Σύνδεση
Αρχική
Έργο
Όραμα
Στόχοι
Οφέλη
Σε ποιους απευθύνεται
Πρόοδος έργου
Παραδοτέα
Μελλοντικά σχέδια
Δημοσιεύσεις
Λογότυπο Έργου
Συνεργάτες
Ερευνητική ομάδα
Συνεργάτες - Ερευνητές
Άλλοι συνεργάτες
Πρόσκληση σε συνεισφορά
Κύριοι Υποστηρικτές
Υποστηρικτές
Κατηγορίες Επιχορηγήσεων
Νέα
Συνδέσεις
Χάρτης Πύλης
Επικοινωνία
Τρόφιμα
Παραδοσιακές Συνταγές
Σιτηρέσιο - Γεύματα
Χώροι Παραγωγής και Διάθεσης
Τεχνικές Παραγωγής
Παραδοσιακά Σκεύη και Εργαλεία
Βιβλιογραφία
Περιήγηση σε Μουσεία Τροφίμων, Λαϊκής Τέχνης & Αγροτικής Ζωής
Διαφημίσεις Τροφίμων
Εκπαιδευτικές Εφαρμογές
Ιστορία Κυπριακών Βιομηχανιών Τροφίμων
Newsletter
λίστα
Κατάλογος ενημέρωσης
Updated list 30 09 14
Updated list 30 09 14b
DIAITOLOGOI
MASS MEDIA
LIST updated 22.1014
Συνέδριο Κυπρίων Γεύσεις
ΣΥΝΕΔΡΙΟ "ΚΥΠΡΙΩΝ ΓΕΥΣΕΙΣ"
23.10.14 xls
mme2test
Schools 25 10 14
TEST3
τεστ
TEST 10 1 17
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ 11 10 17
SXOLEIA MESH & TEXNIKHS
em@il
*
Αναζήτηση Τεκμηρίων
Τίτλος
κουμανταρκά - κουμανταρία,η
Η κουμανδαρία (ή κουμανταρία) είναι ένα γλυκό επιδόρπιο κρασί, που παράγεται στη περιοχή Κουμανδαρίας της Κύπρου, στους πρόποδες της οροσειράς Τροόδους. Έχει κατοχυρωθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση ως προϊόν ελεγχόμενης ονομασίας προέλευσης.
Ονομασία - Προέλευση
Λειτουργικός & Συμβολικός Ρόλος
Συμπληρωματικές Πληροφορίες & Βιβλιογραφία
Ονομασία - Προέλευση
Κυπριακή Ονομασία Τροφίμου
Ελληνική ονομασία - Περιγραφή
κουμανδαρία: είδος μαύρου, γλυκού κρασιού Η κουμανδαρία (ή κουμανταρία) είναι ένα γλυκό επιδόρπιο κρασί, που παράγεται στη περιοχή Κουμανδαρίας της Κύπρου, στους πρόποδες της οροσειράς Τροόδους. Έχει κατοχυρωθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση ως προϊόν ελεγχόμενης ονομασίας προέλευσης (Βικιπαίδεια. Η ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια, «Κουμανδαρία»).
Γλωσσικές Παρατηρήσεις
ΕΤΥΜ. Ονομάσθηκε κουμανδαρία, διότι μόνον οι «κομαντάρηδες» [κυβερνήτες] του νησιού, επί ενετοκρατίας έπιναν από αυτό το κρασί. Η λέξη παράγεται από το ουσ. κουμάντα (η), εξού και το ρήμα κουμαντάρω, το οποίο πολλές φορές προσλαμβάνει τη συνήθη κατάληξη της κυπριακής διαλέκτου -ισκω και σχηματίζεται ο τύπος κουμανταρίσκω (Κυπρή 1983 [2003²], λήμμα κουμανταρκά,η, 72). / Από τη λατινική λέξη commendaria. Όνομα που δόθηκε στα διαιρεμένα υποστατικά της διοίκησης του τάγματος των Ιωαννιτών στην Κύπρο, όπου παραγόταν η κουμανταρία la commenderie (Πέτρου-Ποιητού 2013, λήμμα Κουμανταρία, 68).
Μέθοδος Εξασφάλισης
Συστηματική καλλιέργεια
Μέθοδος Επεξεργασίας
Παράγεται από λιαστά σταφύλια. Η ποιότητα της κουμανδρίας γίνεται καλύτερη όσον αυτή παλαιώνει. Όταν φυλαχθεί για πολλά έτη, το κρασί αυτό ημιπήγνυται και για να χρησιμοποιηθεί θα πρέπει να διαλυθεί με νερό (Κυπρή 1983 [2003²], λήμμα κουμανταρκά,η, 72). Η διαδικασία του τρύγου πραγματοποιείτο το μήνα Αύγουστο, όταν οι καρποί ήταν γυαλιστεροί και είχαν διάφανο χρώμα. Μετά το τρύγισμα, τα σταφύλια απλώνονταν για 8 έως 15 ημέρες στον ήλιο για να αφυδατωθούν και, στη συνέχεια, οι οινοποιοί τα σύνθλιβαν στον λινό, πιεστήρι, για να παραχθεί ο μούστος. Ο μούστος μεταγγιζόταν σε πιθάρι και αφηνόταν για να γίνει η ζύμωση (Ιωνάς 2001, 91, 97-99).
