Sign In
Home
Project
Vision
Goals
Benefits
Target group
Integration
Deliverables
Future plans
Publications
Logo
Partners
Research team
Partners - Researchers
Other partners
Contribution
Main supporters
Supporters
Grants
News
Connections
Sitemap
Contact
Foods
Traditional recipes
Ratio - Lunches
Production areas
Production methods
Traditional utensils and tools
Bibliography
Food museums tour
Food ads
Education
Food industries history of Cyprus
Newsletter
newsletter
Κατάλογος ενημέρωσης
Updated list 30 09 14
Updated list 30 09 14b
DIAITOLOGOI
MASS MEDIA
LIST updated 22.1014
Συνέδριο Κυπρίων Γεύσεις
ΣΥΝΕΔΡΙΟ "ΚΥΠΡΙΩΝ ΓΕΥΣΕΙΣ"
23.10.14 xls
mme2test
Schools 25 10 14
TEST3
τεστ
TEST 10 1 17
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ 11 10 17
SXOLEIA MESH & TEXNIKHS
em@il
*
Τεκμήρια
Title
Εορταστικά Γεύματα
Description
Additional information & references
Description
Περιγραφή Σιτηρεσίου
Τις Κυριακές και τις άλλες γιορτές το φαγητό των χωρικών ήταν σαφώς πλουσιότερο από τις άλλες ημέρες (Χατζιωνάς 1971, σ.119). Ειδικά όταν υπήρχαν και προσκεκλημένοι, το σερβίρισμα κρέατος ήταν επιβεβλημένο (Λεοντίου 1983, σ.148). Συνήθως το κρέας αυτό προερχόταν από τα οικόσιτα πουλερικά και κουνέλια, ενώ κάποιες άλλες φορές ήταν κρέας αμνοεριφίων που είχε αγορασθεί για το σκοπό αυτό (Χατζηκώστας 1986, σ.103;Λεοντίου 1983, σ.148). Είναι χαρακτηριστικό ότι οι χασάπηδες στα χωριά έσφαζαν μόνο το Σαββατοκυρίακο. Συνηθιζόταν επίσης και η παρασκευή φαγητών με ζυμαρικά τα οποία είχαν φτιάξει στο σπίτι οι νοικοκυρές, όπως μακαρόνια , φιδέ, λαζάνια (τουμάτσια) κ.α. Τα μακαρόνια ψήνονταν με ζωμό κοτόπουλου, πασπαλίζονταν με τρίμμα από μυζήθρα ή χαλούμι και πολύ συχνά συνοδεύονταν με κοτόπουλο (μακαρόνια με την όρνιθα) (Λεοντίου 1983, σ.135; Κυπρή-Πρωτοπαπά 2003, σ.260; Χατζιωνάς 1971, σ.121). Η σούπα του τραχανά που φτιαχνόταν με ζουμίν όρνιθας και εμπλουτιζόταν με κομμάτια χαλουμιού, ήταν ένα φαγητό που επίσης προοριζόταν για καλεσμένους (Ριζοπούλου-Ηγουμενίδου 2008, σ.409). Το κρασί ήταν το πιο συνηθισμένο -μετά το νερό- ποτό που συνόδευε τα γεύματα (Λεοντίου 1983, σ.115, 152; Χατζιωνάς 1971, σ.118). Επίσης, οι μεγάλοι κατανάλωναν και ζιβανία (Χατζιωνάς 1971, σ.118).
Διαφοροποίηση ανάλογα με το δημογραφικό προφίλ
Αγροτικά στρώματα.
Additional information & references
Χρονολογία
Συμπληρωματικά Στοιχεία
Βιβλιογραφικές αναφορές
1) Κυπρή, Θ.Δ. & Πρωτοπαπά Κ.Α. (2003) Παραδοσιακά Ζυμώματα της Κύπρου: Η χρήση και η σημασία τους στην εθιμική ζωή, Κέντρο Επιστημονικών Ερευνών XVIII, Λευκωσία. 2) Λεοντίου, Ν. (επιμ.) (1983) Άσσια, Ζωντανές μνήμες βαθιές ρίζες μηνύματα επιστροφής, Πολιτιστικός Σύνδεσμος "Η Άσσια", Λευκωσία. 3) Ριζοπούλου-Ηγουμενίδου, Ε. (2008) "Τα γαλακτοκομικά προϊόντα στον ετήσιο κύκλο της παραδοσιακής ζωής στην Κύπρο", Η ιστορία του ελληνικού γάλακτος και των προϊόντων του, Ι΄ Τριήμερο Εργασίας, Ξάνθη, 7-9 Οκτωβρίου 2005, Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς και Ίδρυμα Αριστείδης Δασκαλόπουλος, σ. 401-423. 4) Χατζηκώστας, Λ. (1986) "Τα κουκιά στη δίαιτα και την παράδοση του λαού μας", Λαογραφική Κύπρος, ΙΣΤ΄ (36), σ. 103-107. 5) Χατζιωνάς, Σ. (1971) "Το φαγητό στην Άλωνα", Λαογραφική Κύπρος, Α΄ (1), σ. 118-121.
Ερευνητής / Καταχωρητής
Βαρβάρα Γιάγκου
Photographs
Attachments
More
Subject
Body
Το έργο συγχρηματοδοτείται από το Ίδρυμα Προώθησης Έρευνας Κύπρου και τα Διαρθρωτικά Ταμεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η ΔΕΣΜΗ 2008 χρηματοδοτείται από την Κυπριακή Δημοκρατία και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης της Ε.Ε.
Πνευματικά Δικαιώματα
© 2010 - Εικονικό Μουσείο Κυπριακών Τροφίμων και Διατροφής
GNOMON Pliroforiki (Cyprus) Ltd