Sign In
Home
Project
Vision
Goals
Benefits
Target group
Integration
Deliverables
Future plans
Publications
Logo
Partners
Research team
Partners - Researchers
Other partners
Contribution
Main supporters
Supporters
Grants
News
Connections
Sitemap
Contact
Foods
Traditional recipes
Ratio - Lunches
Production areas
Production methods
Traditional utensils and tools
Bibliography
Food museums tour
Food ads
Education
Food industries history of Cyprus
Newsletter
newsletter
Κατάλογος ενημέρωσης
Updated list 30 09 14
Updated list 30 09 14b
DIAITOLOGOI
MASS MEDIA
LIST updated 22.1014
Συνέδριο Κυπρίων Γεύσεις
ΣΥΝΕΔΡΙΟ "ΚΥΠΡΙΩΝ ΓΕΥΣΕΙΣ"
23.10.14 xls
mme2test
Schools 25 10 14
TEST3
τεστ
TEST 10 1 17
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ 11 10 17
SXOLEIA MESH & TEXNIKHS
em@il
*
Τεκμήρια
Title
αρκοπέζουνον,το
Το αγριοπερίστερο.
Name - Origin
Functional Role
Additional information & references
Name - Origin
Κυπριακή Ονομασία Τροφίμου
Ελληνική ονομασία - Περιγραφή
αγριοπερίστερο (Μεγάλη Κυπριακή Εγκυκλοπαίδεια, τ. 2, λήμμα αρκοπέζουνον ή πιπίνιν, 303), αδέσποτο περιστέρι (Γιαγκουλλής 2009, λήμμα αρκοπέζουνον,το, 76) Το μη οικόσιτο περιστέρι. Έχει χρώμα γκρίζο προς ανοιχτό γαλάζιο και δύο μαύρες ραβδώσεις στις φτερούγες και μία πλατιά μαύρη γραμμή στο τέλος της ουράς του. Ο λαιμός του είναι χρυσοπράσινος, τα πόδια του κόκκινα, τα μάτια του πορτοκαλιά και το μήκος του 33 εκ. (Μεγάλη Κυπριακή Εγκυκλοπαίδεια, τ. 2, λήμμα αρκοπέζουνον ή πιπίνιν, 303).
Γλωσσικές Παρατηρήσεις
ΕΤΥΜ. < άρκον + πεζούνιν (pigeon) (Γιαγκουλλής 2009, λήμμα αρκοπέζουνον,το, 76) Επιστημονική ονομασία: Columba livia/Columbidae (Μεγάλη Κυπριακή Εγκυκλοπαίδεια, τ. 2, λήμμα αρκοπέζουνον ή πιπίνιν, 303)
Μέθοδος Εξασφάλισης
Κυνήγι
Μέθοδος Επεξεργασίας
Τρώγεται βραστό (Μεγάλη Κυπριακή Εγκυκλοπαίδεια, τ. 2, λήμμα αρκοπέζουνον ή πιπίνιν, 303).
Functional Role
Διατροφική Αξία και Σημασία στη Διατροφή των Κυπρίων
Το κρέας τους είναι σκληρό.
Εορταστικές Περιστάσεις
Συμβολικές Χρήσεις
Χρήση από Ηλικιακές Ομάδες
Additional information & references
Χρονολογία
Συμπληρωματικά Στοιχεία
Στο χωριό Σωτήρα της επαρχίας Αμμοχώστου συνήθιζαν να βάζουν κοφίνια επενδυμένα με ύφασμα και άχυρα σε καλυμμένα σημεία της αυλής για να «τζιθκιάζουν» και να γεννούν τα αγριοπερίστερα και να παίρνουν μετά τα μικρά τους για κατανάλωση (Προφ. μαρτυρία: Κυριάκος Παντελή, 71 ετών, Σωτήρα - Αμμόχωστος).
Βιβλιογραφία
Γιαγκουλλής Κ. Γ. (2009), Θησαυρός Κυπριακής Διαλέκτου. Ερμηνευτικό, Ετυμολογικό, Φρασεολογικό και Ονοματολογικό Λεξικό της Μεσαιωνικής και Νεότερης Κυπριακής Διαλέκτου, Βιβλιοθήκη Κυπρίων Λαϊκών Ποιητών,70, Εκδόσεις Theopress, Λευκωσία. Παυλίδης Α. (επιμ.) (1985), Μεγάλη Κυπριακή Εγκυκλοπαίδεια, τ. 2, Φιλόκυπρος, Λευκωσία. Προφ. μαρτυρία: Κυριάκος Παντελή, 71 ετών (ημερομ. γένν. 20/02/1943), Σωτήρα - Αμμόχωστος.
Ερευνητής / Καταχωρητής
Κυριακή Παντελή, Αργυρώ Ξενοφώντος
Photographs
Attachments
More
Subject
Body
Το έργο συγχρηματοδοτείται από το Ίδρυμα Προώθησης Έρευνας Κύπρου και τα Διαρθρωτικά Ταμεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η ΔΕΣΜΗ 2008 χρηματοδοτείται από την Κυπριακή Δημοκρατία και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης της Ε.Ε.
Πνευματικά Δικαιώματα
© 2010 - Εικονικό Μουσείο Κυπριακών Τροφίμων και Διατροφής
GNOMON Pliroforiki (Cyprus) Ltd