Σύνδεση
Αρχική
Έργο
Όραμα
Στόχοι
Οφέλη
Σε ποιους απευθύνεται
Πρόοδος έργου
Παραδοτέα
Μελλοντικά σχέδια
Δημοσιεύσεις
Λογότυπο Έργου
Συνεργάτες
Ερευνητική ομάδα
Συνεργάτες - Ερευνητές
Άλλοι συνεργάτες
Πρόσκληση σε συνεισφορά
Κύριοι Υποστηρικτές
Υποστηρικτές
Κατηγορίες Επιχορηγήσεων
Νέα
Συνδέσεις
Χάρτης Πύλης
Επικοινωνία
Τρόφιμα
Παραδοσιακές Συνταγές
Σιτηρέσιο - Γεύματα
Χώροι Παραγωγής και Διάθεσης
Τεχνικές Παραγωγής
Παραδοσιακά Σκεύη και Εργαλεία
Βιβλιογραφία
Περιήγηση σε Μουσεία Τροφίμων, Λαϊκής Τέχνης & Αγροτικής Ζωής
Διαφημίσεις Τροφίμων
Εκπαιδευτικές Εφαρμογές
Ιστορία Κυπριακών Βιομηχανιών Τροφίμων
Newsletter
λίστα
Κατάλογος ενημέρωσης
Updated list 30 09 14
Updated list 30 09 14b
DIAITOLOGOI
MASS MEDIA
LIST updated 22.1014
Συνέδριο Κυπρίων Γεύσεις
ΣΥΝΕΔΡΙΟ "ΚΥΠΡΙΩΝ ΓΕΥΣΕΙΣ"
23.10.14 xls
mme2test
Schools 25 10 14
TEST3
τεστ
TEST 10 1 17
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ 11 10 17
SXOLEIA MESH & TEXNIKHS
em@il
*
Αναζήτηση Τεκμηρίων
Τίτλος
Ορτύκι με μεσογειακή γέμιση και πατάτες babies
Νεότερη συνταγή από την Αμμόχωστο. Το ορτύκι, ένα από τα γνωστά κυνήγια στην Κύπρο, μαγειρεύεται με γέμιση από ντομάτες, ελιές και χαλούμι, κοινά υλικά της παραδοσιακής κυπριακής κουζίνας.
Ονομασία - Συνταγή
Λειτουργικός & Συμβολικός Ρόλος
Συμπληρωματικές Πληροφορίες & Βιβλιογραφία
Ονομασία - Συνταγή
Κυπριακή Ονομασία Εδέσματος
Ελληνική Ονομασία - Περιγραφή
Ορτύκι με μεσογειακή γέμιση και πατάτες babies.
Ετυμολογία - Γλωσσικές Παρατηρήσεις
Υλικά Συνταγής
(για 1 άτομο) 1 ορτύκι ¼ παραδοσιακό χαλλούμι 2 ντομάτες 2 κουταλιές σούπας μαύρες ελιές χωρίς κουκούτσι ¼ ποτηριού νερό 3 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο 1½ λεμόνι 1 φύλλο δάφνης 2 κουταλιές σούπας μέλι 1 πρέζα αλάτι 1 κρεμμύδι Μεσογειακές πατάτες babies: 2 φλιτζάνια πατάτες babies 2 κουταλιές σούπας δεντρολίβανο Χυμός από 1 λεμόνι 2 πρέζες αλάτι 5 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο
Εκτέλεση Συνταγής
Ορτύκι με μεσογειακή γέμιση: Πλένουμε το ορτύκι και το τσιγαρίζουμε λίγο στο τηγάνι. Κόβουμε σε μικρά κομματάκια το χαλούμι, μία ντομάτα και τις ελιές και βάζουμε όλα μαζί τα υλικά μέσα στο ορτύκι. Ρίχνουμε σε ένα ταψί το ¼ ποτηριού νερό και μετά τοποθετούμε στο ταψί το γεμιστό ορτύκι. Αλείφουμε το ορτύκι με λίγο ελαιόλαδο και μέλι. Κόβουμε το ½ λεμόνι σε 2 κομμάτια και βάζουμε διαγώνια στο ταψί. Προσθέτουμε το αλάτι και τη δάφνη. Κόβουμε το κρεμμύδι και μία ντομάτα σε ροδέλες και τα