Σύνδεση
Αρχική
Έργο
Όραμα
Στόχοι
Οφέλη
Σε ποιους απευθύνεται
Πρόοδος έργου
Παραδοτέα
Μελλοντικά σχέδια
Δημοσιεύσεις
Λογότυπο Έργου
Συνεργάτες
Ερευνητική ομάδα
Συνεργάτες - Ερευνητές
Άλλοι συνεργάτες
Πρόσκληση σε συνεισφορά
Κύριοι Υποστηρικτές
Υποστηρικτές
Κατηγορίες Επιχορηγήσεων
Νέα
Συνδέσεις
Χάρτης Πύλης
Επικοινωνία
Τρόφιμα
Παραδοσιακές Συνταγές
Σιτηρέσιο - Γεύματα
Χώροι Παραγωγής και Διάθεσης
Τεχνικές Παραγωγής
Παραδοσιακά Σκεύη και Εργαλεία
Βιβλιογραφία
Περιήγηση σε Μουσεία Τροφίμων, Λαϊκής Τέχνης & Αγροτικής Ζωής
Διαφημίσεις Τροφίμων
Εκπαιδευτικές Εφαρμογές
Ιστορία Κυπριακών Βιομηχανιών Τροφίμων
Newsletter
λίστα
Κατάλογος ενημέρωσης
Updated list 30 09 14b
DIAITOLOGOI
MASS MEDIA
LIST updated 22.1014
Συνέδριο Κυπρίων Γεύσεις
23.10.14 xls
mme2test
Schools 25 10 14
TEST3
τεστ
TEST 10 1 17
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ 11 10 17
SXOLEIA MESH & TEXNIKHS
em@il
*
Αναζήτηση Τεκμηρίων
Τίτλος
Κρέας κυνηγίου, 18ος αιώνας
Αναφορά του Αρχιμ. Κυπριανού (1788) στο βιβλίο του "Ιστορία Χρονολογική της Νήσου Κύπρου" στα είδη κυνηγίου κατά τον 18ον αιώνα.
Ονομασία - Προέλευση
Λειτουργικός & Συμβολικός Ρόλος
Συμπληρωματικές Πληροφορίες & Βιβλιογραφία
Ονομασία - Προέλευση
Κυπριακή Ονομασία Τροφίμου
Ελληνική ονομασία - Περιγραφή
Γλωσσικές Παρατηρήσεις
Μέθοδος Εξασφάλισης
Κυνήγι
Μέθοδος Επεξεργασίας
Λειτουργικός & Συμβολικός Ρόλος
Διατροφική Αξία και Σημασία στη Διατροφή των Κυπρίων
Τα βρώσιμα ζώα του κυνηγιού που μνημονεύονται στη «Χρονολογική Ιστορία της Νήσου Κύπρου» είναι τα ακόλουθα: φασιανοί, αυτοχηνάρες (λιβαδοπέρδικες), πέρδικες, τρυγόνια, τσίχλες, πικάτζες ή ξυλόκοτες, αγριογίδια, λαγοί, αγριόχοιροι, αγριόβουδα , αγριογαϊδούρια και αμπελοπούλια.
