Giriş
Αρχική
Έργο
Όραμα
Στόχοι
Οφέλη
Σε ποιους απευθύνεται
Πρόοδος έργου
Παραδοτέα
Μελλοντικά σχέδια
Δημοσιεύσεις
Λογότυπο Έργου
Συνεργάτες
Ερευνητική ομάδα
Συνεργάτες - Ερευνητές
Άλλοι συνεργάτες
Πρόσκληση σε συνεισφορά
Κύριοι Υποστηρικτές
Υποστηρικτές
Κατηγορίες Επιχορηγήσεων
Νέα
Συνδέσεις
Χάρτης Πύλης
Επικοινωνία
Τρόφιμα
Παραδοσιακές Συνταγές
Σιτηρέσιο - Γεύματα
Χώροι Παραγωγής και Διάθεσης
Τεχνικές Παραγωγής
Παραδοσιακά Σκεύη και Εργαλεία
Βιβλιογραφία
Περιήγηση σε Μουσεία Τροφίμων, Λαϊκής Τέχνης & Αγροτικής Ζωής
Διαφημίσεις Τροφίμων
Εκπαιδευτικές Εφαρμογές
Ιστορία Κυπριακών Βιομηχανιών Τροφίμων
Newsletter
λίστα
Κατάλογος ενημέρωσης
Updated list 30 09 14
Updated list 30 09 14b
DIAITOLOGOI
MASS MEDIA
LIST updated 22.1014
Συνέδριο Κυπρίων Γεύσεις
ΣΥΝΕΔΡΙΟ "ΚΥΠΡΙΩΝ ΓΕΥΣΕΙΣ"
23.10.14 xls
mme2test
Schools 25 10 14
TEST3
τεστ
TEST 10 1 17
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ 11 10 17
SXOLEIA MESH & TEXNIKHS
em@il
*
Αναζήτηση Τεκμηρίων
Başlık
Παντζάρια (γιαχνί) με χοιρινό
Το πιάτο έχει το χαρακτηριστικό κόκκινο χρώμα του παντζαριού, με το οποίο βάφονται και όλα τα υπόλοιπα υλικά. Συνήθιζαν να το μαγειρεύουν με κρεμμύδι και σέλινο στους γάμους στην περιοχή της Πιτσιλιάς.
Ονομασία - Συνταγή
Λειτουργικός & Συμβολικός Ρόλος
Συμπληρωματικές Πληροφορίες & Βιβλιογραφία
Ονομασία - Συνταγή
Κυπριακή Ονομασία Εδέσματος
Ελληνική Ονομασία - Περιγραφή
Παντζάρια (γιαχνί) με χοιρινό κρέας.
Ετυμολογία - Γλωσσικές Παρατηρήσεις
Υλικά Συνταγής
Εκδοχή Α΄ 1 κιλό κρέας χοιρινό 1 κιλό παντζάρια 2 κλωνάρια σέλινο 1 κρεμμύδι ¼ ποτηριού λάδι Εκδοχή Β΄ 1 κιλό χοιρινό 3-4 παντζάρια Σέλινο 4-5 πατάτες Αλάτι –πιπέρι Δάφνη-αρτυσιά (κύμινο) Χυμός ντομάτας Εκδοχή Γ΄ Χοιρινό κομμένο σε κύβους Παντζάρια κομμένα σε κομμάτια Κρεμμύδι και σέλινο (προαιρετικά) Ελαιόλαδο Αλάτι Εκδοχή Δ΄ 1 κιλό χοιρινό 3-4 παντζάρια 4-5 πατάτες Αλάτι, πιπέρι Χυμός λεμονιού Πάστα ντομάτας, αρτυσιά, δάφνη, σέλινο, (προαιρετικά)
Εκτέλεση Συνταγής
Εκδοχή Α΄ Ρίχνετε το κρέας στο λάδι να τσιγαριστεί, ρίχνετε το σέλινο και το κρεμμύδι να τσιγαριστούν και αυτά λίγο. Αφού καθαρίσετε τα παντζάρια, τα κόβετε σε μικρές στρογγυλές ροδέλες και τα ρίχνετε και αυτά στην κατσαρόλα μαζί με τα άλλα υλικά. Τα αφήνετε να ψηθούν καλά και τα σερβίρετε με λεμόνι και πιπέρι. (Κυπερούντα, βλ. Κούρρη και Λαζάρου 2007) Εκδοχή Β΄ Βάζουμε το χοιρινό στην κατσαρόλα και το αφήνουμε να βράσει λίγο. Καθαρίζουμε τα παντζάρια και τα κόβουμε σε λεπτές φέτες. Προσθέτουμε τα παντζάρια στην κατσαρόλα, μετά βάζουμε το σέλινο και τη δάφνη. Καθαρίζουμε τις πατάτες, τις κόβουμε στα τέσσερα και μετά τις βάζουμε στην κατσαρόλα, προσθέτουμε το χυμό ντομάτας και την αρτυσιά και το αφήνουμε μέχρι να ψηθεί. (Άντρη Δημητρίου, Κυπερούντα) Εκδοχή Γ΄ Κοκκινίζουμε στο ελαιόλαδο το χοιρινό, αφού πρώτα το κόψουμε σε κομμάτια διπλάσια από τα κομμάτια που είναι κομμένα τα παντζάρια. Προσθέτουμε τα παντζάρια στο χοιρινό και ανακατεύουμε για λίγο. Στη συνέχεια προσθέτουμε νερό και αλάτι και τα αφήνουμε να ψηθούν. (ΥΓΦΠΠ 2006, 39) Εκδοχή Δ΄ Βάζουμε το χοιρινό στην κατσαρόλα, το αφήνουμε να βράσει λίγο, καθαρίζουμε τα παντζάρια και τα κόβουμε σε λεπτές φέτες. Προσθέτουμε τα παντζάρια στην κατσαρόλα και στη συνέχεια τις πατάτες, μοιρασμένες στα τέσσερα. Προσθέτουμε τον χυμό λεμονιού, αλατοπιπερώνουμε και το αφήνουμε μέχρι να ψηθεί. (Κυθραιώτου 2013, 50)
Μέθοδος Μαγειρέματος
Ψήσιμο σε κατσαρόλα.