τοποθετούμε πάνω από το ορτύκι. Σκεπάζουμε το ταψί με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180οC. Στη συνέχεια αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο και συνεχίζουμε το ψήσιμο μέχρι το ορτύκι να είναι έτοιμο. Μεσογειακές πατάτες babies: Πλένουμε τις πατάτες και τις βράζουμε στην κατσαρόλα, ρίχνοντας στο νερό το αλάτι, 1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο και το δεντρολίβανο μέσα σε μικρό τρυπητήρι που κλείνει, για να μην βγαίνει έξω. Ανακατεύουμε το χυμό του λεμονιού με το ελαιόλαδο και 1 πρέζα αλάτι. Μόλις ψηθούν οι πατάτες και τις βγάλουμε από τη φωτιά, τις στραγγίζουμε στο τρυπητό και αμέσως ρίχνουμε κρύο νερό. Τοποθετούμε τις πατάτες σε βαθουλό πιάτο, προσθέτουμε το μείγμα του ελαιόλαδου και ανακατεύουμε. (Αυξέντης Χριστοδουλίδης, Μαγειρεύω Κυπριακά 2012-2013)
Μέθοδος Μαγειρέματος
Για το ορτύκι: Τσιγάρισμα. Ψήσιμο σε φούρνο. Για τις πατάτες: Βράσιμο.
Σχόλια Συνταγής
Λειτουργικός & Συμβολικός Ρόλος
Διατροφική Αξία και Σημασία στη Διατροφή των Κυπρίων
Εορταστικές Περιστάσεις
Συμβολικές Χρήσεις
Χρήση από Ηλικιακές Ομάδες
Συμπληρωματικές Πληροφορίες & Βιβλιογραφία
Χρονολογία
Συμπληρωματικά Στοιχεία
Βιβλιογραφικές Αναφορές
Καταγραφή: Αυξέντης Χριστοδουλίδης (15 ετών, μαθητής του Γυμνασίου Δροσιάς) από αφήγηση της γιαγιάς του, Ανδρούλας (75 ετών). Βλ. Μουσείο Κυπριακών Τροφίμων και Διατροφής (2014). Μαγειρεύω Κυπριακά 2012-2013 (επιμ. Πετρούλα Χατζηττοφή), Αδημοσίευτα στοιχεία.
Ερευνητής / Καταχωρητής
Πετρούλα Χατζηττοφή
Φωτογραφίες
Συνημμένα
Περισσότερα
Σχετικό Περιεχόμενο - Σιτηρέσιο
Κρέας στη διατροφή των Κυπρίων, αναφορά του 1878
Bρήκα ότι το πρόβειο και το χοιρινό κρέας έχουν μια ιδιόμορφη γεύση στην Κύπρο. Πρώτα- πρώτα τα πρόβατα και τα γουρούνια βόσκουν στα λιβάδια και βρίσκουν εκεί μυρωδάτα αγριόχορτα. Ιδιαίτερα εύγευστος είναι ο κυπριακός λαγός, και πάλι λόγω των αρωματικών χόρτων. Στο συμπέρασμα αυτό δεν έχω καταλήξει μόνον εγώ, γιατί και ο γνωστός ταξιδιώτης Sir Samuel Baker στη σελίδα 121 του βιβλίου του Cyprus as I saw it in 1879, λέει: «δεν έχω φάει πουθενά αλλού τόσο εύγευστο κυνήγι, όπως αυτό του κυπριακού λα...
Κυνηγετικές δραστηριότητες στην περιοχή Αετόκρημνος Επισκοπής
Σύμφωνα με τα αρχαιολογικά δεδομένα η Κύπρος παρέμενε ακατοίκητη μέχρι το 7000 π.Χ. Όμως, σε μια βραχοσκεπή στη Θέση Αετόκρεμμος (Αετόκρημνος) Επισκοπής, αποκαλύφθηκαν σημάδια ανθρώπινης παρουσίας στο νησί αρκετά νωρίτερα, περί το 8500 π.Χ.
