Sign In
Home
Project
Vision
Goals
Benefits
Target group
Integration
Deliverables
Future plans
Publications
Logo
Partners
Research team
Partners - Researchers
Other partners
Contribution
Main supporters
Supporters
Grants
News
Connections
Sitemap
Contact
Foods
Traditional recipes
Ratio - Lunches
Production areas
Production methods
Traditional utensils and tools
Bibliography
Food museums tour
Food ads
Education
Food industries history of Cyprus
Newsletter
newsletter
Κατάλογος ενημέρωσης
Updated list 30 09 14
Updated list 30 09 14b
DIAITOLOGOI
MASS MEDIA
LIST updated 22.1014
Συνέδριο Κυπρίων Γεύσεις
ΣΥΝΕΔΡΙΟ "ΚΥΠΡΙΩΝ ΓΕΥΣΕΙΣ"
23.10.14 xls
mme2test
Schools 25 10 14
TEST3
τεστ
TEST 10 1 17
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ 11 10 17
SXOLEIA MESH & TEXNIKHS
em@il
*
Τεκμήρια
Title
τσιππόπιττα,η
Πίτα φτιαγμένη με το καϊμάκι που σχηματιζόταν πάνω από το γάλα μετά το άρμεγμα.
Name - Origin
Functional Role
Additional information & references
Name - Origin
Κυπριακή Ονομασία Τροφίμου
Ελληνική ονομασία - Περιγραφή
Πρόκειται για πίτες τηγανισμένες από την κρούστα του γάλακτος, κοινώς καφουρόπιττα. Επίσης, οι συγκεκριμένες πίτες κάποιες φορές είχαν και γέμιση (Γιαγκουλλής 2009, λήμμα τσιππόπιττα,η, 492). Η Ευγενία Πέτρου-Ποιητού σημειώνει πως είναι πίτες από φύλλο αλειμμένο με την τσίπα από το γάλα, με αμύγδαλα, κανέλα και σιρόπι σε σχήμα σαλίγκαρου (Πέτρου-Ποιητού 2013, λήμμα Τσιππόπιττα, 156).
Γλωσσικές Παρατηρήσεις
ΕΤΥΜ. τσίππα + πίττα (Γιαγκουλλής 2009, λήμμα τσιππόπιττα,η, 492; Πέτρου-Ποιητού 2013, λήμμα Τσιππόπιττα, 156)
Μέθοδος Εξασφάλισης
Άλλο
Μέθοδος Επεξεργασίας
Η τσίππα, δηλαδή το καϊμάκι που σχηματιζόταν πάνω από το γάλα μετά το άρμεγμα, ήταν πιο λιπαρή την εποχή που τα ζώα γεννούσαν και τότε έφτιαχναν τις περίφημες τσιππόπιττες. Άλειφαν με την τσίππα λεπτό φύλλο από σιταρένιο ζυμάρι, πρόσθεταν λίγη κανέλλα και, κατόπιν, το τύλιγαν σε σχήμα σπείρας και το έψηναν στον φούρνο (Ριζοπούλου-Ηγουμενίδου 2008, «Τα γαλακτοκομικά προϊόντα»).
Functional Role
Διατροφική Αξία και Σημασία στη Διατροφή των Κυπρίων
Οι τσιππόπιττες γίνονταν μόνο για δύο περίπου μήνες μετά τη γέννα των αιγοπροβάτων, γιατί αργότερα το γάλα εφτανίνισκεν [αραίωνε] και δεν έκανε τσίππαν (Ριζοπούλου-Ηγουμενίδου 2008, «Τα γαλακτοκομικά προϊόντα»).
Εορταστικές Περιστάσεις
Συμβολικές Χρήσεις
Χρήση από Ηλικιακές Ομάδες
Additional information & references
Χρονολογία
Συμπληρωματικά Στοιχεία
Από το παχύ καϊμάκκιν, που άρεσε ιδιαίτερα στους Τούρκους, πήρε το όνομά του το Καϊμακλί, στα περίχωρα της Λευκωσίας. Εδώ κατοικούσαν πολλοί βοσκοί με κοπάδια, που παρασκεύαζαν και πουλούσαν στην πρωτεύουσα το ξινόγαλα με όλη του την κρέμα (Καντζηλάρης 2005, 254-255 και 11). Από την τσίππαν του γάλακτος παρασκεύαζαν και βούτυρο, χτυπώντας την σε ειδικό δοχείο (Οικονομίδης 2004, 91). Άλλοι μάζευαν την τσίππαν, την έβραζαν για να λιώσει και τη φύλαγαν για να τη χρησιμοποιούν ως βούτυρο (Ιωνάς 2001, 143).
Βιβλιογραφία
Γιαγκουλλής Κ. Γ. (2009), Θησαυρός Κυπριακής Διαλέκτου. Ερμηνευτικό, Ετυμολογικό, Φρασεολογικό και Ονοματολογικό Λεξικό της Μεσαιωνικής και Νεότερης Κυπριακής Διαλέκτου, Βιβλιοθήκη Κυπρίων Λαϊκών Ποιητών,70, Εκδόσεις Theopress, Λευκωσία. Ιωνάς Ι. (2001), Τα παραδοσιακά επαγγέλματα της Κύπρου, Δημοσιεύματα του Κέντρου Επιστημονικών Ερευνών, ΧΧΧVΙΙ, Λευκωσία. Καντζηλάρης Γ. (2007), Το Καϊμακλί μέσα από το πέρασμα του χρόνου, Έκδοση Νέας Συνεργατικής Πιστωτικής Εταιρείας Καϊμακλίου, Λευκωσία. Πέτρου-Ποιητού Ε. (2013), Από πού κρατάει η σκούφια τους. Λέξεις και ιστορίες από τον κόσμο της γεύσης, Εκδόσεις Επιφανίου, Λευκωσία. Ριζοπούλου-Ηγουμενίδου Ε. (2008), «Τα γαλακτοκομικά προϊόντα στον ετήσιο κύκλο της παραδοσιακής ζωής στην Κύπρο», Η ιστορία του ελληνικού γάλακτος και των προϊόντων του (1ο Τριήμερο Εργασίας, Ξάνθη, 7-9 Οκτωβρίου 2005), Καλαντζόπουλος Γ. (επιμ.), Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς, Αθήνα, 401-423.
Ερευνητής / Καταχωρητής
Ελένη Χρίστου, Αργυρώ Ξενοφώντος, Τόνια Ιωακείμ
Photographs
Attachments
More
Subject
Body
Το έργο συγχρηματοδοτείται από το Ίδρυμα Προώθησης Έρευνας Κύπρου και τα Διαρθρωτικά Ταμεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η ΔΕΣΜΗ 2008 χρηματοδοτείται από την Κυπριακή Δημοκρατία και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης της Ε.Ε.
Πνευματικά Δικαιώματα
© 2010 - Εικονικό Μουσείο Κυπριακών Τροφίμων και Διατροφής
GNOMON Pliroforiki (Cyprus) Ltd