Σύνδεση
Αρχική
Έργο
Όραμα
Στόχοι
Οφέλη
Σε ποιους απευθύνεται
Πρόοδος έργου
Παραδοτέα
Μελλοντικά σχέδια
Δημοσιεύσεις
Λογότυπο Έργου
Συνεργάτες
Ερευνητική ομάδα
Συνεργάτες - Ερευνητές
Άλλοι συνεργάτες
Πρόσκληση σε συνεισφορά
Κύριοι Υποστηρικτές
Υποστηρικτές
Κατηγορίες Επιχορηγήσεων
Νέα
Συνδέσεις
Χάρτης Πύλης
Επικοινωνία
Τρόφιμα
Παραδοσιακές Συνταγές
Σιτηρέσιο - Γεύματα
Χώροι Παραγωγής και Διάθεσης
Τεχνικές Παραγωγής
Παραδοσιακά Σκεύη και Εργαλεία
Βιβλιογραφία
Περιήγηση σε Μουσεία Τροφίμων, Λαϊκής Τέχνης & Αγροτικής Ζωής
Διαφημίσεις Τροφίμων
Εκπαιδευτικές Εφαρμογές
Ιστορία Κυπριακών Βιομηχανιών Τροφίμων
Newsletter
λίστα
Κατάλογος ενημέρωσης
Updated list 30 09 14
Updated list 30 09 14b
DIAITOLOGOI
MASS MEDIA
LIST updated 22.1014
Συνέδριο Κυπρίων Γεύσεις
ΣΥΝΕΔΡΙΟ "ΚΥΠΡΙΩΝ ΓΕΥΣΕΙΣ"
23.10.14 xls
mme2test
Schools 25 10 14
TEST3
τεστ
TEST 10 1 17
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ 11 10 17
SXOLEIA MESH & TEXNIKHS
em@il
*
Αναζήτηση Τεκμηρίων
Τίτλος
Τρεμιθθόσουπα
Πιάτο του καθημερινού τραπεζιού, που καταναλωνόταν από αγροτικές οικογένειες μετά την εργασία στα χωράφια. Η συνταγή προέρχεται από την Άρμου της Πάφου.
Ονομασία - Συνταγή
Λειτουργικός & Συμβολικός Ρόλος
Συμπληρωματικές Πληροφορίες & Βιβλιογραφία
Ονομασία - Συνταγή
Κυπριακή Ονομασία Εδέσματος
Ελληνική Ονομασία - Περιγραφή
Σούπα με ζυμαρικά και καρπούς τρεμιθιάς.
Ετυμολογία - Γλωσσικές Παρατηρήσεις
Υλικά Συνταγής
Για τη ζύμη των ζυμαρικών: ½ κιλό αλεύρι χωριάτικο Αλάτι Νερό (όσο πάρει) 1½ ποτήρι αλεσμένο τρεμίθι (καρπός τρεμιθιάς) Αλάτι
Εκτέλεση Συνταγής
Φτιάχνουμε τη ζύμη σε ένα μπολ, αναμειγνύοντας το αλεύρι με το νερό και λίγο αλάτι. Ανοίγουμε φύλλα και τα κόβουμε σε πολύ μικρές και λεπτές λωρίδες, που λέγονται τριν. Ανακατεύουμε τις λωρίδες με αλεύρι για να μην κολλήσουν μεταξύ τους. Βάζουμε στην κατσαρόλα μας το νερό και τα τρεμίθια. Όταν βράσει το νερό καλά, προσθέτουμε και το τριν. Ρίχνουμε λίγο αλάτι και ανακατεύουμε ελαφρά μέχρι να ψηθούν. (Ανδρέας Αρέστη, Μαγειρεύω Κυπριακά 2013-2014)
Μέθοδος Μαγειρέματος
Βράσιμο.
Σχόλια Συνταγής
Λειτουργικός & Συμβολικός Ρόλος
Διατροφική Αξία και Σημασία στη Διατροφή των Κυπρίων
Πιάτο του καθημερινού τραπεζιού, που καταναλωνόταν από αγροτικές οικογένειες μετά την εργασία στα χωράφια (Ανδρέας Αρέστη, Μαγειρεύω Κυπριακά 2013-2014).
Εορταστικές Περιστάσεις
Συμβολικές Χρήσεις
Χρήση από Ηλικιακές Ομάδες
Συμπληρωματικές Πληροφορίες & Βιβλιογραφία
Χρονολογία
Συμπληρωματικά Στοιχεία
Βιβλιογραφικές Αναφορές
Καταγραφή: Ανδρέας Αρέστη (11 ετών, μαθητής του Δημοτικού Σχολείου «Άγιοι Ανάργυροι» Μονής-Μοναγρουλλίου) από αφήγηση της γιαγιάς το Αφρούλας (66 ετών, τόπος καταγωγής: Άρμου).
