Giriş
Αρχική
Έργο
Όραμα
Στόχοι
Οφέλη
Σε ποιους απευθύνεται
Πρόοδος έργου
Παραδοτέα
Μελλοντικά σχέδια
Δημοσιεύσεις
Λογότυπο Έργου
Συνεργάτες
Ερευνητική ομάδα
Συνεργάτες - Ερευνητές
Άλλοι συνεργάτες
Πρόσκληση σε συνεισφορά
Κύριοι Υποστηρικτές
Υποστηρικτές
Κατηγορίες Επιχορηγήσεων
Νέα
Συνδέσεις
Χάρτης Πύλης
Επικοινωνία
Τρόφιμα
Παραδοσιακές Συνταγές
Σιτηρέσιο - Γεύματα
Χώροι Παραγωγής και Διάθεσης
Τεχνικές Παραγωγής
Παραδοσιακά Σκεύη και Εργαλεία
Βιβλιογραφία
Περιήγηση σε Μουσεία Τροφίμων, Λαϊκής Τέχνης & Αγροτικής Ζωής
Διαφημίσεις Τροφίμων
Εκπαιδευτικές Εφαρμογές
Ιστορία Κυπριακών Βιομηχανιών Τροφίμων
Newsletter
λίστα
Κατάλογος ενημέρωσης
Updated list 30 09 14
Updated list 30 09 14b
DIAITOLOGOI
MASS MEDIA
LIST updated 22.1014
Συνέδριο Κυπρίων Γεύσεις
ΣΥΝΕΔΡΙΟ "ΚΥΠΡΙΩΝ ΓΕΥΣΕΙΣ"
23.10.14 xls
mme2test
Schools 25 10 14
TEST3
τεστ
TEST 10 1 17
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ 11 10 17
SXOLEIA MESH & TEXNIKHS
em@il
*
Αναζήτηση Τεκμηρίων
Başlık
μακαρόνια τρυπητά (με σκλινίτζ̆ιν),τα
Το σκλινίτζιν είναι λεπτό καλαμοειδές άκρο από τοπικούς θάμνους και στη συγκεκριμένη συνταγή χρησιμοποιείται για την παρασκευή μακαρονιών με τρύπα στη μέση.
Ονομασία - Συνταγή
Λειτουργικός & Συμβολικός Ρόλος
Συμπληρωματικές Πληροφορίες & Βιβλιογραφία
Ονομασία - Συνταγή
Κυπριακή Ονομασία Εδέσματος
Ελληνική Ονομασία - Περιγραφή
Πρόκειται για μακαρόνια που στη μέση είχα τρύπα, η οποία δημιουργούνταν με τη χρήση λεπτού κλαδιού.
Ετυμολογία - Γλωσσικές Παρατηρήσεις
Το σκλινίτζ̆ιν είναι λεπτό καλαμοειδές άκρο από τοπικούς θάμνους και στη συγκεκριμένη περίπτωση χρησιμοποιείται για την παρασκευή τρυπητών μακαρονιών (μακαρόνια με τρύπα στη μέση).
