Σύνδεση
Αρχική
Έργο
Όραμα
Στόχοι
Οφέλη
Σε ποιους απευθύνεται
Πρόοδος έργου
Παραδοτέα
Μελλοντικά σχέδια
Δημοσιεύσεις
Λογότυπο Έργου
Συνεργάτες
Ερευνητική ομάδα
Συνεργάτες - Ερευνητές
Άλλοι συνεργάτες
Πρόσκληση σε συνεισφορά
Κύριοι Υποστηρικτές
Υποστηρικτές
Κατηγορίες Επιχορηγήσεων
Νέα
Συνδέσεις
Χάρτης Πύλης
Επικοινωνία
Τρόφιμα
Παραδοσιακές Συνταγές
Σιτηρέσιο - Γεύματα
Χώροι Παραγωγής και Διάθεσης
Τεχνικές Παραγωγής
Παραδοσιακά Σκεύη και Εργαλεία
Βιβλιογραφία
Περιήγηση σε Μουσεία Τροφίμων, Λαϊκής Τέχνης & Αγροτικής Ζωής
Διαφημίσεις Τροφίμων
Εκπαιδευτικές Εφαρμογές
Ιστορία Κυπριακών Βιομηχανιών Τροφίμων
Newsletter
λίστα
Κατάλογος ενημέρωσης
Updated list 30 09 14
Updated list 30 09 14b
DIAITOLOGOI
MASS MEDIA
LIST updated 22.1014
Συνέδριο Κυπρίων Γεύσεις
ΣΥΝΕΔΡΙΟ "ΚΥΠΡΙΩΝ ΓΕΥΣΕΙΣ"
23.10.14 xls
mme2test
Schools 25 10 14
TEST3
τεστ
TEST 10 1 17
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ 11 10 17
SXOLEIA MESH & TEXNIKHS
em@il
*
Αναζήτηση Τεκμηρίων
Τίτλος
ραβ(κ)ιόλες,οι - ραβ(κ)ιόλια,τα
Είδος φαγητού από ζυμάρι με παραγέμισμα από τυρί.
Ονομασία - Προέλευση
Λειτουργικός & Συμβολικός Ρόλος
Συμπληρωματικές Πληροφορίες & Βιβλιογραφία
Ονομασία - Προέλευση
Κυπριακή Ονομασία Τροφίμου
Ελληνική ονομασία - Περιγραφή
Τα ραβιόλια είναι είδος ζυμαρικού με παραγέμισμα από τυρί (Γιαγκουλλής 2014, λήμμα ραβκιόλα,η, 457; Κυπρή 1979 [2002²], λήμμα ραβκιόλα,η, 417). Η Ευγενία Πέτρου-Ποιητού σημειώνει ότι η γέμιση ήταν είτε με τυρί είτε με κρέας (Πέτρου-Ποιητού 2013, λήμμα Ραβιόλες, 124).
Γλωσσικές Παρατηρήσεις
ΕΤΥΜ. < ιταλ. ravioli (Γιαγκουλλής 2014, λήμμα ραβκιόλα,η, 457; Πέτρου-Ποιητού 2013, λήμμα Ραβιόλες, 124). Η Πέτρου-Ποιητού αναφέρει πως η πρώτη γέμιση ήταν από γογγύλια (raves) σε λάδι (oli) και κρέας (Πέτρου-Ποιητού 2013, λήμμα Ραβιόλες, 124). < λατ. rapulum = ράπυς, γογγύλι, λόγω της ομοιότητας του ή της λεπτότητας του σχήματος (Κυπρή 1979 [2002²], λήμμα ραβκιόλα,η, 417) στον εν. ονομ. η ραβκιόλα (Κυπρή 1983 [2003²], λήμμα ραβκιόλες,οι, 343)
Μέθοδος Εξασφάλισης
Άλλο
Μέθοδος Επεξεργασίας
