Σύνδεση
Αρχική
Έργο
Όραμα
Στόχοι
Οφέλη
Σε ποιους απευθύνεται
Πρόοδος έργου
Παραδοτέα
Μελλοντικά σχέδια
Δημοσιεύσεις
Λογότυπο Έργου
Συνεργάτες
Ερευνητική ομάδα
Συνεργάτες - Ερευνητές
Άλλοι συνεργάτες
Πρόσκληση σε συνεισφορά
Κύριοι Υποστηρικτές
Υποστηρικτές
Κατηγορίες Επιχορηγήσεων
Νέα
Συνδέσεις
Χάρτης Πύλης
Επικοινωνία
Τρόφιμα
Παραδοσιακές Συνταγές
Σιτηρέσιο - Γεύματα
Χώροι Παραγωγής και Διάθεσης
Τεχνικές Παραγωγής
Παραδοσιακά Σκεύη και Εργαλεία
Βιβλιογραφία
Περιήγηση σε Μουσεία Τροφίμων, Λαϊκής Τέχνης & Αγροτικής Ζωής
Διαφημίσεις Τροφίμων
Εκπαιδευτικές Εφαρμογές
Ιστορία Κυπριακών Βιομηχανιών Τροφίμων
Newsletter
λίστα
Κατάλογος ενημέρωσης
Updated list 30 09 14
Updated list 30 09 14b
DIAITOLOGOI
MASS MEDIA
LIST updated 22.1014
Συνέδριο Κυπρίων Γεύσεις
ΣΥΝΕΔΡΙΟ "ΚΥΠΡΙΩΝ ΓΕΥΣΕΙΣ"
23.10.14 xls
mme2test
Schools 25 10 14
TEST3
τεστ
TEST 10 1 17
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ 11 10 17
SXOLEIA MESH & TEXNIKHS
em@il
*
Αναζήτηση Τεκμηρίων
Τίτλος
Κολλυφόζουμο
Μπορεί να έχουμε συνδέσει το κολλυφόζουμο με τη φτώχεια, ο ασουρές όμως είναι μια νόστιμη και λεπτή κρέμα με τελετουργικό χαρακτήρα και με φίνα γεύση. Φτιάχνεται με την προσθήκη νισεστέ στο ζουμί βρασμένου σιταριού.
Ονομασία - Συνταγή
Λειτουργικός & Συμβολικός Ρόλος
Συμπληρωματικές Πληροφορίες & Βιβλιογραφία
Ονομασία - Συνταγή
Κυπριακή Ονομασία Εδέσματος
Ελληνική Ονομασία - Περιγραφή
Κολλυβόζουμο ή ασουρές. Κι ενώ τα κόλλυβα μοιράζονται στην εκκλησία ή στην ώρα της ταφής ο ιερέας τα ρίχνει πάνω από τον νεκρό στο νεκροταφείο, το κολλυβόζουμο μοιράζεται στους γείτονες και τους συγγενείς. Οι παλιές νοικοκυρές πρόσθεταν στο κολλυβόζουμο λίγο έψημα ή χαρουπόμελο και λίγο σησάμι. Σε μερικά χωριά της Κύπρου, όπως στην Ανώγυρα, οι γιορτάρηδες γύριζαν τα σπίτια των συγγενών και των φίλων και μοίραζαν κολλυβόζουμο.
