Σύνδεση
Αρχική
Έργο
Όραμα
Στόχοι
Οφέλη
Σε ποιους απευθύνεται
Πρόοδος έργου
Παραδοτέα
Μελλοντικά σχέδια
Δημοσιεύσεις
Λογότυπο Έργου
Συνεργάτες
Ερευνητική ομάδα
Συνεργάτες - Ερευνητές
Άλλοι συνεργάτες
Πρόσκληση σε συνεισφορά
Κύριοι Υποστηρικτές
Υποστηρικτές
Κατηγορίες Επιχορηγήσεων
Νέα
Συνδέσεις
Χάρτης Πύλης
Επικοινωνία
Τρόφιμα
Παραδοσιακές Συνταγές
Σιτηρέσιο - Γεύματα
Χώροι Παραγωγής και Διάθεσης
Τεχνικές Παραγωγής
Παραδοσιακά Σκεύη και Εργαλεία
Βιβλιογραφία
Περιήγηση σε Μουσεία Τροφίμων, Λαϊκής Τέχνης & Αγροτικής Ζωής
Διαφημίσεις Τροφίμων
Εκπαιδευτικές Εφαρμογές
Ιστορία Κυπριακών Βιομηχανιών Τροφίμων
Newsletter
λίστα
Κατάλογος ενημέρωσης
Updated list 30 09 14
Updated list 30 09 14b
DIAITOLOGOI
MASS MEDIA
LIST updated 22.1014
Συνέδριο Κυπρίων Γεύσεις
ΣΥΝΕΔΡΙΟ "ΚΥΠΡΙΩΝ ΓΕΥΣΕΙΣ"
23.10.14 xls
mme2test
Schools 25 10 14
TEST3
τεστ
TEST 10 1 17
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ 11 10 17
SXOLEIA MESH & TEXNIKHS
em@il
*
Αναζήτηση Τεκμηρίων
Τίτλος
πηλίμιν - πιλήμιν,το
Πήλινο αγγείο.
Ονομασία - Χρήσεις
Συμπληρωματικές Πληροφορίες & Βιβλιογραφία
Ονομασία - Χρήσεις
Περιγραφή Σκεύους / Εργαλείου
Πρόκειται για μεγάλο κυλινδρικό πιθάρι από αχυροπηλό με ανοιχτό στόμα και τρύπα στη βάση από όπου παίρνουν το σιτάρι. Συνήθως βρίσκεται στον αχυρώνα, όπου πλάθεται επί τόπου (Παπαδημητρίου 1992, 12). Το δοχείο αυτό έχει ύψος 2 μ. με βάση διαμέτρου από 0,30-0,50 μ. Το πάνω μέρος είναι πλατύτερο (Κυπρή 1983 [2003²], λήμμα πηλίμιν,το, 419). Εσωτερικά είναι επαλειμμένο με γύψο (http://cyprusvoice.forumup.gr/ntopic247-cyprusvoice.html). Ο Κωνσταντίνος Γ. Γιαγκουλλής επισημαίνει πως το πιλήμιν χρησίμευε, όχι μόνο ως αγγείο για αποθήκευση σιτηρών, αλλά και οσπρίων, αλευριού κ.ά. Επίσης, αναφέρει πως χρησιμοποιούνταν για να δέχεται το γλεύκος που βγαίνει από τα πατούμενα σταφύλια, βάζοντάς το κάτω από το στόμιο του ληνού (Γιαγκουλλής 2014, λήμμα πιλήμιν,το, 406). Η Ευγενία Πέτρου-Ποιητού στην έκδοσή της «Από πού κρατάει η σκούφια τους. Λέξεις και ιστορίες από τον κόσμο της γεύσης» διευκρινίζει ότι το πηλίνιν είναι μεγάλο δοχείο από αχυροπηλό για φύλαξη των σιτηρών, ενώ το πιλήμιν είναι σκεύος μέσα στο οποίο μαζεύεται ο μούστος κάτω από τον ληνό (Πέτρου-Ποιητού 2013, λήμμα Πηλίνι; λήμμα Πιλήμιν, 115).
Κυπριακή Ονομασία
Ελληνική Ονομασία
Ετυμολογία - Γλωσσικές Παρατηρήσεις
ΕΤΥΜ. Σύμφωνα με τον Ξενοφών Π. Φαρμακίδη η λέξη πηλίμιν προέρχεται από το πήλινον, του οποίου είναι υποκοριστικό, αντί πηλίνιον· όπως πηλός, πηλίνιον, πηλίνιν, πηλίμιν. Σε αυτή την περίπτωση το ν τράπηκε σε μ. Ο ίδιος θεωρεί πως ο Αθανάσιος Σακελλάριος εσφαλμένα γράφει πηλίνη,η (Κυπρή 1983 [2003²], λήμμα πηλίμιν,το, 419). Η Πέτρου-Ποιητού, επίσης, θεωρεί πως η λέξη πηλίνιν προέρχεται από τη λέξη πηλός, πήλινος (Πέτρου-Ποιητού 2013, λήμμα Πηλίνι, 115). Για τη λέξη πιλήμιν σημειώνεται ότι προέρχεται από το αρχ. υπολήνιον < υπό + ληνός (Γιαγκουλλής 2014, λήμμα πιλήμιν,το, 406; Πέτρου-Ποιητού 2013, λήμμα Πιλήμιν, 115).