Λειτουργικός & Συμβολικός Ρόλος
Διατροφική Αξία και Σημασία στη Διατροφή των Κυπρίων
Η κουμανταρία καταναλωνόταν με διάφορους μεζέδες από τους Κύπριους. Επίσης προσφερόταν σε γιορτές και σε ειδικές περιστάσεις, όπως τον γάμο. Ακόμα, πολλές νοικοκυρές για να παρασκευάσουν τα ξιδάτα αμπελοπούλια αναμίγνυαν ξίδι με κουμανταρία, για να αποκτήσουν καλύτερη γεύση και άρωμα (Ξιούτας 1978, 223).
Εορταστικές Περιστάσεις
Σχεδόν σε όλες τις εορταστικές περιστάσεις καταναλωνόταν κουμανταρία.
Συμβολικές Χρήσεις
Χρήση από Ηλικιακές Ομάδες
Παιδιά
Συμπληρωματικές Πληροφορίες & Βιβλιογραφία
Χρονολογία
Συμπληρωματικά Στοιχεία
Η παραγωγή κουμανδαρίας τεκμηριώνεται στην Κύπρο από το 800 π.Χ. (Βικιπαίδεια. Η ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια, «Κουμανδαρία»). Λέγεται ότι η Κύπρος εκατακτήθηκε από τους Τούρκους (1571), διότι αυτοί ήθελαν να έχουν τον έλεγχο της παραγωγής της κουμανδαρίας (Κυπρή 1983 [2003²], λήμμα κουμανταρκά,η, 72). Κατά την τέλεση του γάμου στην εκκλησία, οι συγγενείς έπαιρναν μαζί τους κουμανταρία. Από αυτήν ο ιερέας έδινε στο ζευγάρι να πιει από τρεις γουλιές. Από την κουμανταρία που έμενε, αφού έπινε ο γαμπρός και η νύφη, μπορούσε να πιει όποιος ήθελε, και μάλιστα πίστευαν ότι θεράπευε το κεφάλι τους από τη ζάλη (Μαυροκορδάτος 2003, 333). Μπορείτε να βρείτε πληροφορίες αναφορικά με την Ταυτοποίηση των χαρακτηριστικών του κυπριακού κρασιού Κουμανδαρία στη διεύθυνση: http://www.cyprusfoodndrinks.com/cgibin/hweb?-A=1901&-V=news
Βιβλιογραφία
Ιωνάς Ι. (2001), Τα παραδοσιακά επαγγέλματα της Κύπρου, Δημοσιεύματα του Κέντρου Επιστημονικών Ερευνών, ΧΧΧVΙΙ, Λευκωσία. Κυπρή Θ. Δ. (επιμ.) (1983 [2003²]), Υλικά διά την σύνταξιν ιστορικού λεξικού της κυπριακής διαλέκτου, Μέρος Β΄, Γλωσσάριον Ξενοφώντος Π. Φαρμακίδου, Δημοσιεύματα του Κέντρου Επιστημονικών Ερευνών, IX, Λευκωσία. Μαυροκορδάτος Γ. Ι. (2003), Δίκωμο: Το χθες και το σήμερα, Λευκωσία. Ξιούτας Π. (1978), Κυπριακή λαογραφία των ζώων, Δημοσιεύματα του Κέντρου Επιστημονικών Ερευνών, XXXVIII, Λευκωσία. Πέτρου-Ποιητού Ε. (2013), Από πού κρατάει η σκούφια τους. Λέξεις και ιστορίες από τον κόσμο της γεύσης, Εκδόσεις Επιφανίου, Λευκωσία. Διαδικτυακή πηγή: Βικιπαίδεια. Η ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια, «Κουμανδαρία», http://el.wikipedia.org/wiki/Κουμανδαρία.
Ερευνητής / Καταχωρητής
Στάλω Λαζάρου, Δημητρίου Δήμητρα, Σάββας Πολυβίου, Αργυρώ Ξενοφώντος, Τόνια Ιωακείμ
Φωτογραφίες
Συνημμένα
Βρέθηκε μία εγγραφή.
