Σύνδεση
Αρχική
Έργο
Όραμα
Στόχοι
Οφέλη
Σε ποιους απευθύνεται
Πρόοδος έργου
Παραδοτέα
Μελλοντικά σχέδια
Δημοσιεύσεις
Λογότυπο Έργου
Συνεργάτες
Ερευνητική ομάδα
Συνεργάτες - Ερευνητές
Άλλοι συνεργάτες
Πρόσκληση σε συνεισφορά
Κύριοι Υποστηρικτές
Υποστηρικτές
Κατηγορίες Επιχορηγήσεων
Νέα
Συνδέσεις
Χάρτης Πύλης
Επικοινωνία
Τρόφιμα
Παραδοσιακές Συνταγές
Σιτηρέσιο - Γεύματα
Χώροι Παραγωγής και Διάθεσης
Τεχνικές Παραγωγής
Παραδοσιακά Σκεύη και Εργαλεία
Βιβλιογραφία
Περιήγηση σε Μουσεία Τροφίμων, Λαϊκής Τέχνης & Αγροτικής Ζωής
Διαφημίσεις Τροφίμων
Εκπαιδευτικές Εφαρμογές
Ιστορία Κυπριακών Βιομηχανιών Τροφίμων
Newsletter
λίστα
Κατάλογος ενημέρωσης
Updated list 30 09 14
Updated list 30 09 14b
DIAITOLOGOI
MASS MEDIA
LIST updated 22.1014
Συνέδριο Κυπρίων Γεύσεις
ΣΥΝΕΔΡΙΟ "ΚΥΠΡΙΩΝ ΓΕΥΣΕΙΣ"
23.10.14 xls
mme2test
Schools 25 10 14
TEST3
τεστ
TEST 10 1 17
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ 11 10 17
SXOLEIA MESH & TEXNIKHS
em@il
*
Αναζήτηση Τεκμηρίων
Τίτλος
Παραγωγή και διαθεσιμότητα κρασιού κατά τον 19ον αιώνα
Ονομασία - Προέλευση
Λειτουργικός & Συμβολικός Ρόλος
Συμπληρωματικές Πληροφορίες & Βιβλιογραφία
Ονομασία - Προέλευση
Κυπριακή Ονομασία Τροφίμου
Ελληνική ονομασία - Περιγραφή
Παραγωγή και διαθεσιμότητα κρασιού κατά τον 19ον αιώνα
Γλωσσικές Παρατηρήσεις
Μέθοδος Εξασφάλισης
Συστηματική καλλιέργεια
Μέθοδος Επεξεργασίας
Λειτουργικός & Συμβολικός Ρόλος
Διατροφική Αξία και Σημασία στη Διατροφή των Κυπρίων
Εορταστικές Περιστάσεις
Συμβολικές Χρήσεις
Χρήση από Ηλικιακές Ομάδες
Συμπληρωματικές Πληροφορίες & Βιβλιογραφία
Χρονολογία
Συμπληρωματικά Στοιχεία
Καίτοι της αμπέλου φυτευομένης εν πάσι μονονού τοις διαμερίσμασιν, η μεγάλη καλλιεργία συγκεντρούται παρά τα Ολύμπια, προς άρκτον παρά τας γαίας του Ιδαλίου, του Λιθροδόντα και της Ταμασσού ή Πέρα, ιδία δε προς νότον επί των κλιτύων του Μαχαιρά και του Τρωόδου, από Λευκάρων άχρις Άρσους εν τη Αυδήμου. Οι αμπελώνες της Κύπρου καλύπτουσιν επιφάνειαν είκοσι πέντε χιαλιάδων πλέθρων και αποδίδουσιν ενιαυσίως περί τας 110-120 χιλιάδας εκατόλιτρα οίνου. Μεταξύ των διαφόρων συλλεγομένων ποιοτήτων, δύο εισίν οι άφθονοι και αντικείμενον συναλλαγών; Ο μέλας οίνος, καλούμενος οίνος της τραπέζης, ή κοινός, και ο ζ;αχαρώδης, ο Κομανδερίτης, ο και γνωστός μόνος και άξιος να γνωσθή εν Ευρώπη; Ο κοινός, είναι χροιάς ερυθράς τεινούσης προς το μέλαν, καρηβαρικός και αναδίδων οσμήν πίσηης; Εξάγεται εις Συρίαν, Αίγυπτον, τα νήσους του Αιγαίου, και από τινός ζητείται και εκ Γαλλίας. Ο εν Ευρώπη γνωστός είναι ο Κομανδερίτητς, οφείλων την προσηγορίαν ταύτην εις την Κομανδερίαν του Κολοσσίου, ένθα οι Ναϊται και μετά τούτους οι ιππόται του Νοσοκομείου ίδρυσαν το κυριώτερον αποταμιευτήριον των ζαχαρωδών οίνων των κτημάτων των. Κατά τον Gaudry η μεταφύτευσις τοιούτων αμπέλων εν Γαλλία ήθελεν αποβή ματαία, διότι ο οίνος ούτος δείται του εδάφους και του ουρανού. Οίτινες τον εδημιούργησαν; Η