Ελληνικά (Ελλάδα) English (United States) Türkçe (Türkiye)


Καταγράψτε εδώ τη δική σας Συνταγή / Πληροφορία


ForumFORUM Χώρος Συζήτησης











Newsletter
*

Αναζήτηση Τεκμηρίων

Τίτλος
Σούπες




Ονομασία - Προέλευση
Άλλο

Λειτουργικός & Συμβολικός Ρόλος

Συμπληρωματικές Πληροφορίες & Βιβλιογραφία

Φωτογραφίες


Συνημμένα




Περισσότερα


Σχετικό Περιεχόμενο - Συνταγές
αβκολέμονη (σούπα),η
Σούπα ρύζι αβγολέμονο.
Λουβάνα σούπα
" ... προσθέτουμε το σέλινο ψιλοκομμένο, μαζί με το ρύζι και το αλάτι. Αμέσως μετά ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και το τηγανίζουμε σε μπόλικο ελαιόλαδο. Όταν είναι έτοιμο το βάζουμε στη σούπα." (Φρόσω Κάσινου, Δύμες)
Μαγειρίτσα
Η μαγειρίτσα είναι παραδοσιακή σούπα που παρασκευάζεται το Πάσχα σε πολλά μέρη της Ελλάδας. Τα τελευταία χρόνια συνηθίζεται πολύ και στην Κύπρο.
Νερόσουπα με τα κιτρόμηλα
Συνταγή από το Ριζοκάρπασο. Η σούπα περιέχει τηγάνιση κρεμμυδιού, μπόλικο νερό και χυμό νεραντζιού. Στο τέλος, συμπληρώνεται με κομμάτια τηγανητού ψωμιού μαζί με το λάδι της τηγάνισης.
Ρεβίθια σούπα
Στη σούπα αυτή κυριαρχεί ο γευστικός συνδυασμός των ρεβιθιών με το ταχίνι.
Σούπα της Λαμπρής ορουντιώτικη
Μπαίνει σε παραδοσιακό φούρνο από νωρίς το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου και μέχρι το πρωί της Λαμπρής είναι έτοιμη.
Τραχανάς σούπα
Προς το τέλος του ψησίματος συνήθως προστίθενται κομματάκια χαλούμι.
Φακές σούπα
Πολύ απλή συνταγή για σούπα οσπρίων. Στις φακές προστίθενται ρύζι και κρεμμύδι.
Φακές σούπα με τριν
Πριν προστεθεί στη σούπα, μισό από το τριν σοτάρεται ελαφρά σε ελαιόλαδο μέχρι να ροδοκοκκινίσει.
Φακές σούπα ξιδάτη
Οι φακές βράζονται σε νερό μαζί με ρύζι ή διάφορα χόρτα και λαχανικά. Προς το τέλος του ψησίματος, στη σούπα προστίθενται ελαιόλαδο και ξίδι.
Σχετικό Περιεχόμενο - Τεχνικές παρασκευής τροφίμων
Μονόκυθρον
Μονόκυθρον, παχύς ζωμός, είδος σούπας
Σχετικό Περιεχόμενο - Τρόφιμα
Γιαουρτόσουπα, η
Η λεγόμενη γιαουρτόσουπα της γιαγιάς είναι πολύ δροσιστική καλοκαιρινή σούπα
Μαχόσουπα
Σούπα φτιαγμένη από μάχο και μαυρόλαδο. Είχε θερμαντικές ιδιότητες και καταναλωνόταν κυρίως τον χειμώνα.
Μονόκυθρον
Μονόκυθρον, παχύς ζωμός, είδος σούπας
Σούπα κουτσιοζούμι
Σούπα του πεθαμένου (ή φτωχού)
Έθιμο της Αραδίππου:"Για την μακάριση των ψυχών" εις μνημην και προς τιμήν των αποθανόντων της οικογένειας, ολόκληρη η οικογενεια, το σόι για την ακρίβεια, ασχολείται απο την προηγοuμεvη μερα (του Ψυχοσάββατου) με την ετοιμασια της "σουπας του πεθαμένου'', όπως την αποκαλουν  στην Αραδίππου ή αλλιώς την "σούπα του φτωχού'" γιατί πέραν του συμβολισμοu, ιδιαίτερα τα πιο παλιά χρόνια ολόκληρο σχεδόν το περιεχόμενο των καζανιών δινόταν στους φτωχούς της κοινότητας για να μακαρίσουν τους πεθαμέν...
Σουππόψουμα, τα ή ψουμόσουπα, η
Είδος σούπας.
τραχανάς,ο
Ο αποξηραμένος τραχανάς χρησιμοποιείται στην παρασκευή σούπας η οποία θεωρείται πολύ εύγευστη και θρεπτική.
Τσιορβάς (Κυθρέας)
Ο τσιορβάς τρωγόταν το πρωί ως σούπα.
Τσιορβάς ή πορτός ή πουρκουρόσουππα
Είδος σούπας.


Το έργο συγχρηματοδοτείται από το Ίδρυμα Προώθησης Έρευνας Κύπρου και τα Διαρθρωτικά Ταμεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η ΔΕΣΜΗ 2008 χρηματοδοτείται από την Κυπριακή Δημοκρατία και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης της Ε.Ε.
Πνευματικά Δικαιώματα © 2010 - Εικονικό Μουσείο Κυπριακών Τροφίμων και Διατροφής