Σύνδεση
Αρχική
Έργο
Όραμα
Στόχοι
Οφέλη
Σε ποιους απευθύνεται
Πρόοδος έργου
Παραδοτέα
Μελλοντικά σχέδια
Δημοσιεύσεις
Λογότυπο Έργου
Συνεργάτες
Ερευνητική ομάδα
Συνεργάτες - Ερευνητές
Άλλοι συνεργάτες
Πρόσκληση σε συνεισφορά
Κύριοι Υποστηρικτές
Υποστηρικτές
Κατηγορίες Επιχορηγήσεων
Νέα
Συνδέσεις
Χάρτης Πύλης
Επικοινωνία
Τρόφιμα
Παραδοσιακές Συνταγές
Σιτηρέσιο - Γεύματα
Χώροι Παραγωγής και Διάθεσης
Τεχνικές Παραγωγής
Παραδοσιακά Σκεύη και Εργαλεία
Βιβλιογραφία
Περιήγηση σε Μουσεία Τροφίμων, Λαϊκής Τέχνης & Αγροτικής Ζωής
Διαφημίσεις Τροφίμων
Εκπαιδευτικές Εφαρμογές
Ιστορία Κυπριακών Βιομηχανιών Τροφίμων
Newsletter
λίστα
Κατάλογος ενημέρωσης
Updated list 30 09 14
Updated list 30 09 14b
DIAITOLOGOI
MASS MEDIA
LIST updated 22.1014
Συνέδριο Κυπρίων Γεύσεις
ΣΥΝΕΔΡΙΟ "ΚΥΠΡΙΩΝ ΓΕΥΣΕΙΣ"
23.10.14 xls
mme2test
Schools 25 10 14
TEST3
τεστ
TEST 10 1 17
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ 11 10 17
SXOLEIA MESH & TEXNIKHS
em@il
*
Αναζήτηση Τεκμηρίων
Τίτλος
Κοπτή (γλυκό με σπόρους σιταριού ή παπαρούνας)
Ονομασία - Συνταγή
Λειτουργικός & Συμβολικός Ρόλος
Συμπληρωματικές Πληροφορίες & Βιβλιογραφία
Ονομασία - Συνταγή
Κυπριακή Ονομασία Εδέσματος
Ελληνική Ονομασία - Περιγραφή
Γλυκό με σπόρους σιταριού ή παπαρούνας
Ετυμολογία - Γλωσσικές Παρατηρήσεις
Κοπτή> κομμένο ή θρυμματισμένο πρβ. τυρός κοπτός (Gulick 1980, 507, σημ.b)
Υλικά Συνταγής
Εκτέλεση Συνταγής
Μέθοδος Μαγειρέματος
Σχόλια Συνταγής
Ο Σώπατρος ο Πάφιος στο έργο του 'Πύλαι' αναφέρει ότι η 'κοπτή' ήταν φτιαγμένη είτε με αναρρίθμητους σπόρους παπαρούνας είτε με κιτρινωπούς σπόρους σιταριού αναμεμειγμένους με είδη ζαχαρωτών (Αθήναιος, Δειπνοσοφισταί 14.649a)
Λειτουργικός & Συμβολικός Ρόλος
Διατροφική Αξία και Σημασία στη Διατροφή των Κυπρίων
Παρασκευάζεται ως 'τράγημα' δηλαδή επιδόρπιο. Αναφέρεται από τον Κλέαρχο τον Σολεύ στο έργο του 'Περί Γρίφων' ανάμεσα σε άλλα ονόματα επιδορπίων (Αθήναιος, Δειπνοσοφισταί 14.649a)
Εορταστικές Περιστάσεις
Συμβολικές Χρήσεις
Χρήση από Ηλικιακές Ομάδες
Συμπληρωματικές Πληροφορίες & Βιβλιογραφία
Χρονολογία
Συμπληρωματικά Στοιχεία
Στο έργο του 'Δειπνοσοφισταί' ο Αθήναιος (2ος-3ος αι.μ.Χ.) καταγράφει δύο συγγραφείς στους οποίους εμφανίζεται η 'κοπτή' ως γλυκό. Αναφέρεται λοιπόν το έργο του Κλεάρχου του Σολέως (4ος-3ος αι.π.Χ.) 'Περί Γρίφων' στο οποίο απαριθμούνται ονόματα σκευών, φαγητών και επιδορπίων και στο θεατρικό έργο του Σώπατρου του Πάφιου (τέλη 4ου αι.π.Χ.) 'Πύλαι' στο οποίο ένας χαρακτήρας αναρωτιέται ποιος επινόησε το γλυκό ΄κοπτή' (Αθήναιος, Δειπνοσοφισταί 14.649a) '...but the honey-cake here set before us is mentioned by Clearchus of Soli in his work 'On Riddles', speaking thus ...And similarly in the case of desserts:...kopte ...Again Sopater, the writer of farces, says in the play entitled 'The Gates' "Who was the man who invented koptai made with unnumbered poppy-seeds, or mixed joyous sweetmeats in yellow wheat?" ' Αθήναιος, Δειπνοσοφιστα΄14.649a (Μετάφραση: Gulick 1980)
Βιβλιογραφικές Αναφορές
Αθήναιος, Δειπνοσοφισταί 14.649a στο: Gulick, C.B. μτφ. (1980) Athenaeus-The Deipnosophists, Loeb Classical Library τ.6. Cambridge: Harvard University Press, 506-507
Ερευνητής / Καταχωρητής
Νατάσα Χαραλάμπους
Φωτογραφίες
Συνημμένα
Περισσότερα
Σχετικό Περιεχόμενο - Συνταγές
Ζαμπούσσιες
Οι ζαμπούσσιες είναι ένα ξεχασμένο σχεδόν είδος μπουρεκιού ή πίτας της παραδοσιακής μας κουζίνας. Αναλόγως της εποχής έχουν γέμιση από παπαρούνες (πετεινούς), μάραθο ή κίτρινη κολοκύθα. Τις έφτιαχναν και τις φτιάχνουν σε διάφορα χωριά της Κύπρου μέχρι και σήμερα.
Κολλυφόζουμο
Μπορεί να έχουμε συνδέσει το κολλυφόζουμο με τη φτώχεια, ο ασουρές όμως είναι μια νόστιμη και λεπτή κρέμα με τελετουργικό χαρακτήρα και με φίνα γεύση. Φτιάχνεται με την προσθήκη νισεστέ στο ζουμί βρασμένου σιταριού.
Θέμα
Περιεχόμενο
Το έργο συγχρηματοδοτείται από το Ίδρυμα Προώθησης Έρευνας Κύπρου και τα Διαρθρωτικά Ταμεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η ΔΕΣΜΗ 2008 χρηματοδοτείται από την Κυπριακή Δημοκρατία και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης της Ε.Ε
.
Πνευματικά Δικαιώματα
© 2010 - Εικονικό Μουσείο Κυπριακών Τροφίμων και Διατροφής