Sign In
Home
Project
Vision
Goals
Benefits
Target group
Integration
Deliverables
Future plans
Publications
Logo
Partners
Research team
Partners - Researchers
Other partners
Contribution
Main supporters
Supporters
Grants
News
Connections
Sitemap
Contact
Foods
Traditional recipes
Ratio - Lunches
Production areas
Production methods
Traditional utensils and tools
Bibliography
Food museums tour
Food ads
Education
Food industries history of Cyprus
Newsletter
newsletter
Κατάλογος ενημέρωσης
Updated list 30 09 14b
DIAITOLOGOI
MASS MEDIA
LIST updated 22.1014
Συνέδριο Κυπρίων Γεύσεις
23.10.14 xls
mme2test
Schools 25 10 14
TEST3
τεστ
TEST 10 1 17
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ 11 10 17
SXOLEIA MESH & TEXNIKHS
em@il
*
Τεκμήρια
Title
Πούλλες ή πούλλες αντιναχτές
Το κολοκάσι τηγανίζεται, και στη συνέχεια σβήνεται με χυμό λεμονιού και αρωματίζεται με ξηρό κόλιανδρο.
Name - Recipe
Functional Role
Additional information & references
Name - Recipe
Κυπριακή Ονομασία Εδέσματος
Ελληνική Ονομασία - Περιγραφή
Κολοκάσι μικρό τηγανητό. "Πούλλες" αποκαλούνται οι μικροί κόνδυλοι κολοκασιού, φυτού που καλλιεργείται σε διάφορες περιοχές της Κύπρου και κυρίως στα Κοκκινοχώρια. Η ονομασία "αντιναχτές" οφείλεται στην ανακίνηση της κατσαρόλας, κατά το τελικό ψήσιμο του φαγητού.
Ετυμολογία - Γλωσσικές Παρατηρήσεις
Μικρές ρίζες της Colocasia esculenta (taro). Το κολοκάσι είναι είδος αμυλούχου λαχανικού και συγκεκριμένα η ρίζα της Colocasia esculenta (αγγλ. taro).
Υλικά Συνταγής
Εκδοχή Α΄ 1 κιλό πούλλες 1 φλιτζάνι αραβοσιτέλαιο 1 φλιτζάνι ελαιόλαδο Χυμό 2 λεμονιών Αλάτι Εκδοχή Β΄ 1 κιλό πούλλες κολοκασιού Λάδι για το τηγάνισμα Αλάτι 1 κ.σ. κόλιανδρο ξηρό κοπανισμένο Χυμό από 1-2 λεμόνια Εκδοχή Γ΄ 1 κιλό πούλλες 2 ποτήρια φυστικέλαιο 1 φλιτζανάκι ελαιόλαδο 1 κουταλάκι αλάτι 1/2 ποτήρι λεμόνι 1 ποτήρι κόλιανδρο σπαστό
Εκτέλεση Συνταγής
Εκδοχή Α΄ Καθαρίζουμε τις πούλλες (δεν τις πλένουμε) και τις σκουπίζουμε με καθαρό ρούχο. Τις χαράζουμε 2-3 φορές κατά μήκος τους. Βάζουμε στη φωτιά την κατσαρόλα με το λάδι να ζεσταθεί καλά. Ρίχνουμε μέσα τις πούλλες και τις αφήνουμε μέχρι να ροδοκοκκινίσουν. Χαμηλώνουμε τότε τη φωτιά και τις αφήνουμε να ψηθούν. Τις στραγγίζουμε από το λάδι, τις αλατίζουμε και τις σβήνουμε με το χυμό λεμονιού. Τις αφήνουμε για λίγο να τραβήξουν το χυμό. Κατά διαστήματα τις ανακατεύουμε κουνώντας τη κατσαρόλα. (Κυπερούντα, βλ. Κούρρη και Λαζάρου 2007) Εκδοχή Β΄ Καθαρίζουμε τις πούλλες και τις σκουπίζουμε με πετσέτα. Βράζουμε το λάδι και ρίχνουμε τις πούλλες, αφού τις κόψουμε στα δύο κατά μήκος. Tις ψήνουμε σε χαμηλή φωτιά. Όταν ροδίσουν ελαφρά τις βγάζουμε από το λάδι και τις αλατίζουμε. Αδειάζουμε το λάδι από την κατσαρόλα, προσθέτουμε τις πούλλες, σκορπίζουμε από πάνω τον κόλιανδρο και τέλος προσθέτουμε το χυμό λεμονιού. Αφήνουμε σε χαμηλή φωτιά, ακόμα 2-3 λεπτά την κατσαρόλα, τινάζοντας την κάπου-κάπου. Σερβίρονται ζεστές. (ΥΓΦΠΠ 2006, 25) Εκδοχή Γ΄ Καθαρίζουμε τις πούλλες και περιχύνουμε με λίγο λεμόνι. Βάζουμε το λάδι να βράσει καλά. Ρίχνουμε τις πούλλες στην κατσαρόλα με το ζεστό λάδι. Όταν αρχίσουν να κοκκινίζουν, χαμηλώνουμε τη φωτιά έως ότου ψηθούν. Σβήνουμε τις πούλλες με λέμονι, αλάτι και κόλιανδρο. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και χαμηλώνουμε τη φωτιά να ψηθούν και να απορροφήσουν το λάδι. Κάθε λίγο αντινάσσουμε (τινάζουμε, ανακινούμε) κρατώντας με τα δυο χέρια την κατσαρόλα. (Χαραλάμπους 2006, 301)
Μέθοδος Μαγειρέματος
Τηγάνισμα. Σβήσιμο με λεμόνι.
Σχόλια Συνταγής
Functional Role
Διατροφική Αξία και Σημασία στη Διατροφή των Κυπρίων
Εορταστικές Περιστάσεις
Συμβολικές Χρήσεις
Χρήση από Ηλικιακές Ομάδες
Additional information & references
Χρονολογία
Συμπληρωματικά Στοιχεία
Βιβλιογραφικές Αναφορές
Υπουργείο Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος, Τμήμα Γεωργίας (2006). Κυπριακά παραδοσιακά παρασκευάσματα, Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών, Λευκωσία. Χαραλάμπους, Π. (2006). Επτακώμη: από τα πανάρχαια χρόνια μέχρι σήμερα, Λάρνακα. Προφορική μαρτυρία: Βλ. Κούρρη, Π. και Λαζάρου, Σ. (επιμ.) (2007). Παραδοσιακές συνταγές του χωριού Κυπερούντα, Αδημοσίευτα στοιχεία.
Ερευνητής / Καταχωρητής
Στάλω Λαζάρου, Βαρβάρα Γιάγκου, Ελένη Χρίστου
Photographs
Attachments
One record found.
1
Title
Διατροφική ανάλυση της συνταγής για τις πούλλες (Χ. Τσιάκλα, 2011).
More
Subject
Body
Το έργο συγχρηματοδοτείται από το Ίδρυμα Προώθησης Έρευνας Κύπρου και τα Διαρθρωτικά Ταμεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η ΔΕΣΜΗ 2008 χρηματοδοτείται από την Κυπριακή Δημοκρατία και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης της Ε.Ε.
Πνευματικά Δικαιώματα
© 2010 - Εικονικό Μουσείο Κυπριακών Τροφίμων και Διατροφής
GNOMON Pliroforiki (Cyprus) Ltd