Giriş
Αρχική
Έργο
Όραμα
Στόχοι
Οφέλη
Σε ποιους απευθύνεται
Πρόοδος έργου
Παραδοτέα
Μελλοντικά σχέδια
Δημοσιεύσεις
Λογότυπο Έργου
Συνεργάτες
Ερευνητική ομάδα
Συνεργάτες - Ερευνητές
Άλλοι συνεργάτες
Πρόσκληση σε συνεισφορά
Κύριοι Υποστηρικτές
Υποστηρικτές
Κατηγορίες Επιχορηγήσεων
Νέα
Συνδέσεις
Χάρτης Πύλης
Επικοινωνία
Τρόφιμα
Παραδοσιακές Συνταγές
Σιτηρέσιο - Γεύματα
Χώροι Παραγωγής και Διάθεσης
Τεχνικές Παραγωγής
Παραδοσιακά Σκεύη και Εργαλεία
Βιβλιογραφία
Περιήγηση σε Μουσεία Τροφίμων, Λαϊκής Τέχνης & Αγροτικής Ζωής
Διαφημίσεις Τροφίμων
Εκπαιδευτικές Εφαρμογές
Ιστορία Κυπριακών Βιομηχανιών Τροφίμων
Newsletter
λίστα
Κατάλογος ενημέρωσης
Updated list 30 09 14
Updated list 30 09 14b
DIAITOLOGOI
MASS MEDIA
LIST updated 22.1014
Συνέδριο Κυπρίων Γεύσεις
ΣΥΝΕΔΡΙΟ "ΚΥΠΡΙΩΝ ΓΕΥΣΕΙΣ"
23.10.14 xls
mme2test
Schools 25 10 14
TEST3
τεστ
TEST 10 1 17
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ 11 10 17
SXOLEIA MESH & TEXNIKHS
em@il
*
Αναζήτηση Τεκμηρίων
Başlık
Πούλλες ή πούλλες αντιναχτές
Το κολοκάσι τηγανίζεται, και στη συνέχεια σβήνεται με χυμό λεμονιού και αρωματίζεται με ξηρό κόλιανδρο.
Ονομασία - Συνταγή
Λειτουργικός & Συμβολικός Ρόλος
Συμπληρωματικές Πληροφορίες & Βιβλιογραφία
Ονομασία - Συνταγή
Κυπριακή Ονομασία Εδέσματος
Ελληνική Ονομασία - Περιγραφή
Κολοκάσι μικρό τηγανητό. "Πούλλες" αποκαλούνται οι μικροί κόνδυλοι κολοκασιού, φυτού που καλλιεργείται σε διάφορες περιοχές της Κύπρου και κυρίως στα Κοκκινοχώρια. Η ονομασία "αντιναχτές" οφείλεται στην ανακίνηση της κατσαρόλας, κατά το τελικό ψήσιμο του φαγητού.
Ετυμολογία - Γλωσσικές Παρατηρήσεις
Μικρές ρίζες της Colocasia esculenta (taro). Το κολοκάσι είναι είδος αμυλούχου λαχανικού και συγκεκριμένα η ρίζα της Colocasia esculenta (αγγλ. taro).