Εορταστικές Περιστάσεις
Συμβολικές Χρήσεις
Χρήση από Ηλικιακές Ομάδες
Συμπληρωματικές Πληροφορίες & Βιβλιογραφία
Χρονολογία
Συμπληρωματικά Στοιχεία
"Καλοί δια το φαγίν είναι οι φασσιανοί, ολίγον ή ουδετίποτε διαφέρουσιν αι λεγόμεναι Κυπριώτικαι αυτοχηνάροι. αι πέρδικες, αι τρυγώνες, η κίχλαις, αγριοπαύραις, πικάτζες, ή ξυλόκοτες, αγριόγηδα, ήτοι αγρίμια, λαγώοι, αγριόχοιροι, αγριόβουδα, και αγριογαϊδούρια μάλιστα εις τα δάση του Ακάμα, και Καρπάσιου. Όσα μη εις τροφήν, αετοί, ζαγάνοι, ή γεράκια, και φαλκώνια. καθ χρόνον εξ αυτών στέλλονται εις Κωνσταντινούπολιν των μεγάλων Τούρκων. αγρεύονται εις τους κρημνούς του Ακρωτηρίου της Λεμεσού, είναι διωρισμένοι χωρικοί ελέυθεροι από τας εξοδίας του τόσου, είναι διωρισμένοι χωρικοί ελεύθεροι από τας εξοδίας του τόπου και βάρη, πληρώνοντες μόνον ένα βασιλικόν δόσιμον ελαφρόν, δι' αυτόν τούτο να αγρεύουσιν αυτά. εστέλλοντο ως δώρον και επί των Βενετζιάνων εις Βενετίαν, και γερμανίαν πολλά. Ζώα, και θηρία βλαπτικά ο τόπος δεν θρέφει, ειμή την αλώπεκα, εξ ης γίνεται καλή γούννα.Έρχονται έξωθεν της Νήσου κατά τον Αύγουστον, και Σεπτέμβριον ένα πλήθος πουλλίων μικρών, λεγόεμνα αμπελοπούλλια. γίνονται πολλά παχεία, αγρεύονται εις πλήθος με τους ιξούς. Εστέλλοντο εις Βενετίαν υπέρ τας εξήκοντα χιλιάδας ποτέ. Την σήμερον στέλλονται εις πάσαν Πόλιν της Τουρκίας, εις ξίδι, ή εις κρασί. Έχουσι μεγάλην νοστιμάδα τα έγκαιρα. Επακτώνοντο τα στήματα όθεν αγρεύονται, και επί των Ενετών, και την σήμερον επί των Τούρκων". (Κυπριανός Αρχιμ.,1788, σελ. 549-550) Από όλα τα είδη του κυνηγιού, ιδιαίτερη μνεία γίνεται για τα αμπελοπούλια. Αναφέρεται ότι ήταν εξαιρετικά νόστιμα. Έρχονταν στο νησί κατά τους μήνες Αύγουστο και Σεπτέμβριο και αφού πάχαιναν, παγιδεύονταν σε πολύ μεγάλες ποσότητες με ιξούς (μικροί ράβδοι αλειμμένοι με μία κολλώδη φυτική ουσία- τον ιξό) και διατηρούνταν σε ξύδι ή κρασί. Επί Βενετοκρατίας στέλνονταν στη Βενετία, 60 000 πουλιά το έτος και επί Τουρκοκρατίας (την εποχή του Αρχιμ. Κυπριανού) στέλνονταν σε κάθε πόλη της Τουρκίας, όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται.
Βιβλιογραφία
Κυπριανού Αρχιμ. (1788) Ιστορία Χρονολογική της Νήσου Κύπρου, Τύποις Ευαγόρα, Λευκωσία.
Ερευνητής / Καταχωρητής
Στάλω Λαζάρου
Φωτογραφίες
Συνημμένα
Περισσότερα
Σχετικό Περιεχόμενο - Σιτηρέσιο
Διατροφή Κυπρίων τον 18ον αιώνα, κατά τον Αρχιμ. Κυπριανό
Αναφορά του Αρχιμ. Κυπριανού (1788) στο βιβλίο του "Ιστορία Χρονολογική της Νήσου Κύπρου" στα είδη των φυτικών και ζωϊκών προϊόντων που παράγονταν , καταναλώνονταν και εξάγονταν από το νησί κατά τον 18ον αιώνα.
Συνηθισμένοι Τρόποι Μαγειρέματος
Αναφορά σε διάφορα φαγητά, τον τρόπο μαγειρεύματος και σερβιρίσματος τους.