1
Τίτλος
Κουμανδαρία: Πηγή Κρασιού , Πηγή: Κυπριακός Οργανισμός Τουρισμού
Περισσότερα
Σχετικό Περιεχόμενο - Σιτηρέσιο
Κρασί και κυπριακή παραδοσιακή διατροφή
"Πίνε κρασίν να 'σιης ζωήν"
Σχετικό Περιεχόμενο - Συνταγές
Κρασί
"Αφήνουμε το κρασί στο βαρέλι για σαράντα μέρες και το ξαναπερνούμε από το σουρωτήρι σε ξύλινο βαρέλι ή πιθάρι. Θα μείνει εκεί για τρεις ακόμα περίπου μήνες, οπότε είναι έτοιμο για κατανάλωση. Για καλύτερη ποιότητα κρασιού, ο χώρος που φυλάγεται πρέπει να είναι υγρός και σκοτεινός.(Δημήτρης Παπανεοφύτου, Λάσα Πάφου)
Ψαρονέφρι ρολό γεμιστό, με σάλτσα κουμανταρίας
Σύγχρονη συνταγή που, αν και παραπέμπει σε ανάλογα της ελληνικής και διεθνούς κουζίνας, διατηρεί επίσης στοιχεία της κυπριακής μαγειρικής. Βασίζεται στο χοιρινό, ένα είδος κρέατος το οποίο προτιμάται ιδιαίτερα στην Κύπρο. Παράλληλα, στο πιάτο προσδίδει ένα ξεχωριστό γευστικό χαρακτήρα η κουμανταρία, κρασί που είναι συνδεδεμένο με την ιστορία του νησιού.
Σχετικό Περιεχόμενο - Σχετική Βιβλιογραφία
Βικιπαίδεια. Η ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια, «Κουμανδαρία», http://el.wikipedia.org/wiki/Κουμανδαρία.
Ιωνάς Ι. (2001), Τα παραδοσιακά επαγγέλματα της Κύπρου, Δημοσιεύματα του Κέντρου Επιστημονικών Ερευνών, ΧΧΧVΙΙ, Λευκωσία.
Κυπρή Θ. Δ. (επιμ.) (1983 [2003²]), Υλικά διά την σύνταξιν ιστορικού λεξικού της κυπριακής διαλέκτου, Μέρος Β΄, Γλωσσάριον Ξενοφώντος Π. Φαρμακίδου, Δημοσιεύματα του Κέντρου Επιστημονικών Ερευνών, IX, Λευκωσία.
Μαυροκορδάτος Γ. Ι. (2003), Δίκωμο: Το χθες και το σήμερα, Λευκωσία.
Ξιούτας Π. (1978), Κυπριακή λαογραφία των ζώων, Δημοσιεύματα του Κέντρου Επιστημονικών Ερευνών, XXXVIII, Λευκωσία.
Πέτρου-Ποιητού Ε. (2013), Από πού κρατάει η σκούφια τους. Λέξεις και ιστορίες από τον κόσμο της γεύσης, Εκδόσεις Επιφανίου, Λευκωσία.
Σχετικό Περιεχόμενο - Τεχνικές παρασκευής τροφίμων
παραγωγή κουμανταρίας,η
Η κουμανταρία είναι γλυκό επιδόρπιο κρασί.
Σχετικό Περιεχόμενο - Τρόφιμα
commandaria [κουμανδαρία]
Amber-coloured dessert wine.
Κρασί (Παράδοση 4000 χρόνων -μελέτη)
Επισυνάπτεται μελέτη της κ. Ε. Ηγουμενίδου στην αγγλική γλώσσαΗ μελέτη πραγματεύεται την διαδικασία καλλιέργειας του αμπελιού, την παραγωγή κρασιού, την διανομή και εμπόριο κρασιού, τη σημασία του και τη θρεπτική αξία αυτού και των παράγωγων του, την πολιτισμική σημασία και το ρόλο του στην παραδοσιακή ζωή στα έθιμα και τις τελετές.
Κρασιά κατά τον 18ον αι.
Κρασί κυπριακό: Μια παράδοση 5500 χρόνων
Τα σταφύλια τα οποία προορίζονται για κρασί επιλέγονται από αμπέλια εκλεκτής ποικιλίας.Δείτε ταινία για τον παραδοσιακό τρόπο παρασκευής κρασιού εδώ (Πατήστε στο EN ή FR )
Θέμα
Περιεχόμενο
Το έργο συγχρηματοδοτείται από το Ίδρυμα Προώθησης Έρευνας Κύπρου και τα Διαρθρωτικά Ταμεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η ΔΕΣΜΗ 2008 χρηματοδοτείται από την Κυπριακή Δημοκρατία και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης της Ε.Ε
.
Πνευματικά Δικαιώματα
© 2010 - Εικονικό Μουσείο Κυπριακών Τροφίμων και Διατροφής