Σύνδεση
Αρχική
Έργο
Όραμα
Στόχοι
Οφέλη
Σε ποιους απευθύνεται
Πρόοδος έργου
Παραδοτέα
Μελλοντικά σχέδια
Δημοσιεύσεις
Λογότυπο Έργου
Συνεργάτες
Ερευνητική ομάδα
Συνεργάτες - Ερευνητές
Άλλοι συνεργάτες
Πρόσκληση σε συνεισφορά
Κύριοι Υποστηρικτές
Υποστηρικτές
Κατηγορίες Επιχορηγήσεων
Νέα
Συνδέσεις
Χάρτης Πύλης
Επικοινωνία
Τρόφιμα
Παραδοσιακές Συνταγές
Σιτηρέσιο - Γεύματα
Χώροι Παραγωγής και Διάθεσης
Τεχνικές Παραγωγής
Παραδοσιακά Σκεύη και Εργαλεία
Βιβλιογραφία
Περιήγηση σε Μουσεία Τροφίμων, Λαϊκής Τέχνης & Αγροτικής Ζωής
Διαφημίσεις Τροφίμων
Εκπαιδευτικές Εφαρμογές
Ιστορία Κυπριακών Βιομηχανιών Τροφίμων
Newsletter
λίστα
Κατάλογος ενημέρωσης
Updated list 30 09 14
Updated list 30 09 14b
DIAITOLOGOI
MASS MEDIA
LIST updated 22.1014
Συνέδριο Κυπρίων Γεύσεις
ΣΥΝΕΔΡΙΟ "ΚΥΠΡΙΩΝ ΓΕΥΣΕΙΣ"
23.10.14 xls
mme2test
Schools 25 10 14
TEST3
τεστ
TEST 10 1 17
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ 11 10 17
SXOLEIA MESH & TEXNIKHS
em@il
*
Αναζήτηση Τεκμηρίων
Τίτλος
Μαρμελάδα ακτινίδιο
Συνταγή για μαρμελάδα από ένα ιδιαίτερο, γλυκόξινο φρούτο, που άρχισε να καταναλώνεται στην Κύπρο τα νεότερα χρόνια.
Ονομασία - Συνταγή
Λειτουργικός & Συμβολικός Ρόλος
Συμπληρωματικές Πληροφορίες & Βιβλιογραφία
Ονομασία - Συνταγή
Κυπριακή Ονομασία Εδέσματος
Ελληνική Ονομασία - Περιγραφή
Μαρμελάδα ακτινίδιο.
Ετυμολογία - Γλωσσικές Παρατηρήσεις
Υλικά Συνταγής
1 κιλό ακτινίδια Zάχαρη 2-3 κουταλιές σούπας χυμό λεμονιού
Εκτέλεση Συνταγής
Καθαρίζουμε τα ακτινίδια και τα κόβουμε σε μικρά κομμάτια. Τα βράζουμε με λίγο νερό σε χαμηλή φωτιά μέχρι να μαλακώσουν. Μετράμε ίση ποσότητα ζάχαρης και πολτού και βράζουμε σε δυνατή φωτιά. Τα τελευταία 5 λεπτά πριν δέσει η μαρμελάδα προσθέτουμε το χυμό λεμονιού και βράζουμε μέχρι να δέσει κανονικά. Σερβίρουμε σε αποστειρωμένα βάζα ζεστή τη μαρμελάδα και τα κλείνουμε καλά. Αναποδογυρίζουμε τα βάζα για 2-3 λεπτά και τα επαναφέρουμε στην αρχική τους θέση. Όταν κρυώσουν τα τοποθετούμε σε δροσερό και σκοτεινό μέρος. (ΥΓΦΠΠ 2009, 28)
Μέθοδος Μαγειρέματος
Βράσιμο. Δέσιμο με ζάχαρη.
Σχόλια Συνταγής
Λειτουργικός & Συμβολικός Ρόλος
Διατροφική Αξία και Σημασία στη Διατροφή των Κυπρίων
Εορταστικές Περιστάσεις
Συμβολικές Χρήσεις
Χρήση από Ηλικιακές Ομάδες
Συμπληρωματικές Πληροφορίες & Βιβλιογραφία
Χρονολογία
Συμπληρωματικά Στοιχεία
Βιβλιογραφικές Αναφορές
Υπουργείο Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος, Τμήμα Γεωργίας (2009). Παραδοσιακά Γλυκά Κουταλιού και Μαρμελάδες, Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών, Λευκωσία.
