Giriş
Αρχική
Έργο
Όραμα
Στόχοι
Οφέλη
Σε ποιους απευθύνεται
Πρόοδος έργου
Παραδοτέα
Μελλοντικά σχέδια
Δημοσιεύσεις
Λογότυπο Έργου
Συνεργάτες
Ερευνητική ομάδα
Συνεργάτες - Ερευνητές
Άλλοι συνεργάτες
Πρόσκληση σε συνεισφορά
Κύριοι Υποστηρικτές
Υποστηρικτές
Κατηγορίες Επιχορηγήσεων
Νέα
Συνδέσεις
Χάρτης Πύλης
Επικοινωνία
Τρόφιμα
Παραδοσιακές Συνταγές
Σιτηρέσιο - Γεύματα
Χώροι Παραγωγής και Διάθεσης
Τεχνικές Παραγωγής
Παραδοσιακά Σκεύη και Εργαλεία
Βιβλιογραφία
Περιήγηση σε Μουσεία Τροφίμων, Λαϊκής Τέχνης & Αγροτικής Ζωής
Διαφημίσεις Τροφίμων
Εκπαιδευτικές Εφαρμογές
Ιστορία Κυπριακών Βιομηχανιών Τροφίμων
Newsletter
λίστα
Κατάλογος ενημέρωσης
Updated list 30 09 14
Updated list 30 09 14b
DIAITOLOGOI
MASS MEDIA
LIST updated 22.1014
Συνέδριο Κυπρίων Γεύσεις
ΣΥΝΕΔΡΙΟ "ΚΥΠΡΙΩΝ ΓΕΥΣΕΙΣ"
23.10.14 xls
mme2test
Schools 25 10 14
TEST3
τεστ
TEST 10 1 17
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ 11 10 17
SXOLEIA MESH & TEXNIKHS
em@il
*
Αναζήτηση Τεκμηρίων
Başlık
κκιουλπαστή - κκερπαστή,η - κ(κ)ιουλπατσίν,το
Κρέας ψημένο στα κάρβουνα.
Ονομασία - Προέλευση
Λειτουργικός & Συμβολικός Ρόλος
Συμπληρωματικές Πληροφορίες & Βιβλιογραφία
Ονομασία - Προέλευση
Κυπριακή Ονομασία Τροφίμου
Ελληνική ονομασία - Περιγραφή
Πρόκειται για κοτολέτα στα κάρβουνα (Γιαγκουλλής 2009, λήμμα κκιουλπαστή - κκερπαστή,η - κκιουλπατσίν,το, 205; Πέτρου-Ποιητού 2013, λήμμα Κκιουλπαστή, 60) / μεγάλα κομμάτια χοιρινού κρέατος ή συκωτιού, ψημένα στα κάρβουνα (Κυπριανού 1974, 298): «Τό κιουλπατσίν ἔν’ ὁ καλλίτερος μεζές» (Κυπρή 1989, λήμμα κιουλπατσίν,το, 28). Σύμφωνα με τον Κωνσταντίνο Γ. Γιαγκουλλή κκιουλπαστή θεωρείται, γενικά, το μη νηστήσιμο φαγητό (Γιαγκουλλής 2009, λήμμα κκιουλπαστή - κκερπαστή,η - κκιουλπατσίν,το, 205).
Γλωσσικές Παρατηρήσεις
ΕΤΥΜ. < τουρκ. külbasti (Γιαγκουλλής 2009, λήμμα κκιουλπαστή - κκερπαστή,η - κκιουλπατσίν,το, 205), kül, δηλαδή χόβολη (Πέτρου-Ποιητού 2013, λήμμα Κκιουλπαστή, 60) Στην Πάφο ονομάζεται κκελπαστή και λέγεται για το παστό χοιρινό, που διατηρείται σε χοιρινό λίπος (Πέτρου-Ποιητού 2013, λήμμα Κκιουλπαστή, 60).
