμπειρία όταν μέσα στην εκκλησία στάθηκε δίπλα του κάποιος Κύπριος που "άπωζεν οίνου, συνάπωζε σκορόδου". Ο Δημοσθένους σημειώνει ότι "οι πιο πάνω μαρτυρίες μας οδηγούν στο συμπέρασμα ότι μέσα σε αυτό το ασταθές και καταπιεστικό περιβάλλον τα κατώτερα στρώματα της κυπριακής κοινωνίας αγωνίζονταν για το σταφύλι και τα σκόρδα, αφού το κρασί και τα σκόρδα ήταν το βασικό ζητούμενο της καθημερινότητας τους". Η ζωή των μη προνομιούχων στρωμάτων περιστρεφόταν γύρω από το αναγκαίο (Δημοσθένους Α. (2002), σ. 75-76).
Βιβλιογραφικές αναφορές
Δημοσθένους Α. Α. (2002), Η Βυζαντινή Κύπρος (965-1191), Βυζάντιο/ Ιστορία, Εκδόσεις Ηρόδοτος.
Ερευνητής / Καταχωρητής
Βαρβάρα Γιάγκου
Φωτογραφίες
Συνημμένα
Περισσότερα
Σχετικό Περιεχόμενο - Σιτηρέσιο
Διατροφή των βοσκών
Σχετικό Περιεχόμενο - Σχετική Βιβλιογραφία
Δημοσθένους Α. Α. (2002), Η Βυζαντινή Κύπρος (965-1191), Βυζάντιο/ Ιστορία, Εκδόσεις Ηρόδοτος.
Θέμα
Περιεχόμενο
Το έργο συγχρηματοδοτείται από το Ίδρυμα Προώθησης Έρευνας Κύπρου και τα Διαρθρωτικά Ταμεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η ΔΕΣΜΗ 2008 χρηματοδοτείται από την Κυπριακή Δημοκρατία και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης της Ε.Ε
.
Πνευματικά Δικαιώματα
© 2010 - Εικονικό Μουσείο Κυπριακών Τροφίμων και Διατροφής