Σχόλια Συνταγής
Στην περιοχή της Μαραθάσας, το συγκεκριμένο πιάτο υπάρχει σε διάφορες παραλλαγές. Στον Μουτουλλά χρησιμοποιούσαν την πέτσα του χοίρου αντί για κρέας, επειδή θεωρούσαν ότι έτσι το φαγητό αποκτά ωραιότερη γεύση. Το σέρβιραν με λεμόνι και πιπέρι χωρίς κανένα επιπρόσθετο μπαχαρικό ή σάλτσα ντομάτας. Σε άλλες περιοχές, όμως, συναντούμε το φαγητό αυτό με ντομάτα και αρτυσιά (κύμινο), ιδιαίτερα στην περιοχή Μόρφου όπου καλλιεργούσαν το κύμινο (Κυθραιώτου 2013, 50).
Λειτουργικός & Συμβολικός Ρόλος
Διατροφική Αξία και Σημασία στη Διατροφή των Κυπρίων
Εορταστικές Περιστάσεις
Συνήθιζαν να το μαγειρεύουν με κρεμμύδι και σέλινο στους γάμους στην περιοχή της Πιτσιλιάς (ΥΓΦΠΠ 2006, 39). Στη Μαραθάσα τα παντζάρια με το χοιρινό ήταν δημοφιλές εορταστικό πιάτο το οποίο σερβιρόταν συνήθως στους γάμους (Κυθραιώτου 2013, 50).
Συμβολικές Χρήσεις
Χρήση από Ηλικιακές Ομάδες
Συμπληρωματικές Πληροφορίες & Βιβλιογραφία
Χρονολογία
Συμπληρωματικά Στοιχεία
Βιβλιογραφικές Αναφορές
Κούρρη, Π. και Λαζάρου, Σ. (επιμ.) (2007). Παραδοσιακές συνταγές του χωριού Κυπερούντα, Αδημοσίευτα στοιχεία. Κυθραιώτου, Φ. (2013). Γαστρονομικός οδηγός Μαραθάσας, Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού-Παιδαγωγικό Ινστιτούτο, Λευκωσία. Υπουργείο Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος, Τμήμα Γεωργίας (2006). Κυπριακά παραδοσιακά παρασκευάσματα, Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών, Λευκωσία. Προφορική μαρτυρία: Άντρη Δημητρίου, Κυπερούντα (βλ. Κούρρη, Π. και Λαζάρου, Σ. (επιμ.) (2007). Παραδοσιακές συνταγές του χωριού Κυπερούντα, Αδημοσίευτα στοιχεία).
Ερευνητής / Καταχωρητής
Στάλω Λαζάρου, Βαρβάρα Γιάγκου / Πετρούλα Χατζηττοφή
Φωτογραφίες
Συνημμένα
Βρέθηκε μία εγγραφή.
1
Başlık
Διατροφική ανάλυση της συνταγής για τα παντζάρια με χοιρινό (Χ. Τσιάκλα, 2011).
Περισσότερα
Konu
Gövde
Το έργο συγχρηματοδοτείται από το Ίδρυμα Προώθησης Έρευνας Κύπρου και τα Διαρθρωτικά Ταμεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η ΔΕΣΜΗ 2008 χρηματοδοτείται από την Κυπριακή Δημοκρατία και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης της Ε.Ε
.
Πνευματικά Δικαιώματα
© 2010 - Εικονικό Μουσείο Κυπριακών Τροφίμων και Διατροφής