Ετυμολογία - Γλωσσικές Παρατηρήσεις
Υλικά Συνταγής
10 φλιτζάνια τσαγιού ζωμό από βρασμένο σιτάρι (θα χρειαστείτε περίπου μισό κιλό σιτάρι) 2 ½ κουταλιές σούπας βρασμένο σιτάρι 1 κουταλιά σούπας καρύδια χοντροκομμένα 1 κουταλιά σούπας σταφίδες 2 κουταλιά σούπας ρόδι 1 κουταλιά σούπας σκόνη ψημένου ρεβιθιού (θα τη βρείτε στις υπεραγορές) 1 κουταλιά σούπας μέλι ή έψημα 3 – 4 κουταλιές νισεστέ (αναλόγως πόση πηχτή θέλουμε κρέμα. Διαλύουμε μερικές κουταλιές νισεστέ σε 1 φλιτζάνι κρύου ζωμού και το προσθέτουμε στην κατσαρόλα ανακατεύοντας μέχρι να πήξει η κρέμα) Για πασπάλισμα: 1 κουταλιά σούπας καβουρδισμένο σουσάμι 3 κουταλιές σούπας ζάχαρη 2 κόκκους μαστίχα κοπανισμένους σε σκόνη ½ κουταλάκι γλυκού κανέλα
Εκτέλεση Συνταγής
Βάζουμε το ζωμό από βρασμένο σιτάρι να ζεσταθεί, όχι να βράσει. Ρίχνουμε μέσα το βρασμένο σιτάρι, το έψημα, τα αμύγδαλα, το στραγάλι, τις σταφίδες και το ρόδι. Ανακατεύουμε ζωηρά με μια κουτάλα. Προσθέτουμε το νισεστέ και ανακατεύουμε ώσπου να πήξει η κρέμα. Ρίχνουμε στο γουδί το σησάμι, τη μαστίχα και την κανέλα και τα πολτοποιούμε. Σερβίρουμε το χυλό πασπαλισμένο με το μείγμα.
Μέθοδος Μαγειρέματος
Σχόλια Συνταγής
Λειτουργικός & Συμβολικός Ρόλος
Διατροφική Αξία και Σημασία στη Διατροφή των Κυπρίων
Εορταστικές Περιστάσεις
Συμβολικές Χρήσεις
Χρήση από Ηλικιακές Ομάδες
Συμπληρωματικές Πληροφορίες & Βιβλιογραφία
Χρονολογία
Συμπληρωματικά Στοιχεία
Βιβλιογραφικές Αναφορές
Γερασίμου, Μ. (2004). Η Οθωμανική μαγειρική, Εκδόσεις Ποταμός, Αθήνα. Μπόζη, Σ. (2003). Πολίτικη Κουζίνα, Εκδόσεις Ελληνικά Γράμματα, Αθήνα.
Ερευνητής / Καταχωρητής
Φλωρεντία Κυθραιώτου
Φωτογραφίες
Συνημμένα
Βρέθηκε μία εγγραφή.
1
Τίτλος
Ασουρές ή Κολλυβόζουμο, Φλωρεντία Κυθραιώτου
Περισσότερα
Σχετικό Περιεχόμενο - Συνταγές
Αναρόκρεμα με χαρουπόμελο
Επιδόρπιο βασισμένο σε μια σύγχρονη συνταγή, που διασκευάζει κλασικές εκδοχές της κρέμας με μυζήθρα ενισχύοντας το τοπικό στοιχείο μέσα από τη χρήση του χαρουπόμελου.
γαλατοπούρεκκον,το
Αγαπημένο σιροπιαστό γλυκό ταψιού, με φύλλα μπακλαβά και κρέμα στο κέντρο. Απαντάται επίσης και σε άλλες κουζίνες της Ανατολικής Μεσογείου, απ' όπου και υιοθετήθηκε στην Κύπρο στα νεότερα χρόνια.
Κόλλυφα
"... όταν στεγνώσει το σιτάρι το βάζουμε μαζί με όλα τα υπόλοιπα άλλα υλικά στο πανέρι (κούννες, ρόδια, σταφίδες, σουσάμι και γλυκάνισο), τα ανακατεύουμε καλά και είναι έτοιμα για την εκκλησία." (Αντρέας Ιωάννου, Παναγιώτα Ιωάννου, Κυπερούντα)
Κρέμα με γάλα της κατσίκας
Η διεθνώς γνωστή κρέμα ζαχαροπλαστικής (patisserie), με βασικά συστατικά το γάλα, τη ζάχαρη και τα αυγά, προσαρμόζεται στην κυπριακή κουζίνα με τη χρήση του κατσικίσιου γάλακτος.
