Giriş
Αρχική
Έργο
Όραμα
Στόχοι
Οφέλη
Σε ποιους απευθύνεται
Πρόοδος έργου
Παραδοτέα
Μελλοντικά σχέδια
Δημοσιεύσεις
Λογότυπο Έργου
Συνεργάτες
Ερευνητική ομάδα
Συνεργάτες - Ερευνητές
Άλλοι συνεργάτες
Πρόσκληση σε συνεισφορά
Κύριοι Υποστηρικτές
Υποστηρικτές
Κατηγορίες Επιχορηγήσεων
Νέα
Συνδέσεις
Χάρτης Πύλης
Επικοινωνία
Τρόφιμα
Παραδοσιακές Συνταγές
Σιτηρέσιο - Γεύματα
Χώροι Παραγωγής και Διάθεσης
Τεχνικές Παραγωγής
Παραδοσιακά Σκεύη και Εργαλεία
Βιβλιογραφία
Περιήγηση σε Μουσεία Τροφίμων, Λαϊκής Τέχνης & Αγροτικής Ζωής
Διαφημίσεις Τροφίμων
Εκπαιδευτικές Εφαρμογές
Ιστορία Κυπριακών Βιομηχανιών Τροφίμων
Newsletter
λίστα
Κατάλογος ενημέρωσης
Updated list 30 09 14
Updated list 30 09 14b
DIAITOLOGOI
MASS MEDIA
LIST updated 22.1014
Συνέδριο Κυπρίων Γεύσεις
ΣΥΝΕΔΡΙΟ "ΚΥΠΡΙΩΝ ΓΕΥΣΕΙΣ"
23.10.14 xls
mme2test
Schools 25 10 14
TEST3
τεστ
TEST 10 1 17
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ 11 10 17
SXOLEIA MESH & TEXNIKHS
em@il
*
Αναζήτηση Τεκμηρίων
Başlık
τσιππόπιττα,η
Πίτα φτιαγμένη με το καϊμάκι που σχηματιζόταν πάνω από το γάλα μετά το άρμεγμα.
Ονομασία - Προέλευση
Λειτουργικός & Συμβολικός Ρόλος
Συμπληρωματικές Πληροφορίες & Βιβλιογραφία
Ονομασία - Προέλευση
Κυπριακή Ονομασία Τροφίμου
Ελληνική ονομασία - Περιγραφή
Πρόκειται για πίτες τηγανισμένες από την κρούστα του γάλακτος, κοινώς καφουρόπιττα. Επίσης, οι συγκεκριμένες πίτες κάποιες φορές είχαν και γέμιση (Γιαγκουλλής 2009, λήμμα τσιππόπιττα,η, 492). Η Ευγενία Πέτρου-Ποιητού σημειώνει πως είναι πίτες από φύλλο αλειμμένο με την τσίπα από το γάλα, με αμύγδαλα, κανέλα και σιρόπι σε σχήμα σαλίγκαρου (Πέτρου-Ποιητού 2013, λήμμα Τσιππόπιττα, 156).
Γλωσσικές Παρατηρήσεις
ΕΤΥΜ. τσίππα + πίττα (Γιαγκουλλής 2009, λήμμα τσιππόπιττα,η, 492; Πέτρου-Ποιητού 2013, λήμμα Τσιππόπιττα, 156)
Μέθοδος Εξασφάλισης
Άλλο
Μέθοδος Επεξεργασίας
Η τσίππα, δηλαδή το καϊμάκι που σχηματιζόταν πάνω από το γάλα μετά το άρμεγμα, ήταν πιο λιπαρή την εποχή που τα ζώα γεννούσαν και τότε έφτιαχναν τις περίφημες τσιππόπιττες. Άλειφαν με την τσίππα λεπτό φύλλο από σιταρένιο ζυμάρι, πρόσθεταν λίγη κανέλλα και, κατόπιν, το τύλιγαν σε σχήμα σπείρας και το έψηναν στον φούρνο (Ριζοπούλου-Ηγουμενίδου 2008, «Τα γαλακτοκομικά προϊόντα»).