1) Παρασκευάζονταν (όπως και σήμερα) ως εξής: Ζύμωναν τριμμένο τυρί (χαλλούμιν) με αβγά. Το μείγμα αυτό ονομάζεται φωκός (όπως και στις φλαούνες). Μετά τοποθετούσαν πάνω σε ένα λεπτότατο φύλλο ζύμης μικρά τμήματα φωκού, τα οποία περιτύλιγαν με τη ζύμη και τα έκοβαν στο σχήμα των πουρεκκιών. Τις έψηναν αφού τις έβραζαν μέσα σε ζωμό ή απλό νερό. Σερβίρονταν αφού τις άρτυζαν με τρίμμαν (από αναρήν ή χαλλούμιν). Κάποιοι τις περιάλειφαν με λειωμένο βούτυρο, όπως και τα μακαρόνια (Κυπρή 1983 [2003²], λήμμα ραβκιόλες,οι, 343). Ο Ιωάννης Ερωτόκριτος σημειώνει τα ίδια, διευκρινίζοντας πως ο φουκός ήταν είδος κρέμα και παρασκευαζόταν με τρίμμα τυριού, γάλα και αβγά (Κυπρή 1989, λήμμα ραβιόλες,οι, 288). 2) Γίνονταν με απλό ζυμάρι για το φύλλο και γέμιση από χαλλούμιν, αβγό και δυόσμο. Άνοιγαν ένα μεγάλο φύλλο με τη σαΐτα, έβαζαν γραμμή τη γέμιση κατά διαστήματα και γυρίζοντας την άκρη του φύλλου τα σκέπαζαν. Τα έκοβαν είτε με το ποτήρι, είτε με το καμπανελλίν δηλαδή το κουδούνι των προβάτων, είτε αργότερα με το τροχούδιν. Τις έβραζαν σε σκέτο νερό ή ζωμό κότας ή σε νερό στο οποίο έβραζαν ένα κομμάτι χοιρινό λίπος (Κυπρή - Πρωτοπαπά 2003, 264). ** Για τη συνταγή των ραβ(κ)ιόλων, βλ. λήμμα ραβιόλες,οι; ραβιόλες κορνιώτικες με αναρή,οι, στην κατηγορία Παραδοσιακές Συνταγές.
Λειτουργικός & Συμβολικός Ρόλος
Διατροφική Αξία και Σημασία στη Διατροφή των Κυπρίων
Σε μερικά χωριά, όπως το Λευκόνοικο και τον Βαθύλακα, πρόσθεταν στη γέμιση και κανέλα. Στην Καλοψίδα αναμείγνυαν λίγη αναρή μαζί με το χαλλούμιν. Στη Λύση ετοίμαζαν τη γέμιση με τριμμένο χαλλούμιν, αβγό και κανέλα, χωρίς δυόσμο. Σε μερικά χωριά, όπως η Κατωκοπιά, δεν έβραζαν τις ραβκιόλες αλλά τις έψηναν στο σάτζ̆ιν ή τις τηγάνιζαν. Μια περιγραφή από τη Νέτα, αναφέρει ότι στις ραβκιόλες πρόσθεταν επιπλέον ζάχαρη και σταφίδες (Κυπρή - Πρωτοπαπά 2003, 264).
Εορταστικές Περιστάσεις
Οι ραβκιόλες συνηθίζονταν τις Σήκωσες της Τυρινής, δηλαδή την εβδομάδα της τυροφάγου, γιατί τότε έτρωγαν μόνο φαγητά με τυρί, γάλα και αβγό (Κυπρή - Πρωτοπαπά 2003, 264; Κυπρή 1979 [2002²], λήμμα ραβκιόλα,η, 417).