δαπανηρά απόπειρα, ην επεχειρίσατο εν Φοντενβλώ Φραγκήσκος ο Α΄, δεν επέτυχε; Και ουδέν ήττον ο οίνος της Μαδέρας δεν είναι ή Κομανδερίτης. Τα πρώτα κλήματα μετηνέχθησαν εκ Κύπρου κατά τον 15ον αιώνα εις την ισπανικήν νήσον και ηυδοκήμησαν πρηρέστατα, και έκτοτε χρονολογείται η ποιότητα αύτη, άγνωστος το πρόσθεν; Πιθανώς εις την επιτυχίαν ταύτην να συνέβαλον αι αύται γεωλογικαί και ατμοσφαιρικαί συνθήκαι, οιαι και εν Κύπρω. Ο Gaudry τάττει ως έπεται, λόγω αξίας και ποιότητος, τους των εκλεκτών οίνων αμπελώνας: 1. Τους της Οράς εν τω διαμερίσματι Λάρνακος. 2. Τους του Λιθροδόντα εν τη Ορεινή. 3. Τους του Πέρα εν τη Ορεινή. 4. Τους εν Λευκάρων εν τω διαμερίσματι Λάρνακος. 5. Τους του Κοιλανίου εν τω διαμερίσματι Λιμησσού. 6. Τους της Βαβατζινιάς εν τω διαμερίσματι Ορεινής και Μόρφου κάτωυι Μαθιάτη και Λιθροδόντα. 7. Τους της Οδούς εν τη Ορεινή. 8. Τους των Αγιούς εν τη Ορεινή. 9. Τους της Μελίνης εν τη Ορεινή. 10. Τους της Σανίδας εν τη Λιμησσώ. Καθ’ ημάς ο K. Graudry δεν εστάθη πολύ επιτυχής περί την ταξινόμησιν; Πιαθνώς δεν εγεύθη τους Κομανδερίτας οίνους του Καλοχωρίου, Κλοναρίου, Ακαπνούς και προσωτέρω κάτωθι του Ολύμπου, του αγίου Μάμαντος και Λάνιας. Πάντες οι οίνοι ούτοι, γεύσεως και ποιότητος ποικίλης, εισίν ιδιαζόντως εκλεκτοί, διατηρούμενοι επ’ άπειρον; Ηλικιούμενος ο Κομανδερίτητα οίνος καθίσταται αληθώς σπάνιον τι ποτόν. Βεβαίως εάν οι Θεοί κατώκησαν τον Κύπριον Όλυμπον, λέγει ο Gaudry, διατί να μη παραδεχθώμεν τον οίνον τούτον ως το νέκταρ, όπερ τοις έχεεν ο Γανιμήδης. Φραγκούδη ΕΝ (1885, σελ. 36-37)
Βιβλιογραφία
Φραγκούδη ΕΝ (1885) Εγχειρίδιον Χωρογραφίας και Γενικής Ιστορίας της Κύπρου, Τύποις Ομονοίας, Αλεξάνδρεια.
Ερευνητής / Καταχωρητής
Στάλω Λαζάρου
Φωτογραφίες
Συνημμένα
Περισσότερα
Σχετικό Περιεχόμενο - Συνταγές
Κρασί
"Αφήνουμε το κρασί στο βαρέλι για σαράντα μέρες και το ξαναπερνούμε από το σουρωτήρι σε ξύλινο βαρέλι ή πιθάρι. Θα μείνει εκεί για τρεις ακόμα περίπου μήνες, οπότε είναι έτοιμο για κατανάλωση. Για καλύτερη ποιότητα κρασιού, ο χώρος που φυλάγεται πρέπει να είναι υγρός και σκοτεινός.(Δημήτρης Παπανεοφύτου, Λάσα Πάφου)
Χοιρινό φιλέτο γεμιστό
Υλικά της κυπριακής κουζίνας, όπως η λούντζα, το χαλλούμι, τα παστά σύκα και το λουκάνικο, συνοδεύουν το χοιρινό φιλέτο σε ένα σύγχρονο πιάτο, με μοντέρνο στήσιμο αλλά και παραδοσιακές βάσεις. Ανάλογο ελληνικό φαγητό είναι το ψαρονέφρι γεμιστό.
Σχετικό Περιεχόμενο - Τρόφιμα
ζιβανία - ζιβάνα,η
Το απόσταγμα κρασιού που παράγεται σε ειδικά καζάνια με τη μέθοδο της απόσταξης.
Θέμα
Περιεχόμενο
Το έργο συγχρηματοδοτείται από το Ίδρυμα Προώθησης Έρευνας Κύπρου και τα Διαρθρωτικά Ταμεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η ΔΕΣΜΗ 2008 χρηματοδοτείται από την Κυπριακή Δημοκρατία και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης της Ε.Ε
.
Πνευματικά Δικαιώματα
© 2010 - Εικονικό Μουσείο Κυπριακών Τροφίμων και Διατροφής