Υλικά Συνταγής
Εκδοχή Α΄ 1 κιλό πούλλες 1 φλιτζάνι αραβοσιτέλαιο 1 φλιτζάνι ελαιόλαδο Χυμό 2 λεμονιών Αλάτι Εκδοχή Β΄ 1 κιλό πούλλες κολοκασιού Λάδι για το τηγάνισμα Αλάτι 1 κ.σ. κόλιανδρο ξηρό κοπανισμένο Χυμό από 1-2 λεμόνια Εκδοχή Γ΄ 1 κιλό πούλλες 2 ποτήρια φυστικέλαιο 1 φλιτζανάκι ελαιόλαδο 1 κουταλάκι αλάτι 1/2 ποτήρι λεμόνι 1 ποτήρι κόλιανδρο σπαστό
Εκτέλεση Συνταγής
Εκδοχή Α΄ Καθαρίζουμε τις πούλλες (δεν τις πλένουμε) και τις σκουπίζουμε με καθαρό ρούχο. Τις χαράζουμε 2-3 φορές κατά μήκος τους. Βάζουμε στη φωτιά την κατσαρόλα με το λάδι να ζεσταθεί καλά. Ρίχνουμε μέσα τις πούλλες και τις αφήνουμε μέχρι να ροδοκοκκινίσουν. Χαμηλώνουμε τότε τη φωτιά και τις αφήνουμε να ψηθούν. Τις στραγγίζουμε από το λάδι, τις αλατίζουμε και τις σβήνουμε με το χυμό λεμονιού. Τις αφήνουμε για λίγο να τραβήξουν το χυμό. Κατά διαστήματα τις ανακατεύουμε κουνώντας τη κατσαρόλα. (Κυπερούντα, βλ. Κούρρη και Λαζάρου 2007) Εκδοχή Β΄ Καθαρίζουμε τις πούλλες και τις σκουπίζουμε με πετσέτα. Βράζουμε το λάδι και ρίχνουμε τις πούλλες, αφού τις κόψουμε στα δύο κατά μήκος. Tις ψήνουμε σε χαμηλή φωτιά. Όταν ροδίσουν ελαφρά τις βγάζουμε από το λάδι και τις αλατίζουμε. Αδειάζουμε το λάδι από την κατσαρόλα, προσθέτουμε τις πούλλες, σκορπίζουμε από πάνω τον κόλιανδρο και τέλος προσθέτουμε το χυμό λεμονιού. Αφήνουμε σε χαμηλή φωτιά, ακόμα 2-3 λεπτά την κατσαρόλα, τινάζοντας την κάπου-κάπου. Σερβίρονται ζεστές. (ΥΓΦΠΠ 2006, 25) Εκδοχή Γ΄ Καθαρίζουμε τις πούλλες και περιχύνουμε με λίγο λεμόνι. Βάζουμε το λάδι να βράσει καλά. Ρίχνουμε τις πούλλες στην κατσαρόλα με το ζεστό λάδι. Όταν αρχίσουν να κοκκινίζουν, χαμηλώνουμε τη φωτιά έως ότου ψηθούν. Σβήνουμε τις πούλλες με λέμονι, αλάτι και κόλιανδρο. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και χαμηλώνουμε τη φωτιά να ψηθούν και να απορροφήσουν το λάδι. Κάθε λίγο αντινάσσουμε (τινάζουμε, ανακινούμε) κρατώντας με τα δυο χέρια την κατσαρόλα. (Χαραλάμπους 2006, 301)
Μέθοδος Μαγειρέματος
Τηγάνισμα. Σβήσιμο με λεμόνι.
Σχόλια Συνταγής
Λειτουργικός & Συμβολικός Ρόλος
Διατροφική Αξία και Σημασία στη Διατροφή των Κυπρίων
Εορταστικές Περιστάσεις
Συμβολικές Χρήσεις
Χρήση από Ηλικιακές Ομάδες
Συμπληρωματικές Πληροφορίες & Βιβλιογραφία
Χρονολογία
Συμπληρωματικά Στοιχεία
Βιβλιογραφικές Αναφορές
Υπουργείο Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος, Τμήμα Γεωργίας (2006). Κυπριακά παραδοσιακά παρασκευάσματα, Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών, Λευκωσία. Χαραλάμπους, Π. (2006). Επτακώμη: από τα πανάρχαια χρόνια μέχρι σήμερα, Λάρνακα. Προφορική μαρτυρία: Βλ. Κούρρη, Π. και Λαζάρου, Σ. (επιμ.) (2007). Παραδοσιακές συνταγές του χωριού Κυπερούντα, Αδημοσίευτα στοιχεία.
Ερευνητής / Καταχωρητής
Στάλω Λαζάρου, Βαρβάρα Γιάγκου, Ελένη Χρίστου
Φωτογραφίες
Συνημμένα
Βρέθηκε μία εγγραφή.
1
Başlık
Διατροφική ανάλυση της συνταγής για τις πούλλες (Χ. Τσιάκλα, 2011).
Περισσότερα
Konu
Gövde
Το έργο συγχρηματοδοτείται από το Ίδρυμα Προώθησης Έρευνας Κύπρου και τα Διαρθρωτικά Ταμεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η ΔΕΣΜΗ 2008 χρηματοδοτείται από την Κυπριακή Δημοκρατία και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης της Ε.Ε
.
Πνευματικά Δικαιώματα
© 2010 - Εικονικό Μουσείο Κυπριακών Τροφίμων και Διατροφής