Σχετικό Περιεχόμενο - Συνταγές
Ορτύκι με μεσογειακή γέμιση και πατάτες babies
Νεότερη συνταγή από την Αμμόχωστο. Το ορτύκι, ένα από τα γνωστά κυνήγια στην Κύπρο, μαγειρεύεται με γέμιση από ντομάτες, ελιές και χαλούμι, κοινά υλικά της παραδοσιακής κυπριακής κουζίνας.
Πέρδικες γεμιστές
"Τρίβουμε το χαλούμι και ανακατεύουμε με τα αυγά. Γεμίζουμε τις πέρδικες με το μείγμα και ράβουμε την κοιλιά." (Ιφιγένεια Ελευθερίου, Κυπερούντα)
Πέρδικες με αυγά
Η συνταγή προέρχεται από το ορεινό Πελένδρι (επαρχία Λεμεσού). Φτιάχνεται την εποχή του κυνηγιού ή όταν υπάρχουν διαθέσιμες στο σπίτι κατεψυγμένες πέρδικες. Σερβίρεται και ως μεζές, ιδιαίτερα σε τραπέζια.
Πουλιά λεμονάτα με σιήννους
Συνταγή για μαγείρεμα πτηνών κυνηγίων, είτε τζίκλων (τσίχλων) ή άλλων πουλιών. Βράζονται και αρωματίζονται με καρπούς σχίνου και λεμόνι.
Πουλιά με χαλλούμι
Συνταγή για γεμιστά πτηνά κυνήγια (περδίκια, περιστέρια ή ορτύκια). "Αλείφουμε με βούτυρο, βάζουμε στην κοιλιά τους ρίγανη και κομματάκια χαλούμι και ροδοκοκκινίζουμε στον φούρνο." (Σταυρούλα Βορκά, Κόρνος)
Τζίκλες κοκκινιστές
Μεζές για κυνηγούς. Οι τζίκλες τηγανίζονται ελαφρά και ψήνονται σε κρασί και χυμό ντομάτας ή φρέσκες τριμμένες ντομάτες.
Σχετικό Περιεχόμενο - Σχετική Βιβλιογραφία
Κυπριανός Αρχιμ. (1788), Ιστορία Χρονολογική της Νήσου Κύπρου, Τύποις Ευαγόρα, Λευκωσία.
Σχετικό Περιεχόμενο - Τρόφιμα
αγρινόν,το
Άγριο πρόβατο της Κύπρου.
αμπελοπούλ(λ)ιν,το
Τα αμπελοπούλια είναι αυστηρά προστατευόμενο είδος άγριων πτηνών στην Κύπρο.Η θανάτωση / το κυνήγι και η κατοχή / κατανάλωση αμπελοπουλιών απαγορεύονται.
αρκόσ̆οιρος (αρκόσιοιρος),ο
"Μια από τις δοκιμασίες που οι δράκοι έβαλαν στο Σπανό ήταν να σκοτώσει έναν αγριόχοιρο. Αφού καταφέρνει να πείσει τους δράκους να τον προσκαλέσουν να μείνει μαζί τους, αυτοί του ζητούν να σκοτώσει ένα αρκόσιοιρο για να τον φάνε."Από την έκδοση: Κυπριακόν Παραμύθιν, Ο Σπανός τζι’οι Σαράντα Δράτζιοι.Αποδελτίωση: Μαρία Τσαγγάρη
βανέλλιν,το
Είδος αποδημητικού πτηνού, το κρέας του οποίου ήταν εδώδιμο.
Θέμα
Περιεχόμενο
Το έργο συγχρηματοδοτείται από το Ίδρυμα Προώθησης Έρευνας Κύπρου και τα Διαρθρωτικά Ταμεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η ΔΕΣΜΗ 2008 χρηματοδοτείται από την Κυπριακή Δημοκρατία και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης της Ε.Ε
.
Πνευματικά Δικαιώματα
© 2010 - Εικονικό Μουσείο Κυπριακών Τροφίμων και Διατροφής