Ερευνητής / Καταχωρητής
Πετρούλα Χατζηττοφή
Φωτογραφίες
Συνημμένα
Περισσότερα
Σχετικό Περιεχόμενο - Σιτηρέσιο
διατροφικές συνήθειες των γεωργών
Ο γεωργός ξεκινούσε τη μέρα του πριν τα χαράματα, συνήθως στις 2 ή 3 το πρωί με ένα δυναμωτικό πρωινό που περιλάμβανε συνήθως σούπα με πουρκούριν [πουρκούριν,το = το πλιγούρι] και φιδέν [...] Γύρω στις 9 με 10 το πρωί, όταν ο ήλιος ανέβαινε ψηλά, σταματούσε τις εργασίες για να ξαποστάσει και να μπουκκώσει [μπουκκώννω = προγευματίζω].
Σχετικό Περιεχόμενο - Συνταγές
αβκολέμονη (σούπα),η
Σούπα ρύζι αβγολέμονο.
Καουρμάς με σούπα αυγολέμονη
Το κρασάτο αρνάκι του καβουρμά συνδυάζεται με την πιο διαδεδομένη και αγαπημένη στην Κύπρο σούπα, την αυγολέμονη με ρύζι. Η συνταγή προέρχεται από τον Αναλιόντα της επαρχίας Λευκωσίας.
Καροτζέφαλα
Τα καροτζέφαλα ήταν είδος συντηρημένου κρέατος από κεφάλι γίδας. Χρησιμοποιούνταν για την παρασκευή σούπας, την οποία έτρωγαν με κρίθινα παξιμάδια, τις λεγόμενες "καυκαλιές".
Κραμπόσουπα
Είδος χορτοφαγικής-νηστίσιμης σούπας με βάση το κραμπί, δηλαδή το λάχανο. Όταν το κραμπί τσιγαριστεί ελαφρά με το κρεμμύδι σε ελαιόλαδο, προστίθεται ρύζι και η σούπα ψήνεται σε νερό.
Λουβάνα σούπα
" ... προσθέτουμε το σέλινο ψιλοκομμένο, μαζί με το ρύζι και το αλάτι. Αμέσως μετά ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και το τηγανίζουμε σε μπόλικο ελαιόλαδο. Όταν είναι έτοιμο το βάζουμε στη σούπα." (Φρόσω Κάσινου, Δύμες)
Μαγειρίτσα
Η μαγειρίτσα είναι παραδοσιακή σούπα που παρασκευάζεται το Πάσχα σε πολλά μέρη της Ελλάδας. Τα τελευταία χρόνια συνηθίζεται πολύ και στην Κύπρο.
Νερόσουπα με τα κιτρόμηλα
Συνταγή από το Ριζοκάρπασο. Η σούπα περιέχει τηγάνιση κρεμμυδιού, μπόλικο νερό και χυμό νεραντζιού. Στο τέλος, συμπληρώνεται με κομμάτια τηγανητού ψωμιού μαζί με το λάδι της τηγάνισης.
Ρεβίθια σούπα
Στη σούπα αυτή κυριαρχεί ο γευστικός συνδυασμός των ρεβιθιών με το ταχίνι.
Σούπα της Λαμπρής ορουντιώτικη
Μπαίνει σε παραδοσιακό φούρνο από νωρίς το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου και μέχρι το πρωί της Λαμπρής είναι έτοιμη.
Τουμάτσια
Κυπριακή εκδοχή για λαζάνια. Τα τουμάτσια ψήνονται σε ζωμό κότας και σερβίρονται με τρίμμα από αναρή (μυζήθρα) ή χαλλούμι. Εναλλακτικά, βράζονται σε νερό και σερβίρονται σαν σούπα, αφού προστεθούν στο ζουμί μικροί κύβοι τηγανισμένου ψωμιού.
Τραχανάς σούπα
Προς το τέλος του ψησίματος συνήθως προστίθενται κομματάκια χαλούμι.
Τριμιθθόπιττες
Οι λεπτές αυτές πίτες είναι τραγανές σαν παξιμάδια. Εκτός από τα τρεμίθια, μπορεί να περιέχουν και σταφιδάκια.
Τριμιθιές ξιδάτες
"... τις βράζουμε και τις αφήνουμε να κρυώσουν. Τις βάζουμε σε μία μπουκάλα με ξίδι, νερό και αλάτι." (Παναγιώτα Μικκελή, Κυπερούντα)
Τριμιθιές τηγανητές με αυγά
Οι βλαστοί τριμιθιάς βράζονται και τρώγονται σαν χόρτα. Μαζί με τα αυγά σχηματίζουν μια ωραία και πρωτότυπη κυπριακή ομελέτα.
Τριν - Γαλότριν
Όσοι το επιθυμούν μπορούν να προσθέσουν ζάχαρη, κανέλα και ροδόσταγμα.