Υλικά Συνταγής
6 ποτήρια σιμιγδάλι ψιλό 2 σταγόνες λεμόνι 1 κ.σ. αλάτι 2 κ.σ. ελαιόλαδο 2 ποτήρια νερό (αναλογία 1:3 με το σιμιγδάλι)
Εκτέλεση Συνταγής
Ρυζ̆ιάζουμεν [ρυζ̆ιάζω = τρίβω με τις άκρες των δακτύλων μου το λάδι με το αλεύρι μέχρι να μετατραπεί σε μικρούς σβώλους] το σιμιγδάλι με το λεμόνι, το ελαιόλαδο και το αλάτι, το οποίο προσθέτουμε για να μην νερώσει το ζυμάρι. Προσθέτουμε το νερό και ζυμώνουμε μέχρι να γίνει μια σφιχτή ζύμη. Αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί για 2-3 ώρες. Πλάθουμε σε λωρίδες τη ζύμη και κόβουμε σε μικρά κομματάκια στο μέγεθος ρεβιθιού. Παίρνουμε ένα κομματάκι και το περνάμε μέσα στο σκλινίτζ̆ιν και το πλάθουμε με την παλάμη μας να σχηματιστεί σαν μακαρονάκι. Βγάζουμε το σκλινίτζ̆ιν από μέσα και τοποθεούμε το μακαρονάκι σε τσέτσους [τσέστος,ο = το πανέρι] να στεγνώσει για 2-3 μέρες. Ακολουθούμε την ίδια διαδικασία για όλα τα κομματάκια που κόψαμε. Βράζουμε τα μακαρονάκια για 10 περίπου λεπτά μόνα τους ή με ζωμό και τα σερβίρουμε με τρίμμαν [τρίμμαν,το = τριμμένο τυρί για τα μακαρόνια] (από χαλλούμιν [χαλλούμιν,το = είδος κυπριακού λευκού και αλατισμένου τυριού] ή αναρή [αναρή (η) = η μυζήθρα] ξηρή) (Υπουργείο Γεωργίας 2009, «Για την Αγρότισσα: Η καλαθοπλεκτική στην Κύπρο», 451).
Μέθοδος Μαγειρέματος
ζύμωμα
Σχόλια Συνταγής
Λειτουργικός & Συμβολικός Ρόλος
Διατροφική Αξία και Σημασία στη Διατροφή των Κυπρίων
Εορταστικές Περιστάσεις
Τα τρυπητά μακαρόνια παραδοσιακά καταναλώνονταν σε ειδικές περιστάσεις, όπως σε αρραβώνες και γάμους, καθώς και κατά τις Σήκωσες (http://www.cyprusfoodndrinks.com).
Συμβολικές Χρήσεις
Χρήση από Ηλικιακές Ομάδες
Συμπληρωματικές Πληροφορίες & Βιβλιογραφία
Χρονολογία
Συμπληρωματικά Στοιχεία
Από σκλινίτζ̆ιν κατασκευάζονται επίσης μικρά καλαθάκια και ταλάρκα [ταλάριν,το = σωληνοειδές φίλτρο από σκλινίτζ̆ια, δηλ. βούρλα] που χρησιμοποιούνται για το στέγνωμα του χαλλουμιού, της αναρής και του τυριού της φλαούνας (Υπουργείο Γεωργίας 2009, «Για την Αγρότισσα: Η καλαθοπλεκτική στην Κύπρο», 451). ** Για το συγκεκριμένο είδος μακαρονιών γενικά, βλ. λήμμα μακαρόνια τρυπητά,τα στην κατηγορία Τρόφιμα.
Βιβλιογραφικές Αναφορές
Υπουργείο Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος (2009), «Για την Αγρότισσα: Η καλαθοπλεκτική στην Κύπρο», Αγρότης 67, 451. Διαδικτυακή πήγη: http://www.cyprusfoodndrinks.com. Πηγή φωτογραφίας: «Παραδοσιακά τρυπητά μακαρόνια» (Αρ. Παπαδοπούλου)
Ερευνητής / Καταχωρητής
Βαρβάρα Γιάγκου, Αργυρώ Ξενοφώντος
Φωτογραφίες
Συνημμένα
Βρέθηκε μία εγγραφή.
1
Başlık
Παρασκευή μακαρονιών με σκλινίτζι (εικόνες)
Περισσότερα
Konu
Gövde
Το έργο συγχρηματοδοτείται από το Ίδρυμα Προώθησης Έρευνας Κύπρου και τα Διαρθρωτικά Ταμεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η ΔΕΣΜΗ 2008 χρηματοδοτείται από την Κυπριακή Δημοκρατία και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης της Ε.Ε
.
Πνευματικά Δικαιώματα
© 2010 - Εικονικό Μουσείο Κυπριακών Τροφίμων και Διατροφής