Giriş
Αρχική
Έργο
Όραμα
Στόχοι
Οφέλη
Σε ποιους απευθύνεται
Πρόοδος έργου
Παραδοτέα
Μελλοντικά σχέδια
Δημοσιεύσεις
Λογότυπο Έργου
Συνεργάτες
Ερευνητική ομάδα
Συνεργάτες - Ερευνητές
Άλλοι συνεργάτες
Πρόσκληση σε συνεισφορά
Κύριοι Υποστηρικτές
Υποστηρικτές
Κατηγορίες Επιχορηγήσεων
Νέα
Συνδέσεις
Χάρτης Πύλης
Επικοινωνία
Τρόφιμα
Παραδοσιακές Συνταγές
Σιτηρέσιο - Γεύματα
Χώροι Παραγωγής και Διάθεσης
Τεχνικές Παραγωγής
Παραδοσιακά Σκεύη και Εργαλεία
Βιβλιογραφία
Περιήγηση σε Μουσεία Τροφίμων, Λαϊκής Τέχνης & Αγροτικής Ζωής
Διαφημίσεις Τροφίμων
Εκπαιδευτικές Εφαρμογές
Ιστορία Κυπριακών Βιομηχανιών Τροφίμων
Newsletter
λίστα
Κατάλογος ενημέρωσης
Updated list 30 09 14
Updated list 30 09 14b
DIAITOLOGOI
MASS MEDIA
LIST updated 22.1014
Συνέδριο Κυπρίων Γεύσεις
ΣΥΝΕΔΡΙΟ "ΚΥΠΡΙΩΝ ΓΕΥΣΕΙΣ"
23.10.14 xls
mme2test
Schools 25 10 14
TEST3
τεστ
TEST 10 1 17
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ 11 10 17
SXOLEIA MESH & TEXNIKHS
em@il
*
Αναζήτηση Τεκμηρίων
Başlık
Τηγανίτες με μέλι και παστά φρούτα
Στην πρωτότυπη αυτή συνταγή οι τηγανίτες, γλυκό της σύγχρονης διεθνούς κουζίνας, αποκτούν καθαρά τοπικό χαρακτήρα. Η γέμισή τους αποτελείται από αγνά υλικά της κυπριακής φύσης: σύκα παστά, σταφιδάκια, μέλι, χαρουπόμελο και αμύγδαλα.
Ονομασία - Συνταγή
Λειτουργικός & Συμβολικός Ρόλος
Συμπληρωματικές Πληροφορίες & Βιβλιογραφία
Ονομασία - Συνταγή
Κυπριακή Ονομασία Εδέσματος
Ελληνική Ονομασία - Περιγραφή
Τηγανίτες με μέλι και αποξηραμένα φρούτα.
Ετυμολογία - Γλωσσικές Παρατηρήσεις
Μέλι αποκαλούν στην Κύπρο και το χαρουπόμελο, όπως επίσης και το έψημα (βλ. κατηγορία "Συνταγές", λήμμα "Τερτζιελλούθκια ή κουλλουρούθκια με το μέλι (τερατσόμελο)".
Υλικά Συνταγής
500 γραμμάρια αλεύρι σκληρό ½ ποτήρι ελαιόλαδο Νερό για ζύμωμα 1 πρέζα αλάτι Για τη γέμιση: 5 σύκα παστά (αποξηραμένα) 20 σταφιδάκια (σταφίδες) 5 κούννες αμυγδάλου (αμυγδαλόψιχες) 2 κουταλιές μέλι 1 κουταλάκι τερατσόμελο (χαρουπόμελο)
Εκτέλεση Συνταγής
Βάζουμε το αλεύρι μας σε ένα μπολ με το λάδι και ρυζιάζουμε (τρίβουμε με τα χέρια). Προσθέτουμε αλάτι και νερό και ζυμώνουμε, μέχρι να σχηματιστεί μαλακή ζύμη. Την αφήνουμε να ξεκουραστεί για ½ ώρα. Κόβουμε τα σύκα σε μικρά κομμάτια, τα βάζουμε στη φωτιά, σε ένα τηγάνι με λίγο νερό, και τα αφήνουμε να μαλακώσουν. Προσθέτουμε τα σταφιδάκια, τις κούννες, το μέλι και το τερατσόμελο και τα αφήνουμε να καραμελώσουν όλα μαζί. Ανοίγουμε τη ζύμη μας σε φύλλο και το κόβουμε σε μικρές πίτες. Τις τηγανίζουμε. Παίρνουμε μία-μία τις πίτες, βάζουμε τη γέμιση και τις διπλώνουμε. (Ιωάννης Αγησιλάου, Μαγειρεύω Κυπριακά 2013-2014)
Μέθοδος Μαγειρέματος
Τηγάνισμα.
Σχόλια Συνταγής
Λειτουργικός & Συμβολικός Ρόλος
Διατροφική Αξία και Σημασία στη Διατροφή των Κυπρίων
Εορταστικές Περιστάσεις
Συμβολικές Χρήσεις
Χρήση από Ηλικιακές Ομάδες
Συμπληρωματικές Πληροφορίες & Βιβλιογραφία
Χρονολογία
Συμπληρωματικά Στοιχεία
Βιβλιογραφικές Αναφορές
Δημιουργία - καταγραφή: Ιωάννης Αγησιλάου (17 ετών, μαθητής της Τεχνικής Σχολής Μακάριος Γ΄). Βλ. Μουσείο Κυπριακών Τροφίμων και Διατροφής (2014). Μαγειρεύω Κυπριακά 2013-2014 (επιμ. Πετρούλα Χατζηττοφή), Αδημοσίευτα στοιχεία.
Ερευνητής / Καταχωρητής
Πετρούλα Χατζηττοφή
Φωτογραφίες
Συνημμένα
Περισσότερα
Konu
Gövde
Το έργο συγχρηματοδοτείται από το Ίδρυμα Προώθησης Έρευνας Κύπρου και τα Διαρθρωτικά Ταμεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η ΔΕΣΜΗ 2008 χρηματοδοτείται από την Κυπριακή Δημοκρατία και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης της Ε.Ε
.
Πνευματικά Δικαιώματα
© 2010 - Εικονικό Μουσείο Κυπριακών Τροφίμων και Διατροφής