Giriş
Αρχική
Έργο
Όραμα
Στόχοι
Οφέλη
Σε ποιους απευθύνεται
Πρόοδος έργου
Παραδοτέα
Μελλοντικά σχέδια
Δημοσιεύσεις
Λογότυπο Έργου
Συνεργάτες
Ερευνητική ομάδα
Συνεργάτες - Ερευνητές
Άλλοι συνεργάτες
Πρόσκληση σε συνεισφορά
Κύριοι Υποστηρικτές
Υποστηρικτές
Κατηγορίες Επιχορηγήσεων
Νέα
Συνδέσεις
Χάρτης Πύλης
Επικοινωνία
Τρόφιμα
Παραδοσιακές Συνταγές
Σιτηρέσιο - Γεύματα
Χώροι Παραγωγής και Διάθεσης
Τεχνικές Παραγωγής
Παραδοσιακά Σκεύη και Εργαλεία
Βιβλιογραφία
Περιήγηση σε Μουσεία Τροφίμων, Λαϊκής Τέχνης & Αγροτικής Ζωής
Διαφημίσεις Τροφίμων
Εκπαιδευτικές Εφαρμογές
Ιστορία Κυπριακών Βιομηχανιών Τροφίμων
Newsletter
λίστα
Κατάλογος ενημέρωσης
Updated list 30 09 14
Updated list 30 09 14b
DIAITOLOGOI
MASS MEDIA
LIST updated 22.1014
Συνέδριο Κυπρίων Γεύσεις
ΣΥΝΕΔΡΙΟ "ΚΥΠΡΙΩΝ ΓΕΥΣΕΙΣ"
23.10.14 xls
mme2test
Schools 25 10 14
TEST3
τεστ
TEST 10 1 17
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ 11 10 17
SXOLEIA MESH & TEXNIKHS
em@il
*
Αναζήτηση Τεκμηρίων
Başlık
φιδές στο σ̆έριν (σέριν),το
"Παίρνουμε λίγο-λίγο ζυμάρι και το πλάθουμε με το χέρι μας μέχρι να γίνει λεπτό. Το κόβουμε σε μικρά κομματάκια" (Προφ. μαρτυρία: Αθηνά Καμίντζη, 45 ετών, Κυπερούντα - Λεμεσός, στις Κουρρή και Λαζάρου 2007, αδημοσίευτα στοιχεία).
Ονομασία - Συνταγή
Λειτουργικός & Συμβολικός Ρόλος
Συμπληρωματικές Πληροφορίες & Βιβλιογραφία
Ονομασία - Συνταγή
Κυπριακή Ονομασία Εδέσματος
Ελληνική Ονομασία - Περιγραφή
φιδές φτιαγμένος στο χέρι Ο φιδές κατασκευαζόταν λεπτός και μικρός χωρίς τρύπες (Κυπριανού 1992, 69).
Ετυμολογία - Γλωσσικές Παρατηρήσεις
Υλικά Συνταγής
1 κιλό αλεύρι 1 φλιτζανάκι ελαιόλαδο ½ κουταλάκι αλάτι νερό για ζύμωμα βραστό (όσο χρειαστεί)
Εκτέλεση Συνταγής
Φτιάχνουμε ζυμάρι και το αφήνουμε για μισή ώρα να ξεκουραστεί. Παίρνουμε λίγο-λίγο ζυμάρι και το πλάθουμε με το χέρι μας μέχρι να γίνει λεπτό. Το κόβουμε σε μικρά κομματάκια. Τα αφήνουμε να ξεράνουν περίπου 4-7 μέρες. (Προφ. μαρτυρία: Αθηνά Καμίντζη, 45 ετών, Κυπερούντα - Λεμεσός, στις Κούρρη και Λαζάρου 2007, αδημοσίευτα στοιχεία).
Μέθοδος Μαγειρέματος
αποξήρανση Ο φιδές μαγειρευόταν βραστός και σερβίρονταν με τρίμμαν [τρίμμαν,το = τριμμένο χαλλούμιν (τυρί) για τα μακαρόνια]. Μπορούσε όμως να κοκκινιστεί ή στον φούρνο ή στην κατσαρόλα και να μαγειρευτεί σαν πιλάφι με φιδέ μόνο ή να αναμιχθεί με πλιγούρι και να γίνει πιλάφι μικτό (Κυπριανού 1992, 69).
Σχόλια Συνταγής
Λειτουργικός & Συμβολικός Ρόλος
Διατροφική Αξία και Σημασία στη Διατροφή των Κυπρίων
Εορταστικές Περιστάσεις
Ο φιδές συνηθιζόταν και στους γάμους. Από την προηγούμενη Κυριακή του γάμου έρχονταν οι κοπέλες στο σπίτι της νύφης και τον κατασκεύαζαν μαζί με τα μακαρόνια (Κυπριανού 1992, 69-70).
Συμβολικές Χρήσεις
Χρήση από Ηλικιακές Ομάδες
Συμπληρωματικές Πληροφορίες & Βιβλιογραφία
Χρονολογία
Συμπληρωματικά Στοιχεία
Η Παναγιώτα Χρ. Κυπριανού, γράφοντας για την κοινότητά της το Παλαίκυθρο, σημειώνει πως για το κόψιμο του φιδέ μαζεύονταν κατά τις γιορτές ή Κυριακές οι φίλες και οι γειτόνισσες στο σπίτι κάποιας και τη βοηθούσαν να κόψει τον φιδέ, γιατί η κατασκευή του χρειαζόταν πολυχεριά. Η ίδια τους το σνταπέδιδε και τις βοηθούσε σε άλλη γιορτή ή Κυριακή. Έτσι, κατά τις γιορτές ή Κυριακές του καλοκαιριού γέμιζαν τα στενά από κοπέλες και ηλικιωμένες που έκοβαν φιδέ σε πανέρια και τα έβαζαν στον ήλιο να στεγνώσουν (Κυπριανού 1992, 70). ** Για τον φιδέ γενικά, βλ. λήμμα φιδές,ο στην κατηγορία Τρόφιμα.
Βιβλιογραφικές Αναφορές
Κούρρη Π. και Λαζάρου Σ. (επιμ.) (2007), Παραδοσιακές συνταγές του χωριού Κυπερούντα (αδημοσίευτα στοιχεία). Κυπριανού Π. Χρ. (1992), «Λαογραφικά του Παλαίκυθρου», Λαογραφική Κύπρος 42 (παράρτημα), 1-101. Πηγή φωτογραφίας: «Φιδές αλευρωμένος, μόλις μετά την παρασκευή του» (Agus02, https://www.flickr.com/photos/agus02/8298476448/)
Ερευνητής / Καταχωρητής
Στάλω Λαζάρου, Αργυρώ Ξενοφώντος
Φωτογραφίες
Συνημμένα
Περισσότερα
Konu
Gövde
Το έργο συγχρηματοδοτείται από το Ίδρυμα Προώθησης Έρευνας Κύπρου και τα Διαρθρωτικά Ταμεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η ΔΕΣΜΗ 2008 χρηματοδοτείται από την Κυπριακή Δημοκρατία και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης της Ε.Ε
.
Πνευματικά Δικαιώματα
© 2010 - Εικονικό Μουσείο Κυπριακών Τροφίμων και Διατροφής