Λειτουργικός & Συμβολικός Ρόλος
Διατροφική Αξία και Σημασία στη Διατροφή των Κυπρίων
Οι τσιππόπιττες γίνονταν μόνο για δύο περίπου μήνες μετά τη γέννα των αιγοπροβάτων, γιατί αργότερα το γάλα εφτανίνισκεν [αραίωνε] και δεν έκανε τσίππαν (Ριζοπούλου-Ηγουμενίδου 2008, «Τα γαλακτοκομικά προϊόντα»).
Εορταστικές Περιστάσεις
Συμβολικές Χρήσεις
Χρήση από Ηλικιακές Ομάδες
Συμπληρωματικές Πληροφορίες & Βιβλιογραφία
Χρονολογία
Συμπληρωματικά Στοιχεία
Από το παχύ καϊμάκκιν, που άρεσε ιδιαίτερα στους Τούρκους, πήρε το όνομά του το Καϊμακλί, στα περίχωρα της Λευκωσίας. Εδώ κατοικούσαν πολλοί βοσκοί με κοπάδια, που παρασκεύαζαν και πουλούσαν στην πρωτεύουσα το ξινόγαλα με όλη του την κρέμα (Καντζηλάρης 2005, 254-255 και 11). Από την τσίππαν του γάλακτος παρασκεύαζαν και βούτυρο, χτυπώντας την σε ειδικό δοχείο (Οικονομίδης 2004, 91). Άλλοι μάζευαν την τσίππαν, την έβραζαν για να λιώσει και τη φύλαγαν για να τη χρησιμοποιούν ως βούτυρο (Ιωνάς 2001, 143).
Βιβλιογραφία
Γιαγκουλλής Κ. Γ. (2009), Θησαυρός Κυπριακής Διαλέκτου. Ερμηνευτικό, Ετυμολογικό, Φρασεολογικό και Ονοματολογικό Λεξικό της Μεσαιωνικής και Νεότερης Κυπριακής Διαλέκτου, Βιβλιοθήκη Κυπρίων Λαϊκών Ποιητών,70, Εκδόσεις Theopress, Λευκωσία. Ιωνάς Ι. (2001), Τα παραδοσιακά επαγγέλματα της Κύπρου, Δημοσιεύματα του Κέντρου Επιστημονικών Ερευνών, ΧΧΧVΙΙ, Λευκωσία. Καντζηλάρης Γ. (2007), Το Καϊμακλί μέσα από το πέρασμα του χρόνου, Έκδοση Νέας Συνεργατικής Πιστωτικής Εταιρείας Καϊμακλίου, Λευκωσία. Πέτρου-Ποιητού Ε. (2013), Από πού κρατάει η σκούφια τους. Λέξεις και ιστορίες από τον κόσμο της γεύσης, Εκδόσεις Επιφανίου, Λευκωσία. Ριζοπούλου-Ηγουμενίδου Ε. (2008), «Τα γαλακτοκομικά προϊόντα στον ετήσιο κύκλο της παραδοσιακής ζωής στην Κύπρο», Η ιστορία του ελληνικού γάλακτος και των προϊόντων του (1ο Τριήμερο Εργασίας, Ξάνθη, 7-9 Οκτωβρίου 2005), Καλαντζόπουλος Γ. (επιμ.), Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς, Αθήνα, 401-423.
Ερευνητής / Καταχωρητής
Ελένη Χρίστου, Αργυρώ Ξενοφώντος, Τόνια Ιωακείμ
Φωτογραφίες
Συνημμένα
Περισσότερα
Konu
Gövde
Το έργο συγχρηματοδοτείται από το Ίδρυμα Προώθησης Έρευνας Κύπρου και τα Διαρθρωτικά Ταμεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η ΔΕΣΜΗ 2008 χρηματοδοτείται από την Κυπριακή Δημοκρατία και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης της Ε.Ε
.
Πνευματικά Δικαιώματα
© 2010 - Εικονικό Μουσείο Κυπριακών Τροφίμων και Διατροφής