Giriş
Αρχική
Έργο
Όραμα
Στόχοι
Οφέλη
Σε ποιους απευθύνεται
Πρόοδος έργου
Παραδοτέα
Μελλοντικά σχέδια
Δημοσιεύσεις
Λογότυπο Έργου
Συνεργάτες
Ερευνητική ομάδα
Συνεργάτες - Ερευνητές
Άλλοι συνεργάτες
Πρόσκληση σε συνεισφορά
Κύριοι Υποστηρικτές
Υποστηρικτές
Κατηγορίες Επιχορηγήσεων
Νέα
Συνδέσεις
Χάρτης Πύλης
Επικοινωνία
Τρόφιμα
Παραδοσιακές Συνταγές
Σιτηρέσιο - Γεύματα
Χώροι Παραγωγής και Διάθεσης
Τεχνικές Παραγωγής
Παραδοσιακά Σκεύη και Εργαλεία
Βιβλιογραφία
Περιήγηση σε Μουσεία Τροφίμων, Λαϊκής Τέχνης & Αγροτικής Ζωής
Διαφημίσεις Τροφίμων
Εκπαιδευτικές Εφαρμογές
Ιστορία Κυπριακών Βιομηχανιών Τροφίμων
Newsletter
λίστα
Κατάλογος ενημέρωσης
Updated list 30 09 14
Updated list 30 09 14b
DIAITOLOGOI
MASS MEDIA
LIST updated 22.1014
Συνέδριο Κυπρίων Γεύσεις
ΣΥΝΕΔΡΙΟ "ΚΥΠΡΙΩΝ ΓΕΥΣΕΙΣ"
23.10.14 xls
mme2test
Schools 25 10 14
TEST3
τεστ
TEST 10 1 17
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ 11 10 17
SXOLEIA MESH & TEXNIKHS
em@il
*
Αναζήτηση Τεκμηρίων
Başlık
βορτακούδιν,το
Είδος σησαμωτού κουλουριού των Χριστουγέννων, σε σχήμα μικρού βατράχου.
Ονομασία - Προέλευση
Λειτουργικός & Συμβολικός Ρόλος
Συμπληρωματικές Πληροφορίες & Βιβλιογραφία
Ονομασία - Προέλευση
Κυπριακή Ονομασία Τροφίμου
Ελληνική ονομασία - Περιγραφή
Είδος κουλουριού σε σχήμα βατράχου, ένα από τα σησαμωτά που παρασκευάζαν τα Χριστούγεννα. Τα σησαμωτά αυτά ανάλογα με το σχήμα τους έχουν διάφορες ονομασίες (Κυπρή και Πρωτοπαπά 2007, 267-268).
Γλωσσικές Παρατηρήσεις
βόρτακος (ο) = βάτραχος, πληθ. βόρτατζ̆οι (οι) βορτακούδιν (το) = βατραχάκι, πληθ. βορτακούδκια (τα) (Κυπρή 1983 [2003²], λήμμα βόρτακος,ο, 9)
Μέθοδος Εξασφάλισης
Άλλο
Μέθοδος Επεξεργασίας
Τα βορτακούδκια παρασκευάζονταν με μικρό κομμάτι ζύμης από εκείνη που ετοίμαζαν ήδη για τα μεγαλύτερα ψωμιά (βλ. λήμμα σησαμωτά,τα στην κατηγορία Τρόφιμα). «Την παραμονήν των Χριστουγέννων επυρώνναμεν [ανάβαμε] τους φούρνους τζι εκάμναμεν κουλλούρκα μιάλα τζαι μιτσιά τζαι την βασιλόπιτταν. Τα κουλλούρκα ήτουν με σησάμιν, εκάμναμεν βορτάκους, το ζεμπύλιν τζαι ψάριν της θάλασσας. Όσες είχασιν τζαι μωρά εκάμναν τζαι πούππες [κούκλες] με το ζυμάριν τζι εψήνναν τες» (Μαυροκορδάτος 2003, 351).
Λειτουργικός & Συμβολικός Ρόλος
Διατροφική Αξία και Σημασία στη Διατροφή των Κυπρίων
Εορταστικές Περιστάσεις
Παρασκευάζονται τα Χριστούγεννα.
Συμβολικές Χρήσεις
Η παρασκευή σησαμωτών σε σχήμα βατράχων είναι συμβολική, αφού σύμφωνα με μια παλιά παράδοση ο βάτραχος ευλογήθηκε από τον Χριστό, όταν έφερε νερό για να σβήσει τη φωτιά που άναψαν οι Εβραίοι για να τον κάψουν (Κυπρή και Πρωτοπαπά 2007, 267-268).
Χρήση από Ηλικιακές Ομάδες
Συμπληρωματικές Πληροφορίες & Βιβλιογραφία
Χρονολογία
Συμπληρωματικά Στοιχεία
Βιβλιογραφία
Κυπρή Θ. Δ. (επιμ.) (1983 [2003²]), Υλικά διά την σύνταξιν ιστορικού λεξικού της κυπριακής διαλέκτου, Μέρος Β΄, Γλωσσάριον Ξενοφώντος Π. Φαρμακίδου, Δημοσιεύματα του Κέντρου Επιστημονικών Ερευνών, IX, Λευκωσία. Κυπρή Θ. και Πρωτοπαπά Κ. (2007), «Κυπριακά παραδοσιακά ζυμώματα», Φούρνοι και παραδοσιακά ζυμώματα στη Θράκη, το Αιγαίο και την Κύπρο (Πρόγραμμα Θράκη-Αιγαίο-Κύπρος), Θήρα, 261-278. Μαυροκορδάτος Γ. Ι. (2003), Δίκωμο: Το χθες και το σήμερα, Λευκωσία. Πηγή φωτογραφίας: «Ζυμώματα διαφόρων σχημάτων. Το βορτακούδι διακρίνεται πάνω δεξιά. Στα υπόλοιπα περιλαμβάνονται γλισταρκά, ζεμπυλούθκια και ψάρι» (Μαρία Θεοφάνους)
Ερευνητής / Καταχωρητής
Σάββας Πολυβίου, Ελένη Χρίστου / Πετρούλα Χατζηττοφή, Αργυρώ Ξενοφώντος
Φωτογραφίες
Συνημμένα
Περισσότερα
Konu
Gövde
Το έργο συγχρηματοδοτείται από το Ίδρυμα Προώθησης Έρευνας Κύπρου και τα Διαρθρωτικά Ταμεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η ΔΕΣΜΗ 2008 χρηματοδοτείται από την Κυπριακή Δημοκρατία και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης της Ε.Ε
.
Πνευματικά Δικαιώματα
© 2010 - Εικονικό Μουσείο Κυπριακών Τροφίμων και Διατροφής