Giriş
Αρχική
Έργο
Όραμα
Στόχοι
Οφέλη
Σε ποιους απευθύνεται
Πρόοδος έργου
Παραδοτέα
Μελλοντικά σχέδια
Δημοσιεύσεις
Λογότυπο Έργου
Συνεργάτες
Ερευνητική ομάδα
Συνεργάτες - Ερευνητές
Άλλοι συνεργάτες
Πρόσκληση σε συνεισφορά
Κύριοι Υποστηρικτές
Υποστηρικτές
Κατηγορίες Επιχορηγήσεων
Νέα
Συνδέσεις
Χάρτης Πύλης
Επικοινωνία
Τρόφιμα
Παραδοσιακές Συνταγές
Σιτηρέσιο - Γεύματα
Χώροι Παραγωγής και Διάθεσης
Τεχνικές Παραγωγής
Παραδοσιακά Σκεύη και Εργαλεία
Βιβλιογραφία
Περιήγηση σε Μουσεία Τροφίμων, Λαϊκής Τέχνης & Αγροτικής Ζωής
Διαφημίσεις Τροφίμων
Εκπαιδευτικές Εφαρμογές
Ιστορία Κυπριακών Βιομηχανιών Τροφίμων
Newsletter
λίστα
Κατάλογος ενημέρωσης
Updated list 30 09 14
Updated list 30 09 14b
DIAITOLOGOI
MASS MEDIA
LIST updated 22.1014
Συνέδριο Κυπρίων Γεύσεις
ΣΥΝΕΔΡΙΟ "ΚΥΠΡΙΩΝ ΓΕΥΣΕΙΣ"
23.10.14 xls
mme2test
Schools 25 10 14
TEST3
τεστ
TEST 10 1 17
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ 11 10 17
SXOLEIA MESH & TEXNIKHS
em@il
*
Αναζήτηση Τεκμηρίων
Başlık
αρκοπέζουνον,το
Το αγριοπερίστερο.
Ονομασία - Προέλευση
Λειτουργικός & Συμβολικός Ρόλος
Συμπληρωματικές Πληροφορίες & Βιβλιογραφία
Ονομασία - Προέλευση
Κυπριακή Ονομασία Τροφίμου
Ελληνική ονομασία - Περιγραφή
αγριοπερίστερο (Μεγάλη Κυπριακή Εγκυκλοπαίδεια, τ. 2, λήμμα αρκοπέζουνον ή πιπίνιν, 303), αδέσποτο περιστέρι (Γιαγκουλλής 2009, λήμμα αρκοπέζουνον,το, 76) Το μη οικόσιτο περιστέρι. Έχει χρώμα γκρίζο προς ανοιχτό γαλάζιο και δύο μαύρες ραβδώσεις στις φτερούγες και μία πλατιά μαύρη γραμμή στο τέλος της ουράς του. Ο λαιμός του είναι χρυσοπράσινος, τα πόδια του κόκκινα, τα μάτια του πορτοκαλιά και το μήκος του 33 εκ. (Μεγάλη Κυπριακή Εγκυκλοπαίδεια, τ. 2, λήμμα αρκοπέζουνον ή πιπίνιν, 303).
Γλωσσικές Παρατηρήσεις
ΕΤΥΜ. < άρκον + πεζούνιν (pigeon) (Γιαγκουλλής 2009, λήμμα αρκοπέζουνον,το, 76) Επιστημονική ονομασία: Columba livia/Columbidae (Μεγάλη Κυπριακή Εγκυκλοπαίδεια, τ. 2, λήμμα αρκοπέζουνον ή πιπίνιν, 303)
Μέθοδος Εξασφάλισης
Κυνήγι
Μέθοδος Επεξεργασίας
Τρώγεται βραστό (Μεγάλη Κυπριακή Εγκυκλοπαίδεια, τ. 2, λήμμα αρκοπέζουνον ή πιπίνιν, 303).
Λειτουργικός & Συμβολικός Ρόλος
Διατροφική Αξία και Σημασία στη Διατροφή των Κυπρίων
Το κρέας τους είναι σκληρό.
Εορταστικές Περιστάσεις
Συμβολικές Χρήσεις
Χρήση από Ηλικιακές Ομάδες
Συμπληρωματικές Πληροφορίες & Βιβλιογραφία
Χρονολογία
Συμπληρωματικά Στοιχεία
Στο χωριό Σωτήρα της επαρχίας Αμμοχώστου συνήθιζαν να βάζουν κοφίνια επενδυμένα με ύφασμα και άχυρα σε καλυμμένα σημεία της αυλής για να «τζιθκιάζουν» και να γεννούν τα αγριοπερίστερα και να παίρνουν μετά τα μικρά τους για κατανάλωση (Προφ. μαρτυρία: Κυριάκος Παντελή, 71 ετών, Σωτήρα - Αμμόχωστος).
Βιβλιογραφία
Γιαγκουλλής Κ. Γ. (2009), Θησαυρός Κυπριακής Διαλέκτου. Ερμηνευτικό, Ετυμολογικό, Φρασεολογικό και Ονοματολογικό Λεξικό της Μεσαιωνικής και Νεότερης Κυπριακής Διαλέκτου, Βιβλιοθήκη Κυπρίων Λαϊκών Ποιητών,70, Εκδόσεις Theopress, Λευκωσία. Παυλίδης Α. (επιμ.) (1985), Μεγάλη Κυπριακή Εγκυκλοπαίδεια, τ. 2, Φιλόκυπρος, Λευκωσία. Προφ. μαρτυρία: Κυριάκος Παντελή, 71 ετών (ημερομ. γένν. 20/02/1943), Σωτήρα - Αμμόχωστος.
Ερευνητής / Καταχωρητής
Κυριακή Παντελή, Αργυρώ Ξενοφώντος
Φωτογραφίες
Συνημμένα
Περισσότερα
Konu
Gövde
Το έργο συγχρηματοδοτείται από το Ίδρυμα Προώθησης Έρευνας Κύπρου και τα Διαρθρωτικά Ταμεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η ΔΕΣΜΗ 2008 χρηματοδοτείται από την Κυπριακή Δημοκρατία και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης της Ε.Ε
.
Πνευματικά Δικαιώματα
© 2010 - Εικονικό Μουσείο Κυπριακών Τροφίμων και Διατροφής