Μαχαλλεπί
"Τα παλιά χρόνια επιάναμε το ρύζι τζιαι αλέθαμεν το στο μύλο. Τώρα η σκόνη της μαχαλεπής εν έτοιμη." (Πέπα Φρίξου, Πάχνα Λεμεσού)Εδώ μπορείτε να δείτε βίντεο για την παρασκευή μαχαλλεπιού.
Μελόκρεμα
Απλό γλυκό με αγνά υλικά της κυπριακής κουζίνας. Η συνταγή προέρχεται από τα Πυργά της επαρχίας Λάρνακας και φτιαχνόταν κατά τη δεκαετία του 1950. Την εποχή εκείνη, λόγω φτώχειας, οι άνθρωποι δεν είχαν στη διάθεσή τους πολλά υλικά, και χρησιμοποιούσαν κυρίως αυτά που παρήγαν.
Μους από αιγοπρόβεια αναρή και χαρουπόμελο
Σύγχρονη συνταγή για ένα μοντέρνο, ανάλαφρο επιδόρπιο με βάση την αναρή, την κυπριακή μυζήθρα. Ο αρμονικός γευστικός συνδυασμός της αναρής με το χαρουπόμελο είναι γνωστός στην κυπριακή κουζίνα, και υιοθετείται σε πολλά σύγχρονα πιάτα της.
Πίττα της σάτζιης με γαλατόκρεμα και γλυκά του κουταλιού
Σε αυτή τη σύγχρονη διασκευή της συνταγής για πίττες της σάτζιης επιχειρούνται νέοι γευστικοί συνδυασμοί, που δεν ξεφεύγουν ωστόσο από τη γνωστή παλέτα γεύσεων της κυπριακής παραδοσιακής κουζίνας.
Ρυζόγαλο
Γλυκό έδεσμα, που απαντάται σε πολλές χώρες του κόσμου. Στην Κύπρο φτιαχνόταν ιδιαίτερα συχνά από οικογένειες που διατηρούσαν πρόβατα, αφού παλαιότερα παρασκευαζόταν με γάλα προβάτου και αλεύρι. Σήμερα το ρυζόγαλο φτιάχνεται με διαφοροποιημένα υλικά, όπως corn flour, γάλα της αγοράς και ρύζι που δεν λασπώνει εύκολα.
Σχετικό Περιεχόμενο - Σχετική Βιβλιογραφία
Γερασίμου, Μ. (2004). Η Οθωμανική μαγειρική, Εκδόσεις Ποταμός, Αθήνα.
Μπόζη, Σ. (2003). Πολίτικη Κουζίνα, Εκδόσεις Ελληνικά Γράμματα, Αθήνα.
Σχετικό Περιεχόμενο - Τρόφιμα
γαλατοπούρεκκον,το
Σιροπιαστό γλυκό με κρέμα από γάλα και αβγά. Συνηθιζόταν την εβδομάδα της Τυροφάγου.
κόλλυβα,τα
Κοπτή (γλυκό με σπόρους σιταριού ή παπαρούνας)
σιτάρι,το
Η καλλιέργεια και η χρήση του σιταριού μεταφέρθηκε στη Κύπρο από τη Μέση Ανατολή την εποχή το χαλκού. Η σημαντικότητα του σιταριού φαίνεται από τη φράση που χρησιμοποιούσαν οι Κύπριοι « Όταν γεωρκήση η Μεσαρκά [Μεσαορία,η = η μεγαλύτερη πεδιάδα της Κυπριακής Δημοκρατίας, ανάμεσα στα όρη Τρόοδος και Πενταδάκτυλος], χορταίνουν μανάδες και παιδιά, και όταν γεωρκήση η Πήλα πεθανίσκουν που την πείνα».
Σίτος, ο
σιτάρι
Θέμα
Περιεχόμενο
Το έργο συγχρηματοδοτείται από το Ίδρυμα Προώθησης Έρευνας Κύπρου και τα Διαρθρωτικά Ταμεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η ΔΕΣΜΗ 2008 χρηματοδοτείται από την Κυπριακή Δημοκρατία και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης της Ε.Ε
.
Πνευματικά Δικαιώματα
© 2010 - Εικονικό Μουσείο Κυπριακών Τροφίμων και Διατροφής