Giriş
Αρχική
Έργο
Όραμα
Στόχοι
Οφέλη
Σε ποιους απευθύνεται
Πρόοδος έργου
Παραδοτέα
Μελλοντικά σχέδια
Δημοσιεύσεις
Λογότυπο Έργου
Συνεργάτες
Ερευνητική ομάδα
Συνεργάτες - Ερευνητές
Άλλοι συνεργάτες
Πρόσκληση σε συνεισφορά
Κύριοι Υποστηρικτές
Υποστηρικτές
Κατηγορίες Επιχορηγήσεων
Νέα
Συνδέσεις
Χάρτης Πύλης
Επικοινωνία
Τρόφιμα
Παραδοσιακές Συνταγές
Σιτηρέσιο - Γεύματα
Χώροι Παραγωγής και Διάθεσης
Τεχνικές Παραγωγής
Παραδοσιακά Σκεύη και Εργαλεία
Βιβλιογραφία
Περιήγηση σε Μουσεία Τροφίμων, Λαϊκής Τέχνης & Αγροτικής Ζωής
Διαφημίσεις Τροφίμων
Εκπαιδευτικές Εφαρμογές
Ιστορία Κυπριακών Βιομηχανιών Τροφίμων
Newsletter
λίστα
Κατάλογος ενημέρωσης
Updated list 30 09 14
Updated list 30 09 14b
DIAITOLOGOI
MASS MEDIA
LIST updated 22.1014
Συνέδριο Κυπρίων Γεύσεις
ΣΥΝΕΔΡΙΟ "ΚΥΠΡΙΩΝ ΓΕΥΣΕΙΣ"
23.10.14 xls
mme2test
Schools 25 10 14
TEST3
τεστ
TEST 10 1 17
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ 11 10 17
SXOLEIA MESH & TEXNIKHS
em@il
*
Αναζήτηση Τεκμηρίων
Başlık
Κουλλούρκα παραδοσιακά
Μετά την παρασκευή της ζύμης, τα κουλούρια πλάθονται σε διάφορα σχήματα, όπως δακτυλιές, κυκλικά, αλλά και αυγωτές, βατραχάκια, ζεμπυλούθκια, σταυροκούλουρα κ.λπ. για τις εορταστικές περιστάσεις.
Ονομασία - Συνταγή
Λειτουργικός & Συμβολικός Ρόλος
Συμπληρωματικές Πληροφορίες & Βιβλιογραφία
Ονομασία - Συνταγή
Κυπριακή Ονομασία Εδέσματος
Ελληνική Ονομασία - Περιγραφή
Παραδοσιακά κουλούρια.
Ετυμολογία - Γλωσσικές Παρατηρήσεις
Υλικά Συνταγής
1 κιλό αλεύρι (1/2 φαρίνα, 1/2 χωριάτικο) Λίγο αλάτι 120 γρ. παραδοσιακό προζύμι (σε μέγεθος 2 αυγών) Μέχλεπι Μαστίχα Γλυκάνισο Σησάμι Νερό (όσο χρειάζεται)
Εκτέλεση Συνταγής
Για την παρασκευή τους, ανακατεύουμε το αλεύρι με το ανακαινισμένο προζύμι, προσθέτουμε το αλάτι, τη μαστίχα, τη μέχλεπι, χλιαρό νερό και φτιάχνουμε μια κανονική ζύμη. Την αφήνουμε 1-2 ώρες να φουσκώσει και πλάθουμε δακτυλιές ή κουλούρια στο σχήμα που θέλουμε. Τα πασπαλίζουμε με σησάμι ασπρισμένο και γλυκάνισο και τα αφήνουμε να φουσκώσουν (να μπουν) σε ζεστό μέρος σκεπασμένα με καθαρό ύφασμα και μάλλινη κουβέρτα. Ψήνουμε στον παραδοσιακό φούρνο για 1 ώρα περίπου. (ΥΓΦΠΠ 2009, 71)
Μέθοδος Μαγειρέματος
Ψήσιμο σε παραδοσιακό φούρνο.
Σχόλια Συνταγής
Το ζύμωμα γίνεται με παραδοσιακό προζύμι από αγιασμό, που ανακαινίζεται από την προηγούμενη μέρα για να ανανεωθεί. Νωρίς το επόμενο πρωί οι νοικοκυρές φτιάχνουν τα παραδοσιακά κουλούρια, τις δακτυλιές, τις αυγωτές και τα ψωμιά για τις γιορτινές μέρες (ΥΓΦΠΠ 2009, 71).
Λειτουργικός & Συμβολικός Ρόλος
Διατροφική Αξία και Σημασία στη Διατροφή των Κυπρίων
Εορταστικές Περιστάσεις
Ένα έθιμο του Πάσχα, που διατηρείται μέχρι σήμερα στην ύπαιθρο είναι το παραδοσιακό ζύμωμα. Γίνεται συνήθως τη Μεγάλη Πέμπτη ή το Μεγάλο Σάββατο. Δεν συνηθίζεται τη Μεγάλη Παρασκευή γιατί είναι η μέρα της ταφής του Χριστού (ΥΓΦΠΠ 2009, 71).
Συμβολικές Χρήσεις
Σε πολλά χωριά συνήθιζαν από παλιά με το πρώτο ζυμάρι να φτιάχνουν το σταυροκούλουρο, ένα μεγάλο κουλούρι με σταυρό στη μέση από κυλινδρικό ζυμάρι, το οποίο κρέμμαζαν στον τοίχο και έτρωγαν 40 μέρες μετά το Πάσχα. Το κουλούρι αυτό πίστευαν ότι είναι ευλογημένο και άγιαζε το σπίτι. Σε κάποιες περιοχές έφτιαχναν κουλούρια, τα οποία ψαλίδιζαν στις άκρες και έμοιαζαν με το αγκάθινο στεφάνι που φόρεσαν στον Χριστό (ΥΓΦΠΠ 2009, 71).
Χρήση από Ηλικιακές Ομάδες
Συμπληρωματικές Πληροφορίες & Βιβλιογραφία
Χρονολογία
Συμπληρωματικά Στοιχεία
Επίσης, έφτιαχναν και συνεχίζουν να φτιάχνουν ακόμα και στις μέρες μας και κουλούρια σε διάφορα άλλα σχήματα, όπως βατραχάκια, ζεμπυλούθκια κ.ά. (ΥΓΦΠΠ 2009, 71).
Βιβλιογραφικές Αναφορές
Υπουργείο Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος (2009). "Για την αγρότισσα: Πασχαλινά ζυμωτά και φαγητά", Αγρότης, Απρίλιος-Μάιος-Ιούνιος 2009.
Ερευνητής / Καταχωρητής
Βαρβάρα Γιάγκου
Φωτογραφίες
Συνημμένα
Περισσότερα
Konu
Gövde
Το έργο συγχρηματοδοτείται από το Ίδρυμα Προώθησης Έρευνας Κύπρου και τα Διαρθρωτικά Ταμεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η ΔΕΣΜΗ 2008 χρηματοδοτείται από την Κυπριακή Δημοκρατία και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης της Ε.Ε
.
Πνευματικά Δικαιώματα
© 2010 - Εικονικό Μουσείο Κυπριακών Τροφίμων και Διατροφής