Ερευνητής / Καταχωρητής
Βαρβάρα Γιάγκου
Φωτογραφίες
Συνημμένα
Περισσότερα
Σχετικό Περιεχόμενο - Συνταγές
Μαρμελάδα δαμάσκηνο
Το δαμάσκηνο ή η πουρνέλλα, όπως αποκαλείται στην Κύπρο, είναι ένα γλυκό καλοκαιρινό φρούτο, κατάλληλο για την παρασκευή μαρμελάδας αλλά και χυμού.
Μαρμελάδα εσπεριδοειδών
Για την παρασκευή της μαρμελάδας χρησιμοποιείται ποικιλία φρούτων: πορτοκάλι, νεράτζι, γκρέιπφρουτ, μανταρίνι και λεμόνι.
Μαρμελάδα κυδώνι
Βάζουμε τις φλούδες μέσα σε μια κατσαρόλα, τις σκεπάζουμε με νερό και τις βάζουμε στη φωτιά να ψηθούν. Όταν κατεβάσουν τον χυμό τους, τις περνούμε από το σουρωτήρι. Ανάλογα με το χυμό βάζουμε ίση ποσότητα ζάχαρης." (Σωτήρα Ελευθερίου, Κυπερούντα)
Μαρμελάδα μαραπέλλα
"Για κάθε ποτήρι πολτού βάζουμε 1 ποτήρι ζάχαρη. Το βάζουμε σε σιγανή φωτιά και ανακατεύουμε καλά συνεχώς μέχρι η μαρμελάδα να αρχίζει να πήζει." (Σωτήρα Κυριάκου, Κυπερούντα)
Μαρμελάδα μόσφιλο
"Παίρνουμε τα μόσφιλα, τα πλένουμε και τα βάζουμε σε βαθουλή κατσαρόλα με μπόλικο νερό να κοχλάσουν και να μαλακώσουν. Μετά τα στραγγίζουμε και παίρνουμε μόνο το ζουμί..." (Σωτήρα Κυριάκου, Κυπερούντα)
Μαρμελάδα ροδάκινο
"Παίρνουμε τα ροδάκινα (ή και γιαρμάδες), τα πλένουμε και τα ξεφλουδίζουμε. Τα κόβουμε σε φέτες και τα βάζουμε σε μια κατσαρόλα με μισό ποτήρι νερό. Αφού βράσουν για δέκα λεπτά, προσθέτουμε και τη ζάχαρη. (Σωτήρα Κυριάκου, Κυπερούντα)
Μαρμελάδα σύκο
"Πλένουμε, καθαρίζουμε τα σύκα και τα βάζουμε σε βαθιά κατσαρόλα με τη ζάχαρη. Πιέζουμε με την παλάμη να γίνουν μια μάζα. " (Σωτήρα Κυριάκου, Κυπερούντα)
Μαρμελάδα φράουλα
Από τα πλέον αγαπημένα είδη μαρμελάδας.
Μαρμελάδα χρυσόμηλο
"Πλένουμε και καθαρίζουμε τα χρυσόμηλα από τα κουκούτσια και τα βάζουμε σε κατσαρόλα με νερό να ψηθούν. Όταν μαλακώσουν πολύ τα βάζουμε στο μίξερ να γίνουν πολτός." (Σωτήρα Ελευθερίου, Κυπερούντα)
Χυμοί φρούτων
Χρησιμοποιείται ο χυμός πορτοκαλιού, μανταρινιού, σταφυλιού ή άλλου φρούτου, μαζί με λίγη ζάχαρη. Η ζάχαρη που προστίθεται έχει σκοπό να διατηρήσει το άρωμα, το χρώμα και τη γεύση του χυμού.
Σχετικό Περιεχόμενο - Σχετική Βιβλιογραφία
Υπουργείο Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος, Τμήμα Γεωργίας (2009), Παραδοσιακά γλυκά κουταλιού και μαρμελάδες, Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών, Λευκωσία.
Σχετικό Περιεχόμενο - Τρόφιμα
ακτινίδιο,το
Θέμα
Περιεχόμενο
Το έργο συγχρηματοδοτείται από το Ίδρυμα Προώθησης Έρευνας Κύπρου και τα Διαρθρωτικά Ταμεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η ΔΕΣΜΗ 2008 χρηματοδοτείται από την Κυπριακή Δημοκρατία και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης της Ε.Ε
.
Πνευματικά Δικαιώματα
© 2010 - Εικονικό Μουσείο Κυπριακών Τροφίμων και Διατροφής