Σύνδεση
Αρχική
Έργο
Όραμα
Στόχοι
Οφέλη
Σε ποιους απευθύνεται
Πρόοδος έργου
Παραδοτέα
Μελλοντικά σχέδια
Δημοσιεύσεις
Λογότυπο Έργου
Συνεργάτες
Ερευνητική ομάδα
Συνεργάτες - Ερευνητές
Άλλοι συνεργάτες
Πρόσκληση σε συνεισφορά
Κύριοι Υποστηρικτές
Υποστηρικτές
Κατηγορίες Επιχορηγήσεων
Νέα
Συνδέσεις
Χάρτης Πύλης
Επικοινωνία
Τρόφιμα
Παραδοσιακές Συνταγές
Σιτηρέσιο - Γεύματα
Χώροι Παραγωγής και Διάθεσης
Τεχνικές Παραγωγής
Παραδοσιακά Σκεύη και Εργαλεία
Βιβλιογραφία
Περιήγηση σε Μουσεία Τροφίμων, Λαϊκής Τέχνης & Αγροτικής Ζωής
Διαφημίσεις Τροφίμων
Εκπαιδευτικές Εφαρμογές
Ιστορία Κυπριακών Βιομηχανιών Τροφίμων
Newsletter
λίστα
Κατάλογος ενημέρωσης
Updated list 30 09 14
Updated list 30 09 14b
DIAITOLOGOI
MASS MEDIA
LIST updated 22.1014
Συνέδριο Κυπρίων Γεύσεις
ΣΥΝΕΔΡΙΟ "ΚΥΠΡΙΩΝ ΓΕΥΣΕΙΣ"
23.10.14 xls
mme2test
Schools 25 10 14
TEST3
τεστ
TEST 10 1 17
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ 11 10 17
SXOLEIA MESH & TEXNIKHS
em@il
*
Αναζήτηση Τεκμηρίων
Τίτλος
Κεφάλι και εντόσθια αιγοπρόβεια
Ονομασία - Προέλευση
Λειτουργικός & Συμβολικός Ρόλος
Συμπληρωματικές Πληροφορίες & Βιβλιογραφία
Ονομασία - Προέλευση
Κυπριακή Ονομασία Τροφίμου
Ελληνική ονομασία - Περιγραφή
Κεφάλι και εντόσθια και προβάτου
Γλωσσικές Παρατηρήσεις
Το κεφάλι και η συκωταριά μαζί, ονομάζονταν τζεφαλόβλαγκα. Επίσης, το συκώτι και οι πνεύμονες συλλήβδην, ήταν γνωστοί ως βλατζίν (ή βλαγκούιν). Η σούπα από το κεφάλι και τα εντόσθια προβάτου ονομάζεται ππατσά.
Μέθοδος Εξασφάλισης
Κτηνοτροφία
Μέθοδος Επεξεργασίας
Η ππατσά (πατσά) φτιαχνόταν με το κεφάλι και το στομάχι του προβάτου. Για την παρασκευή της ππατσάς, το κεφαλάκι έβραζε με καθαρισμένο και ψιλοκομμένο στομάχι προβάτου και σερβιριζόταν με ξύδι, σκόρδο και ψωμί ή καπήρες (φρυγανιές) (Ξιούτας Π., 1978). Τα πόδια του αρνιού αφού καθαρίζονταν από το χασάπη, πωλούνταν σε δέσμες ανα τρία, τις λεγόμενες ματσές. Μαγειρεύονταν βραστά ή με σάλτσα αυγολέμονο (Ξιούτας Π., 1978).
Λειτουργικός & Συμβολικός Ρόλος
Διατροφική Αξία και Σημασία στη Διατροφή των Κυπρίων
Οι Κύπριοι αγρότες θεωρούσαν την ππατσά ιδανικό ορεκτικό. Την έτρωγαν στο πρωϊνό ή στο μπούκκωμα καθώς και σαν πρόχειρο γεύμα αργά το βράδυ και το μεταμεσονύκτιο. Το βλατζίν (συκώτι και πνεύμονες) θεωρούνταν εξαίρετη λιχουδιά. Συνήθως το συκώτι τρώγοταν τηγανιτό, ψιλοκομμένο μαζί με κρεμμύδι ή αυγά. Το μαύρο βλατζίν (το συκώτι) θεωρείτο καλύτερος μεζές από τους πνεύμονες (άσπρο βλατζίν). Επίσης οι Κύπριοι "μεζετζίδες" θεωρούσαν το ππεντζεβίσιν, το λιπώδες μέρος του συκωτιού με τα γάγγλια, ως το γλυκύτερο όλων των μεέλεδων (Ξιούτας Π., 1978). Ακόμα τα νεφρά και οι όρχεις ήταν λιχουδιά και καλός μεζές. Τα πόδια του αρνιού θεωρούνταν δυναμωτικά (Ξιούτας Π., 1978).
Εορταστικές Περιστάσεις
Συμβολικές Χρήσεις
Χρήση από Ηλικιακές Ομάδες
Συμπληρωματικές Πληροφορίες & Βιβλιογραφία
Χρονολογία
Συμπληρωματικά Στοιχεία
Βιβλιογραφία
Ξιούτας Π. (1978). Κυπριακή λαογραφία των ζώων, Δημοσιεύματα του Κέντρου Επιστημονικών Ερευνώνν XXXVIII, Λευκωσία.
Ερευνητής / Καταχωρητής
Αντωνία Ματάλα, Δήμητρα Δημητρίου
Φωτογραφίες
Συνημμένα
Περισσότερα
Σχετικό Περιεχόμενο - Συνταγές
Κρέμα με γάλα της κατσίκας
Η διεθνώς γνωστή κρέμα ζαχαροπλαστικής (patisserie), με βασικά συστατικά το γάλα, τη ζάχαρη και τα αυγά, προσαρμόζεται στην κυπριακή κουζίνα με τη χρήση του κατσικίσιου γάλακτος.
Πουμπάρι
Το μείγμα της γέμισης για το πουμπάρι αποτελείται από ρύζι, κιμά, μαϊντανό και κρεμμύδι.
Σχετικό Περιεχόμενο - Τρόφιμα
απόχτιν,το
Συντηρημένο αιγοπρόβειο κρέας. Παραδοσιακός μεζές με έντονη αλμυρή γεύση.
Θέμα
Περιεχόμενο
Το έργο συγχρηματοδοτείται από το Ίδρυμα Προώθησης Έρευνας Κύπρου και τα Διαρθρωτικά Ταμεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η ΔΕΣΜΗ 2008 χρηματοδοτείται από την Κυπριακή Δημοκρατία και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης της Ε.Ε
.
Πνευματικά Δικαιώματα
© 2010 - Εικονικό Μουσείο Κυπριακών Τροφίμων και Διατροφής