Μέθοδος Εξασφάλισης
Οικιακή κτηνοτροφία
Μέθοδος Επεξεργασίας
Οι Τσακκιστριώτες την παραμονή Χριστουγέννων έσφαζαν τους χοίρους τους, τους οποίους μεγάλωναν όλο τον χρόνο. Έτσι, κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων συνήθιζαν να τρώνε την «κκερπαστήν», που ήταν μεγάλα κομμάτια χοιρινό κρέας ή συκώτι, ψημένα απευθείας στα κάρβουνα της τσιμινιάς (Κυπριανού 1974, 297-298).
Λειτουργικός & Συμβολικός Ρόλος
Διατροφική Αξία και Σημασία στη Διατροφή των Κυπρίων
Εορταστικές Περιστάσεις
Στην ορεινή περιοχή γύρω από την Τσακκίστρα το συγκεκριμένο έδεσμα παρασκευαζόταν τα Χριστούγεννα (Κυπριανού 1974, 298).
Συμβολικές Χρήσεις
Χρήση από Ηλικιακές Ομάδες
Συμπληρωματικές Πληροφορίες & Βιβλιογραφία
Χρονολογία
Συμπληρωματικά Στοιχεία
Την κκερπαστήν συνήθως τη συνόδευαν μαζί με ένα δυνατό ποτό, όπως τη ζιβανίαν, την οποία έφτιαχναν από τα τσίπουρα των μαύρων σταφυλιών (Κυπριανού 1974, 298). Με τη σφαγή του οικόσιτου χοίρου εξασφάλιζαν τα λουκάνικα, τη λούντζαν, τη ζαλατίναν, το λαρτίν και τη μύλλαν, τις εύγεστες τιτσιρίδες και τα σ̆οιρομέρκα. Τη μύλλαν τη χρησιμοποιούσαν καθημερινά στο τηγάνισμα, αλλά και σ' αυτήν συντηρούσαν για πολλούς μήνες -μέχρι το καλοκαίρι, μέσα σε κούμνες - τηγανητά κομμάτια κρέας που τα είχαν βάλει πριν σε στερκόν κρασί (Κυπριανού 1974, 297-298).
Βιβλιογραφία
Γιαγκουλλής Κ. Γ. (2009), Θησαυρός Κυπριακής Διαλέκτου. Ερμηνευτικό, Ετυμολογικό, Φρασεολογικό και Ονοματολογικό Λεξικό της Μεσαιωνικής και Νεότερης Κυπριακής Διαλέκτου, Βιβλιοθήκη Κυπρίων Λαϊκών Ποιητών,70, Εκδόσεις Theopress, Λευκωσία. Κυπρή Θ. Δ. (επιμ.) (1989), Υλικά διά την σύνταξιν ιστορικού λεξικού της κυπριακής διαλέκτου, Μέρος Γ΄, Γλωσσάριον Ιωάννου Ερωτοκρίτου, Δημοσιεύματα του Κέντρου Επιστημονικών Ερευνών, XIV, Λευκωσία. Κυπριανού Χ. Σ. (1974), «Τροφαί του χωριού Τσακκίστρα της Κύπρου», Λαογραφία ΚΘ΄ (ΧΧΙΧ), Εν Αθήναις, 295-310. Πέτρου-Ποιητού Ε. (2013), Από πού κρατάει η σκούφια τους. Λέξεις και ιστορίες από τον κόσμο της γεύσης, Εκδόσεις Επιφανίου, Λευκωσία. Πηγή φωτογραφίας: «Μεγάλα κομμάτια χοιρινού κρέατος, ψημένα στα κάρβουνα» (https://pixabay.com/en/grilled-meats-barbecue-meat-grill-1309473/)
Ερευνητής / Καταχωρητής
Βαρβάρα Γιάγκου, Πετρούλα Χατζηττοφή, Τόνια Ιωακείμ, Αργυρώ Ξενοφώντος
Φωτογραφίες
Συνημμένα
Περισσότερα
Konu
Gövde
Το έργο συγχρηματοδοτείται από το Ίδρυμα Προώθησης Έρευνας Κύπρου και τα Διαρθρωτικά Ταμεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η ΔΕΣΜΗ 2008 χρηματοδοτείται από την Κυπριακή Δημοκρατία και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης της Ε.Ε
.
Πνευματικά Δικαιώματα
© 2010 - Εικονικό Μουσείο Κυπριακών Τροφίμων και Διατροφής