Σύνδεση
Αρχική
Έργο
Όραμα
Στόχοι
Οφέλη
Σε ποιους απευθύνεται
Πρόοδος έργου
Παραδοτέα
Μελλοντικά σχέδια
Δημοσιεύσεις
Λογότυπο Έργου
Συνεργάτες
Ερευνητική ομάδα
Συνεργάτες - Ερευνητές
Άλλοι συνεργάτες
Πρόσκληση σε συνεισφορά
Κύριοι Υποστηρικτές
Υποστηρικτές
Κατηγορίες Επιχορηγήσεων
Νέα
Συνδέσεις
Χάρτης Πύλης
Επικοινωνία
Τρόφιμα
Παραδοσιακές Συνταγές
Σιτηρέσιο - Γεύματα
Χώροι Παραγωγής και Διάθεσης
Τεχνικές Παραγωγής
Παραδοσιακά Σκεύη και Εργαλεία
Βιβλιογραφία
Περιήγηση σε Μουσεία Τροφίμων, Λαϊκής Τέχνης & Αγροτικής Ζωής
Διαφημίσεις Τροφίμων
Εκπαιδευτικές Εφαρμογές
Ιστορία Κυπριακών Βιομηχανιών Τροφίμων
Newsletter
λίστα
Κατάλογος ενημέρωσης
Updated list 30 09 14
Updated list 30 09 14b
DIAITOLOGOI
MASS MEDIA
LIST updated 22.1014
Συνέδριο Κυπρίων Γεύσεις
ΣΥΝΕΔΡΙΟ "ΚΥΠΡΙΩΝ ΓΕΥΣΕΙΣ"
23.10.14 xls
mme2test
Schools 25 10 14
TEST3
τεστ
TEST 10 1 17
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ 11 10 17
SXOLEIA MESH & TEXNIKHS
em@il
*
Αναζήτηση Τεκμηρίων
Τίτλος
Κυπρία συκῆ (Eίδος συκομουριάς)
Ο Θεόφραστος αναφέρει ότι η ονομασία 'Κυπρία συκή' για αυτό το είδος χρησιμοποιείται στην Κρήτη
Ονομασία - Προέλευση
Λειτουργικός & Συμβολικός Ρόλος
Συμπληρωματικές Πληροφορίες & Βιβλιογραφία
Ονομασία - Προέλευση
Κυπριακή Ονομασία Τροφίμου
Ελληνική ονομασία - Περιγραφή
Συκομουριά
Γλωσσικές Παρατηρήσεις
Στην κυπριακή διάλεκτο το είδος αυτό ονομάζεται 'τουμπεζιά' (Χατζηιωάννου 1975, 361) ενώ το επιστημονικό όνομα του είδους είναι Ficus sycomorus (Michaelides 1998, 33).
Μέθοδος Εξασφάλισης
Συλλογή
Μέθοδος Επεξεργασίας
Λειτουργικός & Συμβολικός Ρόλος
Διατροφική Αξία και Σημασία στη Διατροφή των Κυπρίων
Ο καρπός της συκομουριάς είναι ένα από τα φρούτα το οποίο καταναλωνόταν στην αρχαιότητα αλλά σήμερα δεν συναντάται συχνά στη διατροφή των Κυπρίων. Ο Μιχαηλίδης (2008, 33) ερμηνεύει την αποστροφή αυτή ως αποτέλεσμα άγνοιας της διαδικασίας την οποία περιγράφει ο Θεόφραστος, ότι δηλαδή για να ωριμάσει ο καρπός πρέπει πρώτα να χαραχθεί ώστε να τρέξει ο χυμός του.