Φακές σούπα
Πολύ απλή συνταγή για σούπα οσπρίων. Στις φακές προστίθενται ρύζι και κρεμμύδι.
Φακές σούπα με τριν
Πριν προστεθεί στη σούπα, μισό από το τριν σοτάρεται ελαφρά σε ελαιόλαδο μέχρι να ροδοκοκκινίσει.
Φακές σούπα ξιδάτη
Οι φακές βράζονται σε νερό μαζί με ρύζι ή διάφορα χόρτα και λαχανικά. Προς το τέλος του ψησίματος, στη σούπα προστίθενται ελαιόλαδο και ξίδι.
Σχετικό Περιεχόμενο - Σχετική Βιβλιογραφία
Μουσείο Κυπριακών Τροφίμων και Διατροφής (2014), Μαγειρεύω Κυπριακά 2013-2014, Χατζηττοφή Π. (επιμ.) (αδημοσίευτα στοιχεία).
Σχετικό Περιεχόμενο - Τεχνικές παρασκευής τροφίμων
Μονόκυθρον
Μονόκυθρον, παχύς ζωμός, είδος σούπας
Σχετικό Περιεχόμενο - Τρόφιμα
Γιαουρτόσουπα, η
Η λεγόμενη γιαουρτόσουπα της γιαγιάς είναι πολύ δροσιστική καλοκαιρινή σούπα
Μαχόσουπα
Σούπα φτιαγμένη από μάχο και μαυρόλαδο. Είχε θερμαντικές ιδιότητες και καταναλωνόταν κυρίως τον χειμώνα.
Μονόκυθρον
Μονόκυθρον, παχύς ζωμός, είδος σούπας
Παφίτικη πίσσα
Η Παφίτικη πίσσα (ή τρεμιθόπισσα) παρασκευάζεται από τη ρητίνη της τρεμιθκιάς ή τρήμιθου (Pistacia terebinthus ή Pistacia atlantica, subsp. Cypricola).
Πίσσα παφίτικη (Μαστίχα)
Η τερεβινθίνη, γνωστή ως πίσσα, λαμβάνεται από τρεμιθιές μεγάλης ηλικίας από εντομές σε διάφορα σημεία του κορμού του δένδρου με τσεκούρι ή αξίνη. Από τις πληγές, που κατ' αυτόν τον τρόπο προκαλούνται στον κορμό του δένδρου, βγαίνει μια παχύρευστη και ρητινώδης ουσία, η τρεμιντίνα, που είναι παρόμοια με τη μαστίχα και έχει σκούρο χρώμα.
Σούπα κουτσιοζούμι
Σούπα του πεθαμένου (ή φτωχού)
Έθιμο της Αραδίππου:"Για την μακάριση των ψυχών" εις μνημην και προς τιμήν των αποθανόντων της οικογένειας, ολόκληρη η οικογενεια, το σόι για την ακρίβεια, ασχολείται απο την προηγοuμεvη μερα (του Ψυχοσάββατου) με την ετοιμασια της "σουπας του πεθαμένου'', όπως την αποκαλουν στην Αραδίππου ή αλλιώς την "σούπα του φτωχού'" γιατί πέραν του συμβολισμοu, ιδιαίτερα τα πιο παλιά χρόνια ολόκληρο σχεδόν το περιεχόμενο των καζανιών δινόταν στους φτωχούς της κοινότητας για να μακαρίσουν τους πεθαμέν...
Σουππόψουμα, τα ή ψουμόσουπα, η
Είδος σούπας.
Τέρμινθος (Τρεμιθιά, τρουμιθκιά)
Οι τρυφερές άκρες της τρεμιθιάς καταναλώνονταν αφού τοποθετούνταν σε ξίδι ή αλατόνερο
τρεμίθκια,τα και τρεμιθέλαιο,το
Τα τρεμίθκια είναι οι καρποί της τρεμιθκιάς [τερεβύνθου], δέντρου που ανήκει στο γένος των Πιστακίων και συναντάται αυτοφυές σε όλη τη Μεσόγειο, καθώς και εκτός Μεσογείου.
Τρεμιθόπισσα (παφίτικη πίσσα)
τριν,το - φτενίτες,οι
Είδος ζυμαρικού.
Τσιορβάς (Κυθρέας)
Ο τσιορβάς τρωγόταν το πρωί ως σούπα.
Τσιορβάς ή πορτός ή πουρκουρόσουππα
Είδος σούπας.
Θέμα
Περιεχόμενο
Το έργο συγχρηματοδοτείται από το Ίδρυμα Προώθησης Έρευνας Κύπρου και τα Διαρθρωτικά Ταμεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η ΔΕΣΜΗ 2008 χρηματοδοτείται από την Κυπριακή Δημοκρατία και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης της Ε.Ε
.
Πνευματικά Δικαιώματα
© 2010 - Εικονικό Μουσείο Κυπριακών Τροφίμων και Διατροφής