Κυνήγι και ψάρεμα στα νεότερα χρόνια
Το δάσος της Βάλιας ήταν πάντοτε ένας από τους πιο πλούσιους κυνηγητότοπους της Κύπρου. Ο Αγγλος περιηγητής Sir Samuel Baker ο οποίος επισκέφθηκε την Κύπρο το 1879 γράφει τα πιο κάτω για τη Βάλια:"Το επόμενο πρωινό ξεκινήσαμε στις 8.30 από το Τρίκωμο. Ο ουρανός ήταν συννεφιασμένος και σε οποιαδήποτε άλλη χώρα παρά σ’ αυτή θα αναμέναμε βροχή. Σύντομα φθάσαμε σε μια περιοχή που είναι ολότελα διαφορετική από τη σιχαμερή Μεσαορία... Βρεθήκαμε σύντομα μέσα σε δάσος από χαμηλούς θάμνους κα...
Συλλογή τροφίμων, κυνήγι και ψάρεμα (μελέτη)
"Τoύ τζυvηoύ η κoύππα τoυ τζαί τoύ ψαρά τό πιάτov, σαράvτα μέρες όφκερov τζαί μιά φoράv γεμάτoν"Επισυνάπτεται μελέτη στην αγγλική των Ε. Ηγουμενίδου και Δ. Μιχαηλίδη. Βλ. Egoumenidou E. and Michaelides D. (2000), "Gathering, hunting, fishing: The procurement of food from the non-domesticated animal kingdom in Cyprus through the ages", στο P. Lysaght (εκδ.), Food from Nature. Attitudes, Strategies and Culinary Practices. Proceedings of the 12th Conference of the International Commission for...
Το κυνήγι στη διατροφή των Κυπρίων
Η παρουσία λαγού στο οικογενειακό τραπέζι ήταν ένα χαρμόσυνο γεγονός..
Το κυνήγι στη διατροφή των Κυπρίων τα προϊστορικά χρόνια
Τα ζώα που κυνηγούσαν ήταν: το ελάφι (δάμα), το ζαρκάδι, το αγρινό και το αγριογούρουνο.
Σχετικό Περιεχόμενο - Συνταγές
Κοτόπουλο με παραγέμιση
Φαγητό των γιορτών αλλά και του κυριακάτικου, οικογενειακού τραπεζιού στα νεότερα χρόνια. Η συνταγή διασκευάζει παρόμοιες συνταγές της ελληνικής και της διεθνούς κουζίνας για γεμιστά πουλερικά ως εορταστικό γεύμα.
Λαγός ξιδάτος
Το κρέας του λαγού βράζεται, και στη συνέχεια τοποθετείται σε ξίδι για να διατηρηθεί.
Λαγός ξιδάτος με αυγά
Ομελέττα με κρέας λαγού, διατηρημένο σε ξίδι. Σερβίρεται ως μεζές.
Λαγός ξιθκιά
"Τηγανίζουμε το λαγό σε σιγανή φωτιά. Μετά καθαρίζουμε και τηγανίζουμε τα κρεμμύδια. Προσθέτουμε στο λαγό το κρασί, αλάτι, πιπέρι και τη δάφνη. Το αφήνουμε για λίγο μέχρι να τραβήσει το κρασί." (Φρόσω Κάσινου, Δύμες)
Πατάτες αντιναχτές με λουκάνικα στην κατσαρόλλα
Η νεότερη αυτή συνταγή, που διασκευάζει με ένα πολύ ιδιαίτερο τρόπο τη γνωστή συνταγή για πατάτες αντιναχτές, προέρχεται από τα Χανδριά της περιοχής Πιτσιλιάς (ορεινή επαρχία Λεμεσού). Το συγκεκριμένο φαγητό φτιαχνόταν την Κυριακή μετά την εκκλησία, για το οικογενειακό γεύμα της ημέρας.
πεζούνιν με κουμανταρία,το
Σύγχρονη συνταγή, βασισμένη στον πρωτότυπο συνδυασμό γνωστών υλικών της κυπριακής κουζίνας. Η πλήρης περιγραφή του πιάτου αναφέρει: Πεζούνιν με κουμανταρία συνοδευόμενο με συκωτάκι και πουρέ από λουβάνα με αγρέλια και μανιτάρια του βουνού.