Εορταστικές Περιστάσεις
Συμβολικές Χρήσεις
Χρήση από Ηλικιακές Ομάδες
Συμπληρωματικές Πληροφορίες & Βιβλιογραφία
Χρονολογία
Συμπληρωματικά Στοιχεία
Η 'Κυπρία συκῆ' αναφέρεται σε κείμενα τριών αρχαίων συγγραφέων. Πληροφορίες δίδονται τόσο για το δέντρο όσο και για τον καρπό. Η πρωιμότερη αναφορά προέρχεται από το Θεόφραστο (4ος-3ος αι.π.Χ.) και το έργο του 'Περί φυτών ιστορίας'. Αναφέρει συγκεκριμένα ότι το δέντρο αυτό, το οποίο μοιάζει με 'συκομουριά' και το οποίο ονομάζεται 'Κυπρία συκῆ' συναντιέται στην Κρήτη. Ο καρπός του ωριμάζει τέσσερις φορές το χρόνο. Για να ωριμάσει όμως ο καρπός του πρέπει πρώτα να χαραχθεί και να τρέξει ο χυμός του. Η γεύση του καρπού είναι γλυκιά και παραπέμπει στο σύκο, το εσωτερικό του μοιάζει με τα άγριο σύκο και έχει το μέγεθος του δαμάσκηνου (Θεόφραστος, Περί φυτών ιστορίας 4.3). Οι άλλες δύο αναφορές χρονολογούνται στον 1ο αι.μ.Χ. και προέρχονται από τον Πεδάνιο Διοσκουρίδη, σημαντικό γιατρό της αρχαιότητας και τον Πλίνιο. Ο Πεδάνιος Διοσκουρίδης στο έργο του 'Περί ύλης ιατρικής' ονομάζει το δέντρο 'συκόμορον' και ότι στην Κύπρο υπάρχει ένα διαφορετικό ειδος, του οποίου τα φύλλα μοιάζουν με της φτελιάς, ο καρπός έχει το μέγεθος δαμάσκηνου και είναι πιο γλυκύς (Πεδάνιος Διοσκουρίδης, Περί ύλης ιατρικής 1.127). Ο Πλίνιος στο έργο του 'Φυσική Ιστορία' κάνει ειδική αναφορά στην 'Κυπρία συκή'. Οι πληροφορίες που παραθέτει είναι ανάλογες με το κείμενο του Θεόφραστου (Πλίνιος, Φυσική ιστορία 13.58). Στην περιοχή της Αγίας Νάπας σήμερα τρεις συκομουριές έχουν κηρυχθεί προστατευόμενες ως αιωνόβια δέντρα από το Τμήμα Δασών κι έχουν ηλικίες 600, 350 και 250 ετών (Τμήμα Δασών).
Βιβλιογραφία
Θεόφραστος, Περί Φυτών Ιστορίας 4.2.3 στο: Hort, A. μτφ. (1990) Theophrastus-Enquiry Into Plants, Loeb Classical Library τ.1, Cambridge: Harvard University Press, 292-293 Michaelides, D. (1998) 'The Food in Ancient Cyprus' στο: Lysaght, P. Food and the Traveller-Migration, Immigration, Tourism and Ethnic group, Nicosia: Intercollege Press, 33 Πεδάνιος Διοσκουρίδης, Περί Ύλης Ιατρικής στο: Χατζηιωάννου, Κ. (1975) Η Αρχαία Κύπρος εις τας Ελληνικάς Πηγάς, τ.B'. Λευκωσία: Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου-εκδόσεις, 360-361 Πλίνιος, Φυσική Ιστορία 13.58 στο: Rackham, H. μτφ. (1968) Pliny-Natural History, Loeb Classical Library τ.4, Cambridge: Harvard University Press, 132-133 Τμήμα Δασών [online] 'Αιωνόβια δέντρα μνημεία της φύσης' στο:
[1η Φεβρουαρίου 2011] Χατζηιωάννου, Κ. (1975) Η Αρχαία Κύπρος εις τας Ελληνικάς Πηγάς, B'. Λευκωσία: Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου-εκδόσεις, 361
Ερευνητής / Καταχωρητής
Νατάσα Χαραλάπους
Φωτογραφίες
Συνημμένα
Περισσότερα
Σχετικό Περιεχόμενο - Συνταγές
Μαρμελάδα σύκο
"Πλένουμε, καθαρίζουμε τα σύκα και τα βάζουμε σε βαθιά κατσαρόλα με τη ζάχαρη. Πιέζουμε με την παλάμη να γίνουν μια μάζα. " (Σωτήρα Κυριάκου, Κυπερούντα)
Παστόσυκα
Παλαιότερα τα ξηρά άσπρα σύκα ονομάζονταν παστόσυκα, τα δε ξηρά βαζανάτα, μαξίλλες. Οι μαξίλλες παρασκευάζονται στην Πάφο. Οι πιο γλυκές και εύγευστες είναι αυτές της Λυσού και των Αρόδων (χωριά της Πάφου).
Συκόπιττα
Μικρή πίτα, φτιαγμένη με μείγμα από πολτό σύκου, αμύγδαλα, γλυκάνισο και ροδόσταγμα.
Σχετικό Περιεχόμενο - Τρόφιμα
βάρτικον,το
Ποικιλία κυπριακού σύκου. Τα βάρτικα σύκα είναι μεγάλα, σε σχήμα αχλαδιού, και θεωρούνται εξαιρετικά εύγευστα.
Μαξίλλες Λυσού
Είδος παστού σύκου που παρασκευάζεται στο χωριό Λυσός της επαρχίας Πάφου.
Σύκα Τηλλυρίας (γαστρονομικός χάρτης)
Θέμα
Περιεχόμενο
Το έργο συγχρηματοδοτείται από το Ίδρυμα Προώθησης Έρευνας Κύπρου και τα Διαρθρωτικά Ταμεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η ΔΕΣΜΗ 2008 χρηματοδοτείται από την Κυπριακή Δημοκρατία και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης της Ε.Ε
.
Πνευματικά Δικαιώματα
© 2010 - Εικονικό Μουσείο Κυπριακών Τροφίμων και Διατροφής