Σύνδεση
Αρχική
Έργο
Όραμα
Στόχοι
Οφέλη
Σε ποιους απευθύνεται
Πρόοδος έργου
Παραδοτέα
Μελλοντικά σχέδια
Δημοσιεύσεις
Λογότυπο Έργου
Συνεργάτες
Ερευνητική ομάδα
Συνεργάτες - Ερευνητές
Άλλοι συνεργάτες
Πρόσκληση σε συνεισφορά
Κύριοι Υποστηρικτές
Υποστηρικτές
Κατηγορίες Επιχορηγήσεων
Νέα
Συνδέσεις
Χάρτης Πύλης
Επικοινωνία
Τρόφιμα
Παραδοσιακές Συνταγές
Σιτηρέσιο - Γεύματα
Χώροι Παραγωγής και Διάθεσης
Τεχνικές Παραγωγής
Παραδοσιακά Σκεύη και Εργαλεία
Βιβλιογραφία
Περιήγηση σε Μουσεία Τροφίμων, Λαϊκής Τέχνης & Αγροτικής Ζωής
Διαφημίσεις Τροφίμων
Εκπαιδευτικές Εφαρμογές
Ιστορία Κυπριακών Βιομηχανιών Τροφίμων
Newsletter
λίστα
Κατάλογος ενημέρωσης
Updated list 30 09 14
Updated list 30 09 14b
DIAITOLOGOI
MASS MEDIA
LIST updated 22.1014
Συνέδριο Κυπρίων Γεύσεις
ΣΥΝΕΔΡΙΟ "ΚΥΠΡΙΩΝ ΓΕΥΣΕΙΣ"
23.10.14 xls
mme2test
Schools 25 10 14
TEST3
τεστ
TEST 10 1 17
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ 11 10 17
SXOLEIA MESH & TEXNIKHS
em@il
*
Αναζήτηση Τεκμηρίων
Τίτλος
αβραμίδα,η
Ψάρι του γλυκού νερού.
Ονομασία - Προέλευση
Λειτουργικός & Συμβολικός Ρόλος
Συμπληρωματικές Πληροφορίες & Βιβλιογραφία
Ονομασία - Προέλευση
Κυπριακή Ονομασία Τροφίμου
Ελληνική ονομασία - Περιγραφή
αβραμίδα, χανί, λέστια ή λέστικα (Βικιπαίδεια. Η ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια, «Αβραμίδα») και λεστή, λιστίκη, λέτσικα (Μεγάλη Κυπριακή Εγκυκλοπαίδεια, τ. 1, λήμμα αβραμίδα,η, 28) Είναι ψάρι του γλυκού νερού της, που ζει σε λίμνες και ποταμούς. Έχει μήκος 30-50 εκ. και βάρος 0,5-1 κιλό (Μεγάλη Κυπριακή Εγκυκλοπαίδεια, τ. 1, λήμμα αβραμίδα, 28; Vida 2007, λήμμα κυπρίνος). Έχει μικρό κεφάλι, ωοειδές σώμα, διχαλωτή ουρά και ασημένιο χρώμα. Κινείται σε κοπάδια και τρέφεται με μικρά ψαράκια και υδρόβια φυτά. Γεννά κατά τους μήνες Απρίλη και Μάη (Μεγάλη Κυπριακή Εγκυκλοπαίδεια, τ. 1, λήμμα αβραμίδα,η, 28).
Γλωσσικές Παρατηρήσεις
Επιστημονική ονομασία: Abramis brama (λατ.), common or bronze bream (αγγλ.)/Cyprinidae-Carps (Μεγάλη Κυπριακή Εγκυκλοπαίδεια, τ. 1, λήμμα αβραμίδα, 28; Vida 2007, λήμμα κυπρίνος) Ανήκει στην οικογένεια Κυπρινίδες, στο γένος Αβραμίς (Διώνυμο: Abramis brama) (Βικιπαίδεια. Η ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια, «Αβραμίδα»).
Μέθοδος Εξασφάλισης
Αλιεία
Μέθοδος Επεξεργασίας
Ψαρεύεται με καλαμίδι και μαγειρεύεται στο τηγάνι. Από τα αβγά της παρασκευάζεται ο ταραμάς (Μεγάλη Κυπριακή Εγκυκλοπαίδεια, τ. 1, λήμμα αβραμίδα,η, 28).
