Sign In
Home
Project
Vision
Goals
Benefits
Target group
Integration
Deliverables
Future plans
Publications
Logo
Partners
Research team
Partners - Researchers
Other partners
Contribution
Main supporters
Supporters
Grants
News
Connections
Sitemap
Contact
Foods
Traditional recipes
Ratio - Lunches
Production areas
Production methods
Traditional utensils and tools
Bibliography
Food museums tour
Food ads
Education
Food industries history of Cyprus
Newsletter
newsletter
Κατάλογος ενημέρωσης
Updated list 30 09 14
Updated list 30 09 14b
DIAITOLOGOI
MASS MEDIA
LIST updated 22.1014
Συνέδριο Κυπρίων Γεύσεις
ΣΥΝΕΔΡΙΟ "ΚΥΠΡΙΩΝ ΓΕΥΣΕΙΣ"
23.10.14 xls
mme2test
Schools 25 10 14
TEST3
τεστ
TEST 10 1 17
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ 11 10 17
SXOLEIA MESH & TEXNIKHS
em@il
*
Τεκμήρια
Title
βορτακούδιν,το
Είδος σησαμωτού κουλουριού των Χριστουγέννων, σε σχήμα μικρού βατράχου.
Name - Origin
Functional Role
Additional information & references
Name - Origin
Κυπριακή Ονομασία Τροφίμου
Ελληνική ονομασία - Περιγραφή
Είδος κουλουριού σε σχήμα βατράχου, ένα από τα σησαμωτά που παρασκευάζαν τα Χριστούγεννα. Τα σησαμωτά αυτά ανάλογα με το σχήμα τους έχουν διάφορες ονομασίες (Κυπρή και Πρωτοπαπά 2007, 267-268).
Γλωσσικές Παρατηρήσεις
βόρτακος (ο) = βάτραχος, πληθ. βόρτατζ̆οι (οι) βορτακούδιν (το) = βατραχάκι, πληθ. βορτακούδκια (τα) (Κυπρή 1983 [2003²], λήμμα βόρτακος,ο, 9)
Μέθοδος Εξασφάλισης
Άλλο
Μέθοδος Επεξεργασίας
Τα βορτακούδκια παρασκευάζονταν με μικρό κομμάτι ζύμης από εκείνη που ετοίμαζαν ήδη για τα μεγαλύτερα ψωμιά (βλ. λήμμα σησαμωτά,τα στην κατηγορία Τρόφιμα). «Την παραμονήν των Χριστουγέννων επυρώνναμεν [ανάβαμε] τους φούρνους τζι εκάμναμεν κουλλούρκα μιάλα τζαι μιτσιά τζαι την βασιλόπιτταν. Τα κουλλούρκα ήτουν με σησάμιν, εκάμναμεν βορτάκους, το ζεμπύλιν τζαι ψάριν της θάλασσας. Όσες είχασιν τζαι μωρά εκάμναν τζαι πούππες [κούκλες] με το ζυμάριν τζι εψήνναν τες» (Μαυροκορδάτος 2003, 351).
Functional Role
Διατροφική Αξία και Σημασία στη Διατροφή των Κυπρίων
Εορταστικές Περιστάσεις
Παρασκευάζονται τα Χριστούγεννα.
Συμβολικές Χρήσεις
Η παρασκευή σησαμωτών σε σχήμα βατράχων είναι συμβολική, αφού σύμφωνα με μια παλιά παράδοση ο βάτραχος ευλογήθηκε από τον Χριστό, όταν έφερε νερό για να σβήσει τη φωτιά που άναψαν οι Εβραίοι για να τον κάψουν (Κυπρή και Πρωτοπαπά 2007, 267-268).
Χρήση από Ηλικιακές Ομάδες
Additional information & references
Χρονολογία
Συμπληρωματικά Στοιχεία
Βιβλιογραφία
Κυπρή Θ. Δ. (επιμ.) (1983 [2003²]), Υλικά διά την σύνταξιν ιστορικού λεξικού της κυπριακής διαλέκτου, Μέρος Β΄, Γλωσσάριον Ξενοφώντος Π. Φαρμακίδου, Δημοσιεύματα του Κέντρου Επιστημονικών Ερευνών, IX, Λευκωσία. Κυπρή Θ. και Πρωτοπαπά Κ. (2007), «Κυπριακά παραδοσιακά ζυμώματα», Φούρνοι και παραδοσιακά ζυμώματα στη Θράκη, το Αιγαίο και την Κύπρο (Πρόγραμμα Θράκη-Αιγαίο-Κύπρος), Θήρα, 261-278. Μαυροκορδάτος Γ. Ι. (2003), Δίκωμο: Το χθες και το σήμερα, Λευκωσία. Πηγή φωτογραφίας: «Ζυμώματα διαφόρων σχημάτων. Το βορτακούδι διακρίνεται πάνω δεξιά. Στα υπόλοιπα περιλαμβάνονται γλισταρκά, ζεμπυλούθκια και ψάρι» (Μαρία Θεοφάνους)
Ερευνητής / Καταχωρητής
Σάββας Πολυβίου, Ελένη Χρίστου / Πετρούλα Χατζηττοφή, Αργυρώ Ξενοφώντος
Photographs
Attachments
More
Subject
Body
Το έργο συγχρηματοδοτείται από το Ίδρυμα Προώθησης Έρευνας Κύπρου και τα Διαρθρωτικά Ταμεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η ΔΕΣΜΗ 2008 χρηματοδοτείται από την Κυπριακή Δημοκρατία και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης της Ε.Ε.
Πνευματικά Δικαιώματα
© 2010 - Εικονικό Μουσείο Κυπριακών Τροφίμων και Διατροφής
GNOMON Pliroforiki (Cyprus) Ltd