Giriş
Αρχική
Έργο
Όραμα
Στόχοι
Οφέλη
Σε ποιους απευθύνεται
Πρόοδος έργου
Παραδοτέα
Μελλοντικά σχέδια
Δημοσιεύσεις
Λογότυπο Έργου
Συνεργάτες
Ερευνητική ομάδα
Συνεργάτες - Ερευνητές
Άλλοι συνεργάτες
Πρόσκληση σε συνεισφορά
Κύριοι Υποστηρικτές
Υποστηρικτές
Κατηγορίες Επιχορηγήσεων
Νέα
Συνδέσεις
Χάρτης Πύλης
Επικοινωνία
Τρόφιμα
Παραδοσιακές Συνταγές
Σιτηρέσιο - Γεύματα
Χώροι Παραγωγής και Διάθεσης
Τεχνικές Παραγωγής
Παραδοσιακά Σκεύη και Εργαλεία
Βιβλιογραφία
Περιήγηση σε Μουσεία Τροφίμων, Λαϊκής Τέχνης & Αγροτικής Ζωής
Διαφημίσεις Τροφίμων
Εκπαιδευτικές Εφαρμογές
Ιστορία Κυπριακών Βιομηχανιών Τροφίμων
Newsletter
λίστα
Κατάλογος ενημέρωσης
Updated list 30 09 14
Updated list 30 09 14b
DIAITOLOGOI
MASS MEDIA
LIST updated 22.1014
Συνέδριο Κυπρίων Γεύσεις
ΣΥΝΕΔΡΙΟ "ΚΥΠΡΙΩΝ ΓΕΥΣΕΙΣ"
23.10.14 xls
mme2test
Schools 25 10 14
TEST3
τεστ
TEST 10 1 17
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ 11 10 17
SXOLEIA MESH & TEXNIKHS
em@il
*
Αναζήτηση Τεκμηρίων
Başlık
βαζάνια ρολό, γεμιστά με χαλλούμιν,τα
Αν και φαγητό της σύγχρονης εποχής από τη διεθνή κουζίνα, τα ρολά μελιτζάνας αποκτούν κυπριακό χαρακτήρα με τη γέμιση χαλλουμιού. Ψήνονται σε σάλτσα ντομάτας με πινόλια, και σερβίρονται με κυπριακή πίτα, ξεροψημένη στο φούρνο.
Ονομασία - Συνταγή
Λειτουργικός & Συμβολικός Ρόλος
Συμπληρωματικές Πληροφορίες & Βιβλιογραφία
Ονομασία - Συνταγή
Κυπριακή Ονομασία Εδέσματος
Ελληνική Ονομασία - Περιγραφή
ρολά μελιτζάνας, γεμιστά με χαλλούμιν
Ετυμολογία - Γλωσσικές Παρατηρήσεις
Υλικά Συνταγής
5-6 μελιτζάνες κομμένες φέτες κατά μήκος αλάτι χοντρό ελαιόλαδο για τσιγάρισμα χαλλούμιν κομμένο σε μακρόστενες λωρίδες πινόλια (κουκουνάρια) καβουρδισμένα Για τη σάλτσα ντομάτας: 2 κουταλιές ελαιόλαδο 1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένο 1 πιάτο τριμμένες ώριμες ντομάτες ρίγανη αποξηραμένη βασιλικός αποξηραμένος αλάτι, πιπέρι 1 κουταλάκι ζάχαρη
Εκτέλεση Συνταγής
Αλατίζουμε καλά κάθε φέτα μελιτζάνας και τις αφήνουμε σε ένα δίσκο με απορροφητικό χαρτί. Μετά από τουλάχιστον ½ ώρα τις ξεπλένουμε με τρεχούμενο νερό και τις σκουπίζουμε πολύ καλά. Τις τσιγαρίζουμε στο ελαιόλαδο. Γεμίζουμε κάθε φέτα μελιτζάνας με μια λωρίδα χαλλούμιν και τυλίγουμε σε ρολό. Τοποθετούμε τις μελιτζάνες σε ένα ταψί. Σε μια κατσαρόλα μικρή, τσιγαρίζουμε το σκόρδο στο ελαιόλαδο, μέχρι να ροδίσει, και προσθέτουμε τις ντομάτες, το αλάτι, το πιπέρι και τη ζάχαρη. Προσθέτουμε τη ρίγανη και τον βασιλικό θρυμματίζοντάς τα. Αφήνουμε τα υλικά μας να καταστηθούν καλά. Περιχύνουμε τη σάλτσα στις μελιτζάνες και τις τοποθετούμε για λίγο στον φούρνο. Σκορπίζουμε τα πινόλια από πάνω. Σερβίρουμε με σαλάτα και κυπριακή πίτα σε τρίγωνα, ξεροψημένη στον φούρνο (Μαρτυρία: Ραφαήλ Κουρουφέξης, στο Μουσείο Κυπριακών Τροφίμων και Διατροφής 2014, Μαγειρεύω Κυπριακά 2013-2014, αδημοσίευτα στοιχεία).
Μέθοδος Μαγειρέματος
αλάτισμα (ξεπίκρισμα) τσιγάρισμα ψήσιμο σε φούρνο
Σχόλια Συνταγής
Λειτουργικός & Συμβολικός Ρόλος
Διατροφική Αξία και Σημασία στη Διατροφή των Κυπρίων
Εορταστικές Περιστάσεις
Συμβολικές Χρήσεις
Χρήση από Ηλικιακές Ομάδες
Συμπληρωματικές Πληροφορίες & Βιβλιογραφία
Χρονολογία
Συμπληρωματικά Στοιχεία
Βιβλιογραφικές Αναφορές
Γιαγκουλλής Κ. Γ. (2014), Θησαυρός της Μεσαιωνικής και Νεότερης Κυπριακής Διαλέκτου. Ερμηνευτικός, Ετυμολογικός, Φρασεολογικός και Ονοματολογικός, Βιβλιοθήκη Κυπρίων Λαϊκών Ποιητών,74, Λευκωσία. Μουσείο Κυπριακών Τροφίμων και Διατροφής (2014), Μαγειρεύω Κυπριακά 2013-2014, Χατζηττοφή Π. (επιμ.) (αδημοσίευτα στοιχεία). Πηγή φωτογραφίας: «Ρολά μελιτζάνας, ψημένα σε σάλτσα ντομάτας» (Йоана Петрова, https://www.flickr.com/photos/jhard/9642029427/)
Ερευνητής / Καταχωρητής
Πετρούλα Χατζηττοφή, Αργυρώ Ξενοφώντος
Φωτογραφίες
Συνημμένα
Περισσότερα
Konu
Gövde
Το έργο συγχρηματοδοτείται από το Ίδρυμα Προώθησης Έρευνας Κύπρου και τα Διαρθρωτικά Ταμεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η ΔΕΣΜΗ 2008 χρηματοδοτείται από την Κυπριακή Δημοκρατία και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης της Ε.Ε
.
Πνευματικά Δικαιώματα
© 2010 - Εικονικό Μουσείο Κυπριακών Τροφίμων και Διατροφής