Giriş
Αρχική
Έργο
Όραμα
Στόχοι
Οφέλη
Σε ποιους απευθύνεται
Πρόοδος έργου
Παραδοτέα
Μελλοντικά σχέδια
Δημοσιεύσεις
Λογότυπο Έργου
Συνεργάτες
Ερευνητική ομάδα
Συνεργάτες - Ερευνητές
Άλλοι συνεργάτες
Πρόσκληση σε συνεισφορά
Κύριοι Υποστηρικτές
Υποστηρικτές
Κατηγορίες Επιχορηγήσεων
Νέα
Συνδέσεις
Χάρτης Πύλης
Επικοινωνία
Τρόφιμα
Παραδοσιακές Συνταγές
Σιτηρέσιο - Γεύματα
Χώροι Παραγωγής και Διάθεσης
Τεχνικές Παραγωγής
Παραδοσιακά Σκεύη και Εργαλεία
Βιβλιογραφία
Περιήγηση σε Μουσεία Τροφίμων, Λαϊκής Τέχνης & Αγροτικής Ζωής
Διαφημίσεις Τροφίμων
Εκπαιδευτικές Εφαρμογές
Ιστορία Κυπριακών Βιομηχανιών Τροφίμων
Newsletter
λίστα
Κατάλογος ενημέρωσης
Updated list 30 09 14
Updated list 30 09 14b
DIAITOLOGOI
MASS MEDIA
LIST updated 22.1014
Συνέδριο Κυπρίων Γεύσεις
ΣΥΝΕΔΡΙΟ "ΚΥΠΡΙΩΝ ΓΕΥΣΕΙΣ"
23.10.14 xls
mme2test
Schools 25 10 14
TEST3
τεστ
TEST 10 1 17
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ 11 10 17
SXOLEIA MESH & TEXNIKHS
em@il
*
Αναζήτηση Τεκμηρίων
Başlık
Εορταστικά Γεύματα
Περιγραφή Σιτηρεσίου - Γευμάτων
Συμπληρωματικές Πληροφορίες & Βιβλιογραφία
Περιγραφή Σιτηρεσίου - Γευμάτων
Περιγραφή Σιτηρεσίου
Τις Κυριακές και τις άλλες γιορτές το φαγητό των χωρικών ήταν σαφώς πλουσιότερο από τις άλλες ημέρες (Χατζιωνάς 1971, σ.119). Ειδικά όταν υπήρχαν και προσκεκλημένοι, το σερβίρισμα κρέατος ήταν επιβεβλημένο (Λεοντίου 1983, σ.148). Συνήθως το κρέας αυτό προερχόταν από τα οικόσιτα πουλερικά και κουνέλια, ενώ κάποιες άλλες φορές ήταν κρέας αμνοεριφίων που είχε αγορασθεί για το σκοπό αυτό (Χατζηκώστας 1986, σ.103;Λεοντίου 1983, σ.148). Είναι χαρακτηριστικό ότι οι χασάπηδες στα χωριά έσφαζαν μόνο το Σαββατοκυρίακο. Συνηθιζόταν επίσης και η παρασκευή φαγητών με ζυμαρικά τα οποία είχαν φτιάξει στο σπίτι οι νοικοκυρές, όπως μακαρόνια , φιδέ, λαζάνια (τουμάτσια) κ.α. Τα μακαρόνια ψήνονταν με ζωμό κοτόπουλου, πασπαλίζονταν με τρίμμα από μυζήθρα ή χαλούμι και πολύ συχνά συνοδεύονταν με κοτόπουλο (μακαρόνια με την όρνιθα) (Λεοντίου 1983, σ.135; Κυπρή-Πρωτοπαπά 2003, σ.260; Χατζιωνάς 1971, σ.121). Η σούπα του τραχανά που φτιαχνόταν με ζουμίν όρνιθας και εμπλουτιζόταν με κομμάτια χαλουμιού, ήταν ένα φαγητό που επίσης προοριζόταν για καλεσμένους (Ριζοπούλου-Ηγουμενίδου 2008, σ.409). Το κρασί ήταν το πιο συνηθισμένο -μετά το νερό- ποτό που συνόδευε τα γεύματα (Λεοντίου 1983, σ.115, 152; Χατζιωνάς 1971, σ.118). Επίσης, οι μεγάλοι κατανάλωναν και ζιβανία (Χατζιωνάς 1971, σ.118).
Διαφοροποίηση ανάλογα με το δημογραφικό προφίλ
Αγροτικά στρώματα.
Συμπληρωματικές Πληροφορίες & Βιβλιογραφία
Χρονολογία
Συμπληρωματικά Στοιχεία
Βιβλιογραφικές αναφορές
1) Κυπρή, Θ.Δ. & Πρωτοπαπά Κ.Α. (2003) Παραδοσιακά Ζυμώματα της Κύπρου: Η χρήση και η σημασία τους στην εθιμική ζωή, Κέντρο Επιστημονικών Ερευνών XVIII, Λευκωσία. 2) Λεοντίου, Ν. (επιμ.) (1983) Άσσια, Ζωντανές μνήμες βαθιές ρίζες μηνύματα επιστροφής, Πολιτιστικός Σύνδεσμος "Η Άσσια", Λευκωσία. 3) Ριζοπούλου-Ηγουμενίδου, Ε. (2008) "Τα γαλακτοκομικά προϊόντα στον ετήσιο κύκλο της παραδοσιακής ζωής στην Κύπρο", Η ιστορία του ελληνικού γάλακτος και των προϊόντων του, Ι΄ Τριήμερο Εργασίας, Ξάνθη, 7-9 Οκτωβρίου 2005, Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς και Ίδρυμα Αριστείδης Δασκαλόπουλος, σ. 401-423. 4) Χατζηκώστας, Λ. (1986) "Τα κουκιά στη δίαιτα και την παράδοση του λαού μας", Λαογραφική Κύπρος, ΙΣΤ΄ (36), σ. 103-107. 5) Χατζιωνάς, Σ. (1971) "Το φαγητό στην Άλωνα", Λαογραφική Κύπρος, Α΄ (1), σ. 118-121.
Ερευνητής / Καταχωρητής
Βαρβάρα Γιάγκου
Φωτογραφίες
Συνημμένα
Περισσότερα
Konu
Gövde
Το έργο συγχρηματοδοτείται από το Ίδρυμα Προώθησης Έρευνας Κύπρου και τα Διαρθρωτικά Ταμεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η ΔΕΣΜΗ 2008 χρηματοδοτείται από την Κυπριακή Δημοκρατία και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης της Ε.Ε
.
Πνευματικά Δικαιώματα
© 2010 - Εικονικό Μουσείο Κυπριακών Τροφίμων και Διατροφής