Τρόπος Χρήσης
Αποθήκευση / Συντήρηση
Συμπληρωματικές Πληροφορίες & Βιβλιογραφία
Χρονολογία Χρήσης
Συμπληρωματικά Στοιχεία
Ο Φαρμακίδης σημειώνει πως το συγκεκριμένο σκεύος χρησιμοποιούνταν στην Καρπασία (Κυπρή 1983 [2003²], λήμμα πηλίμιν,το, 419).
Βιβλιογραφικές Αναφορές
Γιαγκουλλής Κ. Γ. (2014), Θησαυρός της Μεσαιωνικής και Νεότερης Κυπριακής Διαλέκτου. Ερμηνευτικός, Ετυμολογικός, Φρασεολογικός και Ονοματολογικός, Βιβλιοθήκη Κυπρίων Λαϊκών Ποιητών,74, Λευκωσία. Κυπρή Θ. Δ. (επιμ.) (1983 [2003²]), Υλικά διά την σύνταξιν ιστορικού λεξικού της κυπριακής διαλέκτου, Μέρος Β΄, Γλωσσάριον Ξενοφώντος Π. Φαρμακίδου, Δημοσιεύματα του Κέντρου Επιστημονικών Ερευνών, IX, Λευκωσία. Παπαδημητρίου Ε. Κ. (1992), Εθνογραφικά Καρπασίας, Εταιρεία Κυπριακών Σπουδών, Λευκωσία. Πέτρου-Ποιητού Ε. (2013), Από πού κρατάει η σκούφια τους. Λέξεις και ιστορίες από τον κόσμο της γεύσης, Εκδόσεις Επιφανίου, Λευκωσία. Διαδικτυακή πηγή: http://cyprusvoice.forumup.gr/ntopic247-cyprusvoice.html.
Ερευνητής / Καταχωρητής
Ελένη Χρίστου, Αργυρώ Ξενοφώντος, Τόνια Ιωακείμ
Φωτογραφίες
Συνημμένα
Περισσότερα
Σχετικό Περιεχόμενο - Σκεύη - εργαλεία
αγγεία και αγγειοπλαστική (18ος - 20ός αιώνας)
Τα αγγεία που κατασκευάζονταν χρησιμοποιούνταν για τις ανάγκες του νοικοκυριού, καθώς επίσης και για την αποθήκευση αγροτικών προϊόντων.
Σχετικό Περιεχόμενο - Σχετική Βιβλιογραφία
Γιαγκουλλής Κ. Γ. (2014), Θησαυρός της Μεσαιωνικής και Νεότερης Κυπριακής Διαλέκτου. Ερμηνευτικός, Ετυμολογικός, Φρασεολογικός και Ονοματολογικός, Βιβλιοθήκη Κυπρίων Λαϊκών Ποιητών,74, Λευκωσία.
Δημητρίου Μ. (2001), Παραδοσιακή αγγειοπλαστική στην Κύπρο, Εθνογραφικό Μουσείο Κύπρου-Εταιρεία Κυπριακών Σπουδών, Λευκωσία.
Κυπρή Θ. Δ. (επιμ.) (1983 [2003²]), Υλικά διά την σύνταξιν ιστορικού λεξικού της κυπριακής διαλέκτου, Μέρος Β΄, Γλωσσάριον Ξενοφώντος Π. Φαρμακίδου, Δημοσιεύματα του Κέντρου Επιστημονικών Ερευνών, IX, Λευκωσία.
Παπαδημητρίου Ε. Κ. (1992), Εθνογραφικά Καρπασίας, Εταιρεία Κυπριακών Σπουδών, Λευκωσία.
Πέτρου-Ποιητού Ε. (2013), Από πού κρατάει η σκούφια τους. Λέξεις και ιστορίες από τον κόσμο της γεύσης, Εκδόσεις Επιφανίου, Λευκωσία.
Θέμα
Περιεχόμενο
Το έργο συγχρηματοδοτείται από το Ίδρυμα Προώθησης Έρευνας Κύπρου και τα Διαρθρωτικά Ταμεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η ΔΕΣΜΗ 2008 χρηματοδοτείται από την Κυπριακή Δημοκρατία και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης της Ε.Ε
.
Πνευματικά Δικαιώματα
© 2010 - Εικονικό Μουσείο Κυπριακών Τροφίμων και Διατροφής