Λειτουργικός & Συμβολικός Ρόλος
Διατροφική Αξία και Σημασία στη Διατροφή των Κυπρίων
Το κρέας της είναι άσπρο και μαλακό, αλλά έχει πολλά κόκαλα, γεγονός που το καθιστά μέτριας ποιότητας (Μεγάλη Κυπριακή Εγκυκλοπαίδεια, τ. 1, λήμμα αβραμίδα, 28; Vida 2007, λήμμα κυπρίνος).
Εορταστικές Περιστάσεις
Συμβολικές Χρήσεις
Χρήση από Ηλικιακές Ομάδες
Συμπληρωματικές Πληροφορίες & Βιβλιογραφία
Χρονολογία
Συμπληρωματικά Στοιχεία
Πρόκειται για ευρωπαϊκό είδος ψαριού, που ανήκει στην οικογένεια των Κυπρινιδών. Σήμερα θεωρείται το μόνο είδος του γένους Αβραμίς (Abramis) (Βικιπαίδεια. Η ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια, «Αβραμίδα»). Η αβραμίδα εισήχθη πρόσφατα στην Κύπρο από το Τμήμα Αλιείας στα πλαίσια του προγράμματος εμπλουτισμού των υδατοφρακτών με ψάρια (Μεγάλη Κυπριακή Εγκυκλοπαίδεια, τ. 1, λήμμα αβραμίδα,η, 28).
Βιβλιογραφία
Παυλίδης Α. (επιμ.) (1984), Μεγάλη Κυπριακή Εγκυκλοπαίδεια, τ. 1, Φιλόκυπρος, Λευκωσία. Vida A. (2007), 365 ψάρια, Ελευθερουδάκης. Διαδικτυακή πηγή: Βικιπαίδεια. Η ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια, «Αβραμίδα», https://el.wikipedia.org/wiki/Αβραμίδα.
Ερευνητής / Καταχωρητής
Κυριακή Παντελή, Αργυρώ Ξενοφώντος
Φωτογραφίες
Συνημμένα
Περισσότερα
Σχετικό Περιεχόμενο - Σιτηρέσιο
Το ψάρι στη διατροφή των Κυπρίων τα προϊστορικά και αρχαία χρόνια
Σχετικό Περιεχόμενο - Σχετική Βιβλιογραφία
Vida A. (2007), 365 ψάρια, Ελευθερουδάκης.
Βικιπαίδεια. Η ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια, «Αβραμίδα», https://el.wikipedia.org/wiki/Αβραμίδα.
Παυλίδης Α. (επιμ.) (1984-1991), Μεγάλη Κυπριακή Εγκυκλοπαίδεια, τ. 1-15, Φιλόκυπρος, Λευκωσία.
Σχετικό Περιεχόμενο - Τεχνικές παρασκευής τροφίμων
Ψάρια (αλιεία και τρόποι μαγειρέματος)
Στα νεότερα χρόνια, στην Κύπρο τα ψάρια παρασκευάζονταν οφτά (ψητά), στα κάρβουνα, τηγανητά, χογλαστά (βραστά), σαβόρο (μαρινάτα), πλακί και γιαχνί.
Σχετικό Περιεχόμενο - Τρόφιμα
αβραμίδα μικρή,η
Ψάρι του γλυκού νερού.
Ψάρια
Ψάρια ή οψάρια
Ψάρια (αλιεία και τρόποι μαγειρέματος)
Στα νεότερα χρόνια, στην Κύπρο τα ψάρια παρασκευάζονταν οφτά (ψητά), στα κάρβουνα, τηγανητά, χογλαστά (βραστά), σαβόρο (μαρινάτα), πλακί και γιαχνί.
Θέμα
Περιεχόμενο
Το έργο συγχρηματοδοτείται από το Ίδρυμα Προώθησης Έρευνας Κύπρου και τα Διαρθρωτικά Ταμεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η ΔΕΣΜΗ 2008 χρηματοδοτείται από την Κυπριακή Δημοκρατία και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης της Ε.Ε
.
Πνευματικά Δικαιώματα
© 2010 - Εικονικό Μουσείο Κυπριακών Τροφίμων και Διατροφής