Πέρδικες γεμιστές
"Τρίβουμε το χαλούμι και ανακατεύουμε με τα αυγά. Γεμίζουμε τις πέρδικες με το μείγμα και ράβουμε την κοιλιά." (Ιφιγένεια Ελευθερίου, Κυπερούντα)
Πέρδικες με αυγά
Η συνταγή προέρχεται από το ορεινό Πελένδρι (επαρχία Λεμεσού). Φτιάχνεται την εποχή του κυνηγιού ή όταν υπάρχουν διαθέσιμες στο σπίτι κατεψυγμένες πέρδικες. Σερβίρεται και ως μεζές, ιδιαίτερα σε τραπέζια.
Πουλιά λεμονάτα με σιήννους
Συνταγή για μαγείρεμα πτηνών κυνηγίων, είτε τζίκλων (τσίχλων) ή άλλων πουλιών. Βράζονται και αρωματίζονται με καρπούς σχίνου και λεμόνι.
Πουλιά με χαλλούμι
Συνταγή για γεμιστά πτηνά κυνήγια (περδίκια, περιστέρια ή ορτύκια). "Αλείφουμε με βούτυρο, βάζουμε στην κοιλιά τους ρίγανη και κομματάκια χαλούμι και ροδοκοκκινίζουμε στον φούρνο." (Σταυρούλα Βορκά, Κόρνος)
Τζίκλες κοκκινιστές
Μεζές για κυνηγούς. Οι τζίκλες τηγανίζονται ελαφρά και ψήνονται σε κρασί και χυμό ντομάτας ή φρέσκες τριμμένες ντομάτες.
Σχετικό Περιεχόμενο - Σχετική Βιβλιογραφία
Μουσείο Κυπριακών Τροφίμων και Διατροφής (2014), Μαγειρεύω Κυπριακά 2012-2013, Χατζηττοφή Π. (επιμ.) (αδημοσίευτα στοιχεία).
Σχετικό Περιεχόμενο - Τρόφιμα
αμπελοπούλ(λ)ιν,το
Τα αμπελοπούλια είναι αυστηρά προστατευόμενο είδος άγριων πτηνών στην Κύπρο.Η θανάτωση / το κυνήγι και η κατοχή / κατανάλωση αμπελοπουλιών απαγορεύονται.
αρκόσ̆οιρος (αρκόσιοιρος),ο
"Μια από τις δοκιμασίες που οι δράκοι έβαλαν στο Σπανό ήταν να σκοτώσει έναν αγριόχοιρο. Αφού καταφέρνει να πείσει τους δράκους να τον προσκαλέσουν να μείνει μαζί τους, αυτοί του ζητούν να σκοτώσει ένα αρκόσιοιρο για να τον φάνε."Από την έκδοση: Κυπριακόν Παραμύθιν, Ο Σπανός τζι’οι Σαράντα Δράτζιοι.Αποδελτίωση: Μαρία Τσαγγάρη
βανέλλιν,το
Είδος αποδημητικού πτηνού, το κρέας του οποίου ήταν εδώδιμο.
Διαθεσιμότητα κυνηγίου κατά τον 19ον αιώνα
Κολοιός (Kαλιακούδα)
Ένας Κύπριος συγγραφέας καταγράφει μία μέθοδο κυνηγιού του πτηνού 'κολοιός'
Κρέας κυνηγίου, 18ος αιώνας
Αναφορά του Αρχιμ. Κυπριανού (1788) στο βιβλίο του "Ιστορία Χρονολογική της Νήσου Κύπρου" στα είδη κυνηγίου κατά τον 18ον αιώνα.
Κυνήγιον, το
κρέας κυνηγίου, όπως αγριοκάτσικο, ελάφι, λαγός, αγριογούρουνο και διάφορα πτηνά
Όρτυγας (Ορτύκι)
Θέμα
Περιεχόμενο
Το έργο συγχρηματοδοτείται από το Ίδρυμα Προώθησης Έρευνας Κύπρου και τα Διαρθρωτικά Ταμεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η ΔΕΣΜΗ 2008 χρηματοδοτείται από την Κυπριακή Δημοκρατία και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης της Ε.Ε
.
Πνευματικά Δικαιώματα
© 2010 - Εικονικό Μουσείο Κυπριακών Τροφίμων και Διατροφής