Συμβολικές Χρήσεις
Χρήση από Ηλικιακές Ομάδες
Συμπληρωματικές Πληροφορίες & Βιβλιογραφία
Χρονολογία
Συμπληρωματικά Στοιχεία
Βιβλιογραφία
Γιαγκουλλής Κ. Γ. (2014), Θησαυρός της Μεσαιωνικής και Νεότερης Κυπριακής Διαλέκτου. Ερμηνευτικός, Ετυμολογικός, Φρασεολογικός και Ονοματολογικός, Βιβλιοθήκη Κυπρίων Λαϊκών Ποιητών,74, Λευκωσία. Κυπρή Θ. Δ. (επιμ.) (1979 [2002²]), Υλικά διά την σύνταξιν ιστορικού λεξικού της κυπριακής διαλέκτου, Μέρος Α΄, Γλωσσάριον Γεωργίου Λουκά, Δημοσιεύματα του Κέντρου Επιστημονικών Ερευνών, XLI, Λευκωσία. Κυπρή Θ. Δ. (επιμ.) (1983 [2003²]), Υλικά διά την σύνταξιν ιστορικού λεξικού της κυπριακής διαλέκτου, Μέρος Β΄, Γλωσσάριον Ξενοφώντος Π. Φαρμακίδου, Δημοσιεύματα του Κέντρου Επιστημονικών Ερευνών, IX, Λευκωσία. Κυπρή Θ. Δ. (επιμ.) (1989), Υλικά διά την σύνταξιν ιστορικού λεξικού της κυπριακής διαλέκτου, Μέρος Γ΄, Γλωσσάριον Ιωάννου Ερωτοκρίτου, Δημοσιεύματα του Κέντρου Επιστημονικών Ερευνών, XIV, Λευκωσία. Κυπρή Θ. - Πρωτοπαπά Κ. Α. (2003), Παραδοσιακά ζυμώματα της Κύπρου. Η χρήση και η σημασία τους στην εθιμική ζωή, Δημοσιεύματα του Κέντρου Επιστημονικών Ερευνών, ΧVIII, Λευκωσία. Πέτρου-Ποιητού Ε. (2013), Από πού κρατάει η σκούφια τους. Λέξεις και ιστορίες από τον κόσμο της γεύσης, Εκδόσεις Επιφανίου, Λευκωσία. Πηγή φωτογραφίας: «Ραβιόλες» (http://www.kasarolla.com/)
Ερευνητής / Καταχωρητής
Στάλω Λαζάρου, Βαρβάρα Γιάγκου, Αργυρώ Ξενοφώντος, Τόνια Ιωακείμ
Φωτογραφίες
Συνημμένα
Βρέθηκε μία εγγραφή.
1
Τίτλος
Διατροφική ανάλυση της συνταγής για τις Ραβκιόλες (Χ. Τσιάκλα, 2011)
Περισσότερα
Σχετικό Περιεχόμενο - Σιτηρέσιο
Τυρινή Εβδομάδα
Η εβδομάδα πριν από τη Δευτέρα της Καθαράς ονομάζεται της Τυρινής (Τυροφάγου) διότι στη διάρκεια της η Εκκλησία απαγορεύει την κατανάλωση κρέατος αλλά επιτρέπει την κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων. Με τον τρόπο αυτό οι πιστοί εισέρχονται ομαλά στη μεγάλη περίοδο της νηστείας πριν από το Πάσχα.
Σχετικό Περιεχόμενο - Συνταγές
καττούες του φούρνου,οι
Συνταγή των νεότερων χρόνων από το Κούρδαλι της ορεινής επαρχίας Λευκωσίας. Αφού βράσουν ελαφρά σε κατσαρόλα, τα μακαρόνια ψήνονται στον φούρνο, σε μείγμα με αβγά, γάλα, χαλλούμιν και δυόσμο.
ραβιόλες,οι
Πολύ εύγευστα ζυμαρικά, που ψήνονται σε ζωμό κοτόπουλου και σερβίρονται με μπόλικο τρίμμα χαλλουμιού και δυόσμου.
Σχετικό Περιεχόμενο - Σχετική Βιβλιογραφία
Κυπρή Θ. Δ. (επιμ.) (1983 [2003²]), Υλικά διά την σύνταξιν ιστορικού λεξικού της κυπριακής διαλέκτου, Μέρος Β΄, Γλωσσάριον Ξενοφώντος Π. Φαρμακίδου, Δημοσιεύματα του Κέντρου Επιστημονικών Ερευνών, IX, Λευκωσία.
Κυπρή Θ. - Πρωτοπαπά Κ. (1997), Παραδοσιακά Ζυμώματα της Κύπρου. Η χρήση και η σημασία τους στην εθιμική ζωή, Δημοσιεύματα του Κέντρου Επιστημονικών Ερευνών, ΧVIII, Λευκωσία.
Σχετικό Περιεχόμενο - Τρόφιμα
καλοηρκά,τα
Είδος ζυμαρικού με κιμά.
Θέμα
Περιεχόμενο
Το έργο συγχρηματοδοτείται από το Ίδρυμα Προώθησης Έρευνας Κύπρου και τα Διαρθρωτικά Ταμεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η ΔΕΣΜΗ 2008 χρηματοδοτείται από την Κυπριακή Δημοκρατία και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης της Ε.Ε
.
Πνευματικά Δικαιώματα
© 2010 - Εικονικό Μουσείο Κυπριακών Τροφίμων και Διατροφής