Giriş
Αρχική
Έργο
Όραμα
Στόχοι
Οφέλη
Σε ποιους απευθύνεται
Πρόοδος έργου
Παραδοτέα
Μελλοντικά σχέδια
Δημοσιεύσεις
Λογότυπο Έργου
Συνεργάτες
Ερευνητική ομάδα
Συνεργάτες - Ερευνητές
Άλλοι συνεργάτες
Πρόσκληση σε συνεισφορά
Κύριοι Υποστηρικτές
Υποστηρικτές
Κατηγορίες Επιχορηγήσεων
Νέα
Συνδέσεις
Χάρτης Πύλης
Επικοινωνία
Τρόφιμα
Παραδοσιακές Συνταγές
Σιτηρέσιο - Γεύματα
Χώροι Παραγωγής και Διάθεσης
Τεχνικές Παραγωγής
Παραδοσιακά Σκεύη και Εργαλεία
Βιβλιογραφία
Περιήγηση σε Μουσεία Τροφίμων, Λαϊκής Τέχνης & Αγροτικής Ζωής
Διαφημίσεις Τροφίμων
Εκπαιδευτικές Εφαρμογές
Ιστορία Κυπριακών Βιομηχανιών Τροφίμων
Newsletter
λίστα
Κατάλογος ενημέρωσης
Updated list 30 09 14b
DIAITOLOGOI
MASS MEDIA
LIST updated 22.1014
Συνέδριο Κυπρίων Γεύσεις
23.10.14 xls
mme2test
Schools 25 10 14
TEST3
τεστ
TEST 10 1 17
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ 11 10 17
SXOLEIA MESH & TEXNIKHS
em@il
*
Αναζήτηση Τεκμηρίων
Başlık
Πίτσα παραδοσιακή, κλειστή
Ένα αγαπημένο φαγητό μικρών και μεγάλων αποδίδεται "κυπριακά", με χρήση ντόπιων υλικών της παραδοσιακής κουζίνας.
Ονομασία - Συνταγή
Λειτουργικός & Συμβολικός Ρόλος
Συμπληρωματικές Πληροφορίες & Βιβλιογραφία
Ονομασία - Συνταγή
Κυπριακή Ονομασία Εδέσματος
Ελληνική Ονομασία - Περιγραφή
Πίτσα παραδοσιακή, κλειστή.
Ετυμολογία - Γλωσσικές Παρατηρήσεις
Υλικά Συνταγής
Για τη ζύμη: 3 φλιτζάνια αλεύρι φαρίνα 1 κουταλιά σούπας ελαιόλαδο 1 φλιτζάνι χλιαρό νερό 1 φακελάκι μαγιά 1 κουταλάκι γλυκού αλάτι 1 κουταλάκι γλυκού μέλι Για τη σάλτσα: 1 κουτί σάλτσα ντομάτας Ρίγανη Βασιλικός Αλάτι Πιπέρι Υλικά γέμισης : Τυρί mozzarella και κόκκινο τυρί Λουκάνικο σε φέτες Χαλλούμι σε κύβους Ελιές μαύρες σε φέτες Φρέσκια ντομάτα
Εκτέλεση Συνταγής
Διαλύουμε τη νωπή μαγιά σε ένα μικρό μπολ με το νερό και το μέλι. Ανακατεύουμε σε μεγάλο μπολ το αλεύρι, το ελαιόλαδο και το αλάτι. Προσθέτουμε όλα τα υλικά για τη ζύμη στο μεγάλο μπολ και ζυμώνουμε. Αφήνουμε τη ζύμη μας να φουσκώσει, σκεπάζοντάς την με διαφανή μεμβράνη και μια καθαρή πετσέτα. Βάζουμε τα υλικά της σάλτσας ντομάτας σε ένα κατσαρολάκι στη φωτιά και τα αφήνουμε να καταστηθούν (να δέσουν). Τρίβουμε το τυρί σε ένα βαθουλό πιάτο και σε σανιδάκι κόβουμε τα υπόλοιπα υλικά της γέμισης. Ανοίγουμε τη ζύμη, βάζουμε τη σάλτσα ντομάτας και έπειτα με σειρά το τυρί, το λουκάνικο, το χαλλούμι, τις ελιές και την ντομάτα. Ρίχνουμε αραιά από πάνω λίγο τυρί. Κλείνουμε την πίτσα μαζεύοντας τη ζύμη προς τα πάνω. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C, μέχρι να ροδίσει παντού η ζύμη. (Λουκάς Στυλιανού, Μαγειρεύω Κυπριακά 2013-2014)
Μέθοδος Μαγειρέματος
Ψήσιμο σε φούρνο.
Σχόλια Συνταγής
Προσέχουμε κατά την παρασκευή της ζύμης να βάλουμε όσο νερό χρειαστεί. Η ζύμη μας πρέπει να φουσκώσει καλά, αλλά όχι περισσότερο από όσο χρειάζεται. Σερβίρουμε με σαλάτα! (Λουκάς Στυλιανού, Μαγειρεύω Κυπριακά 2013-2014)
Λειτουργικός & Συμβολικός Ρόλος
Διατροφική Αξία και Σημασία στη Διατροφή των Κυπρίων
Νεότερη συνταγή, που διασκευάζει τη γνωστή συνταγή για πίτσα χρησιμοποιώντας ντόπια υλικά.
Εορταστικές Περιστάσεις
Συμβολικές Χρήσεις
Χρήση από Ηλικιακές Ομάδες
Συμπληρωματικές Πληροφορίες & Βιβλιογραφία
Χρονολογία
Συμπληρωματικά Στοιχεία
Βιβλιογραφικές Αναφορές
Καταγραφή: Λουκάς Στυλιανού (17 ετών, μαθητής της Απεητείου Ξενοδοχειακής Σχολής Αγρού). Βλ. Μουσείο Κυπριακών Τροφίμων και Διατροφής (2014). Μαγειρεύω Κυπριακά 2013-2014 (επιμ. Πετρούλα Χατζηττοφή), Αδημοσίευτα στοιχεία.
Ερευνητής / Καταχωρητής
Πετρούλα Χατζηττοφή
Φωτογραφίες
Συνημμένα
Περισσότερα
Konu
Gövde
Το έργο συγχρηματοδοτείται από το Ίδρυμα Προώθησης Έρευνας Κύπρου και τα Διαρθρωτικά Ταμεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η ΔΕΣΜΗ 2008 χρηματοδοτείται από την Κυπριακή Δημοκρατία και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης της Ε.Ε
.
Πνευματικά Δικαιώματα
© 2010 - Εικονικό Μουσείο Κυπριακών Τροφίμων και Διατροφής